Τα βακτήρια του στόματος προκαλούν καρκίνο του παχέος εντέρου;

Ισπανοί επιστήμονες βρήκαν ένα βακτήριο που ταξιδεύει από το στόμα στο παχύ έντερο. Θα μπορούσε να είναι ένας από τους παράγοντες πίσω από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Τα βακτήρια του στόματος προκαλούν καρκίνο του παχέος εντέρου;
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 02 Δεκεμβρίου, 2022

Ο ρόλος των βακτηρίων στο ανθρώπινο σώμα μπορεί να είναι προστατευτικός ή επιθετικός, ακόμη και σε σημείο που να συνδέεται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Όλο και περισσότερες μελέτες πιστοποιούν τον πρωταγωνιστικό ρόλο του μικροβιόκοσμου στην υγεία μας.

Ο μικροβιόκοσμος είναι η ομάδα των μικροοργανισμών που συνυπάρχουν με τον άνθρωπο, άλλοτε σε ισορροπία και άλλοτε όχι. Η σχέση μας με το περιβάλλον δημιουργεί έναν προοδευτικό αποικισμό του δέρματος και των βλεννογόνων.

Έτσι, οι ερευνητές έχουν καταφέρει να βρουν μικροοργανισμούς που είναι χαρακτηριστικοί για διάφορα όργανα. Με άλλα λόγια, το να τους βρείτε εκεί δεν σημαίνει ότι είστε άρρωστοι ή ότι θα αναπτύξετε καρκίνο. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι τύποι βακτηρίων που μπορεί να εμφανίζονται σε σημεία που δεν θα έπρεπε.

Μια νέα μελέτη επιβεβαίωσε ότι ένα βακτήριο αναπτύσσεται στο σημείο του καρκίνου του παχέος εντέρου αλλά ανήκει στο στόμα. Θα μπορούσε να είναι ένας αιτιολογικός παράγοντας της νόσου;

Νομίζουμε ότι μπορεί να σας ενδιαφέρει να το διαβάσετε κι εσείς: Νέα θεραπεία για τον καρκίνο; Η φωτοανοσοθεραπεία εξαλείφει με επιτυχία τα κακοήθη κύτταρα

Η ισπανική μελέτη

Μέλη του Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Έρευνας της A Coruña δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους στην πλατφόρμα Research Square. Εκεί, αναφέρουν ότι ένα βακτήριο από το στόμα κατοικεί επίσης στο μικροπεριβάλλον που περιβάλλει τον καρκίνο του παχέος εντέρου σε ορισμένους ασθενείς.

Μετά από ανάλυση πολλών διαφορετικών δειγμάτων, κατάφεραν να εντοπίσουν το Parvimonas micra στους εντερικούς όγκους. Αυτός ο μικροοργανισμός είχε προηγουμένως ανιχνευθεί στο σάλιο και συγκεκριμένα στα ούλα ατόμων με περιοδοντίτιδα.

Όταν έγιναν αναλύσεις για να συγκριθούν οι γενετικές πληροφορίες των βακτηρίων από το στόμα με εκείνες από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, διαπιστώθηκε ομοιότητα 99,2 %. Αυτό σημαίνει ότι βακτηριακές αποικίες από το στόμα ήταν σε θέση να μεταναστεύσουν στο παχύ έντερο, να εγκατασταθούν εκεί και να πολλαπλασιαστούν.

Τα οριστικά δεδομένα που συνδέουν το P. micra με την ογκολογική διαδικασία είναι ότι οι υγιείς άνθρωποι δεν έχουν αυτό το βακτήριο παρόν στο παχύ έντερό τους. Επιπλέον, ο μικροοργανισμός είναι μεταβολικά πιο ενεργός όταν βρίσκεται ανάμεσα σε κακοήθη κύτταρα από ό,τι αν βρίσκεται σε υγιείς ιστούς.

Αυτό που κάνουμε εδώ και χρόνια είναι να αναλύουμε το μικροβίωμα των ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου. Είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό ότι το μικροβίωμα αλληλεπιδρά με τα κύτταρά μας και υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ασθενειών. -Marga Poza, ερευνήτρια του INIBIC

the intestinal microbiota
Ο μικροβιόκοσμος θεωρείται σχεδόν σαν ένα άλλο όργανο του ανθρώπινου σώματος.

Τι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του παχέος εντέρου: Μια παλιά και μια νέα γνωριμία

Το Parvimonas micra δεν είναι ένα άγνωστο βακτήριο στον ιατρικό κόσμο. Αυτός ο θετικός κατά Gram αναερόβιος κόκκος αναφέρεται εδώ και χρόνια ως ένας από τους παράγοντες που υπάρχουν στην περιοδοντίτιδα. Πολλές από τις δράσεις του έχουν αναγνωριστεί στην οδοντιατρική.

Λιγότερο συχνά, το βακτήριο έχει συνδεθεί με σηπτική αρθρίτιδα, εγκεφαλικά αποστήματα, ακόμη και ενδοκαρδίτιδα. Μάλιστα, μόλις το 2015 τεκμηριώθηκε για πρώτη φορά η παρουσία του σε μολυσμένο καρδιακό ιστό.

Ένα χαρακτηριστικό αυτού του βακτηρίου είναι ότι μπορεί να ενωθεί με διαφορετικά βακτήρια σχηματίζοντας συστάδες, μεμβράνες, βιοφίλμ και συνεργατικά συσσωματώματα. Αυτό κάνει στην περίπτωση της περιοδοντίτιδας και μπορεί να το κάνει και στον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι το ταξίδι του από το στόμα στο έντερο δεν γίνεται μόνο του. Αντίθετα, εκμεταλλεύεται την ικανότητα δέσμευσης για να μετακινείται ομαδικά σε απομακρυσμένες περιοχές του ανθρώπινου σώματος και να δημιουργεί ευνοϊκό μικροκλίμα και να σχηματίζει νέες αποικίες.

Οι αποικίες του P. micra παράγουν διαφορετικές ουσίες μέσω του μεταβολισμού τους. Το γεγονός και μόνο της ανάπτυξής τους τις οδηγεί στην έκκριση μορίων που θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή ή τοξικά για τον οργανισμό-ξενιστή.

Τελικά, η υποψία είναι ότι ορισμένες ουσίες στους μικροοργανισμούς πυροδοτούν τον κακοήθη μετασχηματισμό των ανθρώπινων κυττάρων.

Διαβάστε επίσης: Πρώιμα σημάδια του καρκίνου που το 90% των ανθρώπων αγνοούν

Δεν είναι μόνο τα βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του παχέος εντέρου

Θα ήταν πολύ απλοϊκό να πούμε ότι ένα βακτήριο είναι η προέλευση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Η επιστήμη γνωρίζει ότι υπάρχουν πολλαπλοί παράγοντες ικανοί να πυροδοτήσουν ένα νεόπλασμα.

Ο μικροβιόκοσμος είναι απλώς ένα ακόμη στοιχείο σε ένα πολύπλοκο πλέγμα συνθηκών, χαρακτηριστικών και καταστάσεων που οδηγούν σε έναν όγκο. Η διατροφή, το στρες, η καθιστική ζωή και η γενετική κληρονομικότητα αποτελούν επίσης παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Μια υπόθεση είναι ότι τα βακτήρια από το στόμα καταφέρνουν να αναπαραχθούν στο έντερο όταν συναντούν μειωμένη άμυνα. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο στρες ή στην κακή διατροφή.

Μόλις εγκατασταθεί μια αποικία του P. micra, είναι δύσκολο να εξαλειφθεί. Σε συνδυασμό με άλλους μικροοργανισμούς, μπορεί να κατασκευάσει ένα πραγματικό αμυντικό φρούριο για να εμποδίσει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα να το εντοπίσει και να το εξαλείψει.

Τα βακτήρια δεν προκαλούν άμεσα καρκίνο, αλλά μπορούν να επιδεινώσουν την πρόγνωση

Υπάρχουν και άλλα βακτήρια που έχουν βρεθεί σε ιστούς με καρκίνο του παχέος εντέρου. Ένα από αυτά είναι Fusobacterium nucleatum.

Το τελευταίο συνδέεται με χειρότερη πρόγνωση. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς που το φέρουν στον κακοήθη ιστό τους τείνουν να ζουν λιγότερο και να ανταποκρίνονται χειρότερα στις θεραπείες. Ομοίως, θα μπορούσε να εμπλέκεται στη μετάσταση.

Έτσι, ένα βακτήριο μπορεί όχι μόνο να προάγει τον καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά και να αποτελεί αρνητικό προγνωστικό παράγοντα. Αν και χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να αποσαφηνιστεί η κατάσταση, δεν φαίνεται απίθανο ότι οι βακτηριακές συστάδες συμβάλλουν σε μια πιο επιθετική και πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμη ασθένεια.

Bacteria in the mouth can cause colon cancer
Τα βακτήρια από το στόμα δεν θα μπορούσαν να ταξιδέψουν μόνα τους στο παχύ έντερο. Θα το έκαναν σε ομάδες διαφόρων ειδών.

Ποια είναι η σημασία αυτής της ανακάλυψης;

Η έγκαιρη διάγνωση των νεοπλασιών αποτελεί εμμονή της δημόσιας υγείας. Η ύπαρξη ακριβών, έγκαιρων και συγκεκριμένων μεθόδων για να γνωρίζουμε αν ένα άτομο έχει καρκίνο θα αύξανε την αποτελεσματικότητα των θεραπειών.

Για την Marga Poza, τα βακτήρια είναι πιθανοί βιοδείκτες του καρκίνου του παχέος εντέρου:

“Το άτομο που έχει αυτό το βακτήριο στο έντερο θα μπορούσε να πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου, σε πρώιμο στάδιο, ή μπορεί ακόμη και να έχει ήδη προχωρήσει”. -Marga Poza

Η ανάπτυξη μιας εργαστηριακής ή εξωνοσοκομειακής εξέτασης για την επαλήθευση της παρουσίας του P. micra στο έντερο θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για την έναρξη ενός ενδελεχούς ελέγχου στον εν λόγω ασθενή. Ας ελπίσουμε ότι ένας όγκος μπορεί έτσι να βρεθεί σε πρώιμο στάδιο και να αφαιρεθεί με επιτυχία. Έτσι, θα υπήρχαν λίγες παρενέργειες και το άτομο θα συνέχιζε τη ζωή του κανονικά.

Όλοι ζούμε με βακτήρια, τα περισσότερα από τα οποία είναι αβλαβή, αλλά κάποια από αυτά μπορεί πράγματι να αποτελούν ένδειξη ανισορροπίας στον οργανισμό. Είναι εκεί και μπορούν να μας πουν σημαντικά πράγματα για την υγεία μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι επιστήμονες τα ερευνούν.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Baghban, Adam, and Shaili Gupta. “Parvimonas micra: a rare cause of native joint septic arthritis.” Anaerobe 39 (2016): 26-27.
  • Bullman, Susan, et al. “Analysis of Fusobacterium persistence and antibiotic response in colorectal cancer.” Science 358.6369 (2017): 1443-1448.
  • Conde-Pérez, Kelly, et al. “Evidence for translocation of oral Parvimonas micra from the subgingival sulcus of the human oral cavity to the colorectal adenocarcinoma.” (2022).
  • Gomez, Carlos A., et al. “First case of infectious endocarditis caused by Parvimonas micra.” Anaerobe 36 (2015): 53-55.
  • Ho, Dawn, et al. “An unusual presentation of Parvimonas micra infective endocarditis.” Cureus 10.10 (2018).
  • Horiuchi, Akira, et al. “Synergistic biofilm formation by Parvimonas micra and Fusobacterium nucleatum.” Anaerobe 62 (2020): 102100.
  • Kim, Eun Young, et al. “Concomitant liver and brain abscesses caused by Parvimonas micra.” The Korean Journal of Gastroenterology 73.4 (2019): 230-234.
  • Mima, Kosuke, et al. “Fusobacterium nucleatum in colorectal carcinoma tissue and patient prognosis.” Gut 65.12 (2016): 1973-1980.
  • Rams, Thomas E., Jacqueline D. Sautter, and Arie J. van Winkelhoff. “Antibiotic resistance of human periodontal pathogen Parvimonas micra over 10 years.” Antibiotics 9.10 (2020): 709.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.