Βελτιώστε το θυρεοειδή σας φροντίζοντας τη λειτουργία του εντέρου

7 Φεβρουαρίου 2019
Δεδομένου ότι η εντερική χλωρίδα σας αποτελεί ασπίδα κατά των παθογόνων μικροοργανισμών, είναι σημαντικό να τη διατηρείτε υγιή για να αποφεύγετε τις λοιμώξεις. Επιπλέον, θα βελτιώσει τις ενζυμικές διεργασίες των ορμονών του θυρεοειδή σας.

Γνωρίζατε ότι μπορείτε να βελτιώσετε τα προβλήματα του θυρεοειδή σας φροντίζοντας τη λειτουργία του εντέρου σας;

Σε αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψετε ποιοι παράγοντες μπορούν να βλάψουν άμεσα το έντερο και να βλάψουν έμμεσα και τον θυρεοειδή σας. Επιπλέον, θα μοιραστούμε μαζί σας μερικές συμβουλές και κάποιες φυσικές θεραπείες που θα είναι πολύ ωφέλιμες για εσάς.

Θυρεοειδής και η λειτουργία του εντέρου

Πολλοί άνθρωποι εκπλήσσονται από το γεγονός ότι τα τρία τέταρτα του ανοσοποιητικού ιστού του οργανισμού βρίσκονται στα έντερα.

Εάν τα εντερικά βακτηρίδια είναι υγιή, αυτό ενεργεί ως ένα εξαιρετικό φράγμα ενάντια σε όλα τα είδη των παθογόνων μικροοργανισμών. Αυτά περιλαμβάνουν τους ιούς, τα βακτήρια, τους μύκητες και τα παράσιτα.

Αν αυτό αλλάξει, όμως, τα έντερά σας γίνονται μια ανοιχτή πόρτα για να περάσουν αυτά τα παθογόνα στην κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον, έχει να κάνει με μερικές ενζυμικές διεργασίες που σχετίζονται με τις ορμόνες του θυρεοειδούς σας.

Τι μπορεί να βλάψει τη λειτουργία του εντέρου;

λειτουργία του εντέρου

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη λεπτή ισορροπία του εντέρου. Σε αυτούς περιλαμβάνονται τα παρακάτω:

 • Η κακή διατροφή που χαρακτηρίζεται από την κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε ζάχαρη, σε γαλακτοκομικά προϊόντα και επεξεργασμένα τρόφιμα,
 • Δυσκοιλιότητα,
 • Τα αντιβιοτικά,
 • Η μη ανοχή σε ορισμένα τρόφιμα, όπως η γλυκόζη ή η λακτόζη,
 • Η δηλητηρίαση από βαρέα μέταλλα (για παράδειγμα, η χρήση οδοντικών προσθετικών που περιέχουν υδράργυρο),
 • Εντερικά παράσιτα,
 • Νευρικότητα, άγχος και στρες,
 • Τα αρνητικά συναισθήματα όπως ο θυμός και ο φόβος.

Μάθετε ακόμα: Ενεργοποιήστε έναν θυρεοειδή που υπολειτουργεί

Εξισορρόπηση της λειτουργίας του εντέρου σας

Εάν γνωρίζετε ότι πάσχετε από κάποιο είδος εντερικής ανισορροπίας, θα πρέπει να αρχίσετε να ακολουθείτε μερικές φυσικές θεραπείες για να το εξισορροπήσετε.

Στην περίπτωση της δυσκοιλιότητας, επικεντρωθείτε στην αύξηση της κατανάλωσης τροφίμων που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες. Επιπλέον, πρέπει να πίνετε τουλάχιστον ενάμισι λίτρο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, εκτός από τα γεύματά σας.

Εάν πάσχετε από διάρροια σε τακτική βάση, μπορείτε να πίνετε πράσινο τσάι και να παίρνετε ένα συμπλήρωμα με βάση τον άνθρακα.

Παρακάτω ακολουθούν τρεις συμβουλές που μπορεί ο καθένας να ακολουθήσει προκειμένου να βελτιώσει τη λειτουργία του εντέρου του:


Μια ολοκληρωμένη διατροφή για τη λειτουργία του εντέρου

καρποί για τη λειτουργία του εντέρου
Είτε υποφέρετε από εντερικά προβλήματα είτε έχετε ένα υγιές έντερο, η διατροφή σας πρέπει να περιλαμβάνει τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες. Αυτές περιλαμβάνουν τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς με κέλυφος και τους κόκκους ολικής άλεσης.

Σήμερα, η πλειοψηφία των εμπορικών προϊόντων που παρασκευάζονται με αλεύρι δεν περιέχουν ίνες. Αντ ‘αυτού, είναι εξευγενισμένα, όπως τα ψωμιά, τα αρτοσκευάσματα, τα μπισκότα, τα ζυμαρικά, η πίτσα, κλπ.

Αν ψάξετε καλά, ωστόσο, μπορείτε να βρείτε πολλές νόστιμες και θρεπτικές επιλογές με αλεύρια ολικής αλέσεως όπως σίκαλη, κριθάρι και άλλα.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε δημητριακά όπως είναι η βρώμη, το κεχρί ή η κινόα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον θυρεοειδή, διαβάστε το άρθρο των Δρ. Fischer εδώ.


Προσοχή στη γλουτένη


Πολλοί άνθρωποι με διαταραχές του θυρεοειδούς μπορεί να υποφέρουν από δυσανεξία στη γλουτένη. Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, στο κριθάρι και τη σίκαλη. Βρίσκεται επίσης μερικές φορές στη βρώμη, αλλά αυτό οφείλεται στη μεταποίηση του προϊόντος, που πραγματοποιείται στις ίδιες εγκαταστάσεις με αυτή για το σιτάρι.

Συνιστάται να αφαιρέσετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας, κάτι που  θα επιφέρει μεγάλες βελτιώσεις σε λίγες μόνο εβδομάδες.

 Μάθετε ακόμα: 7 σημάδια που δείχνουν προβλήματα με τον θυρεοειδή

 

Προβιοτικά

Τέλος, τα συμπληρώματα που βασίζονται σε προβιοτικά είναι μια από τις καλύτερες επιλογές σας για τη διατήρηση μιας υγιούς εντερικής χλωρίδας.

Θα παρατηρήσετε τα οφέλη που έχουν για την υγεία σας ακόμη και από την πρώτη ημέρα. Εξάλλου, η υγεία των εντέρων σας είναι καθοριστικός παράγοντας για την ποιότητα ζωής σας.

Προτείνεται η επιλογή προβιοτικών υψηλής ποιότητας που περιλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες βακτηριακών στελεχών. Η ετικέτα θα πρέπει να καθορίζει την ποσότητα, η οποία ιδανικά θα πρέπει να είναι μεταξύ 30 και 50 εκατομμυρίων CPU (οι ζωντανοί οργανισμοί που μπορούν να σχηματίσουν αποικίες).

Πρέπει πάντα να παίρνετε τα εντερικά συμπληρώματα με άδειο στομάχι, ειδικά το πρωί. Οι καλύτερες ώρες είναι μεταξύ 5 και 7 το πρωί.


Κλύσμα

λειτουργία του εντέρου
Τέλος, ένας πολύ καλός τρόπος για να καθαρίσετε τα έντερά σας έγκαιρα είναι ένα κλύσμα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν υποφέρετε από δυσκοιλιότητα. Βασικά, ένα κλύσμα είναι ένας καθαρισμός  της περιοχής με τη χρήση νερού ή ενός φαρμακευτικού παρασκευάσματος.

Μπορείτε να πραγματοποιήσετε κάποιο κλύσμα με τσάγια όπως το χαμομήλι ή το θυμάρι ή ακόμη και να χρησιμοποιήσετε τον καφέ για να βελτιώσετε τη λειτουργία του ήπατος. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει πάντα να επιλέγετε μη καβουρδισμένο οργανικό καφέ.

Ωστόσο, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με αυτήν την τεχνική, ώστε να μην αλλάξετε τη βακτηριακή σας χλωρίδα.

Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να εφαρμόσετε ένα κλύσμα σε μια στιγμή που δεν θα βρίσκεστε σε βιασύνη, όπως πριν από τον ύπνο. Αυτό συμβαίνει επειδή μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει κόπωση.

Κρατήστε το υγρό στο εσωτερικό όσο μπορείτε και απελευθερώστε το όταν χρειαστεί.

 

 • Doron, S., y Snydman, D. R. (2015). “Risk and safety of probiotics”, Clin Infect Dis, 60 (Suppl 2): S129-34.
 • Durchschein, F.; Petritsch, W., y Hammer, H. F. (2016). “Diet therapy for inflammatory bowel diseases: The established and the new”, World J Gastroenterol, 22 (7): 2179-94.
 • Olveira Fuster, G., y González-Molero, I. (2007). “Probiotics and prebiotics in clinical practice”, Nutr Hosp, 22 (Suppl 2): 26-34.