Βύσμα κυψελίδας: Μάθετε τα χαρακτηριστικά του

Η απόφραξη του κεριού των αυτιών είναι μια πολύ ενοχλητική κατάσταση και είναι γνωστή ως βύσμα κυψελίδας. Τα αίτια είναι πολλά και ποικίλλουν, όμως μπορεί να θεραπευτεί εύκολα.
Βύσμα κυψελίδας: Μάθετε τα χαρακτηριστικά του

Τελευταία ενημέρωση: 15 Αυγούστου, 2021

Το βύσμα κυψελίδας είναι ένας από τους πολλούς αμυντικούς μηχανισμούς του ανθρώπινου σώματος ενάντια σε ξένους παράγοντες. Το κερί παίζει βασικό ρόλο στην προστασία και την ενυδάτωση των αυτιών. Όμως, αυτή η ουσία συσσωρεύεται συχνά και προκαλεί απόφραξη. Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε περισσότερα γι’ αυτή την πάθηση, αλλά και για το πώς να την θεραπεύσετε.

Το κερί είναι μια ουσία κίτρινου-πορτοκαλί χρώματος και είναι το αποτέλεσμα των εκκρίσεων των σμηγματογόνων και ιδρωτοποιών αδένων. Βοηθά τη λίπανση και το καθάρισμα του ανθρώπινου αυτιού, αλλά πρόκειται και για αμυντικό μέσο. Αποτελεί τμήμα της διαδικασίας εξουδετέρωσης για την αντικατάσταση των επιφανειακών κυττάρων του δέρματος και μετακινείται με την κίνηση του σαγονιού και του κεφαλιού.

Σε ορισμένους ανθρώπους, η έκκριση συσσωρεύεται και επηρεάζει βαθιά το αυτί, οδηγώντας σε βύσμα κυψελίδας. Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι η μειωμένη ακοή. Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή θεραπεία μπορούν να μετριάσουν την κατάσταση.

Βύσμα κυψελίδας – Συμπτώματα

Πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα εκνευριστικό που μπορεί να επηρεάσει αρκετά την ποιότητα ζωής του ατόμου. Εκτιμήσεις δείχνουν ότι αυτή η πάθηση, μαζί με την εκκριτική μέση ωτίτιδα, είναι οι κύριες αιτίες απώλειας ακοής σε νεαρά άτομα.

Τα άτομα βιώνουν από δυσκολίες ακοής μακρινών ήχων, έως πλήρη απόφραξη της ικανότητας ακοής στο αυτί με το πρόβλημα. Ομοίως, οι ασθενείς με βύσμα κυψελίδας βιώνουν συχνά τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Πόνο στο αυτί
 • Αίσθηση πίεσης ή πρηξίματος στην περιοχή
 • Κουδούνισμα ή εμβοή
 • Κνησμό
 • Ναυτία και ζαλάδα
 • Υγρό να εξέρχεται από το κανάλι του αυτιού
 • Αντίληψη δυσάρεστης μυρωδιάς από το αυτί

Πότε να επισκεφθείτε γιατρό;

Αναζητήστε ιατρική βοήθεια οποτεδήποτε βιώσετε δυσάρεστα ή παράξενα συμπτώματα στο αυτί που επηρεάζουν την καθημερινή σας ζωή. Οι γιατροί είναι πιστοποιημένοι να αξιολογούν την κατάσταση της υγείας του αυτιού μέσα από ερωτηματολόγια και εξετάσεις στο κανάλι του αυτιού.

Είναι σημαντικό να μην καθυστερήσετε να λάβετε ιατρική βοήθεια και να επισκεφθείτε έναν ειδικό το συντομότερο δυνατό. Επιπλέον, μην επιχειρήσετε ν’ αφαιρέσετε μόνοι σας το κερί ή με παραδοσιακές, σπιτικές μεθόδους. Ο λόγος είναι πως μπορεί ν’ αυξηθεί ο κίνδυνος επιπλοκών.

Γιατρός εξετάζει το αυτί γυναίκας
Συμβουλευτείτε έναν ειδικό για να επιβεβαιώσει το βύσμα κυψελίδας και ν’ αποκλείσει άλλες παθήσεις που οδηγούν σε πόνο και απώλεια ακοής.

Βύσμα κυψελίδας – Αιτίες

Η ύπαρξη κεριού στο αυτί είναι φυσιολογική και μέρος της φυσιολογίας του ανθρώπινου σώματος. Φεύγει από μόνο του λόγω των κινήσεων του σαγονιού όταν τρώτε ή μιλάτε, αλλά και με την κίνηση του κεφαλιού και με την αλλαγή του επιφανειακού επιθηλίου του δέρματος.

Το βύσμα κυψελίδας οφείλεται σε παράγοντες που αυξάνουν την παραγωγή κεριού ή εμποδίζουν την εξαγωγή του. Επιπλέον, ο κύριος σχετικός μηχανισμός είναι η ενσφήνωση από τη χρήση μπατονέτας ή φουρκέτας στην καθημερινή υγιεινή.

Ο λόγος είναι πως οι μπατονέτες μετακινούν το κερί που βρίσκεται στο κανάλι του αυτιού στο πίσω μέρος και μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και πληγές στη δομή. Ακόμη, η απόφραξη του κεριού οφείλεται και στη χρήση βοηθημάτων ακοής, ακουστικών, και ωτοασπίδων.

Επιπροσθέτως, μελέτες αποκάλυψαν ότι, όσο μεγαλώνει ένας άνθρωπος, οι σμηγματογόνοι και ιδρωτοποιοί αδένες ατροφούν και παράγουν ένα πιο στεγνό κερί το οποίο έχει την τάση να συσσωρεύεται. Ομοίως, ορισμένοι ασθενείς με αναπτυξιακές αναπηρίες έχουν υποπλαστικά ή μικρότερα κανάλια τα οποία εμποδίζουν τη φυσική έξοδο του κεριού.

Διάγνωση και θεραπεία

Ένας ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί να κάνει εύκολα τη διάγνωση του βύσματος κυψελίδας με τη χρήση ωτοσκοπίου. Αυτή η συσκευή χρησιμοποιεί μια δέσμη φωτός και έναν μεγεθυντικό φακό ώστε να δει ο γιατρός μέσα στο κανάλι του αυτιού.

Η εξέταση του αυτιού με αυτό το όργανο είναι γνωστή ως ωτοσκόπηση. Ο γιατρός εισάγει έναν μικρό κώνο στο άνοιγμα του αυτιού ο οποίος διευκολύνει τη διάγνωση πληγών. Μόλις αναγνωριστεί η απόφραξη, ο ειδικός ίσως χρησιμοποιήσει τις ακόλουθες διαδικασίες για την αφαίρεση του κεριού:

 • Η εφαρμογή διαλυτικών κεριού αποτελείται από ρήψη σταγόνων συγκεκριμένων διαλυμάτων μέσα στο κανάλι του αυτιού ώστε να ενυδατωθεί και να μαλακώσει το συσσωρευμένο κερί. Το αφήνουν να δράσει για 5 με 10 λεπτά με το κεφάλι σε κλήση. Έπειτα, εξάγουν το διαλυμένο κερί.
 • Έκπλυση είναι η εφαρμογή αποσταγμένου νερού, υπεροξειδίου του υδρογόνου, ή αλατούχου διαλύματος μέσα στο αυτί με μέτρια πίεση μέσω μιας σύριγγας. Έτσι, μαλακώνει το κερί για να μπορέσει να απομακρυνθεί από μέσα. Οι γιατροί τη χρησιμοποιούν συχνά μαζί με διαλυτικά κεριού για να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία.
 • Η χειροκίνητη αφαίρεση απαιτεί μια κουρέτα ή μια μικρή συσκευή αναρρόφησης για τον εντοπισμό και την εξαγωγή της κυψελίδας.

Βύσμα κυψελίδας – Αποτροπή και συστάσεις

Μη χρησιμοποιείτε μπατονέτες μέσα στο κανάλι του αυτιού. Χρησιμοποιήστε τις μόνο για τον εξωτερικό καθαρισμό του λοβού. Ομοίως, μειώστε την περιοδική και μακροχρόνια χρήση ακουστικών.

Οι επαγγελματίες συνιστούν την εφαρμογή φυτικών ελαίων ή 70% οινοπνεύματος αν έχετε την τάση να βιώνετε αυτή την πάθηση, κάτω από αυστηρή ιατρική επίβλεψη. Επιπλέον, οι ασθενείς με επαναλαμβανόμενα επεισόδια βύσματος κυψελίδας θα πρέπει να επισκέπτονται έναν γιατρό κάθε 6 μήνες ώστε ν’ αξιολογείται η κατάσταση της υγείας των αυτιών.

Θα πρέπει ν’ αναφέρουμε επίσης ότι ο ειδικός καθαρισμός αποτρέπει συνήθως τα νέα επεισόδια, έτσι ο γιατρός μπορεί να συστήσει μια προληπτική θεραπεία. Ακόμη, υπάρχουν τρόποι ασφαλούς αφαίρεσης του κεριού και χωρίς την πρόκληση βλάβης στο αυτί.

Άτομο βάζει σταγόνες στο αυτί με σύριγγα
Μόνο ένας εξειδικευμένος επαγγελματίας υγείας μπορεί να εφαρμόζει διάλυμα αφαίρεσης κεριού στο αυτί.

Αποφύγετε τη χρήση παραδοσιακών μεθόδων αφαίρεσης κεριού

Υπάρχει μια μακρά λίστα μη ιατρικών εναλλακτικών διαδικασιών για την αφαίρεση του βύσματος κυψελίδας. Οι περισσότερες βασίζονται στη χρήση θερμότητας μέσω κεριού ή άλλων κενών οργάνων που κολλούν στο κερί.

Όμως, αυτές οι μέθοδοι είναι επικίνδυνες και συνδέονται με εγκαύματα, ακόμη και με το τρύπημα του αυτιού. Συμβουλευτείτε έναν γιατρό εγκαίρως αν υποψιάζεστε ότι πάσχετε από βύσμα κυψελίδας. Εκείνος θα μπορέσει ν’ αναγνωρίσει και ν’ αντιμετωπίσει γρήγορα το πρόβλημα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Benito Orejas J, Garrido Redondo M, Velasco V, Mata J et al. Extracción de la cera de los oídos. Rev Pediatr Aten Primaria. 2015; 17(67): e223-e231.
 • Cardemil F, Mena P, Herrera M, Fuentes E et al. Prevalencia y causas de hipoacusia en una muestra de escolares de la zona sur de Santiago. Rev. Otorrinolaringol. Cir. Cabeza Cuello. 2016; 76(1): 15-20.
 • Sevy JO, Singh A. Cerumen Impaction Removal. 2020. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan–.
 • Michaudet C, Malaty J. Cerumen Impaction: Diagnosis and Management. Am Fam Physician. 2018;98(8):525-529.
 • Schwartz SR, Magit AE, Rosenfeld RM, Ballachanda BB et al. Clinical Practice Guideline (Update): Earwax (Cerumen Impaction). Otolaryngol Head Neck Surg. 2017;156(1_suppl):S1-S29.
 • McCarter DF, Courtney AU, Pollart SM. Cerumen impaction. Am Fam Physician. 2007 May 15;75(10):1523-8.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.