7 υπέροχες τροφές για να ελέγξετε την υπέρταση

Για να βελτιώσετε την κυκλοφορία και να αποφύγετε τις επιπλοκές της υπέρτασης, είναι θεμελιώδες να συμπεριλάβετε τροφές στη διατροφή σας που σας επιτρέπουν να ελέγχετε την κατακράτηση υγρών και να ρυθμίζετε τη φλεγμονή. Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο!
7 υπέροχες τροφές για να ελέγξετε την υπέρταση

Τελευταία ενημέρωση: 10 Μαΐου, 2019

7 υπέροχες τροφές για να ελέγξετε την υπέρταση. Η υπέρταση είναι μια χρόνια πάθηση που επηρεάζει το καρδιαγγειακό σύστημα και χαρακτηρίζεται από αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, δηλαδή πάνω από την “κανονική”, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο:

  • αρτηριακής βλάβης
  • εγκεφαλικού
  • άλλων καρδιακών παθήσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο

Ένα άτομο πάσχει από αυτή την κατάσταση όταν η αρτηριακή του πίεση είναι 140/90 ή υψηλότερη.

Παρόλο που αυτή θεωρείται κοινή πάθηση, εξακολουθεί να είναι επικίνδυνη για όσους υποφέρουν από αυτή την πάθηση ή για εκείνους που παίρνουν φάρμακα για να την ελέγξουν.

Το πρόβλημα είναι ότι τείνει να είναι ασυμπτωματική στις πρώτες φάσεις της ασθένειας. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι πολύ αναγνωρίσιμη όταν αρχίζει να αναπτύσσεται για πρώτη φορά.

Εξαιτίας αυτού, είναι σημαντική η τακτική παρακολούθηση από έναν γιατρό, ειδικά όταν υπάρχουν μέλη της οικογένειας που πάσχουν από υπέρταση ή αντιμετωπίζουν άλλους παράγοντες κινδύνου.

Είναι επίσης ευεργετικό να αυξηθεί η πρόσληψη ορισμένων τροφών που διευκολύνουν τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης λόγω των ιδιοτήτων τους. Αυτός είναι ένας φυσικός τρόπος.

Σε αυτό το άρθρο, θα μοιραστούμε μαζί σας λεπτομερώς τις 7 καλύτερες τροφές που είναι καλό να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας για τον σκοπό αυτό.

7 τροφές για να ελέγξετε την υπέρταση

1.Λιναρόσπορος

ελέγξετε την υπέρταση με λιναροσπορο

Ο λιναρόσπορος είναι μια φυσική πηγή ινών και βασικών ωμέγα 3 λιπαρών οξέων. Όταν απορροφώνται στον οργανισμό, βοηθούν στον έλεγχο της κακής χοληστερόλης (LDL) και της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Η τακτική κατανάλωση των σπόρων αυτών βελτιώνει τη ζωή των ασθενών με υψηλή αρτηριακή πίεση. Μειώνει επίσης τον κίνδυνο αγγειακών προβλημάτων και ελέγχει τη φλεγμονή των ιστών.

Είναι ένα καλό συμπλήρωμα διατροφής, χρήσιμο για τον έλεγχο του άγχους και του βάρους.

 

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Διαβάστε: Λιναρόσπορος για τη δυσκοιλιότητα

 

2.Μπανάνες για να ελέγξετε την υπέρταση

Οι μπανάνες που χαρακτηρίζονται από την υπέροχη γλυκιά τους γεύση, αποτελούν μια καλή προσθήκη σε μια δίαιτα κατά της υπέρτασης.

Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε κάλιο συμβάλλει στη ρύθμιση των φλεγμονωδών διεργασιών του σώματος. Επίσης, βοηθά στη μείωση της κατακράτησης υγρών, η οποία επίσης επηρεάζει την αρτηριακή πίεση.

3.Λιπαρά ψάρια

ψάρι ελέγξετε την υπέρταση

Τα λιπαρά ψάρια είναι μια από τις σημαντικότερες φυσικές πηγές των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων. Πρόκειται για ένα είδος λιπαρών οξέων που βοηθά στον καθαρισμό των αρτηριών για τον έλεγχο των υψηλών επιπέδων τριγλυκεριδίων, χοληστερόλης και υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Αυτή η πρωτεΐνη είναι καθαριστής και βοηθά στην πρόληψη φλεγμονής. Τα ψάρια είναι ιδανικά για να βοηθήσουν στη ροή του αίματος μέσω του σώματος.

Παρέχουν επίσης πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας.

4.Σέλινο

Το σέλινο περιέχει υψηλή συγκέντρωση φυτοχημικών και αντιοξειδωτικών ενώσεων που προσφέρουν υπέροχα οφέλη σε ασθενείς με υπέρταση.

Εάν καταναλώνεται καθημερινά σε μέτριες ποσότητες, ελέγχει τις φλεγμονώδεις διεργασίες και διευκολύνει την εξάλειψη της κατακράτησης υγρών στο σώμα.

Περιέχει επίσης βασικά μεταλλικά στοιχεία που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης, μιας ορμόνης που σχετίζεται με το άγχος και την υψηλή αρτηριακή πίεση.

5.Κρεμμύδια για να ελέγξετε την υπέρταση

κρεμμύδια ελέγξετε την υπέρταση

Αυτό το λαχανικό, που χρησιμοποιείται ως καρύκευμα σε πολλά πιάτα, είναι πλούσιο σε θείο. Το θείο μειώνει τη φλεγμονή, την υψηλή χοληστερίνη και την υψηλή αρτηριακή πίεση. Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε το άρθρο των Δρ. Ried et. al. εδώ.

Ο φυσικός χυμός του βοηθά στον καθαρισμό των αρτηριών με την απομάκρυνση των υπερβολικών βλαβερών λιπών, όπως η κακή χοληστερίνη (LDL) και τα τριγλυκερίδια.

Τα κρεμμύδια περιέχουν επίσης ισχυρά αντιοξειδωτικά που σταματούν την οξειδωτική βλάβη που σχετίζεται με την πρόωρη γήρανση των αρτηριών.

6.Πιπέρι καγιέν

Η μέτρια κατανάλωση πιπεριού καγιέν είναι ιδανική για τη μείωση της υπέρτασης σε ασθενείς που έχουν προβλήματα με τον έλεγχο της αρτηριακής τους πίεσης.

Η δραστική του ένωση, η καψαϊκίνη, βελτιώνει την κυκλοφορία, αποφεύγοντας την πλάκα που συσσωρεύεται και προκαλεί σκλήρυνση των αρτηριών.

Είναι ένα καλό συστατικό για την αντιστροφή των αρνητικών επιδράσεων των ελεύθερων ριζών που σχετίζονται με την υπέρταση στους ενήλικες.

 

 

7.Νερό καρύδας για να ελέγξετε την υπέρταση

νερό καρύδας ελέγξετε την υπέρταση

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να φανταστούν πόσο επωφελές είναι να πίνουμε νερό καρύδας τακτικά.

Αυτό το ρόφημα είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία και αντιοξειδωτικές ενώσεις. Εκτός από την ενυδάτωση του σώματος, το νερό καρύδας βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος και τα προβλήματα πίεσης .

Λειτουργεί ως φυσικό διουρητικό, ιδανικό για την τόνωση της εξάλειψης υγρών που διατηρούνται στους ιστούς.

Προσθέτει επίσης ίνες και μικρές ποσότητες υγιεινών λιπαρών που ενισχύουν και προστατεύουν την καρδιακή υγεία.

Ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης μέσω μιας υγιεινής διατροφής είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη των κινδύνων και των συνεπειών της υπέρτασης.

Αρχίστε να καταναλώνετε αυτές τις τροφές που αναφέραμε, συμπληρώνοντάς τες με μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Alleyne T, Roache S, Thomas C, Shirley A. The control of hypertension by use of coconut water and mauby: two tropical food drinks. West Indian med. j.  [revista en la Internet]. 2005  Ene [citado  2019  Ene  31] ;  54(1): 3-8.
  • Carretero Moral, Pascual, & Campos Calero, Álvaro. (2016). Un pueblo sometido a la hipertensión arterial. Index de Enfermería25(3), 207-210.
  • Nasiff-Hadad, Alfredo, & Meriño-Ibarra, Erardo. (2003). Ácidos grasos omega-3: pescados de carne azul y concentrados de aceites de pescado. Lo bueno y lo malo. Revista Cubana de Medicina42(2), 128-133.
  • Quiñones, M., Miguel, M., & Aleixandre, A.. (2012). Los polifenoles, compuestos de origen natural con efectos saludables sobre el sistema cardiovascular. Nutrición Hospitalaria27(1), 76-89.
  • Sanati, S., Razavi, B. M., & Hosseinzadeh, H. (2018). A review of the effects of Capsicum annuum L. and its constituent, capsaicin, in metabolic syndrome. Iranian Journal of Basic Medical Sciences21(5), 439.
  • Skoczyńska, A. H., Gluza, E., Wojakowska, A., Turczyn, B., & Skoczyńska, M. (2014). Linseed oil increases HDL3 cholesterol and decreases blood pressure in patients diagnosed with mild hypercholesterolemia. Kardiologia Polska (Polish Heart Journal).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.