6 τύποι παχυσαρκίας και οι αιτίες τους. Μάθετε περισσότερα!

23 Μαΐου 2018
Το ζήτημα της παχυσαρκίας είναι πολύ πιο σοβαρό από αυτό που συνήθως σκέφτονται οι άνθρωποι. Πρέπει να αντιμετωπίζεται με προσοχή. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε ανα παρατηρήσετε ότι βάζετε κιλά, είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας. Αυτός θα σας δώσει την πιο κατάλληλη λύση.

Υπάρχουν πολλοί τύποι παχυσαρκίας, αλλά μπορούν να ελεγχθούν όλοι αν δείτε έναν ειδικό που μπορεί να προσαρμόσει το θεραπευτικό σας πλάνο.

«Δεν ξέρω τι να κάνω για να χάσω περισσότερο βάρος» ή «Η αδελφή μου τρώει δύο φορές περισσότερο από μένα και είναι κοκαλιάρα» ή «Δεν μπορώ να σταματήσω να τρώω …». Έχετε ακούσει αυτές τις φράσεις; Είναι πιθανό να τις είπατε και οι ίδιοι ακόμα. Μπορεί κάποιο από αυτά να είναι αλήθεια;

Η απάντηση είναι ναι.     

Υπάρχουν πολλοί τύποι παχυσαρκίας και ο καθένας έχει μια διαφορετική αιτία. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό ότι το πρόγραμμα διατροφής και άσκησης που ακολουθείτε μπορεί να μην σας δίνει τα αποτελέσματα που θέλετε.

Για να μην απογοητευτείτε, θα σας εξηγήσουμε τι είναι οι διαφορετικοί τύποι παχυσαρκίας και πώς διαφέρουν μεταξύ τους. Όταν αποφασίσετε να χάσετε βάρος, ωστόσο, είναι καλύτερο να δείτε έναν ειδικό που μπορεί να διαγνώσει το συγκεκριμένο πρόβλημα και να προσωποποιήσει ένα θεραπευτικό πλάνο, σε αντίθεση με οποιοδήποτε άλλο.

Μάθετε ποιοι είναι οι 6 τύποι παχυσαρκίας και τις αιτίες τους

1-Γενετική παχυσαρκία

Τύποι παχυσαρκίας - Οικογένεια με παχυσαρκία

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι υπάρχουν ορισμένες οικογένειες στις οποίες όλα τα μέλη υποφέρουν από παχυσαρκία; Αυτό μπορεί να οφείλεται σε δύο ζητήματα. Μπορεί να έχουν γενικά κακές διατροφικές συνήθειες στο σπίτι, ή θα μπορούσαν όλοι να έχουν μια γενετική προδιάθεση που τους κάνει να υποφέρουν από αυτό το πρόβλημα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ασθενείς που έχουν μια γενετική προδιάθεση για παχυσαρκία θα πρέπει να εγκαταλείψουν. Ενώ είναι αλήθεια ότι αυτοί οι άνθρωποι θα κάνουν περισσότερο χρόνο να επιτύχουν τους στόχους τους, υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορούν να κάνουν για να χάσουν βάρος.

Πρώτον, θα χρειαστεί μια γενετική εξέταση για να βοηθήσει τον γιατρό να σχεδιάσει την κατάλληλη παρέμβαση.    

Ανακαλύψτε: 6 ασκήσεις με καρέκλα για επίπεδο στομάχι σε 3 εβδομάδες

2-Παχυσαρκία μετά από δίαιτα

Αυτός είναι ο πιο γνωστός τύπος. Προκαλείται από την υιοθέτηση ενός καθιστικού τρόπου ζωής και την κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από αυτές που καίγονται. Αυτός ο τύπος παχυσαρκίας έχει μια εύκολη λύση. Πρόκειται για την αλλαγή του τρόπου που τρώτε, καθώς και της ρουτίνας σας.

Όσοι υποφέρουν από αυτό γνωρίζουν, ωστόσο, ότι δεν είναι εύκολο να ξεπεραστεί. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν διαρκείς αλλαγές στον τρόπο ζωής. Δεν πρόκειται μόνο για το να πηγαίνετε στο γυμναστήριο και να τρώτε καλά για ένα χρόνο – αυτή είναι η πειθαρχία για τη ζωή.

Με την πάροδο του χρόνου, θα είστε σε θέση να χαλαρώσετε λίγο περισσότερο επειδή ο μεταβολισμός σας θα είναι πιο γρήγορος. Στην ουσία, όμως, αν θέλετε να διατηρήσετε τα αποτελέσματα της διατροφής σας, θα πρέπει να είστε πολύ αυστηροί με τις συνήθειες σας.

3-Παχυσαρκία λόγω μη ρυθμισμένου μεταβολισμού

Τύποι παχυσαρκίας - Παχύσαρκος άνδρας στον καναπέ

Αυτό είναι ένα από τα πιο περίπλοκα είδη παχυσαρκίας. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας δεν ρυθμίζει σωστά την αίσθηση της πείνας, ώστε δεν αισθάνεστε ποτέ πλήρεις. Επομένως, ανά πάσα στιγμή, θα βρείτε τον εαυτό σας να θέλει να φάει ακόμα κι αν έχετε ήδη καταναλώσει μεγάλη ποσότητα φαγητού.

Όταν καθίσετε στο τραπέζι δεν μπορείτε να σταματήσετε. Το αποτέλεσμα είναι μια συνεχής έλλειψη ικανοποίησης μετά από κάθε γεύμα, κάτι το οποίο μπορεί να περιπλέκεται από την εμφάνιση του επόμενου.

4-Παχυσαρκία λόγω νευρικότητας

Η κατανάλωση παράγει ευχαρίστηση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι που έχουν άγχος ή άλλα ψυχολογικά προβλήματα μπορεί να αντισταθμίσουν την ταλαιπωρία τους με τα τρόφιμα. Γενικά, έχουν την τάση να επιλέγουν τρόφιμα υψηλότερα σε ζάχαρη και λίπος. Βέβαια σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες σχετικά με τη σύνδεση της παχυσαρκίας και τέτοιου είδους διαταραχών.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι καλύτερο να ενημερώσετε το γιατρό σας σχετικά με τη διατροφή που ακολουθείτε. Ένας ψυχολόγος ή ψυχίατρος θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τις εντάσεις στο άγχος σας και να διοχετεύσετε την ενέργειά σας με έναν άλλο τρόπο. Γι’ αυτούς τους ασθενείς, η διαδικασία μπορεί να είναι πολύ περίπλοκη επειδή παραιτούνται από μία από τις λίγες πηγές που τους κάνουν να αισθάνονται καλά.

5-Παχυσαρκία λόγω ενδοκρινολογικών ζητημάτων

Τύποι παχυσαρκίας - Παχύσαρκη γυναίκα μαγειρεύει

Τα συνηθέστερα προβλήματα είναι ο υποθυρεοειδισμός και η χαμηλή κορτιζόνη. Το ενδοκρινικό σας σύστημα δεν λειτουργεί όπως πρέπει σε αυτές τις περιπτώσεις και αυτό προκαλεί να υποφέρετε από ορμονική ανισορροπία. Στην πρώτη περίπτωση, ο θυρεοειδής σας παράγει λιγότερες ορμόνες από ότι χρειάζεται για να μεταβολίσει το φαγητό που τρώτε. Στη δεύτερη, εκκρίνει πάρα πολύ.

Διαβάστε και αυτό το άρθρο: Πώς να διαπιστώσετε εάν ο θυρεοειδής σας δεν λειτουργεί σωστά

6-Θερμογενής παχυσαρκία

Νωρίτερα, είπαμε ότι οι άνθρωποι γίνονται υπέρβαροι και παχύσαρκοι όταν καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες από ό, τι καίνε. Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, το σώμα σας δεν φτάνει τη θερμοκρασία που απαιτείται για να γίνει αυτή η καύση. Ως εκ τούτου, σχεδόν όλα τα φαγητά μεταφράζονται σε συσσώρευση κιλών.

Ένας γιατρός μπορεί να είναι μια σπουδαία βοήθεια σε αυτή την περίπτωση και μπορεί να είναι και απαραίτητος. Εάν ακολουθείτε απλώς ορισμένες δίαιτες, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι διατρέχετε τον κίνδυνο να μειώσετε την πρόσληψη τροφής μέχρι αυτό να γίνει επικίνδυνα λίγο.

Το ζήτημα της παχυσαρκίας είναι πολύ πιο σοβαρό από αυτό που συνήθως νομίζουν οι άνθρωποι. Πρέπει να αντιμετωπίζεται με προσοχή. Τώρα που γνωρίζετε και ποιοι είναι οι τύποι παχυσαρκίας το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να παρατηρήσετε ότι βάζετε κιλά και να μιλήσετε με το γιατρό σας. Θα σας δώσουν την πιο κατάλληλη λύση.