Οι επιδράσεις των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων στον εγκέφαλο

Η επιστημονική βιβλιογραφία δείχνει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και της υγείας του εγκεφάλου. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα.
Οι επιδράσεις των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων στον εγκέφαλο
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Έχετε ακούσει για τις επιδράσεις των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων στον εγκέφαλο; Το ωμέγα 3 είναι ένα λιπαρό οξύ που είναι απαραίτητο για το σώμα μας και υπάρχει σε μπλε ψάρια, ξηρούς καρπούς και φυτικά έλαια. Επίσης, μπορείτε να το αποκτήσετε μέσω συμπληρωμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στο Annual Review of Food Science and Technology, η τακτική κατανάλωσή τους φέρνει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους είναι απόδειξη αυτού, εκτός από την ικανότητά τους να μειώνουν τον κίνδυνο διαφόρων χρόνιων παθήσεων.

Ακριβώς, όσον αφορά το τελευταίο, αρκετές έρευνες έδειξαν ότι αυτή η θρεπτική ουσία είναι ευεργετική για τον εγκέφαλο και για τις γνωστικές του λειτουργίες. Επομένως, σήμερα θα θέλαμε να μοιραστούμε μερικές πληροφορίες σχετικά με τις επιδράσεις των ωμέγα 3 στον εγκέφαλο.

Η σχέση Ωμέγα 3 λιπαρών οξέων και του εγκεφάλου

Μελέτες συνδέουν την κακή πρόσληψη ωμέγα 3 και τη μειωμένη απόδοση του εγκεφάλου. Αυτά τα λιπαρά οξέα φαίνεται να είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τα εγκεφαλικά κύτταρα δεσμεύοντας τις κυτταρικές μεμβράνες.

Παρομοίως, η κατανάλωση αυτών των λιπαρών οξέων βελτιώνει τακτικά τη λειτουργία των υποδοχέων νευροδιαβιβαστών, όπως περιγράφεται λεπτομερώς στις πληροφορίες που αποκαλύπτονται στο Biomolecules & Therapeutics. Η επιστημονική βιβλιογραφία περιγράφει επίσης μια σχέση μεταξύ της εμφάνισης γνωστικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη ή η διπολική διαταραχή, και της έλλειψης ωμέγα 3.

Ωστόσο, πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε πειστικά αποτελέσματα. Παρ ‘όλα αυτά, πολλές θεραπείες γνωστικών διεργασιών επικεντρώνονται σήμερα σε αλλαγές στα συμπληρώματα ωμέγα 3.

τροφές πλούσιες σε λιπαρά οξέα
Η κατανάλωση λιπαρών οξέων ωμέγα 3 σχετίζεται θετικά με την καλύτερη γνωστική λειτουργία. Αυτό το θέμα βρίσκεται υπό διερεύνηση.

Ωμέγα 3 και ωμέγα 6

Όσον αφορά τη διατροφή σας, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη την ισορροπία των ωμέγα-3 και ωμέγα 6 λιπαρών οξέων. Τα πρώτα είναι πρόδρομοι των αντιφλεγμονωδών μορίων, ενώ τα δεύτερα είναι φλεγμονώδη μόρια. Για αυτόν τον λόγο, πρέπει να υπάρχει αναλογία 1: 1 για την αποφυγή φλεγμονών στο σώμα.

Οι μεταποιημένες τροφές είναι συνήθως πλούσιες σε ωμέγα 6 οξέα, ενώ τα γαλάζια ψάρια και τα φυτικά έλαια είναι πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα. Η τρέχουσα διατροφή παράγει μια ανισορροπία έναντι των ωμέγα 6 οξέων λόγω της έκρηξης των επεξεργασμένων και γρήγορων φαγητών.

Επομένως, είναι σημαντικό να αυξήσετε την κατανάλωση φρέσκων τροφίμων. Έτσι, τα γαλάζια ψάρια, οι ξηροί καρποί και τα φυτικά έλαια είναι βασικά στοιχεία σε μια διατροφή επειδή αυξάνουν την πρόσληψη λιπαρών οξέων και ισορροπούν τα λίπη.

Συμπληρώματα ωμέγα 3 λιπαρών οξέων

Είναι πολύ κοινό να λαμβάνετε συμπληρώματα για τα ωμέγα 3 σε διάφορες καταστάσεις. Πολλοί αθλητές, για παράδειγμα, χρησιμοποιούν αυτά τα συμπληρώματα για να αποτρέψουν φλεγμονή από τραυματισμούς. Οι υγιείς ενήλικες μπορούν επίσης να τα χρησιμοποιήσουν για να αποτρέψουν την εμφάνιση σύνθετων ασθενειών μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα.

Ομοίως, και έχοντας δει τα τελευταία άρθρα στην επιστημονική βιβλιογραφία, θα πρέπει να είναι ένα σημαντικό συμπλήρωμα σε διαδικασίες που σχετίζονται με γνωστικές διαταραχές ή βλάβες. Ο συνδυασμός του με πρεβιοτικά και προβιοτικά έχει ένα ενδιαφέρον όσον αφορά στη θεραπεία ορισμένων διαδικασιών σχετικά με την κατάθλιψη.

κίτρινα χαπια
Τα συμπληρώματα ωμέγα 3 είναι ιδανικά για την απόκτηση αυτού του θρεπτικού συστατικού υπό ειδικές συνθήκες, όπως ασθένειες ή εξάσκηση λόγω ορισμένων αθλημάτων

Δύο μερίδες μπλε ψαριού την εβδομάδα

Η κατανάλωση μπλε ψαριού είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση της σωστής παροχής ωμέγα-3 οξέων. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η πρόσληψή του ήταν περιορισμένη επειδή οι άνθρωποι φοβόντουσαν ότι θα είχε αντίκτυπο στο προφίλ των λιπιδίων. Ωστόσο, γνωρίζουμε σήμερα ότι η πρόσληψη μονο- και πολυακόρεστων λιπαρών όχι μόνο δεν αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί ακόμη και να τα μειώσει ελαφρώς.

Επομένως, οι συστάσεις σήμερα είναι τουλάχιστον 2 μερίδες μπλε ψαριού την εβδομάδα. Ωστόσο, αυτό πρέπει να συνδυάζεται με την τακτική κατανάλωση ακατέργαστου φυτικού ελαίου.

Η υποβολή των λαδιών σε υψηλές θερμοκρασίες οδηγεί στην απώλεια ορισμένων από τα θρεπτικά συστατικά και τις ιδιότητές τους. Επιπλέον, τα λάδια λόγω υπερθέρμανσης δημιουργούν διεργασίες που οδηγούν στην εμφάνιση αποβλήτων προϊόντων που είναι τοξικά για το σώμα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, όπως το ακρυλαμίδιο.

Δείτε επίσης: Τα 3 βασικά και σημαντικά οφέλη της σαρδέλας

Συμπέρασμα

Η τακτική κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι απαραίτητη. Είναι απαραίτητο να μειώσετε την πρόσληψη μεταποιημένων προϊόντων και να αυξήσετε την κατανάλωση φρέσκων προϊόντων για να ανακτήσετε την ισορροπία μεταξύ ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων.

Αυτό συμβαίνει επειδή αυτοί οι τύποι λιπαρών οξέων μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση ορισμένων γνωστικών ασθενειών σύμφωνα με την τρέχουσα βιβλιογραφία για το θέμα. Ωστόσο, πρέπει ακόμη να γίνουν περισσότερες μελέτες που θα εγγυηθούν αυτά τα στοιχεία.

Τέλος, πρέπει να έχετε κατά νου ότι το λίπος είναι θρεπτικό συστατικό με υψηλή θερμιδική αξία. Για το λόγο αυτό, η κατανάλωσή του πρέπει να βρίσκεται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης και φυσιολογικής διατροφής με κανονικές θερμίδες. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να αποφύγουμε να κερδίσουμε βάρος και οποιαδήποτε από τις ασθένειες που συνήθως συνοδεύουν.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Chang CY., Ke DS., Chen JY., Essential fatty acids and human brain. Acta Neuro Taiwa, 2009. 18 (4): 231-41.
  • Tanaka., Farooqui AA., Siddiqi NJ., et al., Effects of docosahexaenoic acid on neurotransmission. Biomol Ther (Seoul), 2012. 20 (2): 152-57.
  •  Deacon G., Kettle C., Hayes D., Dennis C., Tucci J., Omega 3 polyunsaturated fatty acids and the treatment of depression. Crit Rev Food Sci Nutr, 2017. 57 (1): 212-223.
  •  Appleton KM., Sallis HM., Perry R., Ness AR., Churchill R., Omega 3 fatty acids for depression in adults. Cochrane Database Syst Rev, 2015.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.