Υψηλή φερριτίνη: Πώς μπορείτε να την μειώσετε εύκολα

Η υψηλή φερριτίνη μπορεί να προκαλέσει κόπωση, κοιλιακό και αρθρικό πόνο και σκουρόχρωμο δέρμα . Πώς μπορείτε να την μειώσετε εύκολα;
Υψηλή φερριτίνη: Πώς μπορείτε να την μειώσετε εύκολα

Τελευταία ενημέρωση: 01 Μαρτίου, 2021

Η φερριτίνη είναι μία από τις πρωτεΐνες που επηρεάζουν το μεταβολισμό του σιδήρου. Είναι υπεύθυνη για την αποθήκευσή του σε ορισμένα κύτταρα του σώματός σας, έτσι ώστε, όταν χρειάζεται, να το χρησιμοποιήσει το σώμα σας. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φερριτίνη στο αίμα σας μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά στο σώμα σας.

Η περισσότερη φερριτίνη βρίσκεται στο ήπαρ σας. Ωστόσο, υπάρχει μια ποσότητα που κυκλοφορεί στο αίμα σας. Επομένως, όταν μετράτε την ποσότητα φερριτίνης στο αίμα σας, μπορείτε επίσης να εκτιμήσετε τη συγκέντρωση σιδήρου στο σώμα σας. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για να μπορεί η αιμοσφαιρίνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων να ενωθεί με το οξυγόνο και να το μεταφέρει σε όλα τα κύτταρά σας.

Σε αυτό το άρθρο θα εξηγήσουμε τι συμβαίνει όταν έχετε υψηλά επίπεδα φερριτίνης στο αίμα σας και πώς να την μειώσετε.

Τι σημαίνει να έχετε υψηλή φερριτίνη;

Όπως αναφέραμε, η φερριτίνη είναι μια πρωτεΐνη που σας επιτρέπει να αποθηκεύετε σίδηρο στα κύτταρά σας. Όταν μετράμε τη συγκέντρωσή της στο αίμα, μπορούμε να γνωρίζουμε εάν τα αποθέματα σιδήρου σας είναι υψηλά, χαμηλά ή σε φυσιολογικό εύρος.

Κανονικά, τα επίπεδα φερριτίνης στο αίμα πρέπει να κυμαίνονται μεταξύ 12 και 300 νανογραμμάρια / χιλιοστόλιτρο στους άνδρες. Για τις γυναίκες, το φυσιολογικό επίπεδο κυμαίνεται μεταξύ 12 και 150 ng / mL. Αυτή η διαφορά είναι επειδή οι γυναίκες, με την εμμηνόρροια, χάνουν μια αξιοσημείωτη ποσότητα σιδήρου.

Σίδηρο

Το να έχετε υψηλή φερριτίνη σημαίνει ότι τα επίπεδα σιδήρου σας είναι επίσης υψηλά. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες, όπως ηπατική πάθηση, για παράδειγμα. Άλλα πράγματα που μπορεί να το προκαλέσουν είναι:

  • Πίνετε αλκοόλ συχνά ή υπερβολικά.
  • Φλεγμονώδεις διεργασίες. Αυτές μπορεί να προκληθούν από πολλές ασθένειες, όπως ο καρκίνος.
  • Μια διατροφή πλούσια σε σίδηρο.
  • Αναιμία. Αυτή η αιτία είναι περίπλοκη. Όταν υπάρχει έλλειμμα σιδήρου, το σώμα μπορεί να προσπαθήσει να το διορθώσει αυξάνοντας την ποσότητα φερριτίνης σε κυκλοφορία και, συνεπώς, τον διαθέσιμο σίδηρο.
  • Μεταγγίσεις αίματος.
  • Σύνδρομο ενεργοποίησης μακροφάγων. Αυτή είναι μια κατάσταση στην οποία ορισμένα ανοσοκύτταρα, που ονομάζονται μακροφάγοι, είναι πιο ενεργά από τα φυσιολογικά. Είναι κύτταρα που αποθηκεύουν επίσης φερριτίνη.
  • Τέλος, δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι η υψηλή φερριτίνη εξαρτάται επίσης από γενετικούς παράγοντες. Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια κληρονομική ασθένεια, που ονομάζεται αιμοχρωμάτωση, η οποία εμφανίζεται ακριβώς όταν υπάρχει υπερβολική συσσώρευση σιδήρου.

Ποια συμπτώματα μπορεί να έχετε;

Γενικά, οι άνθρωποι είναι ασυμπτωματικοί στην αρχή, αλλά μετά από λίγο μπορεί να εμφανιστούν κάποια συμπτώματα. Πρώτον, είναι σύνηθες για το άτομο να αισθάνεται κουρασμένο και αδύναμο.

Είναι επίσης κοινό για ένα άτομο με υψηλή φερριτίνη να αισθάνεται πόνο στην κοιλιά ή στις αρθρώσεις. Το δέρμα του μπορεί να γίνει πιο σκούρο. Μπορεί ακόμη και να έχουν καρδιακά προβλήματα.

κούραση, γυναίκα

Πώς αντιμετωπίζετε την υψηλή φερριτίνη;

Πρώτον, είναι σημαντικό να δείτε έναν γιατρό.

Ορισμένες επιλογές θεραπείας μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα φερριτίνης. Πρώτον, πρέπει να προσπαθήσετε να μειώσετε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σίδηρο, όπως σπανάκι, συκώτι και κόκκινο κρέας.

Επιπλέον, οι γιατροί συχνά συστήνουν να τρώτε πηγές χηλικών. Τα χηλικά άλατα είναι ουσίες που συνδέονται με μέταλλα που βρίσκουν στο αίμα, όπως ο σίδηρος, και σας επιτρέπουν να τα εξαλείψετε.

Τέλος, ίσως χρειαστεί να κάνετε μια φλεβοτομία. Η φλεβοτομία είναι μια διαδικασία που συνίσταται στην εξαγωγή αίματος από το άτομο με υψηλή φερριτίνη. Ίσως χρειαστεί να το κάνετε αρκετές φορές για να μειώσετε τα επίπεδα φερριτίνης. Επιπλέον, χρειάζεστε συχνές αναλύσεις αίματος για να την ελέγχετε.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι πρέπει να βλέπετε το γιατρό σας σχετικά συχνά και να κάνετε εξετάσεις αίματος. Μέσω αυτού του απλού μέτρου μπορείτε να μάθετε πολλά σημαντικά πράγματα για την υγεία σας, όπως το επίπεδο φερριτίνης.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.