Μεταγγίσεις αίματος: Σκοπός και διαδικασία

Μία μετάγγιση αίματος μπορεί να καθυστερήσει τον θάνατο πολλών ανθρώπων με αιμορραγία και όσων έχουν προβλήματα με τον μυελό των οστών ή συγγενή ασθένεια.
Μεταγγίσεις αίματος: Σκοπός και διαδικασία

Τελευταία ενημέρωση: 12 Νοεμβρίου, 2020

Οι μεταγγίσεις αίματος είναι ένας από τους πυλώνες της σύγχρονης ιατρικής επειδή η διαδικασία αυτή σώζει πολλές ζωές αντικαθιστώντας το αίμα ενός ατόμου που ίσως έχει χάσει αρκετό, εξαιτίας κάποιου τραυματισμού.

Οι πρώτες μεταγγίσεις αίματος, που γνωρίζουμε, έγιναν τον 17ο αιώνα. Όμως, δεν ήταν παρά τον 20ο αιώνα όπου οι επιστήμονες αναγνώρισαν τις διαφορετικές ομάδες αίματος. Έτσι, μέχρι τότε, οι μεταγγίσεις μπορούσαν να αποβούν μοιραίες.

Ομάδα αίματος είναι η κατηγοριοποίηση του αίματος ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των ερυθρών αιμοσφαιρίων και του ορού αίματος. Όταν ένα άτομο λαμβάνει αίμα διαφορετικής ομάδας, προκαλούνται αντιδράσεις ασυμβατότητας οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν στον θάνατο.

Αυτή η ιδέα ήταν το κλειδί για την ανάπτυξη μεταγγίσεων αίματος και τώρα τις κάνει ασφαλείς και αποτελεσματικές. Στο σημερινό μας άρθρο, θα σας πούμε όσα πρέπει να γνωρίζετε γι’ αυτές.

Μεταγγίσεις αίματος – Η διαδικασία

Οι μεταγγίσεις αίματος είναι μια διαδικασία ρουτίνας. Περιλαμβάνουν τη λήψη αίματος ή ορισμένων παραγώγων του από ένα άτομο και τη μεταφορά του σε ένα άλλο. Το αίμα περιέχει τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά οξυγόνου και τη βοήθεια στην αποβολή αποβλήτων.
  • Λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις.
  • Αιμοπετάλια, τα οποία μετατρέπονται σε θρόμβους αίματος.
  • Πλάσμα, το υγρό κομμάτι.

Για να εκτελεστεί μια μετάγγιση αίματος, ένα άτομο θα πρέπει πρώτα να δωρίσει αίμα. Ένας δότης είναι, φυσικά, ένας εθελοντής ο οποίος δε λαμβάνει κάποια αμοιβή για το αίμα που δίνει.

Η διαδικασία της αιμοδοσίας

Γυναίκα δωρίζει αίμα

Η αιμοδοσία είναι μια πολύ απλή διαδικασία η οποία μπορεί να βοηθήσει να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή. Για να γίνετε δότες, θα πρέπει να είστε υγιείς, να έχετε βάρος πάνω από 50 κιλά και να μην είστε αναιμικοί ή να έχετε άλλα προβλήματα με το αίμα σας.

Για να δωρίσετε αίμα θα πρέπει να πάτε σε εξειδικευμένο κέντρο ή να εκμεταλλευτείτε διάφορες εκστρατείες για την υγεία. Αυτές γίνονται συνήθως σε δημόσιους χώρους, όπως σχολεία, πανεπιστήμια, και δημαρχεία.

Μόλις βρεθείτε εκεί, θα καθίσετε σε μια πολυθρόνα με το χέρι σας απλωμένο πάνω στο μπράτσο της. Το υπεύθυνο άτομο στον χώρο θα μετρήσει την πίεσή σας και θα βεβαιωθεί ότι είστε σε θέση να δωρίσετε αίμα. Έπειτα, θα δέσει μια αιμοστατική ταινία γύρω από το μπράτσο σας.

Μόλις τοποθετηθεί η αιμοστατική ταινία, ο/η εργαστηριακός/η βοηθός θα μπορέσει να βρει εύκολα τη σωστή φλέβα ώστε να εισάγει τη βελόνα. Η βελόνα πρέπει να είναι αποστειρωμένη, και θα πρέπει επίσης να καθαριστεί και το δέρμα σας πριν την εισαγωγή της. Μόλις σας τρυπήσει η βελόνα, το αίμα θα γεμίσει μια σακούλα περίπου 470 ml.

Η διαδικασία είναι πιο εύκολη απ’ ότι δείχνει και είναι και ανώδυνη. Θα πρέπει να διαρκέσει περίπου 10 λεπτά. Έπειτα ο/η εργαστηριακός/η βοηθός θα σας δώσει και ένα μικρό σνακ για να μπορέσετε να αναρρώσετε. Αυτή η διαδικασία σπάνια προκαλεί επιπλοκές.

Ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν ότι κάθε χρόνο δωρίζονται 92 εκατομμύρια μονάδες αίματος. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη ανεπάρκεια κατά 22 εκατομμύρια μονάδες παγκοσμίως. Έτσι, θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τους πάντες να γίνουν δωρητές αίματος.

Ποιος ο σκοπός των μεταγγίσεων αίματος;

Οι μεταγγίσεις αίματος χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενών με ανεπάρκειες σε οποιοδήποτε συστατικό του αίματος. Παραδείγματος χάρη, όσοι άνθρωποι έχουν μια έλλειψη στον μυελό των οστών τους και δεν μπορούν να παράγουν αιμοσφαίρια.

Οι γιατροί χρησιμοποιούν αυτή τη διαδικασία για τη θεραπεία της αιμοφιλίας προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι ασθενείς μπορούν να ανταπεξέλθουν στη διαδικασία πήξης σωστά. Άλλες χρήσεις είναι:

  • Μετά από αιμορραγίες για την αναπλήρωση του χαμένου αίματος.
  • Σοβαρά χειρουργεία όπου υπάρχει πιθανότητα απώλειας μεγάλης ποσότητας αίματος, όπως σε μεταμοσχεύσεις οργάνων και επιδιόρθωση τραυμάτων.
  • Χρόνια αναιμία.
  • Ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες.

Μεταγγίσεις αίματος – Τι κινδύνους κρύβει η διαδικασία;

Γενικά, η μετάγγιση αίματος είναι μια ασφαλής διαδικασία. Όμως, υπάρχει περίπτωση να προκληθούν επιπλοκές παρότι είναι μικρός ο κίνδυνος. Οι πιο συχνές είναι οι ήπιες αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες προκαλούν καντήλες και πυρετό.

Ομοίως, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις ακόμη και αφότου έχει εξεταστεί ο δότης από τους εργαστηριακούς βοηθούς για τον αποκλεισμό μεταδοτικών νοσημάτων όπως HIV ή ηπατίτιδας.

Δυστυχώς, ορισμένες μεταγγίσεις μπορούν να οδηγήσουν σε αντιδράσεις του ανοσοποιητικού. Ο λόγος είναι πως το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα ξένα ερυθρά αιμοσφαίρια που προέρχονται από μετάγγιση.

Συμπέρασμα

Οι μεταγγίσεις αίματος μπορούν να σώσουν τις ζωές πολλών ανθρώπων. Εξαιτίας αυτού, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι όλοι οι υγιείς άνθρωποι μπορούν να γίνουν δωρητές αίματος. Εξάλλου, μπορεί να είστε εσείς εκείνοι που θα χρειαστείτε το αίμα κάποιου μια μέρα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.