5 κόλπα για να ελέγξετε τη λιγούρα για ζάχαρη

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης είναι επιζήμια για την υγεία σας. Αυτά τα πέντε κόλπα θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε τη λιγούρα για ζάχαρη και να μειώσετε τη συνολική ποσότητα που προσλαμβάνετε.
5 κόλπα για να ελέγξετε τη λιγούρα για ζάχαρη
Eliana Delgado Villanueva

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Eliana Delgado Villanueva.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Πώς μπορείτε να ελέγξετε τη λιγούρα για ζάχαρη; Η ζάχαρη δεν επηρεάζει μόνο το βάρος σας, αλλά και τη διάθεσή σας. Η μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης μπορεί να αποδειχθεί δυσκολότερη απ’ όσο πιστεύατε επειδή προκαλεί συχνές λιγούρες.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ένας άνθρωπος μπορεί ν’ αναπτύξει εύκολα εξάρτηση από τη ζάχαρη. Αυτό έχει μεγάλη επίπτωση στην υγεία του και θεωρείται πραγματική εξάρτηση. Η επεξεργασμένη ζάχαρη μπορεί να δημιουργήσει μια χημική εξάρτηση κατά την οποία νιώθουμε την ανάγκη κατανάλωσης ζάχαρης σε καθημερινή βάση.

Παρακάτω, έχουμε ορισμένα κόλπα για να ελέγξετε τη λιγούρα για ζάχαρη.

Οι επιπτώσεις αν δεν ελέγξετε τη λιγούρα για ζάχαρη

1. Η ζάχαρη καταστρέφει τα δόντια

Ατομο με πολλές κοιλότητες στα δόντια
Η ζάχαρη τρέφει τα βακτήρια που καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών.

Η Carole Palmer, καθηγήτρια Οδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ταφτς των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, εξηγεί πως τα βακτήρια που δημιουργούν κοιλότητες στα δόντια τρέφονται με απλή ζάχαρη.

Έπειτα, παράγουν ένα οξύ το οποίο μπορεί να καταστρέψει το σμάλτο.

2. Μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη πείνα

Ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι η φρουκτόζη (ένα είδος απλής ζάχαρης) μπορεί να επηρεάσει τη λεπτίνη, μια ορμόνη υπεύθυνη για τη ρύθμιση του αισθήματος πείνας.

Αυτές οι μελέτες βρήκαν ότι η χρόνια κατανάλωση φρουκτόζης προκαλεί αντίσταση στη λεπτίνη, η οποία συμβάλλει στην απώλεια ελέγχου της πείνας του ανθρώπου.

3. Αυξάνει το βάρος

Γυναίκα κρατά ντόνατ και μήλο
Τροφές που περιέχουν μεγάλη ποσότητα απλών σακχάρων αυξάνουν δυσανάλογα την πρόσληψη θερμίδων.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει πως ενώ τροφές με μεγάλες ποσότητες ζάχαρης έχουν και πολλές θερμίδες, έχουν μικρή ικανότητα ικανοποίησης της πείνας. Αντιθέτως, τροφές με μικρές ποσότητες ζάχαρης μειώνουν το αίσθημα πείνας περισσότερο.

Σύμφωνα με αυτές τις μελέτες, άνθρωποι οι οποίοι επιθυμούν να χάσουν βάρος θα πρέπει να ξεκινήσουν να μειώνουν την πρόσληψη τροφών με μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Οι επιστήμονες συμφωνούν πως η παχυσαρκία είναι μια πολύπλευρη ασθένεια και δε συμβάλλει μόνο η κατανάλωση ζάχαρης σε αυτή.

4. Αυξάνει τις πιθανότητες ανάπτυξης διαβήτη

Ένας μεγάλος παράγοντας για την ανάπτυξη διαβήτη είναι η κατανάλωση αναψυκτικών, ενεργειακών ποτών, γλυκών, και άλλων ζαχαρωδών τροφών. Άτομα τα οποία καταναλώνουν τέτοια ροφήματα μία με δύο φορές την ημέρα κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.

Πέραν από τον διαβήτη, η κατανάλωση υπερβολικά ζαχαρωδών ροφημάτων μπορεί να προκαλέσει την αύξηση βάρους.

5. Μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό

Άνθρωποι οι οποίοι λαμβάνουν πάνω από το 18% των θερμίδων τους από κατανάλωση ζάχαρης υποφέρουν από ανεπάρκειες απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων τα οποία χρειάζεται το σώμα, τέτοια είναι το φυλλικό οξύ, το ασβέστιο, ο σίδηρος, και οι βιταμίνες Α και C.

Κόλπα για να ελέγξετε τη λιγούρα για ζάχαρη

1. Τρώτε περισσότερη πρωτεΐνη για να ελέγξετε τη λιγούρα για ζάχαρη

Διάφορα τρόφιμα με πρωτεΐνες
Τρώγοντας περισσότερες πρωτεΐνες θα μπορέσετε να ελέγξετε τη λιγούρα για ζάχαρη.

Η αντικατάσταση των τροφών με ζάχαρη με τροφές με πρωτεΐνη είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να σταθεροποιήσετε τα επίπεδα σακχάρου. Για την ακρίβεια, ανάλογα με το φαγητό, τα πλούσια σε πρωτεΐνη γεύματα μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση της ζάχαρης και να αποτρέψουν καρφιά γλυκόζης, και έτσι μειώνεται το αίσθημα πείνας.

Ωστόσο, το να τρώτε περισσότερη πρωτεΐνη δε σημαίνει ότι θα πρέπει να τρώτε μπριζόλες όλη μέρα. Μπορείτε να φάτε φακές, φασόλια, ψάρια, αβγά, και γαλακτοκομικά προϊόντα.

2. Αυξήστε την πρόσληψη ινών

Είναι πολύ εύκολο να επιλέγετε τροφές πλούσιες σε ίνες. Όμως, για να μειώσετε τη λιγούρα για ζάχαρη, θα πρέπει να επιλέγετε τροφές που είναι πλούσιες σε φυσικές διαλυτές ίνες όπως ξηρούς καρπούς, λιναρόσπορο, φρούτα, και λαχανικά.

Οι ίνες σε αυτά τα τρόφιμα επιβραδύνουν την πέψη, το οποίο με τη σειρά του σταθεροποιεί το σάκχαρο. Αυτό μειώνει αποτελεσματικά τη λιγούρα για ζάχαρη και τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη.

Άλλο ένα πλεονέκτημα μιας διατροφής πλούσιας σε ίνες είναι ότι θα νιώθετε χορτάτοι/ες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς το φαγητό θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να χωνευτεί.

3. Επιλέξτε πικρές τροφές για να μειώσετε τη λιγούρα για ζάχαρη

Όταν έχουμε λιγούρα για κάτι γλυκό, ένας από τους καλύτερους τρόπους για να την καταπολεμήσουμε είναι να φάμε κάτι πικρό. Πολλές πικρές τροφές έχουν μεγάλες ποσότητες προβιοτικών ή οργανικών οξέων, τα οποία βοηθούν την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων.

Μια πολύ καλή λύση είναι να προσθέτουμε λίγο λεμόνι στο νερό μας. Τα οξέα σε αυτά τα φρούτα βοηθούν στην επιβράδυνση της πέψης, η οποία βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου και αποτρέπει τη λιγούρα για ζάχαρη.

4. Να ξεκουράζεστε και να κοιμάστε καλά για να αποτρέψετε τη λιγούρα για ζάχαρη

Κόλπα για να ελέγξετε τη λιγούρα για ζάχαρη

Όταν κουραζόμαστε, έχουμε την τάση να τρώμε τροφές με ζάχαρη για να καταπολεμήσουμε την κόπωση. Έτσι, αν ξεκουράζεστε καλά, θα εξουδετερώσετε τον παράγοντα που βοηθά στη δημιουργία λιγούρας για ζάχαρη.

5. Αποσπάστε την προσοχή σας

Τέλος, κάθε φορά που σας έρχεται λιγούρα για κάτι γλυκό, προσπαθήστε να σκεφτείτε κάτι άλλο. Αυτή η λιγούρα διαρκεί γενικά 10 με 20 λεπτά, έτσι αν καταφέρετε να αποσπάσετε την προσοχή σας από αυτή, η λιγούρα θα εξαφανιστεί. Όσο περισσότερο το κάνετε αυτό, τόσο πιο εύκολα θα ξεχάσετε τις ανεπιθύμητες λιγούρες.

Γενικά, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης είναι βλαβερή για την υγεία. Αυτά τα πέντε κόλπα μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε τη λιγούρα για ζάχαρη και να μειώσετε την πρόσληψή της.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • DiNicolantonio JJ., O’Keefe JH., Wilson WL., Sugar addiction: is it real? A Narrative review. Br J Sports Med, 2018. 52 (14): 910-913.
  • Johnson RJ., Sánchez Lozada LG., Andrews P., Lanaspa MA., Perspective: a historical and scientific perspective of sugar and its relation with obesity and diabetes. Adv Nutr, 2017. 8 (3): 412-422.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.