6 παρενέργειες από την υπερβολική χρήση του μηλόξυδου

Η υπερβολική χρήση του μηλόξυδου έχει ορισμένα αρνητικά αποτελέσματα. Έτσι, παρόλο που είναι ένα προϊόν που έχει πολλά οφέλη, θα πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο. Θα σας πούμε περισσότερα για αυτό σε αυτό το άρθρο.
6 παρενέργειες από την υπερβολική χρήση του μηλόξυδου
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Μερικοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν πλήρως τις πιθανές παρενέργειες από την υπερβολική χρήση του μηλόξυδου. Αν και οι άνθρωποι αποδίδουν πολλές ιδιότητες και οφέλη σε αυτό το προϊόν, η χρήση του σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες αντιδράσεις που μπορούν ακόμη και να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα αυτού του φυσικού συστατικού. Για αυτόν τον λόγο, παρόλο που μπορούμε να το συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας, οι ειδικοί προτείνουν μια μέτρια και περιστασιακή κατανάλωση.

Θα θέλατε να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτό;

Τι είναι το μηλόξυδο;

Το μηλόξυδο είναι ένα βιολογικό προϊόν που λαμβάνεται συνδυάζοντας μήλα με μαγιά. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, η μαγιά μετατρέπει τα σάκχαρα των μήλων σε αλκοόλ. Στη συνέχεια, προσθέτοντας βακτήρια, η αλκοόλη ζυμώνει σε οξικό οξύ με συγκέντρωση 5 έως 6%.

Αυτό το οξύ ταξινομείται ως «ασθενές οξύ» και είναι υπεύθυνο για πολλά από τα ευεργετικά του αποτελέσματα. Ωστόσο, το προϊόν περιέχει επίσης νερό και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Critical Review in Food Science and Nutrition, το οξικό οξύ που περιέχεται στο μηλόξυδο συμβάλλει στον μεταβολισμό των λιπιδίων και μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2. Γιατί λοιπόν να μην το καταναλώνετε υπερβολικά;

άνδρας με τάση για εμετό
Η πεπτική δυσφορία μπορεί να οφείλεται στο οξύ που περιέχεται στο μηλόξυδο

Παρενέργειες από την υπερβολική χρήση μηλόξυδου

Αν και είναι γνωστό ως υγιεινό προϊόν, η υπερβολική χρήση του μηλόξυδου μπορεί να προκαλέσει σημαντικές παρενέργειες. Εξαιτίας αυτού, πρέπει να το καταναλώνετε πάντα με προσοχή, αποφεύγοντας υπερβολικά υψηλές δόσεις. Είναι επίσης καλύτερο να το αραιώσετε σε νερό εάν είναι δυνατόν.

Λοιπόν, ποιες παρενέργειες μπορεί να έχει;

 1. Το μηλόξυδο μπορεί να καθυστερήσει την εκκένωση του στομάχου

Η υπερβολική χρήση του μηλόξυδου μπορεί να επιδεινώσει τη συμπτωματολογία της γαστροπάρεσης. Αυτή είναι μια κοινή πάθηση σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1. Αποτελείται από τη δυσλειτουργία των νεύρων στο στομάχι, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εκκένωση του στομάχου.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι αυτό το συστατικό επιβραδύνει την ταχύτητα με την οποία η τροφή αφήνει το στομάχι και εισέρχεται στην κάτω πεπτική οδό. Κατά συνέπεια, μειώνει τις υψηλές κορυφές του σακχάρου στο αίμα, αλλά επίσης επιβραδύνει την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών στην κυκλοφορία του αίματος.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Ναυτία
 • Καούρα
 • Κοιλιακή διάταση
 1. Προκαλεί πεπτική δυσφορία

Μερικοί άνθρωποι θεωρούν ότι το μηλόξυδο είναι ερεθιστικό και προκαλεί στομαχικές διαταραχές. Παρόλο που οι μελέτες συσχετίζουν το οξικό οξύ με αυξημένη αίσθηση κορεσμού, αρκετές υποθέσεις υποδηλώνουν ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της δυσπεψίας που προκαλεί.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Obesity, μια ομάδα ανθρώπων κατανάλωσε ένα ποτό που περιείχε 25 γραμμάρια μηλόξυδου. Στο τέλος, ανέφεραν λιγότερη όρεξη, αλλά και μια δυσάρεστη αίσθηση ναυτίας.

 1. Συνδέεται με χαμηλά επίπεδα καλίου και απώλεια οστών

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες σχετικά με τη σχέση μεταξύ του μηλόξυδου και του καλίου στο αίμα. Ούτε υπάρχει αρκετή έρευνα σχετικά με την υποτιθέμενη σχέση της με την αυξημένη οστική απώλεια. Ωστόσο, υπάρχει μια δημοσιευμένη αναφορά περίπτωσης τέτοιων αποτελεσμάτων.

Αυτή η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Nephron, όπου ανέφεραν ότι μια γυναίκα που κατανάλωσε μεγάλες ποσότητες μηλόξυδου, για μεγάλο χρονικό διάστημα, έπρεπε να εισαχθεί στο νοσοκομείο με χαμηλά επίπεδα καλίου και αλλοιώσεις στη χημεία του αίματος.

Η γυναίκα κατανάλωνε περίπου 250 ml μηλόξυδου αραιωμένο σε νερό για πάνω από 6 χρόνια. Η διάγνωση έδειξε οστεοπόρωση και έκπλυση ορυκτών από τα οστά. Οι γιατροί διαπίστωσαν επίσης ότι η περίσσεια οξέος θα μπορούσε να μειώσει το σχηματισμό νέων οστών.

 1. Μπορεί να προκαλέσει διάβρωση του σμάλτου των δοντιών

Η υπερβολική κατανάλωση όξινων τροφών και ποτών προκαλεί αλλοίωση του σμάλτου των δοντιών. Ενώ έχει γίνει περισσότερη έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις των αναψυκτικών και των χυμών, υπάρχουν επίσης ενδείξεις βλάβης που προκαλείται από το οξικό οξύ σε αυτήν την επίστρωση στα δόντια.

Μια δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό Clinical Laboratory αναφέρει ότι το μηλόξυδο μπορεί να προκαλέσει απώλεια μεταξύ 1% και 20% των οδοντιατρικών μετάλλων μετά από τέσσερις ώρες. Ωστόσο, η μελέτη διεξήχθη σε εργαστήριο και όχι στο στόμα, όπου το σάλιο φαίνεται να βοηθά στον μετριασμό της οξύτητας.

Σε κάθε περίπτωση, η γενική σύσταση είναι να αποφεύγεται η άμεση έκθεση των δοντιών σε αδιάλυτο καθαρό μηλόξυδο.

 1. Μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στο λαιμό

Η υπερβολική χρήση μηλόξυδου μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στον οισοφάγο. Αυτό ήταν το συμπέρασμα μιας επισκόπησης που δημοσιεύτηκε στο Acta Paediatrica, στην οποία παρατηρήθηκαν οι επιπτώσεις της κατανάλωσης βλαβερών υγρών που κατά λάθος κατάπιαν κάποια παιδιά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το οξικό οξύ από το μηλόξυδο ήταν το πιο κοινό οξύ που προκαλεί εγκαύματα στο λαιμό. Ως εκ τούτου, το ονόμασαν «ισχυρή καυστική ουσία» που πρέπει να φυλάσσεται μακριά από παιδιά.

εξεταση δοντιών
Το οξικό οξύ μπορεί να βλάψει το σμάλτο των δοντιών όταν καταναλώνεται σε μεγάλη ποσότητα και συχνά
 1. Μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στο δέρμα

Μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι η εφαρμογή μηλόξυδου στο δέρμα έχει ορισμένα οφέλη. Ωστόσο, η υπερβολική και αδιάλυτη εφαρμογή του φαίνεται να προκαλεί το αντίθετο αποτέλεσμα.

Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, ένα 14χρονο κορίτσι υπέστη ζημιά στη μύτη της μετά από μια δημοσίευση που εμφανίστηκε στο Διαδίκτυο με αυτό το προϊόν. Σε μια άλλη περίπτωση, ένα αγόρι 6 ετών υπέστη εγκαύματα στα πόδια του αφού η μητέρα του έβαλε μηλόξυδο για να καταπολεμήσει μια μόλυνση.

Αυτοί οι κίνδυνοι φαίνεται να μειώνονται μετά την αραίωση του μηλόξυδου με νερό. Ωστόσο, συνιστάται μια μικρή δοκιμή του προϊόντος προτού το χρησιμοποιήσετε σε μεγάλες περιοχές του δέρματος.

Υπερβολική χρήση του μηλόξυδου

Το κλειδί για την αποφυγή αυτών των ανεπιθύμητων παρενεργειών του μηλόξυδου είναι να αποφευχθεί η υπερβολική χρήση του. Μέχρι στιγμής, σε μέτριες ποσότητες, οι ειδικοί το θεωρούν ασφαλές και ευεργετικό για τους περισσότερους ανθρώπους.

Ωστόσο, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν αρχίσετε να το χρησιμοποιείτε τακτικά. Να θυμάστε ότι μερικές φορές μπορεί να αλληλεπιδράσει με φάρμακα. Εξαιτίας αυτού, θα πρέπει να αποφύγετε τη χρήση του εάν λαμβάνετε συνταγογραφούμενα φάρμακα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Johnston CS, Gaas CA. Vinegar: medicinal uses and antiglycemic effect. MedGenMed. 2006;8(2):61. Published 2006 May 30.
 • Yamashita H. Biological Function of Acetic Acid-Improvement in Obesity and Glucose Tolerance by Acetic Acid in Type 2 Diabetic Rats. Crit Rev Food Sci Nutr. 2016;56 Suppl 1:S171-S175. doi:10.1080/10408398.2015.1045966
 • Liljeberg H, Björck I. Delayed gastric emptying rate may explain improved glycaemia in healthy subjects to a starchy meal with added vinegar. Eur J Clin Nutr. 1998;52(5):368-371. doi:10.1038/sj.ejcn.1600572
 • Hlebowicz J, Darwiche G, Björgell O, Almér LO. Effect of apple cider vinegar on delayed gastric emptying in patients with type 1 diabetes mellitus: a pilot study. BMC Gastroenterol. 2007;7:46. Published 2007 Dec 20. doi:10.1186/1471-230X-7-46
 • Frost G, Sleeth ML, Sahuri-Arisoylu M, et al. The short-chain fatty acid acetate reduces appetite via a central homeostatic mechanism. Nat Commun. 2014;5:3611. Published 2014 Apr 29. doi:10.1038/ncomms4611
 • Darzi J, Frost GS, Montaser R, Yap J, Robertson MD. Influence of the tolerability of vinegar as an oral source of short-chain fatty acids on appetite control and food intake. Int J Obes (Lond). 2014;38(5):675-681. doi:10.1038/ijo.2013.157
 • Lhotta, K., Höfle, G., Gasser, R., & Finkenstedt, G. (1998). Hypokalemia, Hyperreninemia and Osteoporosis in a Patient Ingesting Large Amounts of Cider Vinegar. Nephron, 80(2), 242–243. https://doi.org/10.1159/000045180
 • Willershausen I, Weyer V, Schulte D, Lampe F, Buhre S, Willershausen B. In vitro study on dental erosion caused by different vinegar varieties using an electron microprobe. Clin Lab. 2014;60(5):783-790. doi:10.7754/clin.lab.2013.130528
 • Feldstein S, Afshar M, Krakowski AC. Chemical Burn from Vinegar Following an Internet-based Protocol for Self-removal of Nevi. J Clin Aesthet Dermatol. 2015;8(6):50.
 • Bunick, C. G., Lott, J. P., Warren, C. B., Galan, A., Bolognia, J., & King, B. A. (2012). Chemical burn from topical apple cider vinegar. Journal of the American Academy of Dermatology, 67(4), e143–e144. https://doi.org/10.1016/j.jaad.2011.11.934

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.