Η ζελατίνη είναι ο καλύτερος σύμμαχος των αρθρώσεων

Η συχνή κατανάλωση ζελατίνης και των συμπληρωμάτων της, βοηθά να δυναμώσουν τα οστά, οι τένοντες, οι χόνδροι, και οι σύνδεσμοι χάρη στη συνεισφορά της σε κολλαγόνο.
Η ζελατίνη είναι ο καλύτερος σύμμαχος των αρθρώσεων
Maricela Jiménez López

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Maricela Jiménez López.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Αυγούστου, 2020

Η ζελατίνη είναι ο καλύτερος σύμμαχος των αρθρώσεων. Όμως, και τα συμπληρώματά της είναι εξαιρετικά για την υγεία και την ομορφιά καθώς βοηθούν στη συντήρηση των δοντιών και των οστών. Επίσης, δεν περιέχει λίπος και έτσι μπορείτε να την απολαύσετε ως συνοδευτικό σε πολλά γεύματα. Δε χρειάζεται ν’ αναφέρουμε την υπέροχη γεύση της και πόσο αρέσει σε μικρούς και μεγάλους.

Ο καλύτερος σύμμαχος των αρθρώσεων – Τα υγιεινά οφέλη της ζελατίνης

Ζελατίνη σε κουτάλι
  • Η ζελατίνη είναι μια πρωτεΐνη την οποία την παίρνουμε από την εξαγωγή και την επεξεργασία του κολλαγόνου από το δέρμα των ζώων και τον ιστό των οστών. Η πραγματική της σύνθεση είναι 90% πρωτεΐνη, 2% ορυκτά άλατα, και 8% νερό.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη ζελατίνη ως θεραπευτικό συμπλήρωμα. Σας βοηθά να ανακτήσετε το κολλαγόνο στις αρθρώσεις σας χάρη στην ικανότητα σύνθεσής του στο σώμα. Έτσι, σας επιτρέπει να δυναμώσετε τα νύχια και τα μαλλιά σας.
  • Επίσης, χάρη στην περιεκτικότητά του σε φθορίδιο, μπορεί να συντηρήσει το σμάλτο των δοντιών και να αποτρέψει τον σχηματισμό κοιλοτήτων. Ίσως να μη το γνωρίζετε αλλά η ζελατίνη είναι μια καταπληκτική ουσία.
  • Μπορείτε να επωφεληθείτε από τα αμινοξέα της αν την τρώτε καθημερινά καθώς βοηθά στην αναγέννηση του μυϊκού ιστού.
  • Η ζελατίνη είναι πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου και σιλικόνης. Αυτά τα μέταλλα βοηθούν στην αποκατάσταση του οστικού συστήματος και την αναγέννηση των χόνδρων. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι είναι ο καλύτερος σύμμαχος των αρθρώσεων.
  • Επιπλέον, η ζελατίνη προάγει τη σωστή αναγέννηση των οστών και του δέρματος. Μετά τα 25 χρόνια, το σώμα σταματά να παράγει αυτή την ουσία. Έτσι, η κατανάλωσή της είναι απαραίτητη.

Να θυμάστε ότι θα δείτε αποτελέσματα μόνο αν την τρώτε καθημερινά. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον/η γιατρό σας αν έχετε έντονο πόνο στις αρθρώσεις σας καθώς θα χρειαστείτε σωστή διάγνωση. Όπως βλέπετε, η ζελατίνη αποτελεί απλώς ένα συμπλήρωμα, όχι λύση σε κάποια πάθηση.

Ποσότητα

Η κατανάλωση ζελατίνης είναι πολύ εύκολη. Για να σας βοηθήσει στην αναδόμηση των χόνδρων και των οστών, αλλά και για ν’ αυξήσει την ταχύτητα αναγέννησης των αρθρώσεων, θα πρέπει να τρώτε 10 γραμμάρια την ημέρα. Μια εξαιρετική επιλογή είναι να την τρώτε για επιδόρπιο. Επιπλέον, μπορείτε να φάτε όσο θέλετε χωρίς να ανησυχείτε για το λίπος. Όπως προαναφέραμε, αυτή η ουσία είναι καθαρή πρωτεΐνη.

Χάρη στην απίθανη περιεκτικότητά της σε κολλαγόνο θα δυναμώσετε τα οστά, τους τένοντες, τους χόνδρους, και τους συνδέσμους σας. Αλλά ναι, θα πρέπει να την καταναλώνετε καθημερινά. Για την ακρίβεια, είναι αρκετά φθηνή και έτσι θα μπορέσετε να την απολαύσετε και εσείς και η οικογένειά σας.

Πώς να καταναλώνετε τη ζελατίνη

Επιδόρπιο ζελατίνης με φράουλα
Είναι αλήθεια ότι μπορείτε να φάτε όση θέλετε, αλλά μία μερίδα την ημέρα είναι αρκετή.

Οι διατροφολόγοι συνιστούν την κατανάλωσή της με φρούτα. Είναι αρκετά εύκολο να φτιάξετε μία μους ή ένα άλλο ελαφρύ επιδόρπιο που δεν περιέχει κατεργασμένη ζάχαρη.

Τέλος, δεν είναι καλή ιδέα να την αναμείξετε με φρούτα όπως ανανά, παπάγια, ακτινίδιο, ή σύκο. Αυτό επειδή όλα τα παραπάνω φρούτα περιέχουν ένζυμα τα οποία μπορούν να εμποδίσουν τη δράση της ζελατίνης. Αυτό γίνεται καθώς αποτρέπουν την πήξη της ζελατίνης στο σώμα μας. Έτσι, δε θα συνεισφέρει στη συντήρηση και την αποκατάσταση των αρθρώσεών σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Meléndez-Hevia, E., De Paz-Lugo, P., Cornish-Bowden, A., & Cárdenas, M. L. (2009). A weak link in metabolism: the metabolic capacity for glycine biosynthesis does not satisfy the need for collagen synthesis. Journal of Biosciences. https://doi.org/10.1007/s12038-009-0100-9
  • Lodish H, Berk A, Zipursky SL, et al. (2000). Collagen: The fibrous Proteins of the Matrix. In Molecular Cell Biology.
  • Hegazy, E. M., & El-Sayed Khamis, N. H. (2014). Effect of fresh garlic and ginger on the shelf-life of Gelatin waste used for improvement of plant growth. World Applied Sciences Journal. https://doi.org/10.5829/idosi.wasj.2014.30.01.821
  • Schauss, A. G., Stenehjem, J., Park, J., Endres, J. R., & Clewell, A. (2012). Effect of the novel low molecular weight hydrolyzed chicken sternal cartilage extract, biocell collagen, on improving osteoarthritis-related symptoms: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf205295u

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.