Τι μπορείτε να κάνετε όταν έχετε κατακράτηση υγρών;

Η κατακράτηση υγρών μπορεί να οφείλεται, μεταξύ άλλων αιτιών, στον καθιστικό τρόπο ζωής, επομένως για να αποφευχθεί είναι υψίστης σημασίας η άσκηση εκτός από μια σειρά από συμβουλές που εξηγούμε παρακάτω.
Τι μπορείτε να κάνετε όταν έχετε κατακράτηση υγρών;

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Η κατακράτηση υγρών είναι ένας από τους κύριους παράγοντες αύξησης βάρους. Μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους όπως εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση, κίρρωση, καρδιακή ανεπάρκεια ή καθιστική ζωή, μεταξύ άλλων.

Σε γενικές γραμμές, είναι ένα οίδημα που εμφανίζεται σε διάφορα μέρη του σώματος, όπως οι αστραγάλοι, τα χέρια, τα πόδια, την κοιλιά και στους καρπούς.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι αρκετά συχνό, λόγω ορμονικών αλλαγών και εκδηλώνεται ιδιαίτερα στους αστραγάλους και τα πόδια. Εάν εμφανίζεται με υπερβολικό τρόπο, καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Συμβουλές για την πρόληψη και την ανακούφιση από την κατακράτηση υγρών

Σε όλο το άρθρο, θα εξηγήσουμε τις συμβουλές που υποδεικνύει το Ισπανικό Ίδρυμα Καρδιάς για την πρόληψη ή την ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατακράτησης υγρών:

 • Ασκηθείτε.
 • Τρώτε διουρητικές τροφές.
 • Τρώτε τροφές πλούσιες σε κάλιο.
 • Καταναλώστε τροφές με μαγνήσιο.
 • Μειώστε την κατανάλωση τροφών με νάτριο.

Ασκηθείτε

Η κατακράτηση υγρών μπορεί συχνά να προκληθεί από τον καθιστικό τρόπο ζωής. Για να την αποφύγετε ή να την αντιμετωπίσετε, η σωματική άσκηση είναι μια καλή λύση.

Η σωματική άσκηση είναι μια από τις καλύτερες συμβουλές και συνήθειες που συνιστώνται για την αποφυγή της κατακράτησης υγρών και τη βελτίωση της κατάστασης του σώματος γενικότερα, όπως επισημαίνεται από διάφορες έρευνες. Η σωματική δραστηριότητα πρέπει να γίνεται συνεχώς και μέτρια, ανάλογα με τα προσωπικά χαρακτηριστικά (ηλικία, φύλο, κατάσταση υγείας, τρόπο ζωής κ.λπ.).

Μερικές από τις δραστηριότητες που μπορεί να είναι χρήσιμες για την ανακούφιση της κατακράτησης υγρών μπορεί να είναι το περπάτημα, το τρέξιμο, η ποδηλασία ή το κολύμπι, ο χορός, μεταξύ πολλών άλλων. Κάντε ό,τι σας αρέσει, αλλά προσπαθήστε να το κάνετε με συνέπεια, τουλάχιστον μισή ώρα τρεις ημέρες την εβδομάδα.

Καταναλώστε διουρητικές τροφές

Οι διουρητικές ιδιότητες ορισμένων τροφών μπορεί να βοηθήσουν στην αποβολή των περιττών υγρών από το σώμα. Μεταξύ των τροφών στις οποίες αποδίδεται διουρητική δράση βρίσκουμε:

 • Καρπούζι: συνιστάται κυρίως για το υψηλό ποσοστό νερού του, που αποτελεί πάνω από το 95% του φρούτου.
 • Μηλόξυδο: θα βοηθούσε στην εξισορρόπηση του επιπέδου του καλίου, καθώς αυτό συχνά επηρεάζεται από την κατακράτηση υγρών. Εκμεταλλευτείτε το στις σαλάτες σας και μειώστε την προσθήκη αλατιού σε αυτές.
 • Πράσινο τσάι: διάφορες μελέτες δείχνουν ότι έχει διουρητικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Έτσι, αντί να καταναλώνετε κόλα και άλλα βιομηχανικά ποτά, μπορείτε να απολαύσετε ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι για να βοηθήσετε το σώμα σας να αποβάλει τα κατακρατημένα υγρά.
 • Πορτοκάλι: χάρη στην περιεκτικότητά του σε νερό και βιταμίνη C, θα προάγει τη λειτουργία των νεφρών και θα επιταχύνει τη διαδικασία αποβολής των τοξινών από το σώμα.
 • Αγκινάρα: Η εναλλακτική ιατρική τη χρησιμοποιεί κυρίως σε αφεψήματα (αν και μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς τρόπους) για να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και στην εξάλειψη των κατακρατημένων υγρών χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες και νερό και στις αντίστοιχες διουρητικές τους ιδιότητες.
 • Άλλα: πικραλίδα, μαϊντανός. Σε αυτά τα βότανα αποδίδονται διουρητικές ιδιότητες και ως εκ τούτου χρησιμοποιούνται σε αφεψήματα κατά της κατακράτησης υγρών.

Αυτός ο κατάλογος μπορεί να βοηθήσει στην εισαγωγή ορισμένων τροφών στη διατροφή, προκειμένου να αποκτήσετε επιπλέον παροχή νερού και φυτικών ινών και να διευκολύνετε την αποβολή των κατακρατημένων υγρών. Το ιδανικό είναι να τα συνδυάσετε με άλλες υγιεινές τροφές, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

Dieta contra la retención de líquidos.

Πολλά φρούτα, λαχανικά και βότανα μπορούν να είναι χρήσιμα τόσο για να αποκτήσετε διάφορα θρεπτικά συστατικά όσο και για να διαφοροποιήσετε την εβδομαδιαία διατροφή και να δοκιμάσετε διαφορετικές συνταγές, γεμάτες υγεία και γεύση. Αξίζει να τα εκμεταλλεύεστε τακτικά και ειδικά αυτά που είναι της εποχής.

Όταν πρόκειται για την καταπολέμηση ενός τόσο ενοχλητικού συμπτώματος όπως η κατακράτηση υγρών, δεν πρέπει να βασίζετε τη διατροφή σας μόνο σε μια συγκεκριμένη ομάδα τροφίμων. Εκτός αν το υποδείξει ο γιατρός για κάποιο συγκεκριμένο λόγο.

Από την άλλη πλευρά, όταν θέλετε να επωφεληθείτε από οποιαδήποτε φυσική θεραπεία (όπως το έγχυμα πικραλίδας ) είναι σημαντικό να το συζητήσετε πρώτα με το γιατρό σας και να ακολουθήσετε τις οδηγίες του. Ταυτόχρονα, αποφύγετε να συνδυάσετε την ταυτόχρονη κατανάλωση πολλών φυσικών θεραπειών, γιατί αντί να προάγουν την ανακούφιση, θα μπορούσαν να δυσκολέψουν την υποχώρηση της ενόχλησης.

Αποφύγετε τροφές με νάτριο

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το αλάτι μπορεί να συμβάλλει στην κατακράτηση υγρών. Γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται όσο το δυνατόν περισσότερο ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιείται.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πολλά από τα τρόφιμα που καταναλώνονται καθημερινά, όπως τα λουκάνικα, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα και το αλκοόλ περιέχουν υψηλό επίπεδο νατρίου.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο πρέπει να καταναλώνονται χαμηλά επίπεδα αλατιού είναι ότι μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να υποφέρετε από πέτρες στα νεφρά.

Επωφεληθείτε από τροφές πλούσιες σε κάλιο

Αυτό το στοιχείο είναι απαραίτητο για να διατηρήσουμε το σώμα μας σε ισορροπία. Σύμφωνα με στοιχεία από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, το κάλιο είναι ένας ηλεκτρολύτης, ο οποίος μαζί με άλλους, ελέγχει την αρτηριακή πίεση και ευνοεί την αποβολή υγρών μεταξύ άλλων λειτουργιών. Αυτό το συστατικό βρίσκεται σε ορισμένα φρούτα, ειδικά στο ακτινίδιο, το πεπόνι, το πορτοκάλι και την μπανάνα.

Καταναλώστε τροφές με μαγνήσιο

Ένα άρθρο του 2012 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Caring Sciences αναφέρει ότι το μαγνήσιο θα βοηθούσε στη βελτίωση των προεμμηνορροϊκών συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των υπερβολικών υγρών. Θα βοηθούσε επίσης στην πρόληψη καρδιακών προβλημάτων και στη ρύθμιση της ινσουλίνης στο σώμα.

Το μαγνήσιο είναι καλό για τη φροντίδα των οστών, θα ανακουφίσει από τις ημικρανίες και θα μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου ΙΙ.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο περιλαμβάνουν πίτουρο σιταριού ή βρώμης, αποξηραμένα βότανα όπως κόλιανδρο, λινάρι και ηλιόσπορους και γάλα.

Τελευταία συμβουλή

Ακριβώς όπως είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις παραπάνω συμβουλές ως μέρος ενός ενεργού τρόπου ζωής, θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι η ανάπαυση – σε κάποιο βαθμό – είναι επίσης καλή για την πρόληψη της κατακράτησης υγρών. Υπό αυτή την έννοια, στο τέλος της ημέρας είναι καλό να αφιερώνετε λίγο χρόνο για να σηκώσετε τα πόδια σας όταν έχετε πρησμένα πόδια ή απλά θέλετε να ξεκουραστείτε και να ανακουφίσετε το βάρος.

Εάν παρά την τήρηση αυτών των συμβουλών τα προβλήματα δεν εξαφανιστούν, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να λάβετε κατάλληλες οδηγίες και φυσικά να αποτρέψετε τις επιπλοκές.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.