Η διατροφή και η υγεία σας. Μάθετε περισσότερα

Μια ισορροπημένη διατροφή είναι συνώνυμη ενός υγιούς σώματος. Να θυμάστε να βασίζετε πάντα τη διατροφή σας σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά καθώς και σε υγιεινά λιπαρά.
Η διατροφή και η υγεία σας. Μάθετε περισσότερα
Elisa Morales Lupayante

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: παιδαγωγο και διατροφολόγο Elisa Morales Lupayante.

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η διατροφή και η υγεία σας. Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία σας, καθώς εξασφαλίζει στο σώμα τις θρεπτικές ουσίες και άλλα συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε για τη διατροφή και την υγεία σας, καθώς και για τους μύθους, τις αλήθειες και τις αλλαγές στην πυραμίδα της διατροφής.

Η κακή διατροφή μπορεί να είναι ένας από τους χειρότερους εχθρούς της υγείας σας. Οι ανθυγιεινές τροφές στερούνται θρεπτικών συστατικών και είναι γεμάτες ουσίες που μπορούν να βλάψουν το σώμα.

Τα στατιστικά στοιχεία αναφορικά με την κακή διατροφή σε όλο τον κόσμο είναι πραγματικά ανησυχητικά, καθώς ο ρυθμός της καθημερινής ζωής και τα οικονομικά συμφέροντα της βιομηχανίας τροφίμων έχουν κάνει πολλούς ανθρώπους να θεωρούν το πρόχειρο φαγητό ως διατροφική επιλογή.

Οι πίτσες, τα χάμπουργκερ, οι τηγανητές τροφές, τα χοτ-ντογκ, τα επεξεργασμένα κρέατα, τα γλυκά και τα αναψυκτικά, μεταξύ άλλων, έχουν γίνει μέρος των καθημερινών διατροφικών συνηθειών και αποτελούν ωρολογιακή βόμβα για την υγεία σας.

Μύθοι και αλήθειες σχετικά με τη διατροφή και η υγεία

Το θέμα της διατροφής είναι πραγματικά ευρύ και κάθε ατομική δίαιτα πρέπει να αναλύεται για πιθανά προβλήματα για την υγεία. Ωστόσο υπάρχουν αρκετοί τρόποι να αναλύσουμε αυτά που τρώμε για να αποκτήσουμε μια ιδέα σχετικά με το τι έχουμε ή τι μας ταλαιπωρεί.

Πρωτεΐνες, η διατροφή και η υγεία

Είναι σημαντικό να μάθετε τη διαφορά ανάμεσα στις πρωτεΐνες που χρειάζεται το σώμα σας και εκείνες που δεν του κάνουν καλό. Οι φυτικές πρωτεΐνες και οι πρωτεΐνες στα άπαχα κρέατα έχουν θετική δράση στο σώμα, βοηθώντας το να σχηματίσει μυϊκή μάζα δυναμώνοντάς το.

Τα κόκκινα κρέατα περιέχουν τοξικά λίπη, αντιβιοτικά, διαλύτες, πρόσθετα και ορμόνες, μεταξύ άλλων χημικών ουσιών, που μπορούν να βλάψουν το πεπτικό σύστημα και να προκαλέσουν ασθένεια.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος πέντε φορές την εβδομάδα τετραπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου συγκριτικά με την κατανάλωσή του μία φορά την εβδομάδα.

Γάλα

Η διατροφή και η υγεία

Ακόμα κι αν θεωρείται εδώ και χρόνια ότι το γάλα είναι ουσιαστικό για την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας ασβεστίου στο σώμα, η αλήθεια είναι ότι το γεγονός αυτό έχει απορριφθεί και είναι σήμερα γνωστό ότι δεν είναι απαραίτητο να πίνουμε γάλα για να εξασφαλίσουμε τις σωστές ποσότητες ασβεστίου.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση γάλακτος συνδέεται με την εμφάνιση αρκετών προβλημάτων υγείας στο κυκλοφορικό και στο αναπνευστικό σύστημα καθώς και αλλεργιών και διαβήτη.

Επιπλέον είναι γνωστό ότι περιέχει πρωτεΐνες όπως η καζεΐνη, η οποία μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση διαφόρων τύπων καρκίνου.

Ζάχαρη, η διατροφή και η υγεία

Η τροφή αυτή είναι μία από εκείνες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο αλλά και μία από τις πιο βλαβερές για το σώμα. Η ζάχαρη προκαλεί εξάρτηση και είναι η κύρια αιτία του διαβήτη, η οποίος προσβάλλει σχεδόν 300 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και προκαλεί το 5% των καρκίνων κάθε χρόνο.

Η ζάχαρη μειώνει τις άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος, τρέφει τα καρκινικά κύτταρα, απελευθερώνει αδρεναλίνη και προκαλεί νευρικότητα και κατάθλιψη.

Η πυραμίδα της διατροφής έχει αλλάξει

Η διατροφή και η υγεία

Αρχικά η πυραμίδα της διατροφής είχε τα γλυκά στην κορυφή, ακολουθούσαν τα γαλακτοκομικά, έπειτα τα φρούτα και τα λαχανικά και στο τέλος οι υδατάνθρακες.

Σήμερα η πυραμίδα της διατροφής έχει αλλάξει εντελώς. Οι υδατάνθρακες βρίσκονται τώρα στην κορυφή, ακολουθούν το γάλα και τα κόκκινα κρασιά, έπειτα οι ξηροί καρποί, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα θαλασσινά μαζί με τα πλήρη δημητριακά.

Τα φρούτα, τα λαχανικά, το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και τα υγιεινά λιπαρά Ωμέγα 3 αποτελούν τη βάση.

Όλοι πρέπει να γνωρίζουν το είδος της διατροφής που κάνουν και τις τροφές που καταναλώνουν, προκειμένου να εξασφαλίζουν στο σώμα τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες έτσι ώστε να μπορεί να εκτελεί τις λειτουργίες του.

Η έλλειψη ή η σχεδόν απουσία θρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας που μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Επίσης έχετε υπόψη σας ότι η κακή διατροφή αποτελεί την κύρια αιτία παχυσαρκίας, καρδιακής νόσου, κατάθλιψης και προβλημάτων στο συκώτι και στα νεφρά.

Οι τροφές χάνουν πολλές από τις ωφέλιμες ιδιότητές τους κατά την επεξεργασία ή το μαγείρεμα. Συνιστάται η κατανάλωση βιολογικών τροφών, επειδή περιέχουν λιγότερα πρόσθετα και δεν έχουν δεχτεί λιπάσματα και παρασιτοκτόνα που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία σας.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι είναι πραγματικά σημαντικό να αναλάβετε τον έλεγχο της διατροφής σας όταν πάσχετε από κάποια διατροφική διαταραχή. Η έλλειψη θρεπτικών συστατικών στη διατροφή σας πρέπει να καλυφθεί με τη λήψη συμπληρωμάτων, όμως ιδανικά τα θρεπτικά συστατικά θα πρέπει να λαμβάνονται από φυσικές τροφές.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.