3 συστάσεις για να ελέγξετε την κατακράτηση υγρών

Υποφέρετε από κατακράτηση υγρών ή πρήξιμο; Όταν έχετε κατακράτηση υγρών, πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή σας και να αποφεύγετε την καθιστική ζωή. Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο!
3 συστάσεις για να ελέγξετε την κατακράτηση υγρών
José Gerardo Rosciano Paganelli

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Έχει γραφτεί από Katherine Flórez

Τελευταία ενημέρωση: 07 Οκτωβρίου, 2022

3 συστάσεις για να ελέγξετε την κατακράτηση υγρών. Οποιοσδήποτε μπορεί να υποφέρει από κατακράτηση υγρών. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, όλοι έχουν αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.

Υπάρχουν πολλά προβλήματα που προκύπτουν λόγω της έλλειψης γνώσεων σχετικά με αυτήν την πάθηση. Για παράδειγμα, ένα από αυτά είναι ότι οι άνθρωποι συνδέουν τη συγκεκριμένη πάθηση με τις γυναίκες.

Ο λόγος είναι ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κατακράτηση υγρών κατά τη διάρκεια της περιόδου τους.

Ωστόσο οι άνδρες δεν είναι τελείως απαλλαγμένοι από την κατακράτηση υγρών.

Το ανθρώπινο σώμα λειτουργεί με θαυμαστούς τρόπους. Όμως μπορεί να προκύψουν προβλήματα αν υπάρχει ανισορροπία σε κάποιο από τα όργανα.

Τι είναι η κατακράτηση υγρών;

Επικρατεί μεγάλη παρανόηση σχετικά με την κατακράτηση υγρών. Καταρχάς πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα παρακάτω:

 • Τι είναι η κατακράτηση υγρών.
 • Ποιοι είναι οι παράγοντες που την επηρεάζουν.
 • Ποια είναι τα εμπόδια που προκύπτουν.

Η κατακράτηση υγρών είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής παρουσίας υγρών, ειδικά νερού, στους περισσότερους ιστούς του σώματος.

Ο κύριος παράγοντας στον οποίο οφείλεται η κατακράτηση υγρών είναι η ανισορροπία στις ορμόνες που ελέγχουν την ποσότητά τους.

ελέγξετε την κατακράτηση υγρών

Γιατί η κατακράτηση υγρών συνδέεται με τις γυναίκες;

Οι γυναίκες τείνουν να παρουσιάζουν συχνότερα κατακράτηση υγρών όταν βρίσκονται στη δεύτερη φάση του έμμηνου κύκλου τους. Πρόκειται για τη φάση της ωορρηξίας και της άφιξης της περιόδου τους.

Αυτό οφείλεται στη συγκέντρωση προγεστερόνης στο αίμα.

Ένας άλλος πιθανός παράγοντας είναι η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών.

Άλλοι παράγοντες

Όπως ήδη επισημάνθηκε, και οι άνδρες μπορούν να υποφέρουν από κατακράτηση υγρών. Αυτό συμβαίνει για τους παρακάτω λόγους:

 • Υπερβολικό λίπος στο σώμα.
 • Το άτομο μένει καθιστό, όρθιο ή ξαπλωμένο στην ίδια θέση για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.
 • Ο καθιστικός τρόπος ζωής.

Πώς αναγνωρίζεται η κατακράτηση υγρών;

Αφού πρόκειται για πάθηση, παρουσιάζεται μια σειρά από συμπτώματα:

 • Πόνος στις αρθρώσεις.
 • Ενόχληση σε διάφορα μέρη του σώματος (πόδια, πέλματα, βραχίονες, χέρια, στήθος, γοφοί).
 • Πόνος στην κοιλιά.
 • Τα ρούχα μοιάζουν πιο στενά από ό,τι συνήθως.
 • Μερικά μέρη του σώματος είναι πιο μεγάλα από άλλα.
ελέγξετε την κατακράτηση υγρών

Πώς να ελέγξετε την κατακράτηση υγρών;

Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν κατακράτηση υγρών κάποια στιγμή στη ζωή τους, όμως συνήθως αυτή μπορεί να ελεγχθεί εύκολα και άμεσα.

Δοκιμάστε μερικές από τις παρακάτω συμβουλές για την αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών. Αν δεν έχουν αποτέλεσμα, συνιστάται να αναζητήσετε τη συμβουλή ενός γιατρού που εμπιστεύεστε.

1. Κάντε ένα μασάζ ή βγείτε να περπατήσετε

Ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση κατακράτησης υγρών είναι η καθιστική ζωή.

Όταν ένα άτομο περνάει πολλές ώρες όντας σωματικά αδρανές, η κυκλοφορία του αίματος περιορίζεται. Αυτό μεταφράζεται σε νωθρότητα σε όλο το σώμα.

Μετά από μεγάλα διαστήματα έλλειψης δραστηριότητας, το σώμα καταλήγει να συσσωρεύει υγρά σε διάφορα σημεία, ειδικά στα κάτω άκρα, όπως στα πέλματα και στα πόδια.

Για να προλάβετε και να αντιμετωπίσετε την κατακράτηση υγρών, συνιστάται να κάνετε έναν σύντομο περίπατο. Αυτό θα αρχίσει αμέσως να βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος σε ολόκληρο το σώμα.

Σε περίπτωση υπερβολικής κόπωσης, ένα μασάζ στις πάσχουσες περιοχές μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο.

2. Περιορίστε την κατανάλωση αλατιού και ζάχαρης για να ελέγξετε την κατακράτηση υγρών

Η υπερβολική ποσότητα ζάχαρης τείνει να συσσωρεύεται στο σώμα. Η πιο βλαβερή είναι εκείνη που περιέχεται στις καραμέλες και στα γλυκά.

Η ζάχαρη τείνει να παραμένει στον οργανισμό χωρίς να απορροφάται.

Αν και η ζάχαρη δεν συνιστάται, το αλάτι είναι συνήθως το συστατικό που απαγορεύεται στη διατροφή των ανθρώπων με κατακράτηση υγρών. Το αλάτι τείνει να εμποδίζει τη διαδικασία της επαρκούς αποβολής υγρών.

Σας προτείνουμε να μειώσετε την κατανάλωση αλατιού όσο πιο πολύ μπορείτε. Διαβάστε επίσης στο άρθρο των Δρ. Sharma et. al. πώς βοηθάει ο κορίανδρος στην κατακράτηση υγρών εδώ.

ελέγξετε την κατακράτηση υγρών με σαλατα

3. Υγιεινή διατροφή για να ελέγξετε την κατακράτηση υγρών

Δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε το θέμα της κατακράτησης υγρών χωρίς να αναφερθούμε στη διατροφή.

Επομένως, όταν πρόκειται για την υγεία μας, είναι σημαντικό να ακολουθούμε μια διατροφή πλούσια σε φρέσκες τροφές. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι μπανάνες, τα κρεμμύδια, τα μύρτιλλα, τα ψάρια, τα καρύδια και τα αμύγδαλα.

Οι τροφές αυτές βοηθούν στην αποβολή του νατρίου, είναι διουρητικές και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.