Εξάψεις στην εμμηνόπαυση: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η πλειοψηφία των γυναικών έχει βιώσει εξάψεις στην εμμηνόπαυση. Αυτό οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές οι οποίες χαρακτηρίζουν αυτό το στάδιο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η συχνότητα και η ένταση των εξάψεων μειώνονται με την ηλικία.
Εξάψεις στην εμμηνόπαυση: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Οι εξάψεις στην εμμηνόπαυση είναι ένα κοινό σύμπτωμα στις γυναίκες που περνούν αυτό το στάδιο της ζωής τους. Πρόκειται για ένα δυσάρεστο σύμπτωμα το οποίο, σε πολλές περιπτώσεις, παρουσιάζεται για αρκετά χρόνια προκαλώντας δυσφορία σε όσες υποφέρουν απ’ αυτό.

Αυτές οι εξάψεις συμβαίνουν συνήθως τη νύχτα. Τότε, τις αποκαλούμε νυχτερινή εφίδρωση, και μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου. Πολλές γυναίκες νιώθουν ότι αυτό το σύμπτωμα επηρεάζει την καθημερινή τους ζωή.

Σύμφωνα με διάφορες επιστημονικές μελέτες, κάποιες εθνικότητες υποφέρουν από εξάψεις για περισσότερα χρόνια απ’ ότι άλλες. Αν είναι ήπιες, δε χρειάζονται σχεδόν καθόλου αντιμετώπιση. Αλλά όταν εκδηλώνονται έντονα τότε απαιτούνται ειδικά μέτρα.

Εξάψεις στην εμμηνόπαυση

Γυναίκα κρατά ανεμιστηράκι

Τις εξάψεις στην εμμηνόπαυση χαρακτηρίζει η ξαφνική αίσθηση ζέστης σε διάφορα μέρη του σώματος. Συχνά, χειροτερεύουν τη νύχτα όπου και ταράσσουν τον ύπνο.

Οι εξάψεις στην εμμηνόπαυση είναι ο κύριος λόγος για λήψη ιατρικής συμβουλής κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου. Συνήθως, ξεκινούν σαν μια ξαφνική αίσθηση ζέστης η οποία αρχίζει από το πρόσωπο και το στήθος και εξαπλώνεται σε ολόκληρο το σώμα.

Διαρκούν, συνήθως, δύο με τέσσερα λεπτά και μπορούν να συμβούν οποτεδήποτε χωρίς να το παρατηρήσετε. Ορισμένες γυναίκες ιδρώνουν επίσης και έχουν κρυάδες και ρίγος στο τέλος αυτών των επεισοδίων.

Άλλες γυναίκες βιώνουν ταχυκαρδία και ένα έντονο συναίσθημα άγχους όσο διαρκούν οι εξάψεις. Αν και τυπικά συμβαίνουν μία με δύο φορές την ημέρα, είναι πιθανό να επαναλαμβάνονται συχνότερα, ακόμη και ανά μία ώρα.

Συχνό φαινόμενο επίσης είναι η εμφάνισή τους κατά την περιεμμηνόπαυση. Μετά την ίδια την εμμηνόπαυση, συνήθως συνεχίζουν να συμβαίνουν για πέντε με επτά χρόνια κατά μέσο όρο, αν και η έντασή τους μειώνεται με τον καιρό. Ωστόσο, κάποιες γυναίκες μπορεί να υποφέρουν για έως δέκα χρόνια.

Οι αιτίες των εξάψεων στην εμμηνόπαυση

Η επιστήμη δε γνωρίζει την ακριβή αιτία των εξάψεων στην εμμηνόπαυση. Όμως, πιστεύεται ότι προκαλούνται από τις απότομες ορμονικές διακυμάνσεις που συμβαίνουν σε αυτό το στάδιο. Φαίνεται ότι μειώνονται τα επίπεδα οιστρογόνων και αυτό προκαλεί αλλαγές στη συμπεριφορά του αγγειοκινητικού κέντρου του εγκεφάλου. Αυτό επηρεάζει τη θερμοκρασία του σώματος.

Οι ειδικοί έχουν καταλήξει πως το συναισθηματικό άγχος επηρεάζει την ένταση και τη συχνότητα των εξάψεων. Επιπλέον, τα μεγάλα γεύματα, η κατανάλωση αλκοόλ και καπνού, ασκούν μεγάλη επιρροή σε αυτά τα επεισόδια.

Υπολογίζεται ότι το 80% των γυναικών θα υποφέρουν από εξάψεις στην εμμηνόπαυση. Παρόλα αυτά, μόνο μία στις τέσσερις θα υποφέρει από έντονες και συχνές εξάψεις. Για άλλες, είναι ένα σύμπτωμα που περνά απαρατήρητο ή μπορούν να το διαχειριστούν με τη χρήση ενός απλού ανεμιστήρα.

Πώς να διαχειριστείτε τις εξάψεις στην εμμηνόπαυση

Γυναίκα μιλά με τον γιατρό της

Για να διαχειριστείτε αυτά τα επεισόδια, ο/η γιατρός σας ίσως προτείνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, αλλά και φάρμακα.

Η ιατρική αντιμετώπιση για τη διαχείριση των εξάψεων στην εμμηνόπαυση είναι ορμονική. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γιατροί συνιστούν μια ορμονοθεραπεία η οποία αποτελείται από λήψη οιστρογόνων. Όμως, αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης ενέχει πιθανούς κινδύνους, γι’ αυτό κάθε περίπτωση θα πρέπει να αξιολογείται προσεχτικά από έναν/μία γιατρό. Οι ειδικοί δε συνιστούν τη θεραπεία αντικατάστασης ορμονών για παραπάνω από δύο χρόνια.

Σε άλλες περιπτώσεις, συνιστώνται θεραπείες με μικρές δόσεις αντικαταθλιπτικών. Δεν είναι όμως τόσο αποτελεσματικές για τον έλεγχο σοβαρών εξάψεων όπως η ορμονοθεραπεία. Ομοίως, τα αντικαταθλιπτικά έχουν διάφορες παρενέργειες όπως ζάλη, ναυτία, ξηροστομία, αύξηση βάρους, και μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας.

Σε κάποιες περιπτώσεις, οι γιατροί ίσως χορηγήσουν αντισπασμωδικά για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Τελευταία χρησιμοποιείται μια διαδικασία που ονομάζεται “κυλινδρικά τεμάχια γαγγλίου”, αλλά στις πιο σοβαρές περιπτώσεις. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει την εφαρμογή αναισθησίας σε αρκετά νεύρα του λαιμού. Η αποτελεσματικότητά της αν και πολλά υποσχόμενη δεν έχει αποδειχθεί εξ ολοκλήρου.

Πρόσθετες πληροφορίες

Δεν είναι απαραίτητη η λήψη φαρμάκων για να αντιμετωπιστούν οι εξάψεις στην εμμηνόπαυση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι σπιτικές θεραπείες αρκούν. Σπάνια συμβαίνουν για περισσότερο από το αναμενόμενο ή απαιτούν ειδική θεραπεία.

Θα ήταν καλό να διατηρήσετε μια υγιεινή διατροφή, αποφεύγοντας τα πικάντικα φαγητά. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε τον καφέ, το αλκοόλ, και υπερβολικά λιπαρά φαγητά. Ένα υγιές μέτρο είναι και το αδυνάτισμα. Οι γιατροί δε συνιστούν το κάπνισμα.

Ομοίως, είναι καλό να φοράτε ελαφριά ρούχα από φυσικές ίνες και να αερίζετε καλά τα δωμάτια. Πολλοί επαγγελματίες προτείνουν συνεχή άσκηση τεχνικών χαλάρωσης όπως είναι η γιόγκα ή το τάι τσι καθώς το άγχος είναι παράγοντας επιδείνωσης των εξάψεων.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Juliá, M. D., Ferrer, J., Allué, J., Bachiller, L. I., Beltrán, E., Cancelo, M. J., … & Mendoza, N. (2008). Posicionamiento de la Asociación Española para el Estudio de la Menopausia sobre el uso clínico de las isoflavonas en el climaterio. Progresos de obstetricia y ginecología, 51(3), 146-161.
  • Im EO. Ethnic differences in symptoms experienced during the menopausal transition. Health Care Women Int. 2009;30(4):339–355. doi:10.1080/07399330802695002
  • Morrow PK, Mattair DN, Hortobagyi GN. Hot flashes: a review of pathophysiology and treatment modalities. Oncologist. 2011;16(11):1658–1664. doi:10.1634/theoncologist.2011-0174
  • Freedman RR. Menopausal hot flashes: mechanisms, endocrinology, treatment. J Steroid Biochem Mol Biol. 2014;142:115–120. doi:10.1016/j.jsbmb.2013.08.010
  • Lugo T, Tetrokalashvili M. Hot Flashes. [Updated 2019 Apr 5]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK539827/

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.