Αεροφαγία: Συμπτώματα και χαρακτηριστικά

Η αεροφαγία είναι μια πεπτική διαταραχή που προκύπτει από τη λήψη υπερβολικού αέρα ενώ τρώτε. Τα συμπτώματα είναι σχετικά κοινά στα παιδιά, γι 'αυτό η κατάσταση συνδέεται συνήθως με κολικούς στα βρέφη.
Αεροφαγία: Συμπτώματα και χαρακτηριστικά

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Τα συμπτώματα από την αεροφαγία είναι το αποτέλεσμα της υπερβολικής πρόσληψης αέρα στην πεπτική οδό, ειδικά κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Ο όρος σημαίνει «κατανάλωση αέρα». Πρόκειται για μια πεπτική διαταραχή. Ωστόσο, συχνά προκαλεί μεγάλη ενόχληση. Στην πραγματικότητα, είναι συχνά υπεύθυνη για την απελευθέρωση αέρα που είναι συνήθως γνωστή ως ρέψιμο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην συγχέεται με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η οποία έχει παρόμοια συμπτώματα.

Η αεροφαγία μπορεί να επιδεινωθεί λόγω της παρουσίας άλλων πεπτικών προβλημάτων, όπως της δυσπεψίας ή του κοιλιακού πρηξίματος. Στα παιδιά, η αεροφαγία είναι σχετικά συχνή και συνδέεται συνήθως με κολικούς στα βρέφη.

Οι αιτίες για την αεροφαγία

Αεροφαγία: Συμπτώματα και χαρακτηριστικά

Κανονικά, η αεροφαγία είναι συνέπεια μιας ανεπαρκούς διατροφής. Συνήθως, σχετίζεται με την υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών, ζαχαρούχων ποτών και άλλων τροφίμων όπως γλυκά, ψωμιά και τσίχλες. Θα μπορούσε ακόμη και να προέρχεται από κακές διατροφικές συνήθειες κατά τη διάρκεια των γευμάτων σας, όπως το να τρώτε πολύ γρήγορα. Αυτό συμβαίνει επειδή ευνοεί την είσοδο μεγάλης ποσότητας αέρα στην πεπτική οδό.

Μπορεί επίσης να προκύψει από προβλήματα άγχους, όπως το στρες. Έτσι, από παθολογική άποψη, είναι σύνηθες σε άτομα που δεν συντονίζουν σωστά τις λειτουργίες της κατάποσης και της αναπνοής. Συναντάται πολύ συχνά σε άτομα με άγχος.

Τα συμπτώματα για την αεροφαγία

πόνος στο στομάχι

Η αεροφαγία εκδηλώνεται μέσω ενός αισθήματος βαρύτητας στο στομάχι, μιας αίσθησης φουσκώματος και άλλων πεπτικών προβλημάτων. Το ρέψιμο, μαζί με τον μετεωρισμό, είναι οι τρόποι που ανακουφίζουμε την πεπτική δυσφορία.

Τα συμπτώματα της αεροφαγίας περιλαμβάνουν:

 • Κοιλιακή διάταση: Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πίεσης του αέρα. Έτσι, η περίσσεια αέρα διογκώνει την κοιλιά. Ωστόσο, είναι εύκολο να το συγχέουμε με άλλα συμπτώματα.
 • Κοιλιακός πόνος: Μερικές φορές, ο πόνος μετακινείται στην κάτω περιοχή του στέρνου πιέζοντας τον αέρα τόσο στο στομάχι όσο και στην καρδιά. Στη συνέχεια, είναι δυνατόν να συγχέουμε τον πόνο με έναν άλλο που προκαλεί στηθάγχη (στεφανιαία νόσο).
 • Ήχοι του εντέρου: Ορισμένες καταστάσεις προκαλούν παρόμοια συμπτώματα με αυτά της αεροφαγίας. Αυτό συμβαίνει με τον αέρα που προκαλεί κοιλιακούς ήχους.
 • Ρέψιμο και μετεωρισμός.

Διάγνωση αεροφαγίας

Οι γιατροί επιβεβαιώνουν τη διάγνωση όταν το ρέψιμο γίνεται επαναλαμβανόμενο και ενοχλητικό και συμβαίνει αρκετές φορές την εβδομάδα. Επίσης, ελέγχουν την ποσότητα του αέρα που καταναλώνεται. Το θεμελιώδες μέρος της διάγνωσης είναι να αποκλειστούν οι οργανικές παθολογίες, όπως ασθένειες του ανώτερου πεπτικού συστήματος, εντερική δυσαπορρόφηση υδατανθράκων, βακτηριακή υπερανάπτυξη και μεταβολές στην κινητικότητα.

Πρόληψη

Θα πρέπει να υιοθετήσετε μια σωστή διατροφή για την πρόληψη της αεροφαγίας. Επίσης, να μασάτε αργά και να αποφεύγετε ορισμένα τρόφιμα που ευνοούν τη φλεγμονή, όπως σόδα, καραμέλες ή τσίχλες, μεταξύ άλλων. Εάν το πρήξιμο οφείλεται στο άγχος, προσπαθήστε να ανακουφίσετε το άγχος σας ακολουθώντας μια κατάλληλη θεραπεία ή μειώστε το με τακτικές αθλητικές δραστηριότητες και δραστηριότητες χαλάρωσης. Τα συμπτώματα της αεροφαγίας εξαφανίζονται συνήθως από μόνα τους όταν αντιμετωπίσετε τις αιτίες που ευθύνονται για τη διαταραχή.

Θεραπεία

εγχύματα για τον πόνο

Τέλος, είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η θεραπεία θα περιλαμβάνει μια ποικιλία μέτρων που πρέπει να λάβετε υπόψη:

 • Να μασάτε σωστά και αργά. Πολλοί άνθρωποι τρώνε υπερβολικά, άσχημα και γρήγορα. Αυτό οδηγεί σε αύξηση βάρους και προβλήματα πέψης. Ένα από τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε και να θεραπεύσετε την αεροφαγία είναι να τρώτε και να μασάτε αργά τα τρόφιμα.
 • Αποφύγετε τα βαριά γεύματα. Μια υγιεινή διατροφή βοηθά στην πρόληψη της αεροφαγίας. Δεν πρέπει να τρώτε βαριά γεύματα και να περιορίσετε την πρόσληψη εξαιρετικά πικάντικων τροφών και ανθρακούχων ζαχαρούχων ποτών.
 • Χαλαρώστε. Μερικοί άνθρωποι κρατούν τα νεύρα τους στο στομάχι τους. Σε αυτήν την περίπτωση, βρείτε έναν τρόπο για να απελευθερώσετε το άγχος. Θα σας οδηγήσει σε μια πιο υγιή ζωή γενικά. Για να το κάνετε αυτό, ξεκινήστε τακτική άθληση και να καταναλώνετε περισσότερα φρούτα, ψάρια και λαχανικά.
 • Πίνετε χαμομήλι και άλλες φυσικές εγχύσεις. Ορισμένα φυσικά συστατικά είναι ιδανικά για την ανακούφιση ορισμένων από τα συμπτώματα της αεροφαγίας. Το χαμομήλι είναι η τέλεια φυσική θεραπεία για την αντιμετώπιση και την ανακούφιση του υπερβολικού αέρα.
 • Πίνετε άφθονο νερό. Αυτό θα σας κρατήσει καλύτερα ενυδατωμένους. Επίσης, όταν πίνετε περισσότερο νερό, τότε μειώνετε επίσης την κατανάλωση αναψυκτικών!
 • Τέλος, ένα κοιλιακό μασάζ θα μπορούσε να σας βοηθήσει να ανακουφίσετε μερικά από τα συμπτώματα αυτής της διαταραχής του πεπτικού συστήματος.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • López Higueras, A. (2012). Protocolo diagnóstico de la aerofagia. Medicine. https://doi.org/10.1016/S0304-5412(12)70259-7

 • Velasco Benítez, C. A. (2013). AEROFAGIA, DOLOR ABDOMINAL RELACIONADO A DESÓRDENES GASTROINTESTINALES FUNCIONALES Y ESTREÑIMIENTO FUNCIONAL EN NIÑOS. Revista Gastrohnup.

 • Colaboración Cochrane. (2001). Efectividad del tratamiento en el cólico del lactante: revisión sistemática. Revista Pediatría de Atención Primaria.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.