Θα πάρετε βάρος στην εμμηνόπαυση; Αλλαγές στο σώμα

Μία από τις κύριες ανησυχίες των γυναικών μπαίνοντας στην εμμηνόπαυση είναι η αύξηση βάρους. Πόσο αληθεύει όμως αυτό; Μπορείτε να την αποφύγετε; Θα δούμε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.
Θα πάρετε βάρος στην εμμηνόπαυση; Αλλαγές στο σώμα
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Πολλές γυναίκες αναρωτιούνται αν θα πάρουν βάρος στην εμμηνόπαυση. Αρχικά, εμμηνόπαυση γνωρίζουμε ότι είναι η φάση όπου μια γυναίκα σταματά να έχει περιόδους. Συμβαίνει συνήθως μετά τα 45 χρόνια και έχει ορμονικές επιπτώσεις.

Σε αυτό το στάδιο, οι ωοθήκες σταματούν την παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης. Μία γυναίκα θεωρείται πως έχει μπει στην εμμηνόπαυση εφόσον δεν έχει καμία περίοδο για έναν χρόνο. Όμως, η εμμηνόπαυση έρχεται και με άλλες σωματικές αλλαγές που κάνουν τις γυναίκες ανήσυχες.

Μία από τις κύριες ανησυχίες είναι πως οι γυναίκες παίρνουν βάρος. Στη συνέχεια, θα αποκαλύψουμε την αλήθεια, τις διαδικασίες που εμπλέκονται σε αυτό και τι μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε αυτήν την αύξηση.

Ορμονικές αλλαγές κατά την εμμηνόπαυση

Για να απαντήσουμε στο ερώτημα αν αυξάνεται το βάρος στην εμμηνόπαυση, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι τη συγκεκριμένη περίοδο γίνονται μια σειρά ορμονικών αλλαγών. Παρότι αυτές μπορεί να σχετίζονται με την αύξηση βάρους, η αλήθεια είναι ότι οι ειδικοί τη συνδέουν περισσότερο με τη γήρανση.

Όσο μεγαλώνουμε μειώνεται η μυϊκή μάζα, ειδικά αν δε γυμναζόμαστε τακτικά. Αυτή η απώλεια μυϊκού ιστού οδηγεί σε σημαντική μείωση της θερμιδικής δαπάνης και, κατά συνέπεια, σε μια ελαφριά αύξηση βάρους χωρίς να έχουν αλλάξει οι διατροφικές συνήθειες.

Γιατρός ζυγίζει γυναίκα
Οι ορμονικές αλλαγές ίσως σχετίζονται με την αύξηση βάρους στην εμμηνόπαυση. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες.

Αυτή η μελέτη από το περιοδικό Climacteric δηλώνει ότι “οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να συνδέονται με την αύξηση βάρους στην περιοχή της κοιλιάς”. Επίσης, προτείνουν τη θεραπεία με οιστρογόνα ως λύση.

Ωστόσο, καταλήγουν πως δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες για να αποδειχθεί πόσο αποτελεσματική είναι αυτή η θεραπεία στη σύνθεση του σώματος.

Πώς να αποτρέψετε τις αλλαγές στο σώμα σας

Οι ορμονικές αλλαγές και η απώλεια μυϊκής μάζας θα πρέπει να αντιμετωπιστούν για να αποφύγετε ανεπιθύμητη αύξηση βάρους. Για να βελτιώσετε τον μεταβολισμό σας το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να δημιουργήσετε ένα πλάνο γυμναστικής υψηλής έντασης ώστε να αποτραπεί η απώλεια ενεργού ιστού.

Επιπλέον, οι επιστημονική βιβλιογραφία προτείνει στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες να γυμνάζονται τακτικά προκειμένου να αποφύγουν προβλήματα όπως είναι η οστεοπόρωση.

Από διατροφικής πλευράς, είναι σημαντικό να λάβετε μέτρα που θα βοηθήσουν το σώμα σας να πάρει τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται, αλλά χωρίς προκαλούνται ανισορροπίες στην ενέργεια.

1. Διαλείπουσα νηστεία

Αυτός είναι ένας εκπληκτικός τρόπος για να εξουδετερώσετε μια μεγάλη ποσότητα θερμίδων με ελάχιστη προσπάθεια. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να παρακάμψετε το πρωινό επειδή οι ορμονικοί κύκλοι μειώνουν την όρεξη το πρωί.

Μελέτες αναφέρουν επίσης πως αυτές οι διατροφικές ανάγκες είναι θετικές επειδή μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή ασθενειών όπως του διαβήτη τύπου 2.

2. Βάρος στην εμμηνόπαυση – Να τρώτε λιγότερους υδατάνθρακες

Η κύρια λειτουργία των υδατανθράκων είναι η παραγωγή ενέργειας. Στις γυναίκες στην εμμηνόπαυση, εκτός αν γυμνάζονται πολύ, δεν είναι απαραίτητη τόσο πολύ αυτή η θρεπτική ουσία.

Αυτός είναι ο λόγος που είναι καλή η μείωση των υδατανθράκων και η μικρή αύξηση των πρωτεϊνών. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε την απώλεια μυϊκής μάζας.

Άνδρας μπροστά σε ένα πιάτο με μπριζόλα
Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης είναι καλύτερο να μειώσετε τους υδατάνθρακες και να αυξήσετε τις πρωτεΐνες. Αυτές θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τη μυϊκή σας μάζα.

Οι κετογονικές δίαιτες μπορεί να γίνουν λίγο δύσκολες. Επιπλέον, η ανεπάρκειά τους σε ίνες μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην υγεία του εντέρου. Ωστόσο, αν επιλέξετε μια σωστή διατροφή με λίγους υδατάνθρακες θα μπορέσετε να αποφύγετε αυτά τα ζητήματα.

Η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης και ακατέργαστων τροφών θα σας βοηθήσει να υποστηρίξετε την ποσότητα ινών που ζητά το σώμα σας. Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, η κατανάλωση ινών συνδέεται και με την αποτροπή κινδύνων για το καρδιαγγειακό σύστημα.

3. Επιλέγετε φρέσκα και εποχικά τρόφιμα

Σε αυτό το ευαίσθητο στάδιο της ζωής σας, και από ορμονικής πλευράς, θα πρέπει να εξασφαλίσετε τη λήψη σωστής ποσότητας βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τα φρέσκα τρόφιμα για να το καταφέρετε.

Αποφύγετε τα εμπορικά προϊόντα για να μπορέσετε να βελτιώσετε την προμήθεια μικροθρεπτικών ουσιών και να μειώσετε την κατανάλωση τρανς λιπαρών και χημικών προϊόντων.

Επιπροσθέτως, αν συμπεριλάβετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας θα λάβετε περισσότερα αντιοξειδωτικά τα οποία θα σας βοηθήσουν ενάντια στη γήρανση και τις ελεύθερες ρίζες.

Η επιστημονική βιβλιογραφία συμβουλεύει να τρώτε περισσότερα μύρτιλα και φρούτα του δάσους αν θέλετε να βάλετε περισσότερες θρεπτικές ουσίες στη διατροφή σας.

Μπορεί να πάρετε βάρος στην εμμηνόπαυση;

Μπορείτε να επηρεάσετε τον τρόπο που αλλάζει το σώμα σας κατά την εμμηνόπαυση. Παρά τις ορμονικές αλλαγές και τη γήρανση που προκαλούν μια αύξηση βάρους, υπάρχουν τρόποι για να εξισορροπήσετε το φαινόμενο.

Η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής πλούσιας σε φρέσκα προϊόντα και η τακτική άσκηση μπορούν να σας βοηθήσουν να αποτρέψετε την ανεπιθύμητη αύξηση βάρους μετά τα 45.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  •  The NAMS 2017 Hormone Therapy Position Statement Advisory Panel., The 2017 hormone therapy position statement of the north american menopause society. Menopause, 2017. 24 (7): 728-753.
  •  Proietto J., Obesity and weight management at menopause. Aust Fam Physician, 2017. 46 (6): 368-370.
  •  Skouby SO., Menopause weight gain: the influence of TSEC intervention. Menopause, 2016. 23 (4): 357-8.
  • Chopra S., Sharma KA., Ranjan P., Malhotra A., Vikram NK., Kumari A., Weight management module for perimenopausal women: a practical guide for gynecologists. J Mildlife Health, 2019. 10 (4): 165-172.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.