Σπιτική συνταγή για τη ρύθμιση του σακχάρου και της χοληστερίνης

Για να δείτε αν υπήρξε θετική επίδραση από την κατανάλωση του χυμού κολοκύθας, σας προτείνουμε να κάνετε αιματολογικές εξετάσεις πριν και μετά τη θεραπεία.
Σπιτική συνταγή για τη ρύθμιση του σακχάρου και της χοληστερίνης
Maricela Jiménez López

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Maricela Jiménez López.

Έχει γραφτεί από Solimar Cedeño

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι γνωστά για τη “σιωπηλή” τους δράση. Η ρύθμιση του σακχάρου και της χοληστερίνης είναι το κλειδί για την αποτροπή επιπλοκών στις παραπάνω ασθένειες.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τα κρατούμε υπό έλεγχο. Εδώ θα βρείτε πώς να το κάνετε αυτό με μια πολύ απλή σπιτική συνταγή.

Η θεραπεία αυτή λειτουργεί ως συμπλήρωμα άλλων τρόπων αντιμετώπισης οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τον έλεγχο των ορμονικών επιπέδων και των συμπλεγμάτων που σχετίζονται με τον διαβήτη και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Προφανώς, αυτή η θεραπεία θα πρέπει να συνοδεύεται από καλή, θρεπτική διατροφή, κατάλληλη για την πάθησή σας.

Τι είναι ο διαβήτης και πώς προκαλείται;

Άτομο ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια ασθένεια που προκαλείται όταν το πάγκρεας δε λειτουργεί σωστά κατά την παραγωγή ινσουλίνης. Ίσως να μην παράγει αρκετή για τις απαιτήσεις του σώματος ή να μη τη χρησιμοποιεί αποτελεσματικά.

Η ινσουλίνη έχει την ιδιότητα να ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου του σώματος. Γι’ αυτό, οι ανωμαλίες αυτής της ορμόνης προκαλούν την αύξηση του σακχάρου. Αυτό σημαίνει ότι ο διαβήτης δεν είναι ουσιαστικά τα υψηλά επίπεδα σακχάρου, αλλά η ανικανότητα του παγκρέατος να διαχειριστεί την ινσουλίνη.

Αν δεν ελεγχθεί ο διαβήτης, μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε κάποια όργανα ή συστήματα του σώματος. Σε ακραίες περιπτώσεις, ίσως ν’ απαιτείται και ο ακρωτηριασμός των κάτω άκρων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) το υψηλό σάκχαρο ήταν η αιτία θανάτου 2.2 εκατομμυρίων ατόμων το 2012, ενώ το 2014 το 8.5% των ενηλίκων είχε διαβήτη.

Για το έτος 2030 ο ίδιος οργανισμός εκτιμά πως ο διαβήτης θα είναι η έβδομη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Έτσι, όπως καταλαβαίνετε, είναι απαραίτητη η φροντίδα και η ρύθμιση του σακχάρου.

Γιατί να φροντίζετε για τη χοληστερίνη σας;

Επίσης σημαντική για την καλή υγεία είναι η διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων χοληστερίνης. Η χοληστερίνη είναι η ουσία η οποία βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα του σώματος. Είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του. Όμως, όταν υπάρχει σε υπερβολική ποσότητα αναμιγνύεται με άλλες ουσίες και φράζει τα αιμοφόρα αγγεία.

Αν συμβεί αυτό, τότε εμφανίζεται μια πάθηση που ονομάζεται αθηροσκλήρωση.  Αυτή με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει μια επικίνδυνη καρδιαγγειακή πάθηση.

Ο Π.Ο.Υ. επιβεβαιώνει πως οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι οι πλέον θανατηφόρες σε παγκόσμιο επίπεδο, με 17 εκατομμύρια θύματα. Ταυτόχρονα, μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων οι οποίοι έχουν διαγνωσθεί με υπερχοληστερολαιμία, δε λαμβάνουν κάποια σωστή θεραπεία ή μέτρο ελέγχου.

Αν επιθυμείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης κάποια καρδιαγγειακής πάθησης, είναι σημαντικό να προσέχετε ό,τι τρώτε. Αποφύγετε την καθιστική ζωή σε καθημερινή βάση και ξεκινήστε να κινείτε το σώμα σας για να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας.

Χυμός κολοκύθας για τη ρύθμιση του σακχάρου και της χοληστερίνης

Συστατικά

  • ½ κούπα κολοκύθα ή κολοκύθι (100 γρ.)
  • 1 ποτήρι νερό (200 ml)

Οδηγίες

  • Βάλτε κομμάτια ωμής κολοκύθας στο μπλέντερ και επεξεργαστείτε τα με το νερό μέχρι να πάρετε μια λεία υφή.
  • Η συνοχή του ροφήματος εξαρτάται από την προτίμησή σας. Έτσι, η ποσότητα νερού που θα χρησιμοποιήσετε ποικίλει. Σας προτείνουμε τη χρήση ενός ποτηριού νερό.
  • Για καλύτερα αποτελέσματα θα πρέπει να πίνετε τον χυμό κάθε μέρα πριν το πρωινό, για ένα μήνα. Επίσης, αντενδείκνυται η προσθήκη ζάχαρης. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε λίγο μέλι ή κάποιο γλυκαντικό.

Ποια είναι τα οφέλη της κολοκύθας στην υγεία σας;

Κολοκύθα και κολοκύθι

Οι κολοκύθες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, βιταμίνες Α, Β6 και Ε, κάλιο, σίδηρο, ριβοφλαβίνη, και φώσφορο. Αυτό το ρόφημα δεν είναι ωφέλιμο μόνο για τη ρύθμιση του σακχάρου και της χοληστερίνης, αλλά και των τριγλυκεριδίων.

Πώς λειτουργεί λοιπόν αυτό το ρόφημα;

Προάγει την απελευθέρωση των τοξινών από το αίμα και καθαρίζει τις αρτηρίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποβάλλεται η κακή χοληστερίνη (LDL) και να προλαμβάνονται οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η περιεκτικότητά του σε ίνες βοηθά την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και ενισχύει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Βελτιώνει επίσης τη λειτουργικότητα του σώματός σας καθαρίζοντας ό,τι δε του είναι απαραίτητο πλέον.

Ρύθμιση του σακχάρου – Περισσότερα για την κολοκύθα και τον διαβήτη

Αναφορικά με την επίδρασή της στα επίπεδα σακχάρου, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα στη ρύθμιση της ινσουλίνης σε ποντίκια. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως εφόσον έχει αναπαραχθεί με επιτυχία το αποτέλεσμα σε ασθενείς με διαβήτη, επιβεβαιώνεται η αποτελεσματικότητα της κολοκύθας.

Βάζοντας την κολοκύθα στη διατροφή σας σε μορφή χυμού ή σούπας, το σώμα σας θα ωφεληθεί με διάφορους τρόπους. Φυσικά, μην ξεχνάτε να τρώτε σωστά πάντοτε καθώς αυτό είναι απαραίτητο για παραμένετε υγιείς. Αυτός είναι και ο λόγος που θα πρέπει ν’ αποφεύγετε φαγητά τα οποία αλλάζουν τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερίνης.

Επιπλέον, θα πρέπει να βλέπετε έναν εξειδικευμένο γιατρό τακτικά, ώστε να εκτιμάται η γενική κατάσταση της υγείας σας και να παρακολουθούνται τα επίπεδα ορμονών και ουσιών του σώματός σας. Τότε, θα είναι απαραίτητο να τα ρυθμίσετε αν έχουν αλλάξει.

Να θυμάστε, είναι σημαντικό να ανιχνεύετε έγκαιρα αυτές τις οργανικές ανωμαλίες, για να μπορέσετε να δράσετε γρήγορα και ν’ αποφύγετε επιπλοκές στη ζωή σας αργότερα. Επίσης, μην ξεχνάτε να βάλετε και τη φυσική δραστηριότητα στην καθημερινή σας ρουτίνα ώστε ν’ αποφευχθεί και ο καθιστικός τρόπος ζωής.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Adams, G. G., Imran, S., Wang, S., Mohammad, A., Kok, S., Gray, D. A., … Harding, S. E. (2011). The hypoglycaemic effect of pumpkins as anti-diabetic and functional medicines. Food Research International. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2011.03.016

  • YOSHINARI, O., SATO, H., & IGARASHI, K. (2009). Anti-Diabetic Effects of Pumpkin and Its Components, Trigonelline and Nicotinic Acid, on Goto-Kakizaki Rats. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry. https://doi.org/10.1271/bbb.80805

  • Bayat, A., Heydaribeni, M., Feizi, A., Iraj, B., Ghiasvand, R., & Askari, G. (2014). The effect of pumpkin and probiotic yogurt consumption separately or/and simultaneously on type II diabetes. Journal of Isfahan Medical School.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.