Τύποι ασκήσεων για την αποτροπή των κιρσών

Υπάρχουν τύποι ασκήσεων για την αποτροπή των κιρσών. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μόνο με τη γυμναστική δε θα θεραπεύσετε τους κιρσούς, όμως συμβάλλει αρκετά στην ανακούφιση από αυτούς. Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε ορισμένες ενδιαφέρουσες επιλογές.
Τύποι ασκήσεων για την αποτροπή των κιρσών
Karla Henríquez

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Karla Henríquez.

Έχει γραφτεί από Ekhiñe Graell

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η γυμναστική μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή των κιρσών, γι’ αυτό προτείνεται ως συμπλήρωμα σε οποιαδήποτε θεραπεία σάς έχει δώσει ο/η γιατρός σας. Σημειώστε ότι δε μπορείτε να ακολουθήσετε απλά μια οποιαδήποτε τεχνική ή ένταση. Για την ακρίβεια, υπάρχουν συγκεκριμένες ρουτίνες γι’ αυτόν τον σκοπό.

Πάνω απ’ όλα, η άσκηση βοηθά στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος όταν είναι τακτική. Επιπλέον, μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από το αίσθημα βάρους και πρηξίματος. Αυτά είναι τα τρία συμπτώματα που οδηγούν συνήθως στη δυσφορία.

Η καθημερινή γυμναστική δε θα εξαφανίσει πλήρως τους κιρσούς όμως. Παρόλα αυτά, μπορεί να κάνει πολλά για την ανακούφιση και την αποτροπή της δυσφορίας. Φυσικά, αυτό δε θα το πετύχετε μέσω της καθιστικής ζωής.

Τι είναι οι κιρσοί;

Πρόκειται για μία από τις συνηθέστερες παθήσεις όταν μιλάμε για τη φτωχή κυκλοφορία του αίματος, ειδικά στις γυναίκες. Ωστόσο, δεν εξαιρούνται από αυτή και οι άνδρες. Για την ακρίβεια, ο Paul V Tisi, καθηγητής στο νοσοκομείο Μπέντφορντ του Ηνωμένου Βασιλείου, έγραψε ότι οι κιρσοί επηρεάζουν το 40% των ενηλίκων σε ένα άρθρο του στο BMJ Clinical Evidence.

Οι κιρσοί προκαλούνται όταν οι βαλβίδες μίας κατεύθυνσης σταματούν να λειτουργούν σωστά και τα τοιχώματα των φλεβών χάνουν την ελαστικότητά τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συσσωρεύεται το αίμα στις φλέβες προκαλώντας τη διαστολή τους. Παράγοντες όπως η παραμονή στην ίδια θέση για μεγάλο διάστημα, η καθιστική ζωή, το υπερβολικό βάρος ή η εγκυμοσύνη, σχετίζονται όλα με αυτό το πρόβλημα.

Όμως, υπάρχουν ορισμένες θεραπείες διαθέσιμες πλέον, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στον τρόπο ζωής, τη χρήση καλτσόν συμπίεσης, το ενδοφλέβιο λέιζερ, τη σκληροθεραπεία με ένεση, και την κατάλυση με ραδιοσυχνότητες μεταξύ άλλων.

Άτομο με κιρσούς στα πόδια
Η επιλογή θεραπείας για την καταπολέμηση των κιρσών εξαρτάται από τον/ην ασθενή. Έτσι, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν/μία γιατρό.

Τύποι ασκήσεων για την αποτροπή των κιρσών

Η άσκηση είναι μια καλή συμπληρωματική θεραπεία όταν γίνεται σωστά. Η τακτική, ήπια φυσική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και της δυσκολίας στην κυκλοφορία του αίματος. Όμως, η υπερθέρμανση ή η υπερκόπωση μπορούν να γίνουν επιβλαβείς.

Γι’ αυτό, το Κέντρο για την Αποκατάσταση των Φλεβών (CVR) προτείνει την επιλογή δραστηριοτήτων χαμηλής έντασης όπως αυτές που θα αναφέρουμε στη συνέχεια.

Το περπάτημα είναι μία από τις καλύτερες ασκήσεις για την αποτροπή των κιρσών

Η καθιστική ζωή είναι ένας από τους κύριους παράγοντες οι οποίοι οδηγούν στην εμφάνιση κιρσών. Η συνήθεια να κάθεστε για πολλές ώρες χωρίς να κουνάτε τα πόδια σας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος.

Όπως μπορείτε να δείτε, το περπάτημα είναι μια από τις καλύτερες δραστηριότητες γι’ αυτόν τον σκοπό. Αρχικά, επειδή σας βοηθά να τεντωθείτε, δυναμώνει τις γάμπες σας, και διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος. Δεύτερον, επειδή συμβάλλει στη συντήρηση του ιδανικού βάρους και έτσι δεν επηρεάζονται ιδιαίτερα οι αρθρώσεις.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να δαπανάτε 30 λεπτά την ημέρα, πέντε μέρες την εβδομάδα, για να εκμεταλλευτείτε τα οφέλη που έχει να σας προσφέρει το περπάτημα. Πηγαίνετε μια βόλτα στο πάρκο, αφήστε στο σπίτι το αυτοκίνητο όταν πάτε για ψώνια, ή κάντε μια βόλτα με τον σκύλο σας στη γειτονιά.

Άτομο περπατά
Ένας καθημερινός περίπατος 30 λεπτών μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος και να χάσετε βάρος. Γι’ αυτό αποτελεί μια καλή δραστηριότητα για την αποτροπή των κιρσών.

Προβολές

Οι ειδικοί στην Κλινική Θεραπείας Φλεβών συμβουλεύουν να συμπεριλάβετε τις προβολές στη ρουτίνα γυμναστικής σας. Αυτή η άσκηση βοηθά τους μυς του κάτω μέρους του σώματός σας να γυμναστούν, ιδιαίτερα τα πόδια και τις γάμπες σας. Ο λόγος για να κάνετε την άσκηση αυτή είναι επειδή προάγει την κυκλοφορία του αίματος.

Για να τις κάνετε, μείνετε όρθιοι/ες με τα πόδια ανοιχτά. Κάντε ένα βήμα μπροστά και λυγίστε το γόνατο. Θα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένο με τον αστράγαλό σας. Τώρα ισιώστε το πόδι και επιστρέψτε στην αρχική σας θέση. Τέλος, κάντε το ίδιο με το άλλο πόδι. Κάντε 10-12 επαναλήψεις σε κάθε πόδι.

Στροφές

Μία από τις τελευταίες ασκήσεις για την αποτροπή των κιρσών είναι οι κυκλικές κινήσεις ενώ έχετε υψωμένα τα πόδια σας. Για να κάνετε την άσκηση, ξαπλώστε ανάσκελα και σηκώστε το ένα σας πόδι ώστε να σχηματίζει γωνία 45 μοιρών.

Έπειτα, στρίψτε το πόδι, κάνοντας κυκλικές κινήσεις δεξιόστροφα. Μετά από 20 ή 25 επαναλήψεις κάντε το ίδιο για το άλλο πόδι.

Ποδηλασία

Ακόμη μία ενδιαφέρουσα επιλογή. Προφανώς, μπορείτε να κάνετε αυτή την άσκηση με οποιοδήποτε ποδήλατο. Αλλά μπορείτε να την κάνετε ενώ είστε ξαπλωμένοι/ες στο πάτωμα, σηκώνοντας τα πόδια σας.

Για να κάνετε την άσκηση, μπορείτε απλά να πάτε μια βόλτα με το ποδήλατο. Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε το ίδιο στο σπίτι σας. Ξαπλώστε με ίσια την πλάτη στο πάτωμα και σηκώστε τα πόδια σας περίπου 45 μοίρες. Έπειτα, κουνήστε τα σαν να κάνετε ποδήλατο.

Τύποι ασκήσεων για την αποτροπή των κιρσών
Η ποδηλασία μπορεί να σας βοηθήσει να δυναμώσετε τις γάμπες σας, αυτό είναι καταπληκτικό για την αποτροπή των κιρσών.

Οι ασκήσεις για την αποτροπή των κιρσών συμβάλλουν στην ανακούφιση και την ευεξία σας

Η γυμναστική ως μέσο πρόληψης είναι μια καλή επιλογή αντιμετώπισης του προβλήματος. Όμως, δεν είναι αρκετή από μόνη της. Θα πρέπει να βελτιώσετε επίσης τον τρόπο ζωής σας και να συμβουλευτείτε τον/η γιατρό σας. Εκείνος/η θα σας πει περισσότερα για τις διαθέσιμες θεραπείες. Όπως μπορείτε να δείτε, η φυσική δραστηριότητα θα πρέπει να είναι σταθερή προκειμένου να έχετε σημαντικά αποτελέσματα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.