Συμπτώματα για τη λοίμωξη της χοληδόχου κύστης

Γνωρίζετε τα σημάδια που θα μπορούσαν να δείχνουν μια πιθανή λοίμωξη της χοληδόχου κύστης; Θα τα εξηγήσουμε σε αυτό το άρθρο.
Συμπτώματα για τη λοίμωξη της χοληδόχου κύστης

Τελευταία ενημέρωση: 06 Οκτωβρίου, 2019

Γνωρίζετε τα σημάδια που θα μπορούσαν να δείχνουν μια πιθανή λοίμωξη της χοληδόχου κύστης; Θα τα εξηγήσουμε σε αυτό το άρθρο.

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα πολύ μικρό όργανο. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξή της, όμως αποτελεί απαραίτητο μέρος του σώματός μας: αποθηκεύει τη χολή και βοηθάει στην πέψη. Οι γυναίκες τείνουν να αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα με τη χοληδόχο κύστη από ότι οι άνδρες. Παρακάτω θα σας μιλήσουμε για έξι συμπτώματα για τη λοίμωξη  της χοληδόχου κύστης, συνεχίστε λοιπόν να διαβάζετε.

Ποιος είναι ο σκοπός της χοληδόχου κύστης;

  • Αυτό το μικρό αχλαδόσχημο όργανο βρίσκεται στα δεξιά του στομαχιού, ακριβώς κάτω από το συκώτι. Είναι ένας μικρός σάκος όπου αποθηκεύεται η χολή αφού περάσει από το συκώτι. Η χολή έπειτα οδηγείται στο λεπτό έντερο μέσα από τον πεπτικό σωλήνα.
  • Η χολή που αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη είναι απαραίτητη για την πέψη, καθώς διαλύει το λίπος. Επομένως μας βοηθάει να χωνέψουμε και να κάψουμε το λίπος.
  • Οι λοιμώξεις της χοληδόχου κύστης είναι πιο συνηθισμένες στις γυναίκες οι οποίες, για παράδειγμα, μπορεί να αντιμετωπίζουν πρόβλημα βάρους ή να υποφέρουν από άλλα γαστρεντερικά προβλήματα, καθώς και να έχουν υψηλή χοληστερίνη.
  • Η χολολιθίαση αποτελεί την κύρια αιτία λοίμωξης της χοληδόχου κύστης.

Συμπτώματα για τη λοίμωξη της χοληδόχου κύστης

1. Φούσκωμα και αέρια

λοίμωξη της χοληδόχου κύστης

Όπως ξέρουμε, η χοληδόχος κύστη αποτελεί μέρος του πεπτικού συστήματος. Όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και η χολή δεν ρέει φυσιολογικά, η χοληδόχος κύστη φράσσεται ή παθαίνει φλεγμονή. Αυτό μπορεί επίσης να επιβραδύνει τη χώνεψη, κάνοντάς μας να αισθανόμαστε φούσκωμα και βάρος.

Τα αέρια και το ρέψιμο είναι κάτι φυσιολογικό. Αν πρόκειται για κάτι σοβαρότερο, τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται συχνότερα και σε καθημερινή βάση. Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε άσχημα για μία ή δύο μέρες, όταν όμως συνεχίζετε να έχετε ενοχλήσεις και μετά από δέκα συνεχόμενες μέρες και αισθάνεστε την κοιλιά σας σκληρή και φουσκωμένη, πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας.

2. Ναυτία και ζάλη

λοίμωξη της χοληδόχου κύστης - ζαλη

Σκεφτείτε πώς αισθάνεστε το μεσημέρι, ειδικά περίπου δύο ώρες μετά το πρωινό σας. Περίπου αυτή την ώρα η πέψη θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί. Αν αισθάνεστε ναυτία ή ζάλη, βάλτε το χέρι σας πάνω στην κοιλιά σας. Είναι σκληρή; Ρεύεστε εύκολα όταν την πιέζετε;

Αν πέρα από την κακή πέψη αισθάνεστε ναυτία και ζάλη σε καθημερινή βάση, είναι πιθανό να πάσχετε από λοίμωξη της χοληδόχου κύστης.

3. Έντονοι πόνοι στην πλάτη, στην κοιλιά και στο δεξί μπράτσο, σημάδι για τη λοίμωξη της χοληδόχου κύστης

λοίμωξη της χοληδόχου κύστης - πόνος στην πλάτη

Πρόκειται για κάτι χαρακτηριστικό στις περιπτώσεις λοίμωξης της χοληδόχου κύστης. Υπάρχει βάρος στην κοιλιά, πόνος στη δεξιά πλευρά της πλάτης καθώς και στο δεξί μπράτσο. Θυμηθείτε ότι η χοληδόχος κύστη βρίσκεται στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς, πλάι στο συκώτι. Αν πάθει φλεγμονή, επηρεάζεται όλη η περιοχή και ο πόνος είναι αισθητός.

Έχετε υπόψη σας ότι μερικές φορές ο έντονος πόνος μπορεί να σηματοδοτεί την έναρξη μιας κρίσης, όπως όταν υπάρχουν πέτρες στη χοληδόχο κύστη. Ο έντονος πόνος μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δεκαπέντε λεπτά και μετά να σταματήσει και να ξαναεμφανιστεί. Αυτό θα μπορούσε να κρατήσει μέχρι και δεκαπέντε ώρες. Ο πόνος μπορεί να επιδεινώνεται όταν εισπνέετε.

Αν η λοίμωξη είναι προχωρημένη και έχετε πολλές πέτρες στη χοληδόχο κύστη, ο πόνος μπορεί να γίνει ανυπόφορος και να αντανακλά μέχρι και τους ώμους σας.

4. Δώστε προσοχή στα ούρα και στα κόπρανά σας

λοίμωξη της χοληδόχου κύστης - τουαλέτα

Ξέρουμε, ξέρουμε… Δεν είναι ευχάριστο να δίνει κανείς προσοχή σε πράγματα όπως οι επισκέψεις στην τουαλέτα, όμως σας βεβαιώνουμε ότι είναι σημαντικό να παρατηρείτε το χρώμα των ούρων σας για την αποφυγή πιθανών ασθενειών. Σε περίπτωση που τα ούρα είναι υπερβολικά ανοιχτόχρωμα και τα κόπρανα είναι υδαρή και γκρίζα, τότε μπορεί να αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα με τη χοληδόχο κύστη -για την ακρίβεια, χαμηλό επίπεδο χολής.

Είναι επίσης φυσιολογικό οι άνθρωποι που πάσχουν από λοιμώξεις της χοληδόχου κύστης να αντιμετωπίζουν πολυάριθμες κρίσεις διάρροιας.

5. Πυρετός και δυσάρεστη αναπνοή

λοίμωξη της χοληδόχου κύστης - πυρετος

Αν προσέξετε μια άσχημη γεύση στο στόμα σας, ή μια παράξενη γεύση που δεν μπορείτε να ονομάσετε, παρατηρήστε πότε αυτό συμβαίνει και για πόση ώρα. Είναι εδώ και μία ή δύο μέρες μόνο; Αν ναι, δεν είναι κάτι σημαντικό. Όμως και πάλι, αν διαρκεί για δέκα συνεχόμενες μέρες, μιλήστε στο γιατρό σας, ειδικά αν παρατηρήσετε ότι έχετε πυρετό το πρωί. Παρακολουθείτε όλα τα συμπτώματα ώστε να μπορέσετε να τα αναφέρετε στο γιατρό σας.

6. Ίκτερος, σημάδι για τη λοίμωξη της χοληδόχου κύστης

λοίμωξη της χοληδόχου κύστης - ικτερος

Προσέξατε ότι το δέρμα σας έχει κιτρινωπή απόχρωση; Μήπως κιτρινίζει και το λευκό των ματιών σας; Αν ναι, μην περιμένετε -επισκεφτείτε το γιατρό σας όσο το δυνατόν συντομότερα. Ίσως πρόκειται για ίκτερο, ο οποίος οφείλεται σε πέτρες στη χοληδόχο κύστη. Αυτές μπορεί να φράξουν τη χοληδόχο κύστη και μερικές φορές κάνουν τη χολή να επιστρέφει στο συκώτι, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει εσωτερική αιμορραγία. Πρόκειται για κάτι σοβαρό, βεβαιωθείτε λοιπόν ότι φροντίζετε το σώμα σας!

Τώρα ξέρετε τι να κάνετε αν υποφέρετε από λοίμωξη της χοληδόχου κύστης!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.