7 όργανα του σώματος που δεν χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε

Αν και κάθε όργανο στο ανθρώπινο σώμα έχει μια συγκεκριμένη λειτουργία, μπορούμε πραγματικά να επιβιώσουμε χωρίς μερικά από αυτά χωρίς σοβαρές συνέπειες.
7 όργανα του σώματος που δεν χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε
José Gerardo Rosciano Paganelli

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 04 Νοεμβρίου, 2022

Γνωρίζατε ότι υπάρχουν μερικά όργανα του σώματος που δεν χρειάζεστε πραγματικά για να επιβιώσετε;

Το ανθρώπινο σώμα είναι μια δομή που δεν παύει να εκπλήσσει την επιστήμη. Αν και είναι αρκετά περίπλοκο και οι λειτουργίες του διαφέρουν από άτομο σε άτομο, στο μεγαλύτερο μέρος του έχει μερικά χαρακτηριστικά που είναι το λιγότερο συναρπαστικά.

Για παράδειγμα, παρά το γεγονός ότι κάθε όργανο του σώματος έχει έναν ρόλο, σε περίπτωση ατυχήματος, δυσμορφίας ή ασθένειας, μερικά όργανα του σώματος δεν είναι απολύτως απαραίτητα για την επιβίωση.

Μάλιστα, με τον καιρό και χάρη στην εξέλιξη, μερικά όργανα έχουν χάσει τη λειτουργία τους, έτσι η αφαίρεσή τους δεν επηρεάζει την ποιότητα ζωής.

Ξέρετε ποια είναι αυτά τα όργανα; Σε αυτό το άρθρο θα σας μιλήσουμε λεπτομερώς για εφτά από αυτά.

Όργανα του σώματος που δεν χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε

1. Αμυγδαλές

Όργανα του σώματος - Αμυγδαλές

Οι αμυγδαλές αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος και δεν τις χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε. Αν και είναι χρήσιμες για την προστασία των αεραγωγών από βακτηριακές λοιμώξεις, σταματούν να παίζουν ζωτικό ρόλο μετά την ηλικία των τριών ετών.

Μάλιστα, μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι καλύτερα να αφαιρούνται σε μικρή ηλικία για να αποφευχθούν προβλήματα υγείας.

 • Οι γιατροί συνιστούν την αφαίρεσή τους όταν ένας/μια ασθενής πάσχει συνεχώς από αμυγδαλίτιδα.

2. Σκωληκοειδής απόφυση

Η σκωληκοειδής απόφυση είναι ένα μικρό όργανο σε σχήμα σάκου που βρίσκεται πλάι στο παχύ έντερο στο δεξιό και κάτω μέρος της κοιλιάς.

Παρά τη θέση της, δεν παρεμβαίνει καθόλου τη διαδικασία της πέψης. Μάλιστα, δεν έχει κάποια γνωστή λειτουργία.

 • Πολλοί άνθρωποι συνειδητοποιούν την ύπαρξή της όταν παθαίνει φλεγμονή και μολύνεται, προκαλώντας μια πάθηση γνωστή ως σκωληκοειδίτιδα και τότε πρέπει να αφαιρεθεί.
 • Μετά την αφαίρεσή της, δεν υπάρχουν αρνητικές συνέπειες για την υγεία και ο/η ασθενής μπορεί να συνεχίσει να ζει κανονικά χωρίς προβλήματα.

3. Σπλήνα

Όργανα του σώματος - Ανθρώπινη σπλήνα

Η σπλήνα βρίσκεται στην κοιλιακή κοιλότητα και έχει μια λειτουργία που συνδέεται με την υγεία: φιλτράρει το αίμα και βοηθάει το σώμα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις.

Ο Δρ. Vincenzo Bronte αναφέρει επίσης πως η σπλήνα είναι το όργανο κλειδί για τον μεταβολισμό του σιδήρου.

Παρά το γεγονός αυτό, δεν είναι ζωτική και μπορεί να αφαιρεθεί σε περίπτωση τραυματισμού ή χρόνιας νόσου.

 • Ο/η ασθενής μπορεί να συνεχίσει να ζει μια κανονική ζωή λαμβάνοντας ορισμένες προφυλάξεις για την πρόληψη λοιμώξεων.

4. Αναπαραγωγικά όργανα

Τα αναπαραγωγικά όργανα, δηλαδή οι ωοθήκες, η μήτρα και οι όρχεις, έχουν μια προφανή λειτουργία. Ωστόσο μπορούν να αφαιρεθούν στα πλαίσια της θεραπείας ορισμένων χρόνιων προβλημάτων.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι γιατροί συνιστούν την αφαίρεσή τους για να προλάβουν την εξάπλωση του καρκίνου. Ωστόσο η αφαίρεσή τους μπορεί να συστήνεται ως μέρος της θεραπευτικής αντιμετώπισης και άλλων προβλημάτων υγείας.

 • Όσοι υποβάλλονται σε αφαίρεση των αναπαραγωγικών οργάνων συνήθως δεν αντιμετωπίζουν σοβαρές αρνητικές συνέπειες και μπορούν να λαμβάνουν συμπληρώματα ορμονών για να αντικαταστήσουν τις ορμόνες που παράγονταν προηγουμένως από τα συγκεκριμένα όργανα.

5. Το ένα νεφρό

Όργανα του σώματος - Γιατρός κρατά πλαστικό νεφρό

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι τα νεφρά είναι σημαντικά για την υγεία ολόκληρου του σώματος. Τα όργανα αυτά φιλτράρουν το αίμα, παράγουν ούρα και παίζουν ρόλο στις λειτουργίες άλλων οργάνων.

Το περίεργο είναι ότι, αν και έχουμε δύο νεφρά, στην πραγματικότητα χρειαζόμαστε μόνο ένα για να επιβιώσουμε. Μπορεί να γεννηθούμε με ένα νεφρό, να υποφέρουμε από νεφρική ανεπάρκεια λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, ή ακόμα και να δωρίσουμε το ένα νεφρό μας χωρίς να αντιμετωπίσουμε χρόνια προβλήματα υγείας.

 • Γενικά οι άνθρωποι με ένα μόνο νεφρό ζουν μια φυσιολογική ζωή και αντιμετωπίζουν πολύ λίγες σχετικές παρενέργειες.
 • Ωστόσο πρέπει να λαμβάνουν κάποια προληπτικά μέτρα για να διατηρούν το ένα τους νεφρό υγιές και να αποφύγουν τις ενδεχόμενες επιπλοκές.

Επισκεφθείτε και αυτό το άρθρο: 3 γευστικά smoothies για να φροντίσετε τα νεφρά σας

6. Χοληδόχος κύστη

Η χοληδόχος κύστη είναι ένας μικρός, πράσινος αχλαδόσχημος σάκος που κρύβεται πίσω από το συκώτι. Η κύρια λειτουργία της είναι η αποθήκευση και η απελευθέρωση χολής, η οποία βοηθάει στην πέψη των τροφών όπως βλέπουμε από τη φυσιολογία της χοληδόχου κύστεως.

Ωστόσο, όταν υπάρχουν προβλήματα ή σε περίπτωση επιπλοκών όπως οι χολόλιθοι ή ο καρκίνος, οι γιατροί συνιστούν την αφαίρεσή της.

 • Παρά τον βοηθητικό της ρόλο στην πέψη, η ζωή χωρίς χοληδόχο κύστη συνήθως δεν παρουσιάζει προβλήματα.
 • Μερικοί ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν διάρροια και φούσκωμα, αλλά μόνο όταν τρώνε ερεθιστικές τροφές.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Διαβάστε το άρθρο: Συμπτώματα για τη λοίμωξη της χοληδόχου κύστης.

7. Στομάχι

Όργανα του σώματος - Στομάχι

Αν και μπορεί να μοιάζει αδύνατον, οι άνθρωποι μπορούν να επιβιώσουν χωρίς στομάχι. Μάλιστα, υπάρχει μια συγκεκριμένη χειρουργική διαδικασία, που είναι γνωστή ως ολική γαστρεκτομή, στα πλαίσια της οποίας αφαιρείται ολόκληρο το στομάχι για τη θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου.

Κατά τη διαδικασία αυτή, οι χειρουργοί συνδέουν το λεπτό έντερο με τον οισοφάγο. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, ο/η ασθενής τρέφεται από έναν σωλήνα για αρκετές εβδομάδες μέχρι να αναρρώσει πλήρως.

 • Λόγω του πολύπλοκου χαρακτήρα αυτής της επέμβασης, όσοι υποβάλλονται σε αφαίρεση στομάχου πρέπει να ακολουθούν αυστηρή θεραπευτική αγωγή.
 • Οι ασθενείς μπορούν να τρώνε τις περισσότερες τροφές, όμως οι ποσότητες πρέπει να είναι πιο μικρές.
 • Συνιστάται η λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων σε περίπτωση περιπλοκών σε σχέση με την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.

Όπως βλέπετε, αν και είναι καλύτερα να προσέχουμε τα όργανα του σώματος για να τα διατηρούμε υγιή, μερικά από αυτά δεν μας είναι απαραίτητα για να επιβιώσουμε, σε περίπτωση που χρειαστεί να αφαιρεθούν. Δεν είναι εκπληκτικό;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • General, C. de S. (2006). Tratamiento de la Apendicitis aguda. Catálogo Maestro de Guías de Práctica Clínica IMSS0490, 1–12.
 • Le Gac, M.-S., Delahaye, L., and Marianowski, R. (2010). Amigdalitis infantil. EMC – Pediatría 45, 1–8.
 • Ic, M.E.R., Col, A.N., Surgeons, E.G.E.O.F., Of, I.O.N., and At, E. (2016). Colecistectomía. American College of Surgeons 5, 1–8.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.