Μια νέα εξέταση αίματος που ανιχνεύει όγκους πριν τα συμπτώματα

Το τελευταίο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ογκολογίας έφερε ελπίδα. Τα αποτελέσματα της μελέτης PATHFINDER παρουσίασαν μια εξέταση αίματος που ανιχνεύει τους όγκους μέσω μιας εξέτασης αίματος
Μια νέα εξέταση αίματος που ανιχνεύει όγκους πριν τα συμπτώματα
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 26 Δεκεμβρίου, 2022

Το τελευταίο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ογκολογίας έφερε ελπίδα. Τα αποτελέσματα της μελέτης PATHFINDER παρουσίασαν μια εξέταση αίματος που ανιχνεύει τους όγκους.

Αυτό θα σήμαινε μια μνημειώδη πρόοδο στα σχέδια ελέγχου. Ενώ έχουν επιτευχθεί βελτιωμένες τεχνικές για την έγκαιρη διάγνωση των όγκων του μαστού και του παχέος εντέρου, η πραγματοποίησή τους μέσω ενός δείγματος αίματος θα άλλαζε πάρα πολλά.

Οι εμπλεκόμενοι ειδικοί και η επιστημονική κοινότητα αναγνωρίζουν ότι υπάρχει πραγματική ελπίδα. Εάν η έρευνα συνεχίσει να επιβεβαιώνει τη μέθοδο, σε μερικές δεκαετίες θα μπορούσαμε να είμαστε σε θέση να την αξιοποιήσουμε στην ιατρική.

Τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται για την εξέταση αίματος

Η μελέτη PATHFINDER είναι ένα κομμάτι έρευνας που διεξάγεται με ελάχιστη παρακολούθηση 12 μηνών σε περισσότερα από 6.000 άτομα που επιλέγουν να συμμετάσχουν εθελοντικά. Στόχος είναι να ελεγχθεί η ευαισθησία και η αποτελεσματικότητα ανίχνευσης μιας εξέτασης αίματος που ονομάζεται Galleri.

Το ενδιαφέρον σε αυτό το πρόγραμμα είναι ότι είναι πολυκεντρικό. Δηλαδή, διεξάγεται ταυτόχρονα σε διαφορετικές χώρες, με τη συμμετοχή πολύ διαφορετικών ανθρώπων και υπό την αιγίδα αναγνωρισμένων ιδρυμάτων υγείας. Μεταξύ των τελευταίων συγκαταλέγονται η Cleveland Clinic και η Mayo Clinic.

Τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο ογκολογίας δείχνουν τα δεδομένα που συνέλεξε τους τελευταίους μήνες η ομάδα που παρακολουθεί τους εθελοντές. Χρησιμοποιώντας δείγματα αίματος από περισσότερα από 6.600 άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, το τεστ Galleri ήταν θετικό για καρκίνο σε 92 άτομα. Στη συνέχεια, μετά από περαιτέρω εξετάσεις, μόνο οι 35 από τους 92 επιβεβαιώθηκαν ως καρκινοπαθείς.

Αν και οι αριθμοί φαίνονται χαμηλοί, ο μηχανισμός είναι πραγματικά ελπιδοφόρος. Τα 35 άτομα που είχαν καρκίνο δεν είχαν παρουσιάσει κανένα σύμπτωμα. Η εξέταση αίματος εντόπισε όγκους που, ίσως, θα εντοπίζονταν χρόνια αργότερα με τις παραδοσιακές μεθόδους.

Η θεμελιώδης σημασία αυτής της μελέτης είναι ότι πρόκειται για την πρώτη έρευνα σε ασθενείς με όγκους που δεν έχουν ακόμη διαγνωστεί και οι οποίοι δεν ήταν ύποπτοι για καρκίνο.

~ Mónica Granja, της Ισπανικής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας ~
Μια νέα εξέταση αίματος που ανιχνεύει όγκους πριν τα συμπτώματα
Η ευκολία μιας εξέτασης αίματος επιτρέπει την εφαρμογή της σχεδόν οπουδήποτε στον κόσμο και σε οποιονδήποτε ασθενή.

Η εξέταση αίματος που ανιχνεύει τους όγκους… αλλά πώς;

Στο αίμα μας υπάρχουν κομμάτια και θραύσματα DNA που τα κύτταρα απορρίπτουν. Τα κομμάτια αυτά προέρχονται τόσο από φυσιολογικές μεταβολικές διαδικασίες όσο και από αυτές που λαμβάνουν χώρα στα κακοήθη κύτταρα.

Το θέμα είναι ότι τα καρκινικά κύτταρα παράγουν συγκεκριμένα τμήματα DNA. Αυτά είναι γνωστά ως καρκινικό DNA. Η κυκλοφορία τους στο αίμα αποτελεί εδώ και καιρό αντικείμενο μελέτης.

Η έρευνα PATHFINDER στοχεύει στην επικύρωση μεθόδων που αναγνωρίζουν το DNA του όγκου όταν αυτό υπάρχει μόνο σε χαμηλές αναλογίες. Αυτό θα οδηγούσε σε έγκαιρη διάγνωση όγκων που μόλις έχουν ξεκινήσει αλλά ήδη προκαλούν βιοχημικά σημάδια. Φυσικά, δεν έχουν ακόμη τη δύναμη να προκαλέσουν εμφανή σωματικά συμπτώματα.

Με τις σύγχρονες εργαστηριακές τεχνικές, η εξέταση αίματος Galleri ενισχύει το σήμα αυτού του DNA του όγκου και το καθιστά “πιο ορατό” στον βιοχημικό. Η παρουσία του υποδηλώνει ότι υπάρχει καρκίνος. Οι γιατροί θα πραγματοποιήσουν στη συνέχεια περαιτέρω εξετάσεις για να βρουν τα κακοήθη κύτταρα μέσα και να τα θεραπεύσουν.

Ποια είναι τα όρια αυτής της προόδου;

Ο δρόμος είναι πολύ μακρύς προκειμένου να επιτευχθεί μια αποτελεσματική εξέταση αίματος. Ωστόσο, οι δοκιμές πριν από μερικά χρόνια με ασθενείς που είχαν όντως ογκολογική διάγνωση έχουν αποδώσει καρπούς. Από το 2020, γνωρίζουμε ότι το Galleri αναγνωρίζει έως και 50 διαφορετικούς τύπους καρκίνου.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η ευαισθησία. Η μέθοδος πρέπει να τελειοποιηθεί ώστε τα θετικά που δίνει να είναι πραγματικά θετικά και τα αρνητικά να απορρίπτονται με βεβαιότητα.

Πρέπει να τελειοποιηθεί ώστε να φτάσει στο σημείο να μπορούμε να εντοπίζουμε ασθενείς με πρώιμους όγκους χωρίς να υποβάλλουμε όσους δεν έχουν ογκολογικές παθήσεις σε περιττές διαγνωστικές εξετάσεις

~ Mónica Granja ~

Οι ίδιοι οι ερευνητές αναγνώρισαν ότι τα θετικά ευρήματα ήταν πάρα πολλά. Λιγότερα από τα μισά άτομα που εξετάστηκαν από την ανάλυση είχαν καρκίνο που είχε επιβεβαιωθεί με άλλες μεθόδους. Χωρίς βελτιώσεις, αυτό θα μπορούσε να εισαχθεί μαζικά.

Βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου τρόπου άσκησης της ιατρικής και όλα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή, διότι πρόκειται για πολύ προκαταρκτικά αποτελέσματα και, δυστυχώς, δεν μπορούν και δεν πρέπει να εφαρμοστούν στην καθημερινή κλινική πρακτική

~ Rafael López, πρόεδρος του Ιδρύματος για την Αριστεία και την Ποιότητα στην Ογκολογία ~
Μια νέα εξέταση αίματος που ανιχνεύει όγκους πριν τα συμπτώματα
Η έγκαιρη ανίχνευση πρέπει να είναι αποτελεσματική. Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μέθοδο που ανιχνεύει πολλά ψευδώς θετικά αποτελέσματα και αναγκάζει τους ανθρώπους να κάνουν περιττές εξετάσεις.

Ποιο είναι το μέλλον της εξέτασης αίματος που ανιχνεύει όγκους;

Η εξέταση αίματος Galleri για την έγκαιρη ανίχνευση όγκων βρίσκεται ακόμη υπό διερεύνηση. Προς το παρόν, έχει κυβερνητική έγκριση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αναμένονται κάποια αποτελέσματα με μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων και σύντομα θα μπορούσαμε να έχουμε νέα για την εφαρμογή της σε περισσότερους από 100.000 εθελοντές. Ο μεγαλύτερος αριθμός προμηνύει καλύτερη γνώση σχετικά με την ευαισθησία και την ειδικότητα της διαδικασίας.

Η βασική ελπίδα είναι να βρεθεί μια εξέταση αίματος που θα χρησιμεύσει ως εξέταση διαλογής για όγκους που δεν έχουν ειδική εξέταση, επειδή πολλοί ασθενείς φτάνουν στο νοσοκομείο με προχωρημένο καρκίνο και λιγότερες πιθανότητες αποτελεσματικής θεραπείας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Liu, M. C., et al. “Sensitive and specific multi-cancer detection and localization using methylation signatures in cell-free DNA.” Annals of Oncology 31.6 (2020): 745-759.
  • Castelli, J., et al. “ADN tumoral circulant: principes, applications actuelles en radiothérapie et développement futur.” Cancer/Radiothérapie 22.6-7 (2018): 653-659.
  • Nikolaev, Sergey, et al. “Circulating tumoral DNA: Preanalytical validation and quality control in a diagnostic laboratory.” Analytical biochemistry 542 (2018): 34-39.
  • Klein, Eric A., Tomasz M. Beer, and Michael Seiden. “The Promise of Multicancer Early Detection. Comment on Pons-Belda et al. Can Circulating Tumor DNA Support a Successful Screening Test for Early Cancer Detection? The Grail Paradigm. Diagnostics 2021, 11, 2171.” Diagnostics 12.5 (2022): 1243.
  • Holdenrieder, Stefan, et al. “Pan-cancer screening by circulating tumor DNA (ctDNA)–recent breakthroughs and chronic pitfalls.” LaboratoriumsMedizin 46.4 (2022): 247-253.
  • Hitchins, Megan P. “Methylated circulating tumor DNA biomarkers for the blood-based detection of cancer signals.” Epigenetics in Precision Medicine. Academic Press, 2022. 471-512.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.