5 τρόφιμα που δεν πρέπει να τρώτε ποτέ μετά την άσκηση

Αν δεν θέλετε να καταστρέψετε τα αποτελέσματα της ρουτίνας της άσκησης σας, είναι σημαντικό να σκεφτείτε τι τρώτε μετά την ολοκλήρωση της προπόνησής σας.
5 τρόφιμα που δεν πρέπει να τρώτε ποτέ μετά την άσκηση
Karla Henríquez

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Karla Henríquez.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Πολλές φορές, παρέχετε στον εαυτό σας τη λάθος τροφή επειδή δεν ξέρετε τι κάνετε. Εάν πρόκειται να ασχοληθείτε με τον εαυτό σας και προσπαθείτε να τον φροντίσετε, δώστε προσοχή. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχει μια σειρά από τρόφιμα που δεν θα πρέπει να φάτε μετά την άσκηση. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα που είναι κατάλληλα.

Σε αυτό το άρθρο, θα μιλήσουμε για το τι θα πρέπει να αποφύγετε και τι θα πρέπει να συμπεριλάβετε στη ρουτίνα σας.

Ποια τρόφιμα θα πρέπει να αποφεύγω μετά από την άσκηση;


1. Κόκκινο κρέας


κρέας μετά από την άσκηση

Η άσκηση αυξάνει την πνευματική απόδοση, αλλά αυτό δεν συμβαίνει εάν τρώτε αμέσως μετά κόκκινο κρέας.

 • Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Γεωργίας, χρειάζονται μόνο 20 λεπτά άσκησης για την καλύτερη εκμάθηση και διατήρηση πληροφοριών.
 • Ωστόσο, αυτό δεν είναι δυνατό εάν τρώτε αμέσως μετά κόκκινο κρέας. Η κατανάλωσή του μπορεί να έχει επιπτώσεις που δεν είναι ευεργετικές για τον εγκέφαλό σας, αφού μετά την κατανάλωσή του, περιορίζει τη μάθηση και τη μνήμη.

Επίσης σχετίζεται με την ποσότητα των κορεσμένων λιπών που έχει το κόκκινο κρέας και που τείνουν να επιβραδύνουν το μεταβολισμό σας. Αυτό δεν είναι πολύ επιθυμητό εάν προσπαθείτε να διατηρήσετε την πεπτική σας υγεία. Μάθετε περισσότερα στην έρευνα των Δρ. Lopez et al. εδώ.

 

2. Εμπορικά Smoothies


χυμοί μετά από την άσκηση

Τα προπαρασκευασμένα smoothies πωλούνται με ένα πολύ χαμηλό πρότυπο υγείας. Θα πρέπει επίσης να έχετε κατά νου ότι, τελικά, είναι γεμάτα με ζάχαρη επειδή δεν είναι φρέσκα.

Μπορεί να φαίνεται ότι τα smoothies είναι το τέλειο ρόφημα για να συμπληρώσει ένα απόγευμα έντονων προπονήσεων. Ωστόσο, σκεφτείτε το γεγονός ότι δεν συνιστώνται όλα τα smoothies.

 • Χωρίς να πάτε μακριά, εκείνα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη θα διπλασιάσουν την ποσότητα θερμίδων που χάσατε κατά τη διάρκεια της άσκησης. Να είστε προσεκτικοί με την κατανάλωσή τους!

Αν θέλετε να τα πιείτε, επιλέξτε τις φυσικές εναλλακτικές λύσεις. Τα καλύτερα γίνονται με βάση τα λαχανικά και τις ίνες και δεν έχουν πρόσθετη ζάχαρη.


3. Τηγανητά τρόφιμα


φαγητ, σνακ μετά από την άσκηση

Τα τηγανητά τρόφιμα και το γρήγορο φαγητό έχουν μεγάλο αριθμό κορεσμένων λιπών. Αυτός ο τύπος τροφής δεν συνιστάται ανά πάσα στιγμή, ειδικά όχι αμέσως μετά την άσκηση.

 • Η ανταμοιβή σας μετά από μια προπόνηση δεν θα πρέπει να είναι το να τρώτε περισσότερες θερμίδες από ό, τι χάσατε. Λάβετε υπόψη ότι το σώμα σας χρειάζεται 9 γραμμάρια ενέργειας για να αφομοιώσει 1 γραμμάριο λίπους.
 • Επιπλέον, αυτός ο τύπος τροφίμων είναι υπεύθυνος για την επιβράδυνση του μεταβολισμού σας, που με την σωματική άσκηση δουλέψατε τόσο σκληρά ώστε να τον επιταχύνετε.

4. Ξηροί καρποί

καρποί μετά από την άσκηση

Αν και οι καρποί με κέλυφος είναι υγιείς όταν τρώγονται σε μικρές ποσότητες, είναι καλύτερο να μην τους δοκιμάσετε μετά την άσκηση.

 • Είναι καλό να τρώτε τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, και αν και τα καρύδια είναι, πρέπει επίσης να λάβετε υπόψιν ότι είναι επίσης υψηλά σε λιπαρά.
 • Επιπλέον, οι ξηροί καρποί επιβραδύνουν το μεταβολισμό σας και εξαιτίας αυτού, δεν συνιστάται να τους τρώτε μετά την άσκηση.

Διαβάστε ακόμα:  7 ασκήσεις για να μεταμορφώσετε το σώμα σας σε 4 εβδομάδες


5. Καφές

καφές μετά από την άσκηση

Ο καφές είναι ένα ποτό που σας αφυδατώνει, γι ‘αυτό δεν συνιστάται μετά από μια προπόνηση.

Αντ ‘αυτού, επιλέξτε ένα  μπουκάλι με νερό. Με αυτό, μπορείτε να ικανοποιήσετε τη δίψα σας με ενυδατικό τρόπο.


Τρόφιμα που θα πρέπει να τρώτε μετά την άσκηση


Πρωτεΐνη

πρωτεϊνη μετά από την άσκηση

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, μετά από μια ρουτίνα προπόνησης θα πρέπει να τρώτε πρωτεΐνες.

 • Οι πιο κατάλληλες πρωτεΐνες για αυτή την περίοδο της ημέρας είναι αυτές που προέρχονται από το λευκό κρέας, όπως είναι το κοτόπουλο, η γαλοπούλα και τα ψάρια.
 • Συνιστάται επίσης να τρώτε πράσινα λαχανικά επειδή είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης.
 • Μια άλλη επιλογή είναι να επιλέξετε όσπρια, σόγια και σπόρους.

 

Μπανάνες


μπανάνα μετά από την άσκηση

Παρόλο που δεν συνιστάται να καταναλώνετε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη (όπως είναι οι μπανάνες), μετά την άσκηση, εάν επιθυμείτε κάτι γλυκό, μπορείτε να επιλέξετε μια μπανάνα.

 • Χάρη στο κάλιο και τους υδατάνθρακες που υπάρχουν σε αυτό το φρούτο, γίνεται ένας σπουδαίος σύμμαχος όταν θέλετε κάτι γλυκό χωρίς να είναι αντιπαραγωγικό.


Πατάτες και άλλα αμυλώδη τρόφιμα


πατάτες, άμυλο μετά από την άσκηση

Το καλύτερο πιάτο για σας μετά την άσκηση είναι κάτι αμυλούχο. Δοκιμάστε, για παράδειγμα, βραστές πατάτες ή ψητές πατάτες με λίγο ρύζι.

Με αυτόν τον τρόπο, θα διασφαλίσετε ότι το πεπτικό σας σύστημα απορροφά εύκολα αυτούς τους υδατάνθρακες. Εξάλλου, συμβάλλουν στην καλύτερη πέψη των πρωτεϊνών.

Κρατήστε αυτές τις συμβουλές υπόψη για την επόμενη φορά που θα ψάχνετε ένα σνακ μετά από μια προπόνηση!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Van Itallie, T. B., Sinisterra, L., & Stare, F. J. (1956). Nutrition and athletic performance. Journal of the American Medical Association. https://doi.org/10.1001/jama.1956.02970290016006
 • Van Kleef, E., Shimizu, M., & Wansink, B. (2011). Food compensation: Do exercise ads change food intake? International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity. https://doi.org/10.1186/1479-5868-8-6
 • Aragon, A. A., & Schoenfeld, B. J. (2013). Nutrient timing revisited: Is there a post-exercise anabolic window? In Functional Foods: The Connection Between Nutrition, Health, and Food Science. https://doi.org/10.1201/b16307

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.