Φροντίστε το στομάχι σας και αποφύγετε τις ασθένειες

Εκτός από αισθητικής άποψης, το να έχετε περιποιημένη κοιλιά είναι καλό και για την υγεία σας.
Φροντίστε το στομάχι σας και αποφύγετε τις ασθένειες

Τελευταία ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου, 2019

Το στομάχι βρίσκεται στο κέντρο του σώματός σας και εκτελεί πολλές ζωτικές λειτουργίες. Επεξεργάζεται τις τροφές που τρώτε και μπορεί να σας αλλάξει ακόμη και τη διάθεση, τα επίπεδα της ενέργειας και της ευτυχίας σας. Θέλετε να μάθετε ακόμα περισσότερα για το πώς μπορείτε να φροντίστε το στομάχι σας και να αποφεύγετε τις ασθένειες του στομάχου; Συνεχίστε να διαβάζετε το σημερινό μας άρθρο.

Εκτός από αισθητικής άποψης, το να έχετε περιποιημένη κοιλιά είναι καλό και για την υγεία σας. Επίσης, αν διατηρείτε το στομάχι σας σε καλή κατάσταση θα αισθάνεστε και εσείς πολύ καλύτερα. Όπως λέει και ένα παλιό αγγλικό ρητό “η καλή υγεία ξεκινά από το στομάχι”. Όμως, από την άλλη πλευρά, αν το στομάχι σας δεν λειτουργεί σωστά, η διάθεσή σας θα αρχίσει να αλλάζει, θα αισθάνεστε περισσότερο κουρασμένοι, θα έχετε θαμπό δέρμα και πιθανότατα θα αρχίσετε να παίρνετε βάρος. Όλες αυτές οι αλλαγές οφείλονται στο γεγονός ότι το σώμα σας δυσκολεύεται να αποβάλει τις τοξίνες και τις άχρηστες ουσίες που συσσωρεύονται στην κυκλοφορία του αίματος.

Πώς θα ξέρετε αν το στομάχι σας λειτουργεί σωστά;

Φροντίστε το στομάχι σας - Ψηφιακή απεικόνιση στομάχου

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το δέρμα σας μπορεί να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι ότι κάτι συμβαίνει με το στομάχι σας. Μπορεί να φαίνεται θαμπό, λιπαρό ή να έχει κηλίδες.

Άλλα σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να φροντίστε το στομάχι σας

 • Δυσάρεστη αναπνοή (κακοσμία στόματος)
 • Κολλώδες στόμα
 • Άσπρη γλώσσα
 • Πόνοι στομάχου
 • Πρησμένη κοιλιά
 • Υπερβολικά αέρια
 • Ελάχιστη όρεξη για φαγητό
 • Ναυτία
 • Ρέψιμο
 • Δυσκοιλιότητα
 • Διάρροια
 • Δυσπεψία

Όλα τα προαναφερόμενα σημάδια μπορεί να υποδεικνύουν ότι έχετε κάποιο πρόβλημα στο πεπτικό σας σύστημα. Αν αντιμετωπίζετε ένα ή και περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα είναι σημαντικό να ακολουθήσετε μια κατάλληλη θεραπεία που θα βοηθήσει το στομάχι σας να αναρρώσει.

Τι επηρεάζει την υγεία του πεπτικού σας συστήματος;

Φροντίστε το στομάχι σας - Γυναίκα ακουμπά το στομάχι στης

Εφόσον αντιληφθείτε με βάση τα παραπάνω συμπτώματα ότι κάτι δεν πάει καλά με το στομάχι σας, το επόμενο βήμα είναι να αρχίσετε να προσέχετε τι τρώτε.

Ορισμένες φορές μπορεί να μην καταλαβαίνετε ότι υπάρχουν τροφές που είναι επιβλαβείς για την υγεία σας και γι’ αυτό το λόγο να συνεχίζετε να τις καταναλώνετε. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτές οι τροφές είναι η κυριότερη αιτία των περισσότερων προβλημάτων του στομάχου που περιλαμβάνουν πόνο, πρήξιμο και φούσκωμα, αέρια και δυσκοιλιότητα.

Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων

Οι μεγαλύτεροι ένοχοι συνήθως είναι τα πλήρη ή μη παστεριωμένα γάλατα και τα βαριά τυριά. Ωστόσο, όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα κάθονται βαριά στο στομάχι. Ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στα τεχνητά συστατικά που προστίθενται σε αυτά ενώ άλλοι διαφωνούν υποστηρίζοντας ότι ως θηλαστικά παρουσιάζουμε δυσανεξία στη λακτόζη εφόσον σταματάμε να πίνουμε μητρικό γάλα. Ανεξάρτητα από την αρχή αυτού του κακού, η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αισθάνονται καλά μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι από το σώμα μας λείπει ένα ένζυμο που είναι απαραίτητο για τη χώνεψή τους και έτσι “κολλούν” στα τοιχώματα των εντέρων. Αυτό προκαλεί τη δημιουργία φλεγμονών στο στομάχι, αέρια, δυσπεψία και τη συσσώρευση τοξινών και λίπους.

Κακές διατροφικές συνήθειες

Φροντίστε το στομάχι σας - Γυναίκα τρώει επεξεργασμένο φαγητό

Τι εννοούμε με αυτό; Αν μπορείτε να αντέξετε μόνο μια ή δυο ώρες χωρίς να φάτε, τσιμπάτε όλη την ώρα ή είστε πάντα με κάποια καραμέλα ή τσίχλα στο στόμα. Αυτό σημαίνει ότι το στομάχι σας δεν έχει ποτέ επαρκή χρόνο για να ξεκουραστεί καθώς δουλεύει συνεχόμενα και σας προκαλεί δυσφορία, δυσπεψία, κακή απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, πόνους και πολλά ακόμη. Για το συγκεκριμένο θέμα έχουν γίνει πολλές έρευνες. Μία από αυτές είναι και του Δρ. Mendilaharsu M. όπου δείχνει πως οι κακές διατροφικές συνήθειες αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνο του στομάχου.

Ποιες τροφές δεν πρέπει να καταναλώνετε μαζί;

Δεν λέμε ότι δεν μπορείτε να τρώτε ορισμένες τροφές παράλληλα αλλά υπάρχουν μερικοί συνδυασμοί που θα πρέπει να προσέχετε. Οι διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι αυτό εξαρτάται από το άτομο αλλά γενικά η κατανάλωση υδατανθράκων και πρωτεϊνών στο ίδιο γεύμα δεν συνιστάται αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με το στομάχι σας. Για να χωνέψετε τους υδατάνθρακες, το στομάχι σας θα πρέπει να διαθέτει ένα αλκαλικό pH ενώ η χώνεψη των πρωτεϊνών απαιτεί οξέα. Αυτό σημαίνει ότι το στομάχι σας πρέπει να δουλέψει πάρα πολύ σκληρά και γι’ αυτό είναι καλύτερο να τα καταναλώνετε χωριστά – για παράδειγμα, το ένα κατά το μεσημεριανό σας γεύμα και το άλλο κατά το βραδινό σας.

Δεν πίνετε αρκετό νερό

Φροντίστε το στομάχι σας - Νερό σε ποτήρι

Σίγουρα έχετε διαβάσει ότι πρέπει να πίνετε τουλάχιστον δυο λίτρα νερό την ημέρα. Δεν πρόκειται για μια αυθαίρετη ποσότητα. Αν δεν καταναλώνετε αρκετό νερό η πέψη σας γίνεται ακόμη πιο δύσκολη και κατά συνέπεια δυσκολεύεστε να πάτε στην τουαλέτα (δυσκοιλιότητα). Παρ’ όλα αυτά προσπαθήστε να μην πίνετε πάνω από ένα ποτήρι νερό κατά τη διάρκεια των γευμάτων σας προκειμένου να μην διαλυθεί το pH του στομάχου και επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο η διαδικασία της πέψης σας. Η κατανάλωση νερού δε θα σας βοηθήσει μόνο να φροντίστε το στομάχι σας, αλλά και ολόκληρο το σώμα σας.

Παραμαγειρεμένα φαγητά

Σίγουρα, μερικές τροφές δεν μπορούν να καταναλωθούν ωμές αλλά ορισμένοι άνθρωποι παραμαγειρεύουν τα φαγητά τους με αποτέλεσμα να αφαιρούν τα θρεπτικά τους συστατικά ενώ παράλληλα μπορούν πραγματικά να βλάψουν το στομάχι τους. Προσπαθήστε να τρώτε περισσότερες ωμές τροφές (φρούτα και λαχανικά) ανεξάρτητα από το αν είναι χειμώνας ή καλοκαίρι. Οι χυμοί και τα smoothies μπορούν να ικανοποιήσουν το αίσθημα της πείνας, να σας προσφέρουν θρεπτικά συστατικά ενώ αποφεύγετε τους κινδύνους του μαγειρέματος. Πρόκειται για έναν καλό τρόπο ώστε να φροντίστε το στομάχι σας.

Η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος

Φροντίστε το στομάχι σας - Κόκκινο κρέας

Το κόκκινο κρέας δεν διαθέτει φυτικές ίνες που είναι βασικές για τις υγιείς εντερικές κινήσεις. Γι’ αυτό το λόγο οι άνθρωποι που καταναλώνουν υπερβολική ποσότητα κόκκινου κρέατος αντιμετωπίζουν κολίτιδα, αιμορροΐδες, δυσκοιλιότητα και εκκολπωμάτωση. Να θυμάστε ότι το στομάχι σας έχει στενόμακρο σχήμα και πολύ μεγάλο εντερικό σωλήνα που σημαίνει ότι η τροφή παραμένει στο σώμα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα πριν απομακρυνθεί. Όλο αυτό αυξάνει τις τοξίνες που συσσωρεύονται στην κυκλοφορία του αίματος. Αν πρέπει να καταναλώνετε κόκκινο κρέας, μπορείτε να το συνοδεύετε με μια φρέσκια σαλάτα που θα είναι γεμάτη από λαχανικά και προσπαθήστε να μην το καταναλώνετε περισσότερο από δυο φορές την εβδομάδα.

Συμβουλές για να φροντίστε το στομάχι σας

Φροντίστε το στομάχι σας - Γυναίκα με πόνο στο στομάχι
 • Να πίνετε ροφήματα από θεραπευτικά βότανα όπως χαμομήλι, γλυκάνισο και μέντα
 • Να ασκείστε περισσότερο για να προωθείτε τις εντερικές σας κινήσεις
 • Να καταναλώνετε περισσότερες φυτικές ίνες από τροφές ολικής άλεσης
 • Να αποφεύγετε ερεθιστικές ουσίες όπως το αλκοόλ, τον καφέ και το ξύδι
 • Να μασάτε αργά και να απολαμβάνετε κάθε μπουκιά της τροφής σας. Μην τρώτε βιαστικά και να κόβετε την τροφή σας σε μικρά κομμάτια
 • Αποφεύγετε να τρώτε όταν είστε εκνευρισμένοι, θυμωμένοι ή αγχωμένοι.

Γνωρίζοντας τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό το γιατί θα πρέπει να φροντίστε το στομάχι σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Thorning, T. K., Raben, A., Tholstrup, T., Soedamah-Muthu, S. S., Givens, I., & Astrup, A. (2016). Milk and dairy products: good or bad for human health? An assessment of the totality of scientific evidence. Food & nutrition research, 60, 32527. doi:10.3402/fnr.v60.32527
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5122229/
 • Heterocyclic amines: Mutagens/carcinogens produced during cooking of meat and fish. Sugimura T, Wakabayashi K, Nakagama H, Nagao M.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15072585
 • Genotoxicity of heat-processed foods. Jägerstad M, Skog K.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15914214
 • Work performance after dehydration: effects of physical conditioning and heat acclimatization (1958). Buskirk ER, Iampietro PF, Bass DE.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11055570
 • Hydration and physical performance. Murray B.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17921463
 • Mattson, M. P., Allison, D. B., Fontana, L., Harvie, M., Longo, V. D., Malaisse, W. J., Mosley, M., Notterpek, L., Ravussin, E., Scheer, F. A., Seyfried, T. N., Varady, K. A., … Panda, S. (2014). Meal frequency and timing in health and disease. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 111(47), 16647-53.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4250148/
 • Uscanga-Domínguez, L. F., Orozco-García, I. J., Vázquez-Frias, R., Aceves-Tavares, G. R., Albrecht-Junnghans, R. E., Amieva-Balmori, M. et al. (2019). Posición técnica sobre la leche y derivados lácteos en la salud y en la enfermedad del adulto de la Asociación Mexicana de Gastroenterología y la Asociación Mexicana de Gerontología y Geriatría. Revista de Gastroenterología de México, 84(3), 357-371. https://doi.org/10.1016/j.rgmx.2019.03.002

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.