9 συμβουλές πώς να καθαρίσετε τα αυτιά σας με ασφάλεια!

Αν και δεν είναι η καλύτερη μέθοδος καθαρισμού, όταν χρησιμοποιείτε μπατονέτες για να καθαρίσετε τα αυτιά σας, να θυμάστε ότι προορίζονται αυστηρά για εξωτερική χρήση και δεν επιτρέπεται να μπαίνουν βαθύτερα στο αυτί.
9 συμβουλές πώς να καθαρίσετε τα αυτιά σας με ασφάλεια!

Έχει γραφτεί από Francisco María García

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Ξέρετε πώς να καθαρίσετε τα αυτιά σας γρήγορα και με ασφάλεια; Το θέμα της υγιεινής των αυτιών είναι πάρα πολύ σημαντικό. Αν δεν γνωρίζετε τον σωστό τρόπο καθαρισμού, μπορεί να προκαλέσετε ανεπανόρθωτη ζημιά.

Λανθασμένες συνήθειες καθαρισμού των αυτιών

Πολλοί άνθρωποι καθαρίζουν τα αυτιά τους εισάγοντας ξένα σώματα όπως μπατονέτες, οδοντογλυφίδες, βελονάκια πλεξίματος με γάντζο, μολύβια και κλειδιά μέσα στο ακουστικό τους κανάλι. Πιστεύουν ότι, με αυτόν τον τρόπο, καθαρίζουν το κερί και άλλες ακαθαρσίες που προκαλούν την αίσθηση του βουλωμένου αυτιού.

Ωστόσο, η χρήση των σωμάτων αυτών έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, αφού δεν αποτελεί έναν ασφαλή τρόπο καθαρισμού. Τα ξένα σώματα διαταράσσουν το pH της περιοχής και τα λιπαρά οξέα, απομακρύνουν όλο το κερί και υπονομεύουν την ικανότητα του αυτιού να αμυνθεί με επιτυχία κατά των μικροβίων.

Τα αυτιά έχουν το δικό τους αποτελεσματικό μηχανισμό φυσικού καθαρισμού , στον οποίο δεν πρέπει να παρεμβαίνουμε. Μια ακατάλληλη ενέργεια μπορεί να αναστείλει τη λειτουργία του μηχανισμού αυτού και να προξενήσει προβλήματα που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε κώφωση.

Το αυτί αποτελείται από τρία μέρη: εξωτερικό μέρος (έξω αυτί), κανάλι (μέσο αυτί) και τυμπανικός υμένας στο πίσω μέρος (έσω αυτί). Το κερί, η φυσική ασπίδα προστασίας του αυτιού, βρίσκεται στο κανάλι.

Τι προσφέρει το κερί στα αυτιά μας;

πώς να καθαρίσετε τα αυτιά σας γρήγορα και με ασφάλεια
 • Παγιδεύει τα μικρόβια και τους ρύπους που περνούν τα όρια του εξωτερικού αυτιού.
 • Προστατεύει το εσωτερικό των αυτιών μας από τις λοιμώξεις.
 • Εμποδίζει την είσοδο του νερού στο αυτιά μας.

Η επαναλαμβανόμενη αφαίρεση του κεριού υποβαθμίζει την αποτελεσματικότητα της φυσικής του άμυνας. Επιπλέον, η εισαγωγή αιχμηρών ξένων σωμάτων μέσα στο αυτί μπορεί να βλάψει το τύμπανο και να προκαλέσει κώφωση .

Καθαρίστε τα αυτιά σας με ασφάλεια

1. Αλατούχο διάλυμα

Συστατικά

 • μισό φλιτζάνι ζεστό νερό (125 ml)
 • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι (10 γρ.)

Υλικά

 • βαμβάκι ή σταγονόμετρο

Εκτέλεση

 • Ανακατέψτε 1 κουταλιά της σούπας αλάτι σε μισό φλιτζάνι ζεστό νερό. Συνεχίστε μέχρι να διαλυθεί εντελώς.
 • Βυθίστε ένα κομμάτι βαμβάκι μέσα στο διάλυμα και πιέστε το μέχρι να στάξουν μερικές σταγόνες μέσα στο αυτί σας. Μπορείτε, γι’ αυτή τη δουλειά, να χρησιμοποιήσετε και ένα σταγονόμετρο.
 • Κρατήστε το κεφάλι σας με ελαφρά κλίση προς τα πλάγια και το αυτί προς τα πάνω. 
 • Μετά από μερικά λεπτά, γείρετε το κεφάλι σας προς την αντίθετη πλευρά, ώστε το αλατούχο διάλυμα να τρέξει έξω από το αυτί.

2. Υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ)

πώς να καθαρίσετε τα αυτιά σας γρήγορα και με ασφάλεια
 • Αναμείξτε ίσες ποσότητες βρασμένο νερό και υπεροξείδιο του υδρογόνου.
 • Ακολουθήστε τα βήματα όπως στο αλατούχο διάλυμα και εφαρμόστε το μείγμα με ένα βρεγμένο κομμάτι βαμβάκι ή ένα σταγονόμετρο.

3. Βρεφικό λάδι (baby oil), ελαιόλαδο ή ορυκτέλαιο

Για βουλωμένα από κυψελίδα αυτιά.

 • Για να μαλακώσετε το κερί στο αυτί, βάλτε λίγες σταγόνες και αφήστε το λάδι να δράσει όλη τη νύχτα.
 • Τοποθετήστε ένα κομμάτι βαμβάκι στο άνοιγμα του αυτιού, ώστε το λάδι να μην στάξει πριν φθάσει στην κυψελίδα.
 • Το πρωί, βγάλτε το βαμβάκι και καθαρίστε τα υπολείμματα λαδιού.

4. Ξύδι και αλκοόλ (οινόπνευμα)

πώς να καθαρίσετε τα αυτιά σας γρήγορα και με ασφάλεια
 • Αναμείξτε ίσες ποσότητες λευκό ξύδι και αλκοόλ.
 • Γείρετε το κεφάλι σας προς τη μια μεριά και ρίξτε μερικές σταγόνες από το διάλυμα στο αυτί. Αφήστε το να δράσει για μερικά λεπτά.
 • Στη συνέχεια, γείρετε και πάλι το κεφάλι σας, προς την αντίθετη πλευρά, ώστε το διάλυμα να τρέξει έξω από το αυτί.

5. Έγχυση για να καθαρίσετε τα αυτιά

Μια άλλη κατάλληλη μέθοδος καθαρισμού είναι η έγχυση αποστειρωμένου νερού με τη βοήθεια της σύριγγας πλύσης αυτιών.

Το νερό πρέπει να είναι λίγο ζεστό, στη θερμοκρασία του σώματος. Μετά την έγχυση, στεγνώστε καλά την περιοχή.

6. Καθημερινές δραστηριότητες

πώς να καθαρίσετε τα αυτιά σας γρήγορα και με ασφάλεια

Αν νιώθετε βουλωμένα τα αυτιά σας από το κερί, μπορείτε με κάποιες καθημερινές δραστηριότητες, να τα ξεβουλώσετε με φυσικό τρόπο.

Συγκεκριμένα, με:

 • μάσημα τσίχλας
 • κίνηση σιαγόνων (ομιλία, χασμουρητό)

7. Αν χρησιμοποιείτε μπατονέτες…

Αν εσφαλμένα χρησιμοποιείτε μπατονέτες για να καθαρίσετε τα αυτιά σας με ασφάλεια, είναι απαραίτητο να πάρετε τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης, για να μη τους προκαλέσετε βλάβη.

 • Χρησιμοποιείστε τες αυστηρά για εξωτερική χρήση μόνον.
 • Πάντοτε σε ευθεία γραμμή.
 • Να θυμάστε ότι οι μπατονέτες δεν χρησιμοποιούνται για την απομάκρυνση της κυψελίδας. Επομένως, δεν βάζουμε ποτέ την μπατονέτα μέσα στον ακουστικό πόρο.

Η αναποτελεσματική χρήση της μπατονέτας μπορεί να προξενήσει βλάβες. Διατρέχετε τον κίνδυνο να πιέσετε το κερί (και άλλους ρύπους που μπορεί να υπάρχουν) από το εξωτερικό μέρος βαθιά μέσα στο εσωτερικό μέρος του αυτιού, προκαλώντας αποφράξεις και λοιμώξεις.

8. Μην το παρακάνετε με τον καθαρισμό των αυτιών!

πώς να καθαρίσετε τα αυτιά σας γρήγορα και με ασφάλεια

Η υπερβολή στην υγιεινή των αυτιών δεν κάνει καλό, αφού, όπως αναφέραμε προηγούμενα, το κερί είναι ένας φυσικός μηχανισμός άμυνας. Προτείνουμε, λοιπόν, να καθαρίζετε τα αυτιά σας μία φορά την εβδομάδα, ανεξάρτητα από ποια μέθοδο θα επιλέξετε.

9. Λοίμωξη στα αυτιά! Τι μπορώ να κάνω;

Αν αντιμετωπίσετε έντονο πόνο, ερυθρότητα και ανεβάσετε πυρετό, προτείνουμε να αποφύγετε οποιαδήποτε σπιτική θεραπευτική μέθοδο. Αντ’ αυτού, συμβουλευτείτε άμεσα το γιατρό σας.

Συνιστούμε να επισκέπτεστε τον ωτορινολαρυγγολόγο ανά τακτά διαστήματα.

Ο γιατρός μπορεί να δει το έσω αυτί με ειδικά επιστημονικά εργαλεία και θα προτείνει την πιο κατάλληλη μέθοδο καθαρισμού, που ταιριάζει στην περίπτωσή σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Lee, L. M., Govindaraju, R., & Hon, S. K. (2005). Cotton bud and ear cleaning – A loose tip cotton bud? Medical Journal of Malaysia.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.