Venoruton: Τα χαρακτηριστικά και οι χρήσεις του

Το Venoruton συνταγογραφείται κυρίως σε ενήλικες για την ανακούφιση συμπτωμάτων που σχετίζονται με την ήπια χρόνια φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων.
Venoruton: Τα χαρακτηριστικά και οι χρήσεις του
Sara Viruega

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Sara Viruega.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Το Venoruton είναι ένα φάρμακο το οποίο ανήκει στην ομάδα των συστημικών αγγειοπροστατών, δηλαδή φαρμάκων που προστατεύουν τα αιμοφόρα αγγεία. Οι δραστικές του ουσίες είναι οι οξερουτίνες.

Οι γιατροί το συνταγογραφούν σε ενήλικες για την ανακούφιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την ήπια χρόνια φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων. Ανάμεσα σε αυτά τα συμπτώματα ίσως εμφανιστούν:

 • Πόνος
 • Αίσθημα βάρους
 • Σφίξιμο
 • Μυρμήγκιασμα
 • Κνησμός
 • Κιρσοί
Άτομο με κιρσούς

Τι ακριβώς είναι η ήπια χρόνια φλεβική ανεπάρκεια;

Το αίσθημα βάρους στα πόδια μπορεί να οφείλεται στη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια. Όταν ένα άτομο πάσχει από αυτή τη διαταραχή, οι φλέβες στα πόδια του δε στέλνουν σωστά το αίμα πίσω στην καρδιά. Αυτή η ασθένεια εκδηλώνεται συχνά ως κιρσοί και κουρασμένα πόδια.

Δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα υγείας στα αρχικά της στάδια, όμως τα συμπτώματα μειώνουν την ποιότητα ζωής σας. Έτσι, θα πρέπει να ακολουθήσετε μια αποτελεσματική θεραπεία και υγιεινές συνήθειες.

Παράγοντες επικινδυνότητας για την ήπια χρόνια φλεβική ανεπάρκεια

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες επικινδυνότητας οι οποίοι βοηθούν στην ανάπτυξη της ασθένειας. Ανάμεσά τους είναι:

Γήρας και κληρονομικότητα

Οι πιθανότητες είναι μεγαλύτερες για να υποφέρουμε από την ασθένεια όσο μεγαλώνουμε. Ωστόσο, υπάρχει και ένας κληρονομικός παράγοντας για την ήπια χρόνια φλεβική ανεπάρκεια. Γι’ αυτόν τον λόγο, κινδυνεύετε περισσότερο αν πάσχουν οι γονείς σας από αυτή.

Εγκυμοσύνη

Η πίεση που ασκεί το μωρό, καθώς και οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορούν να διευκολύνουν την εμφάνιση κιρσών και της ήπιας χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας.

Φύλο

Υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ των γυναικών και της ασθένειας. Ο λόγος είναι, κυρίως, η επίδραση των αλλαγών των γυναικείων ορμονών.

Καθιστική ζωή

Η καθιστική ζωή, καθώς και η παρατεταμένη αδράνεια, οδηγούν σε φτωχή κυκλοφορία του αίματος. Έτσι, υπάρχει αυξημένη πίεση στις φλέβες η οποία προκαλεί τη διαστολή τους.

Υπερβολικό βάρος

Προφανώς, όσο μεγαλύτερο το βάρος, τόσο μεγαλύτερη η πίεση στα πόδια και άρα στις φλέβες. Έτσι, το παραπανίσιο βάρος αυξάνει τον κίνδυνο.

Πώς λειτουργεί το Venoruton;

Γυναικεία πόδια βγαίνουν από νερό

Το φάρμακο ανακουφίζει τα συμπτώματα της ήπιας χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας χάρη στην τριπλή δράση της σύνθεσής του. Έχει:

 • Αντιοξειδωτική δράση. Αυτή οφείλεται στο γεγονός πως προστατεύει και δυναμώνει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων.
 • Μειώνει το πρήξιμο και τον πόνο των ποδιών.
 • Επίσης, διευκολύνει την μικροκυκλοφορία και βελτιώνει την τοπική οξυγόνωση.

Πρόκειται για διάλυμα με πορτοκαλί χρώμα το οποίο έρχεται σε φακελάκια. Η κανονική δόση είναι ένα φακελάκι την ημέρα. Συνήθως, θα δείτε βελτίωση μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες θεραπείας.

Μετά από ιατρική συμβουλή, ίσως χρειαστεί να συνεχίσετε τη θεραπεία με Venoruton για έως 2 ή 3 μήνες. Όμως, θα πρέπει να ενημερώσετε αμέσως τον/η γιατρό σας αν τα συμπτώματα δε βελτιωθούν τις πρώτες δύο εβδομάδες.

Αντενδείξεις και ειδικές προφυλάξεις για τη χρήση του Venoruton

Γενικά, η υπερευαισθησία στις οξερουτίνες ή σε οποιοδήποτε από τα έκδοχα της σύνθεσης του Venoruton, μπορεί να αποτελεί αντένδειξη για τη χρήση του.

Για την εγκυμοσύνη, υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι οι οξερουτίνες δεν προκαλούν δυσπλασίες ή τοξικότητα στο έμβρυο. Αν κριθεί απαραίτητο, μπορείτε να λάβετε υπόψιν σας τη χρήση αυτού του φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Όμως, βάσει των γενικά αποδεκτών συστάσεων ασφαλείας, δε θα πρέπει να χρησιμοποιείτε οξερουτίνες τους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης.

Ομοίως, οι γιατροί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί/ες με ασθενείς με οίδημα στα πόδια εξαιτίας κάποιας πάθησης με την καρδιά, το ήπαρ, ή τα νεφρά. Ο λόγος είναι πως η δράση των οξερουτίνων δεν είναι αποδεδειγμένη σε αυτές τις περιπτώσεις.

Πιθανές παρενέργειες του Venoruton

Όπως συμβαίνει με όλα τα φάρμακα, έτσι και αυτό ίσως έχει κάποιες παρενέργειες. Θα πρέπει να σταματήσετε τη λήψη του αν παρουσιάσετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα:

 • Δυσκολία στην αναπνοή ή την κατάποση.
 • Πρήξιμο στο πρόσωπο, τα χείλη, τη γλώσσα, ή τον λαιμό.
 • Έντονο κνησμό με εξανθήματα.

Επιπλέον, αν και σπανίως, μπορούν να εμφανιστούν και άλλα συμπτώματα όπως αέρια, διάρροια, δυσφορία στο στομάχι, και κοιλιακός πόνος.

Venoruton – Συμπέρασμα

Τέλος, το Venoruton ανακουφίζει από τα συμπτώματα της ήπιας χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας. Επιπλέον, για να επιτύχετε καλύτερα αποτελέσματα, θα πρέπει να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής με άσκηση και να έχετε ένα ιδανικό βάρος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Riccioni C., S. R. I. A. P. G. L. M. (2004). Effectiveness of Troxerutin in association with Pycnogenol® in the pharmacological treatment of venous insufficiency [Efficacia della Troxerutina associata al Pycnogenol® nel trattamento farmacologico dell’insufficienza venosa]. Minerva Cardioangiologica.

 • Mege Navarrete, M. (2012). Insuficiencia venosa de extremidades inferiores. Facultad de Medicina de La Universidad de Chile.

 • Suñé Ysamat, B. (1985). Insuficiencia venosa. Revista de Enfermeria (Barcelona, Spain).


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.