Τμηματικά ουδετερόφιλα: Τι είναι και πότε αλλάζουν;

Τα τμηματικά ουδετερόφιλα είναι λευκά αιμοσφαίρια που υπερασπίζονται το ανθρώπινο σώμα. Σας λέμε ποιες καταστάσεις μπορούν να μεταβάλουν τη συγκέντρωσή τους.
Τμηματικά ουδετερόφιλα: Τι είναι και πότε αλλάζουν;
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Luis Rodolfo Rojas Gonzalez

Τελευταία ενημέρωση: 18 Φεβρουαρίου, 2023

Τα λευκά αιμοσφαίρια, ή λευκοκύτταρα, είναι κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που συμμετέχουν στην άμυνα και την προστασία του ανθρώπινου σώματος. Η οικογένεια αυτή αποτελείται από τα ουδετερόφιλα, τα βασεόφιλα, τα ηωσινόφιλα, τα λεμφοκύτταρα και τα μονοκύτταρα. Τι είναι όμως τα τμηματικά ουδετερόφιλα;

Τα ουδετερόφιλα, μαζί με τα βασεόφιλα και τα ηωσινόφιλα, αποτελούν μια ομάδα λευκοκυττάρων που ονομάζονται κοκκιοκύτταρα ή πολυμορφοπύρηνα κύτταρα (PMN). Μελέτες εκτιμούν ότι αυτά είναι τα κύρια φαγοκυτταρικά κύτταρα στο αίμα και αποτελούν το 50% έως 70% όλων των λευκών αιμοσφαιρίων.

Τι είναι τα τμηματικά ουδετερόφιλα;

Τα ουδετερόφιλα θεωρούνται η πρώτη γραμμή της κυτταρικής άμυνας κατά των μικροβίων και των ξένων σωμάτων. Παράγονται στο μυελό των οστών και στη συνέχεια, περνούν στην κυκλοφορία του αίματος, συμπληρώνοντας χρόνο ημιζωής 2 έως 3 ημερών.

Υπάρχουν δύο μορφές ουδετερόφιλων στο ανθρώπινο σώμα. Τα τμηματικά ουδετερόφιλα είναι η ώριμη παραλλαγή, που δρα άμεσα στους ιστούς για την καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Από την άλλη πλευρά, τα ουδετερόφιλα ζώνης είναι μια ανώριμη μορφή που συσσωρεύεται στο μυελό των οστών ως απόθεμα. Ομοίως, αυτός ο τύπος ουδετερόφιλων τείνει να αυξάνει την παρουσία του στο αίμα παρουσία μιας λοιμώδους διεργασίας βακτηριακής προέλευσης.

Blood cells.
Τα ουδετερόφιλα είναι μία από τις ομάδες που αποτελούν τα λευκά αιμοσφαίρια.

Πώς μετρώνται και ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές;

Τα επίπεδα των ουδετερόφιλων προσδιορίζονται με τη διαφορική εξέταση των λευκών αιμοσφαιρίων ως μέρος της γενικής εξέτασης αίματος. Η εξέταση αυτή πραγματοποιείται σε δείγμα αίματος που λαμβάνεται με δακτυλική ή φλεβική αιμοληψία.

Το δείγμα αίματος που συλλέγεται εισάγεται σε ένα μηχάνημα που ονομάζεται αιματολογικός αναλυτής. Έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει, να ταξινομεί και να μετράει κάθε ένα από τα κύτταρα που αποτελούν το αίμα.

Η φυσιολογική συγκέντρωση λευκοκυττάρων στο αίμα είναι συνήθως 4500 έως 11000 κύτταρα ανά μικρολίτρο αίματος. Από το αποτέλεσμα αυτό είναι δυνατή η διαφορική καταμέτρηση καθενός από τους τύπους λευκών αιμοσφαιρίων που αποτελούν την ομάδα αυτή.

Οι φυσιολογικές τιμές των τμηματικών ουδετερόφιλων στο αίμα κυμαίνονται από 1800 έως 7700 κύτταρα ανά μικρολίτρο. Αυτό λαμβάνει υπόψη ότι τα ουδετερόφιλα αντιπροσωπεύουν το 50% έως 70% των λευκών αιμοσφαιρίων, όπως έχει ήδη τονιστεί.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει να διαβάσετε: Πόσο συχνά πρέπει να κάνετε εξετάσεις αίματος;

Πότε αλλάζουν οι τιμές από τα τμηματικά ουδετερόφιλα;

Ο αριθμός των τμηματικών ουδετερόφιλων είναι χρήσιμος για τον εντοπισμό οξέων ή χρόνιων ασθενειών που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του οργανισμού. Τα υψηλά ουδετερόφιλα υποδεικνύουν μολυσματικές διεργασίες, ενώ τα μειωμένα ουδετερόφιλα σχετίζονται με δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αυξημένα ουδετερόφιλα

Η αύξηση της συγκέντρωσης των ουδετερόφιλων στο αίμα ονομάζεται ουδετεροφιλία. Σύμφωνα με έρευνες, αυτή ορίζεται ως απόλυτος αριθμός ουδετερόφιλων μεγαλύτερος από 7500 κύτταρα ανά μικρολίτρο αίματος.

Ορισμένες από τις πιο συχνές αιτίες υψηλών τιμών τμηματικών ουδετερόφιλων είναι οι ακόλουθες:

 • Εκλαμψία
 • Εγκαύματα
 • Έντονη άσκηση
 • Βακτηριακές λοιμώξεις
 • Ηπατική βλάβη και νέκρωση
 • Οξεία αιμορραγία
 • Συναισθηματικό και μεταβολικό στρες
 • Φλεγμονώδεις διαταραχές, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή η ουρική αρθρίτιδα

Άλλα λιγότερο συχνά αίτια περιλαμβάνουν μυελοϋπερπλαστικά σύνδρομα, χρόνια μυελοειδή λευχαιμία, μεταστατική διήθηση και μυελοϊνωμάτωση. Ο αριθμός των ουδετερόφιλων πάνω από 50.000 κύτταρα ανά μικρολίτρο ονομάζεται λευχαιμική αντίδραση και μπορεί να παρατηρηθεί σε κοκκύτη και λοιμώδη μονοπυρήνωση.

Χαμηλά ουδετερόφιλα

Τα μειωμένα επίπεδα ουδετερόφιλων ονομάζονται ουδετεροπενία και εμφανίζονται όταν ο αριθμός πέφτει κάτω από 1.500 κύτταρα ανά μικρολίτρο αίματος. Η ουδετεροπενία μπορεί να είναι ήπια, μέτρια ή σοβαρή και σχετίζεται με υψηλό κίνδυνο λοίμωξης.

Οι συνήθεις αιτίες περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Απλαστική ή μεγαλοβλαστική αναιμία
 • Χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία
 • Αυτοάνοσα νοσήματα
 • HIV/AIDS
 • Σήψη
 • Υπερσπληνισμός
 • Υποθυρεοειδισμός
 • Μυελοΐνωση
 • Κίρρωση
A woman in hospital.
Τα χαμηλά ουδετερόφιλα στο αίμα καθιστούν αναγκαία τη λήψη ακραίων προφυλάξεων λόγω της πιθανότητας προσβολής από σοβαρή λοίμωξη.

Πότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια;

Μια μεταβολή στον αριθμό των τμηματικών ουδετερόφιλων είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά στον οργανισμό. Τα αίτια αυτών των μεταβολών είναι πολύ ευρύτατα και κυμαίνονται από βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις έως αυτοάνοσες και εκφυλιστικές διαδικασίες.

Ο πυρετός, ο γρήγορος σφυγμός, η γρήγορη αναπνοή, ο έμετος και η διάρροια είναι συμπτώματα που υποδεικνύουν μια πιθανή μολυσματική διαδικασία. Από την άλλη πλευρά, όταν υπάρχει δυσκολία στην αναπνοή, σημάδια αφυδάτωσης και απώλεια συνείδησης, θα πρέπει να αναζητηθεί βοήθεια το συντομότερο δυνατό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Barbieri G, Flores  J, Vignoletti F. El neutrófilo y su importancia en la enfermedad periodontal. Avances en Periodoncia. 2005 ; 17(1): 11-16.
 • Berenguer M, Blanquer M, Labaddia F, Moraleda J. Protocolo diagnóstico de la neutrofilia aguda y crónica. Medicine – Programa de Formación Médica Continuada Acreditado. 2012;11(21):1313-1316.
 • Sanz J, Gómez A, Sosa R, Prieto M. Introducción al sistema inmune. Componentes
  celulares del sistema inmune innato. Medicine. 2017;12(24):1369-78 .
 • Huerta J, Cela de Julián E. Hematología práctica: interpretación del hemograma y de las pruebas de coagulación. En: AEPap (ed.). Curso de Actualización Pediatría 2018. Madrid: Lúa Ediciones 3.0; 2018. Madrid: Lúa Ediciones 3.0; 2018. p. 507-526.
 • Oliva I, Magaña V, Fragoso R, Cuairán V. Neutropenia cíclica. Reporte de un caso. Rev. Odont. Mex. 2015;  19( 4 ): 246-252.
 • Del Fabbro M, Francetti L, Pizzoni L, Rozza R, et al. Neutrophil physiology: role and mechanism of action in the immune response at gingival level. Minerva Stomatol. 2000 May;49(5):227-48.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.