Ποια είναι τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας;

Για να ανακαλύψετε αν ο πόνος σας οφείλεται στη σκωληκοειδίτιδα ή σε φυσιολογικά αέρια πιέστε κάτω χαμηλά τη δεξιά πλευρά της κοιλιάς σας. Αν ο πόνος υποχωρήσει, αυτό σημαίνει ότι ήταν μόνο αέρια.
Ποια είναι τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας;
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Τελευταία ενημέρωση: 03 Νοεμβρίου, 2019

Ξέρετε ποια είναι τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας; Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από σκωληκοειδίτιδα χρειάζονται άμεση παρέμβαση. Επομένως καλό είναι να είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα σημαντικών περιπτώσεων όπως αυτή και να είμαστε πάντα σε επιφυλακή.

Αλλά… τι είναι αυτό που προκαλεί την εμφάνισή της; Συνήθως οφείλεται σε κάποια φλεγμονή της απόφυσης, ένα μικρό όργανο που βρίσκεται ακριβώς στην αρχή της δεξιάς πλευράς του παχέος εντέρου. Προσβάλει παιδιά αλλά και ενήλικες. Στο σημερινό μας άρθρο θα σας βοηθήσουμε να μάθετε πώς να αναγνωρίζετε τα κοινά συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας καθώς και σημάδια που μπορεί να υποδεικνύουν μια πιθανή περίπτωση σκωληκοειδίτιδας. Μάθετε περισσότερα για τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας σήμερα!

Τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας

τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας
 • Ο πόνος συνήθως ξεκινά από την κοιλιά κοντά στον αφαλό αλλά σταδιακά “επεκτείνεται” μέχρι την κάτω και δεξιά πλευρά της κοιλιακής χώρας, λίγο πιο πάνω από το ισχιακό οστό.
 • Όταν ασκείτε πίεση στη συγκεκριμένη περιοχή, ο πόνος γίνεται πιο έντονος και οξύς και μπορεί να γίνει ακόμη και αβάσταχτος.
 • Θα αρχίσετε να αισθάνεστε το στομάχι σας βαρύ και ότι είστε “φουσκωμένοι”, ενώ όταν πιέζετε την κοιλιά σας θα φαίνεται σκληρή. Τι είναι αυτό που το προκαλεί; Μια φλεγμονή του εντέρου μπορεί να προκύψει όταν η απόφυση έχει μολυνθεί προκαλώντας αρκετά σοβαρά προβλήματα.
 • Μπορεί να αισθάνεστε έναν οξύ πόνο στο ισχίο όταν περπατάτε αλλά μόνο από τη δεξιά πλευρά.
 • Θα αισθάνεστε κάποια ανακούφιση μόνο όταν ξαπλώνετε αλλά αυτή η ανακούφιση συνήθως διαρκεί για πολύ λίγο.
 • Προσπαθήστε να βήξετε. Αν παρατηρήσετε κάποιον έντονο πόνο ή μια αίσθηση καύσου στην κοιλιά σας, αποτελεί καθαρά ένδειξη ότι υπάρχει κάποιο είδος φλεγμονής σε αυτή την περιοχή: Πιθανότητα στην απόφυσή σας.
 • Να θυμάστε ότι αν αντιμετωπίζετε αυτά τα συμπτώματα ίσως να έχετε 12 με 24 ώρες μέχρι να γίνουν ακόμη πιο έντονοι οι πόνοι και τότε θα πρέπει να μεταφερθείτε άμεσα στο νοσοκομείο. Πάνω απ’ όλα θα πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στα παιδιά με αυτά τα συμπτώματα. Αν έχετε έστω και την παραμικρή υπόνοια καλό είναι να τα δει κάποιος γιατρός και αφήστε εκείνον να κάνει τη σωστή διάγνωση.

Διαβάστε σήμερα περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις θεραπείες για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

2. Δευτερεύοντα συμπτώματα που συνοδεύουν τους πόνους στην κοιλιά.

 • Πυρετός: Αυτό είναι ένα σημαντικό σύμπτωμα. Αν αισθάνεστε δυσφορία στη δεξιά πλευρά σας η οποία συνοδεύεται ακόμη και με λίγα δέκατα, θα πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως ένα γιατρό.
 • Δυσκοιλιότητα: Η μολυσμένη απόφυση σχεδόν πάντα προκαλεί κάποιου είδους δυσλειτουργία στο λεπτό έντερο. Δεν είναι ασυνήθιστο να αντιμετωπίζετε περιόδους δυσκοιλιότητας και κατά τη διάρκεια της εκκένωσης λόγω της πίεσης που ασκείτε να εντείνετε ακόμη περισσότερο τους πόνους στην κοιλιά σας.
 • Έλλειψη όρεξης: Θα αισθάνεστε “φουσκωμένοι” με αποτέλεσμα να τρώτε πολύ λιγότερο. Άλλο ένα κοινό σύμπτωμα είναι τα περιττά αέρια τα οποία δυσκολεύεστε να απελευθερώσετε, γεγονός που θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το φούσκωμα που ήδη αισθάνεστε. Μπορεί να γίνει αφόρητο.
 • Τάσεις εμετού, γενική αδιαθεσία και αίσθημα κόπωσης είναι μερικά ακόμη συμπτώματα τα οποία πολύ συχνά συνοδεύουν τη σκωληκοειδίτιδα. Αυτά μπορεί να εμφανιστούν και μερικές ημέρες πριν γίνει αβάσταχτος ο πόνος στην κοιλιά ο οποίος με τη σειρά του θα σας οδηγήσει απευθείας στα επείγοντα. Αξίζει να τα λάβετε σοβαρά υπόψη.

Αλλά… τι είναι αυτό που προκαλεί τη σκωληκοειδίτιδα;

τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας
 • Υπερπλασία των λεμφοζιδίων: Η ονομασία μπορεί να φαίνεται κάπως περίπλοκη αλλά είναι αρκετά εύκολο να την κατανοήσουμε. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τις αμυγδαλές που βρίσκονται στο λαιμό σας. Αυτά τα όργανα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο σώμα μας αλλά όταν αποκτούν κάποια φλεγμονή, πρήζονται και φράζουν το λαιμό ενώ παράλληλα προκαλούν μόλυνση και πυρετό. Τέτοιου είδους μολύνσεις εμφανίζονται κυρίως κατά την ηλικία των 8 έως και 30 ετών και αυτή η ηλικιακή ομάδα βρίσκεται συνήθως σε μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσει σκωληκοειδίτιδα.
 • Απόβλητα και τοξίνες. Ορισμένες φορές το τμήμα του εντέρου που βρίσκεται κοντά στην απόφυση συσσωρεύει στερεά απόβλητα λόγω ακατάλληλης αποβολής. Μπορεί να φραγεί ή να μολυνθεί με αποτέλεσμα η φυσιολογική ροή του εντέρου να αποδιοργανώνεται. Τα άτομα που υποφέρουν συχνά από δυσκοιλιότητα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν σκωληκοειδίτιδα. Στο τέλος το έντερο μολύνεται και αποκτά φλεγμονή και θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς αυτό μπορεί να καταλήξει σε μια επικίνδυνη περιτονίτιδα.
 • Φλεγμονή. Τα τοιχώματα της απόφυσης καλύπτονται με πολύ μικρά λεμφοζίδια. Όπως έχουμε ήδη προαναφέρει, είναι παρόμοια με τις αμυγδαλές. Μερικές φορές μια αρρώστια ή ακόμη και κάτι που θα φάμε μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη βακτηρίων τα οποία προσκολλώνται σε αυτούς τους θύλακες και τους μολύνουν. Αυτό είναι πολύ σύνηθες, καθώς υπάρχουν πάρα πολλά βλαβερά βακτήρια στο έντερο που μπορούν να εξαπολύσουν μια μόλυνση και συνεπώς να προκαλέσουν την εμφάνιση της σκωληκοειδίτιδας.

Μην ξεχνάτε ότι είναι πολύ σημαντικό να φροντίζετε τη διατροφή σας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μπορείτε να αποφύγετε τη σκωληκοειδίτιδα ακολουθώντας απλώς μια σωστή διατροφή αλλά μπορείτε τουλάχιστον να μειώσετε την πιθανότητα της εμφάνισής της. Να αποτοξινώνετε τακτικά το σώμα σας και να αποφεύγετε την εμφάνιση της δυσκοιλιότητας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη συνολική σας υγεία.

Να πίνετε πολλά υγρά, να καταναλώνετε άφθονες φυτικές ίνες, λαχανικά και φρέσκα φρούτα και να μην ξεχνάτε τα ποικίλα οφέλη των προβιοτικών. Τροφές όπως το γιαούρτι και το κεφίρ βοηθούν στην προώθηση καλών βακτηρίων που μπορούν να σας προστατεύσουν από μολύνσεις. Άλλο ένα πράγμα που δεν πρέπει να ξεχνάτε είναι να πίνετε ένα ποτήρι ζεστό νερό με χυμό λεμόνι κάθε πρωί. Αυτό βοηθά στον καθαρισμό του σώματος και αποβάλλει τις τοξίνες ενώ παράλληλα σας προσφέρει τις απαραίτητες βιταμίνες για να ξεκινήσετε τη μέρα σας.

Αυτά είναι τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.