Υπνωτικά ή χάπια για τον ύπνο: Όσα πρέπει να ξέρετε

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; Έχετε καταφύγει ποτέ σε υπνωτικά χάπια; Μάθετε τα πάντα εδώ για τα χάπια για τον ύπνο.
Υπνωτικά ή χάπια για τον ύπνο: Όσα πρέπει να ξέρετε
Sara Viruega

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Sara Viruega.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Σήμερα, λόγω του τρόπου ζωής που οι άνθρωποι έχουν στις ανεπτυγμένες χώρες, πολλοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο να κοιμηθούν και χρειάζονται υπνωτικά ή χάπια για τον ύπνο.

Επίσης γνωστά ως υπνωτικά φάρμακα, είναι ιδιαίτερα περιζήτητα αυτές τις μέρες. Ωστόσο, πρέπει να είστε προσεκτικοί για να μην το παρακάνετε, καθώς μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας. Σε όλο αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τα διάφορα προβλήματα ύπνου που υπάρχουν, καθώς και το εύρος των υπνωτικών χαπιών που μπορείτε να βρείτε στην αγορά.

Τι είναι η αϋπνία;

γυναίκα με αϋπνία

Πρόκειται για  μια πολύ συχνή ασθένεια στις ανεπτυγμένες χώρες και είναι μια διαταραχή του ύπνου που χαρακτηρίζεται από την αδυναμία του ασθενούς να κοιμηθεί ή να μείνει κοιμισμένος ώστε να συμπληρώσει τον ποιοτικό ύπνο για να αποκαταστήσει την ενέργειά του και να ξυπνήσει ξεκούραστος.

Τα αποτελέσματα πολλών μελετών σχετικά με αυτήν την ασθένεια υποδηλώνουν ότι η αιτία της είναι μια άλλη υποκείμενη διαταραχή παρά η ίδια η αϋπνία. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς καθοδηγεί τη θεραπεία προς την ασθένεια που προκαλεί αυτό το πρόβλημα ύπνου.

Επιπλέον, η αϋπνία μπορεί να ταξινομηθεί ανάλογα με τη διάρκεια και τη φύση της:

 • Παροδική. Εάν διαρκεί λιγότερο από επτά ημέρες, όπως μπορεί να συμβεί σε ορισμένες γυναίκες κατά την προεμμηνορροϊκή περίοδο.
 • Οξεία. Αυτός ο τύπος εκτείνεται από μία έως τρεις εβδομάδες.
 • Χρόνια. Άτομα που είχαν αϋπνία για περισσότερο από τρεις εβδομάδες.

Εστιάζοντας στη φύση της, η αϋπνία ταξινομείται ως:

 • Έναρξη ύπνου – εάν ο ασθενής δυσκολεύεται να κοιμηθεί.
 • Αϋπνία συντήρησης ύπνου – εάν ο ασθενής δυσκολεύεται να παραμείνει κοιμισμένος.
 • Ξύπνημα νωρίς το πρωί.
 • Γενική.

Υπνωτικά και βελτίωση της ποιότητας του ύπνου

Αυτά τα φάρμακα είναι ψυχοδραστικές ψυχοτρόπες ουσίες που προάγουν την έναρξη του ύπνου, προκαλώντας υπνηλία. Υπάρχουν έξι γραμμές θεραπείας για την αϋπνία. Ο γιατρός θα ξεκινήσει με την πρώτη και θα προχωρήσει στην επόμενη εάν δεν είναι αποτελεσματική.

1η γραμμή. Φυσικές ουσίες

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ευρέως τις φυσικές ουσίες για την καταπολέμηση αυτού του προβλήματος. Συγκεκριμένα, τα πιο δημοφιλή είναι η βαλεριάνα, το λουλούδι του πάθους, το φλαμούρι και τα οπιοειδή. Άλλοι ασθενείς καταφεύγουν σε άλλες θεραπείες, όπως η ομοιοπαθητική και τα «φυσικά» προϊόντα.

2η γραμμή. Βοηθήματα ύπνου χωρίς βενζοδιαζεπίνη

γυναίκα δεν μπορεί να κοιμηθεί

Αυτοί οι τύποι υπνωτικών φαρμάκων είναι επιλεκτικοί αγωνιστές υποδοχέα GABA. Το GABA είναι ο ανασταλτικός νευροδιαβιβαστής του κεντρικού νευρικού συστήματος κατ ‘εξοχήν. Για παράδειγμα, ζολπιδέμη, ζοπικλόνη ή εζοπικλόνη.

Αυτά τα φάρμακα αποδεικνύουν ότι έχουν καλά αποτελέσματα λόγω της αποτελεσματικότητας και της ανοχής τους. Εξαιτίας αυτού, γίνονται υπνωτικά χάπια πρώτης επιλογής, ειδικά στη θεραπεία της οξείας αϋπνίας. Ωστόσο, δεν είναι τόσο αποτελεσματικά για τη χρόνια αϋπνία.

3η γραμμή. Βενζοδιαζεπίνες

Οι βενζοδιαζεπίνες είναι άλλα ευρέως χρησιμοποιούμενα υπνωτικά χάπια για τη θεραπεία της αϋπνίας. Σε αντίθεση με τα παραπάνω, δεν είναι επιλεκτικά του συγκροτήματος GABA.

Αντικατέστησαν άλλα φάρμακα (βαρβιτουρικά) ως υπνωτικά πρώτης επιλογής. Παρόλο που είναι πολύ αποτελεσματικά, αλλάζουν τη φυσική δομή του ύπνου, τροποποιώντας τον ύπνο REM και προκαλώντας σημαντικές παρενέργειες.

Επιπλέον, αυτά τα φάρμακα προκαλούν επίσης ανοχή και εξάρτηση. Έτσι, η χρήση τους πρέπει να ελέγχεται και οι ασθενείς πρέπει να είναι καλά ενημερωμένοι.

4η γραμμή. Αντικαταθλιπτικά ως υπνωτικά με αποτελέσματα που προάγουν τον ύπνο

Για κάποιο χρονικό διάστημα, οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει ορισμένα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, όπως αυτά που θα αναφέρουμε παρακάτω, ως υπνωτικά χάπια.

 • Μιρταζαπίνη
 • Τραζοδόνη
 • Αμιτριπτυλίνη

Όπως και με τις βενζοδιαζεπίνες, αυτά τα φάρμακα διαταράσσουν επίσης τον ύπνο REM. Ωστόσο, το κάνουν με έναν διαφορετικό μηχανισμό δράσης. Αυτά τα φάρμακα προκαλούν μια σημαντική δράση λόγω της αντιχολινεργικής τους δράσης, καθώς και της βελτίωσης της αμινεργικής νευροδιαβίβασης.

Συχνά, όταν ένας ασθενής πάσχει από χρόνια αϋπνία, οι βενζοδιαζεπίνες δεν επαρκούν. Έτσι, πρέπει να λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα ως συμπληρωματική θεραπεία.

5η γραμμή. Αντιψυχωσικά ως υπνωτικά για τη θεραπεία της αϋπνίας

Όταν όλα τα παραπάνω φάρμακα δεν οδηγούν στο επιθυμητό αποτέλεσμα, η χρήση αντιψυχωσικών ή νευροληπτικών μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική.

Μερικά από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα για αυτήν την κατάσταση είναι:

 • Αλοπεριδόλη
 • Κουετιαπίνη
 • Κλοζαπίνη

Χρησιμοποιούνται συνήθως σε ηλικιωμένους ασθενείς, σε άτομα με παραλήρημα, σε ασθενείς με μανίες, σε ασθενείς που πάσχουν από αϋπνία ή σε ψυχωσικούς ασθενείς.

Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι η τελευταία γραμμή θεραπείας, η 6η γραμμή, αποτελείται από άλλα φάρμακα όπως τα αντιισταμινικά, η μελατονίνη ή η γκαμπαπεντίνη, τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως σε ήπια αϋπνία, όπως ο τύπος που παράγεται από το τζετ λαγκ όταν ταξιδεύετε σε χώρες με διαφορετική ζώνη ώρας.

Συμπέρασμα

Σήμερα, υπάρχει ένα ευρύ φάσμα υπνωτικών που βοηθούν στην καταπολέμηση της αϋπνίας. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με τα πιο κατάλληλα φάρμακα για την περίπτωσή σας και ακολουθείτε πάντα τις συστάσεις τους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Sofía, M., Rivas, G., & Diego, J. (2017). En busqueda del hipnótico ideal : Archivos Venezolanos de Farmacología y Terapéutica.
 • Mendoza, E., Lamas, J., & Capafons, A. (2010). Hipnosis Clínica. Focad.
 • Brink, C. J. (2010). Fenobarbital. Tijdschrift Voor Diergeneeskunde. https://doi.org/10.1007/978-90-313-9129-5_50

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.