Τέσσερις συμβουλές για την πρόληψη του καρκίνου

Είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει 100% αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη του καρκίνου. Ωστόσο, μπορείτε να αλλάξετε επικίνδυνες συνήθειες για να προσπαθήσετε να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου.
Τέσσερις συμβουλές για την πρόληψη του καρκίνου
Jael Garrido Dominguez

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Jael Garrido Dominguez.

Τελευταία ενημέρωση: 26 Οκτωβρίου, 2022

Δεν υπάρχει 100% αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη του καρκίνου. Εξάλλου, αυτή είναι μια από τις πιο απαιτητικές ασθένειες της εποχής μας. Εκτιμάται ότι το 2018 υπήρχαν περίπου 18,1 εκατομμύρια περιπτώσεις στον κόσμο. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να λάβετε μέτρα για να προσπαθήσετε να μειώσετε τον κίνδυνο του καρκίνου.

Η ανάπτυξη καρκίνου συνδέεται με την έκθεσή σας σε γνωστούς παράγοντες κινδύνου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ορίζει έναν παράγοντα κινδύνου ως: «οποιοδήποτε χαρακτηριστικό ή έκθεση ενός ατόμου που αυξάνει την πιθανότητα να υποφέρει από ασθένεια ή τραυματισμό».

Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου δεν μπορούν να αποφευχθούν, καθώς είναι εγγενείς για τα άτομα, όπως η ηλικία, το φύλο ή μια γενετική μετάλλαξη. Επομένως, θα επικεντρωθούμε στην αποφυγή ή τη μείωση της έκθεσης σε ορισμένες ουσίες που βρίσκονται υπό τον έλεγχό σας και θα σας βοηθήσουμε να υιοθετήσετε ορισμένες υγιείς συνήθειες.

Ανακαλύψτε τέσσερις συμβουλές για την πρόληψη του καρκίνου παρακάτω!

Συμβουλές για την πρόληψη του καρκίνου

Σύμφωνα με πληροφορίες από την κλινική Mayo, είναι ευρέως αποδεκτό ότι η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου επηρεάζεται από τις επιλογές του τρόπου ζωής σας. Υπό αυτήν την έννοια, πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορείτε να αποτρέψετε, ή τουλάχιστον να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου, με μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας.

Θα ρίξουμε μια ματιά στις πιο σημαντικές αλλαγές.

 1. Μην καπνίζετε και μην καταναλώνετε καπνό

κόψιμο του τσιγάρου
Η αποφυγή του καπνίσματος και οποιαδήποτε έκθεση στις τοξίνες στα τσιγάρα μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου του καρκίνου.

Το κάπνισμα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το κάπνισμα συνδέεται με το 22% όλων των θανάτων από καρκίνο παγκοσμίως από το 2004. Αυτό σημαίνει ότι 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως επηρεάστηκαν.

Ο καπνός συνδέεται με περισσότερους από 10 τύπους καρκίνου, με τον καρκίνο του πνεύμονα να είναι ο πιο σημαντικός. Μελέτες έχουν δείξει ότι το 16% των καπνιστών που έχουν ξεκινήσει να καπνίζουν από μικρή ηλικία αναπτύσσουν καρκίνο του πνεύμονα έως την ηλικία των 60 ετών.

Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι άλλοι τρόποι χρήσης καπνού, όπως πούρα και ναργιλές, είναι λιγότερο τοξικοί. Ωστόσο, αυτό είναι λάθος. Δυστυχώς, αυτό δημιουργεί ψευδή εμπιστοσύνη στους χρήστες και υψηλότερο κίνδυνο για άτομα που εκτίθενται σε μεταχειρισμένο καπνό. Δεν υπάρχουν ακίνδυνες μορφές καπνίσματος, επομένως θα πρέπει να το αποφεύγετε με κάθε κόστος.

 1. Χάστε βάρος για την πρόληψη του καρκίνου

Η παχυσαρκία συνδέεται με τουλάχιστον 8 διαφορετικούς τύπους καρκίνου και η πλειονότητα σχετίζεται με το γαστρεντερικό σας σωλήνα. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), η παχυσαρκία σχετίζεται άμεσα με:

 • 39% των περιπτώσεων καρκίνου του ενδομητρίου
 • 37% του καρκίνου του οισοφάγου
 • 25% του καρκίνου των νεφρών
 • 11% του καρκίνου του παχέος εντέρου
 • 9% του καρκίνου του μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες

Η υπερβολική κατανάλωση κόκκινων κρεάτων και κονσερβοποιημένων τροφίμων μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Επομένως, η τακτική σωματική δραστηριότητα και μια υγιεινή διατροφή για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους μπορούν να σας βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου.

 1. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ

γυναίκα που πίνει
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται επίσης με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου. Για αυτόν τον λόγο, πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με τον καρκίνο του στόματος και με 7 άλλους τύπους καρκίνου. Αυτοί οι διαφορετικοί τύποι καρκίνου περιλαμβάνουν τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες. Ωστόσο, ο κίνδυνος να πάσχετε από οποιοδήποτε είδος καρκίνου σχετίζεται με την ποσότητα που καταναλώνετε.

Οι εκτιμήσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) αποδίδουν περίπου 22% του καρκίνου του στόματος στους άνδρες και 9% στις γυναίκες στην κατανάλωση αλκοόλ.

Οι γιατροί συνιστούν στους άντρες να μην ξεπερνούν τα δύο ποτήρια κρασί ή δύο μπουκάλια ελαφριά μπύρα την ημέρα. Οι γυναίκες δεν πρέπει να υπερβαίνουν ένα ποτήρι κρασί ή ένα μπουκάλι ελαφριά μπύρα την ημέρα.

 1. Αποφύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο

Η ιονίζουσα ακτινοβολία είναι καρκινογόνος για τον άνθρωπο. Ένας τύπος ιονίζουσας ακτινοβολίας είναι η υπεριώδης ακτινοβολία. Αυτός είναι ένας συγκεκριμένος τύπος φωτός που προέρχεται από τον ήλιο. Συνολικά, αυτός ο τύπος ακτινοβολίας σχετίζεται στενά με διαφορετικούς τύπους καρκίνου του δέρματος, κυρίως το μελάνωμα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από το 2018, το μελάνωμα προκαλεί περίπου 55.000 θανάτους ετησίως.

Οι συστάσεις του ΠΟΥ για την αποφυγή των επιβλαβών επιπτώσεων των υπεριωδών ακτίνων του ήλιου είναι:

 • Πρώτον, αποφύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο.
 • Χρησιμοποιήστε αντηλιακό.
 • Τέλος, φορέστε ρούχα που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του σώματός σας για να αποφύγετε την έκθεση στις ακτίνες του ήλιου.

Τελικές συμβουλές για την πρόληψη του καρκίνου

Επιπλέον, υπάρχουν και άλλα μέτρα που μπορείτε να λάβετε υπόψη για την πρόληψη του καρκίνου. Για παράδειγμα, πρέπει να ακολουθείτε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Επίσης, θα πρέπει να μειώσετε την κατανάλωση ζάχαρης και να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά.

Ομοίως, είναι σημαντικό να βλέπετε τακτικά το γιατρό σας και να ζητάτε τις κατάλληλες εξετάσεις, ειδικά εάν έχετε γενετικούς παράγοντες κινδύνου.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • OMS | Prevención del cáncer. (2017, August 9). Retrieved from https://www.who.int/cancer/prevention/es/
 • Cob Guillén, E., Cohen Rosenstock, S., & Cob Sánchez, A. (2018). Obesidad y cáncer. Medicina Legal de Costa Rica35(2), 45-53.
 • Zinser-Sierra, J. W. (2019). Tobacco use and lung cancer. Salud publica de Mexico61(3), 303-307.
 • IARC Working Group on the Evaluation of Carcinogenic Risk to Humans. Ionizing Radiation, Part 1: X- and Gamma (γ)-Radiation, and Neutrons. Lyon (FR): International Agency for Research on Cancer; 2000. (IARC Monographs on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans, No. 75.) Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK401325/

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.