4 σημάδια για την ανεπάρκεια καλίου. Εσείς τα γνωρίζετε;

Η κόπωση και οι κράμπες μπορεί να είναι σαφείς δείκτες της ανεπάρκειας καλίου. Προσθέστε τροφές που περιέχουν αυτό το μεταλλικό στοιχείο στη διατροφή σας για να αποφύγετε σημαντικά προβλήματα υγείας.
4 σημάδια για την ανεπάρκεια καλίου. Εσείς τα γνωρίζετε;

Τελευταία ενημέρωση: 19 Ιανουαρίου, 2019

Η ανεπάρκεια καλίου μπορεί να επηρεάσει τα νεύρα σας και την αλληλεπίδρασή τους με τα κύτταρα των μυών στην πεπτική σας οδό, την καρδιά και άλλα συστήματα του οργανισμού.

Η μεγαλύτερη ποσότητα καλίου στο σώμα σας βρίσκεται στα κύτταρα.

Όταν έχετε μια ισορροπημένη καθημερινή διατροφή, διατηρείτε εύκολα τα επίπεδα του καλίου σταθερά.

Από την άλλη πλευρά, εάν η διατροφή σας είναι πολύ φτωχή, αν επιλέγετε ανθυγιεινές τροφές ή αν σας λείπουν κάποιες βασικές πηγές, θα έχετε ανεπάρκεια καλίου.

Όμως, πώς καταλαβαίνετε ότι έχετε ανεπάρκεια καλίου; Στο σημερινό άρθρο θα σας μιλήσουμε για τα σημάδια ανεπάρκειας.

Δώστε προσοχή σʹαυτά για να δείτε μήπως έχετε κάποιο από τα σημάδια.

 1. Αισθάνεστε την ανεπάρκεια καλίου: είστε κουρασμένοι και αδύναμοι

ανεπάρκεια καλίου

Τα πρώτα συμπτώματα της ανεπάρκειας καλίου είναι συνήθως οι μυϊκοί πόνοι, οι κράμπες και η αφύσικη κούραση. Αυτή η αδυναμία δεν θα επηρεάσει μόνο τα χέρια και τα πόδια σας, αλλά επίσης τους αναπνευστικούς μυς και τα όργανα γαστρεντερικού συστήματος.

Τα χαμηλά επίπεδα καλίου εμποδίζουν τα μυϊκά σας κύτταρα να διατηρούν τα αποθέματα ενέργειας στα ύψη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συμβάλλουν δύσκολα στην σωστή λειτουργία.

Αδυναμία, μυϊκοί σπασμοί, μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στους μυς μπορεί να υποδεικνύουν ότι η ανεπάρκεια καλίου επιδεινώνεται.

Εάν ήδη έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, σας συνιστούμε να απευθυνθείτε άμεσα στον γιατρό σας για εξετάσεις.

 1. Έχετε καρδιακή αρρυθμία

Η παρατεταμένη έλλειψη καλίου στον οργανισμό μπορεί να επηρεάσει την καρδιά σας μεταβάλλοντας την κανονική της λειτουργία. Το πρώτο από τα συμπτώματα θα είναι η καρδιακή αρρυθμία χωρίς κάποια προφανή αιτία.

Είναι φυσιολογικό να συμβαίνει εάν τρέχετε με δυσκολία όταν δεν είστε προετοιμασμένοι, για παράδειγμα. Το αφύσικο είναι να συμβαίνει όταν απλά ακολουθείτε την κανονική σας ρουτίνα.

Αν έχετε παρατεταμένη ανεπάρκεια καλίου, μπορεί να προκληθούν οι δομικές και λειτουργικές αλλαγές στα νεφρά σας.

Η έλλειψη καλίου μπορεί επίσης να επιβραδύνει τον καρδιακό σας ρυθμό και, ως αποτέλεσμα, να προκαλέσει ζαλάδα.

Υπάρχουν διαφορετικά είδη αρρυθμίας. Μερικά κάνουν την καρδιά να χτυπά πολύ γρήγορα, ενώ μερικά άλλα την κάνουν να λειτουργεί πιο αργά. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις η καρδιά σας μπορεί να παρακάμπτει τους καρδιακούς χτύπους.

Όλα τα είδη της αρρυθμίας προκαλούν ποικιλία συμπτωμάτων, από τη ζαλάδα έως τη λιποθυμία. Η καρδιακή αρρυθμία λόγω οποιασδήποτε αιτίας μπορεί να συνοδεύεται από δύσπνοια, πόνο στο στήθος και εφίδρωση.

ανεπάρκεια καλίου
 1. Υψηλή αρτηριακή πίεση

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την αρτηριακή σας πίεση συμπεριλαμβανομένου του οικογενειακού ιστορικού, του υπερβολικού βάρους και της κατανάλωσης του αλατιού. Η ανεπάρκεια καλίου επίσης μπορεί να είναι η αιτία.

Στην πραγματικότητα, τόσο η υψηλή, όσο και η χαμηλή ποσότητα καλίου στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην αρτηριακή σας πίεση.

Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλμυρών φαγητών και μικρής ποσότητας φρούτων και λαχανικών μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση.

 1. Κράμπες

Η κατάσταση δραστηριότητας και ηρεμίας των μυών σας εξαρτάται από το κάλιο. Η χαλάρωση μπορεί να είναι εκούσια ή ακούσια, ανάλογα με το είδος του μυ που εσείς δραστηριοποιείτε.

Όταν έχετε έλλειψη καλίου, οι μύες βρίσκονται σε ένταση που προκαλεί κράμπες. Εάν πάσχετε από συχνούς μυϊκούς σπασμούς στα πόδια, αυτό μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη καλίου.

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο στους αθλητές που προπονούνται πολύ. Αν είναι η περίπτωσή σας, καλή ιδέα θα είναι να καταναλώνετε που και που αθλητικά ποτά που είναι πλούσια σε ηλεκτρολύτες και κάλιο.

Τροφές πλούσιες σε κάλιο

Όποτε μιλάμε για το κάλιο, οι άνθρωποι πάντα σκέφτονται ότι οι μπανάνες είναι η καλύτερη πηγή του. Αν και είναι αλήθεια ότι αυτό το φρούτο έχει καλή περιεκτικότητα καλίου, δεν είναι η μόνη σας επιλογή.

Μεταξύ των τροφών που μπορούν να σας βοηθήσουν με φυσικό τρόπο να λάβετε την απαραίτητη ποσότητα καλίου θα βρείτε:

σαλάτες ανεπάρκεια καλίου

Σέσκουλα

Αυτό το λαχανικό είναι εύκολο να το φυτέψετε και όλοι πρέπει να το δοκιμάσετε. Μόλις 100 γραμμάρια παρέχουν 380mg καλίου. Μπορείτε να το καταναλώνετε σε σαλάτες ή smoothies.

Μπανάνες

Είναι γνωστό ότι οι μπανάνες είναι πλούσιες σε κάλιο, παρέχοντας 370mg ανά 100 γραμμάρια της σάρκας τους.

Απλά να θυμάστε ότι αν είστε διαβητικοί, δεν πρέπει να καταναλώνετε αυτό το φρούτο σε μεγάλες ποσότητες.

Πατάτες

Εάν είστε ο τύπος των ανθρώπων που απολαμβάνει ωραίο πουρέ πατάτας, προφανώς δεν έχετε αντιμετωπίσει ποτέ κανένα από αυτά τα συμπτώματα.

 • Οι πατάτες περιέχουν 418mg καλίου ανά 100 γραμμάρια βάρος.
 • Για να μην χαθεί αυτό το μεταλλικό στοιχείο, είναι καλύτερο να καταναλώνετε πατάτες ψητές στον φούρνο, στη σχάρα ή μαγειρεμένες στον ατμό.
 • Να θυμάστε ότι πρέπει να αποφεύγετε φαγητά με τηγανητές πατάτες.

Λάχανο

Άλλο ένα εποχιακό λαχανικό που παρέχει 450mg καλίου ανά 100 γραμμάρια.

Η αγαπημένη μας επιλογή γιʹ αυτό το λαχανικό είναι οι σαλάτες ή ψητά πιάτα.

Αβοκάντο

Το αβοκάντο παρέχει 487mg καλίου ανά 100 γραμμάρια. Μπορείτε να το απολαύσετε σε γουακαμόλε, σε μια σαλάτα ή σε ένα σάντουιτς.

Σπανάκι

Το σπανάκι είναι ένα εξαιρετικό λαχανικό το οποίο μπορείτε να το προσθέσετε σε διάφορα πιάτα και σας παρέχει 554mg καλίου ανά 100 γραμμάρια.

Είναι πιθανό να μην σας περνάει από το μυαλό η ανεπάρκεια καλίου όταν σκέφτεστε για τις θρεπτικές ουσίες τις οποίες χρειάζεται ο οργανισμός σας για να είναι υγιής.

Όμως μην ξεχνάτε αυτό το μεταλλικό στοιχείο, καθώς παίζει θεμελιώδη ρόλο σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού σας.

Τώρα, που έχετε την λίστα με τις τροφές που περιέχουν κάλιο, είναι καλή ιδέα να ξεκινήσετε την προσθήκη τους στην κανονική σας διατροφή.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Ellison, D. H., & Terker, A. S. (2015). Why Your Mother Was Right: How Potassium Intake Reduces Blood Pressure. Transactions of the American Clinical and Climatological Association.
 • He, F. J., & MacGregor, G. A. (2008). Beneficial effects of potassium on human health. In Physiologia Plantarum. https://doi.org/10.1111/j.1399-3054.2007.01033.x
 • Terker, A. S., Zhang, C., McCormick, J. A., Lazelle, R. A., Zhang, C., Meermeier, N. P., … Ellison, D. H. (2015). Potassium modulates electrolyte balance and blood pressure through effects on distal cell voltage and chloride. Cell Metabolism. https://doi.org/10.1016/j.cmet.2014.12.006
 • Viera, A. J., & Wouk, N. (2015). Potassium disorders: Hypokalemia and hyperkalemia. American Family Physician. https://doi.org/10.1364/JOSA.39.000343

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.