Πώς μπορείτε να αφαιρέσετε τη σιλικόνη από τα ρούχα

Οι λεκέδες στα ρούχα μπορούν να μας ταλαιπωρήσουν, ειδικά όταν δε θέλουν να βγουν. Σήμερα, θέλουμε να σας δείξουμε ορισμένα κόλπα για να αφαιρέσετε τη σιλικόνη από τα ρούχα.
Πώς μπορείτε να αφαιρέσετε τη σιλικόνη από τα ρούχα

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Αναρωτιέστε πώς μπορείτε να αφαιρέσετε τη σιλικόνη από τα ρούχα;

Όταν κάνετε χειροτεχνίες ή απλές επισκευές στο σπίτι, είναι πιθανό να λερώσετε τα ρούχα σας με μπογιές, λάδια, κόλλες, ή άλλα υλικά που βγαίνουν δύσκολα από τα υφάσματα. Έτσι, πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται πώς μπορούν ν’ αφαιρέσουν τη σιλικόνη χωρίς να σχίσουν τα ρούχα τους.

Ευτυχώς, μπορείτε να λύσετε αυτό το πρόβλημα χωρίς να αφήσετε ίχνος σιλικόνης. Όλα εξαρτώνται από το πόσο γρήγορα θα δράσετε και ποιο κόλπο θα χρησιμοποιήσετε.

Δείτε τα καλύτερα κόλπα στη συνέχεια!

Κόλπα για να αφαιρέσετε τη σιλικόνη από τα ρούχα

Λόγω της πρακτικότητας και των χαρακτηριστικών της, η σιλικόνη είναι ένα από τα προϊόντα για κολλήσεις που χρησιμοποιούμε περισσότερο στο σπίτι. Το ίδιο ισχύει και στο επαγγελματικό πεδίο, όπως αναφέρει μια δημοσίευση στο Δεδομένα για τη Χημική Ασφάλειαη οποία τονίζει τον ρόλο κλειδί αυτού του υλικού σε διαφορετικές πτυχές της οικονομίας.

Είναι άχρωμη, αδιάβροχη, και βιοσυμβατή. Για χειροτεχνίες και μικρές επισκευές στο σπίτι μπορούμε να τη βρούμε σε μπάρες, υγρή, κρύα ή ζεστή (εδώ εμπεριέχεται και η χρήση θερμοπίστολου).

Εδώ είναι που, λόγω απροσεξίας, πέφτουν σταγόνες στα ρούχα ή σε άλλα υφάσματα. Με τις συστάσεις που ακολουθούν, θα μειώσετε τον χρόνο που δαπανάτε στο καθάρισμα, ενώ θα φροντίσετε τα ρούχα σας.

1. Χρησιμοποιήστε χαρτί και σίδερο

Αυτό το κόλπο είναι ιδανικό όταν θέλετε να αφαιρέσετε σιλικόνη ενώ βρίσκεται ακόμη σε υγρή μορφή. Με άλλα λόγια, όταν είναι φρέσκος ο λεκές.

Αφαιρέστε το ρούχο και απλώστε το σε μια λεία επιφάνεια. Καλύψτε το με λίγο χαρτί τουαλέτας ή κουζίνας το οποίο να είναι αρκετά απορροφητικό και αντέχει στη θερμότητα του σίδερου.

Αυτό επειδή το επόμενο βήμα είναι να θέσετε τη συσκευή σε λειτουργία σε μέση θερμότητα πάνω στο χαρτί για ένα λεπτό. Έπειτα, δείτε αν έχει απορροφηθεί η σιλικόνη από το χαρτί ή αν θα χρειαστεί να επαναλάβετε την διαδικασία.

Γυναίκα κρατά σίδερο και σκέφτεται
Το σίδερο μπορεί να σας σώσει όταν η σιλικόνη είναι ακόμη υγρή.

2. Η μαγεία του πάγου

Το μυστικό εδώ είναι πως όταν ο πάγος έρθει σε επαφή με τη σιλικόνη, γίνεται σκληρή εφόσον παγώνει και μπορείτε να την αφαιρέσετε πιο εύκολα.

Τοποθετήστε ένα παγάκι ακριβώς πάνω στον λεκέ και αφήστε το για λίγα λεπτά. Έπειτα, αφαιρέστε τη σιλικόνη με τα νύχια σας, μια σπάτουλα, ένα μαχαίρι, ή οποιοδήποτε σκεύος, προσέχοντας πάντα να μην καταστρέψετε το ύφασμα.

Αυτή η τεχνική δουλεύει σε βαμβακερά, λινά, ακόμη και σε συνθετικές ίνες. Καθώς αυτό που χρειαζόμαστε είναι κρύο για να παγώσει η σιλικόνη, μπορείτε να τοποθετήσετε το ρούχο στον καταψύκτη και να περιμένετε λίγο για να μπορέσετε να την αφαιρέσετε.

3. Χρησιμοποιήστε διαλυτικό για να αφαιρέσετε τη σιλικόνη από τα ρούχα

Υπάρχει ένα ειδικό διαλυτικό το οποίο μπορεί να αφαιρέσει κρύα ή φρέσκια σιλικόνη από τα υφάσματα, αλλά και άλλες επιφάνειες. Ακολουθήστε απλώς τα βήματα στη συσκευασία.

Γενικά, θα χρειαστεί να απλώσετε το προϊόν στον λεκέ και να το αφήσετε να δράσει για 5 λεπτά. Έπειτα, το αφαιρείτε με μια μαλακή βούρτσα, ένα μαχαίρι, ή κάποιο άλλο αντικείμενο.

4. Ασετόν και οινόπνευμα – Ένας αποτελεσματικός συνδυασμός

Η ανάμειξη αυτών των δύο υγρών είναι ο καλύτερος δρόμος όταν ο λεκές έχει στεγνώσει για αρκετό διάστημα και το ρούχο είναι μαύρο. Ανακατέψτε ίσα μέρη οινοπνεύματος (70% ή 96%) με ασετόν ή αφαιρετικό βερνικιού νυχιών και ρίξτε το μείγμα πάνω στη σιλικόνη.

Με ένα πανί, τρίψετε την περιοχή και δείτε αν βγαίνει η σιλικόνη. Ταυτόχρονα, ελέγξτε την κατάσταση του υφάσματος. Μόλις μαλακώσει η σιλικόνη αφαιρέστε τα υπολείμματα με την βοήθεια ενός μαχαιριού, των νυχιών σας, ή μιας μικρής πετσέτας.

5. Μαζέψτε τη με ένα κουτάλι

Γι’ αυτή την τεχνική θα χρειαστεί να είστε ιδιαίτερα επιδέξιοι επειδή θα πρέπει να δράσετε μόλις πέσει η σιλικόνη. Εκμεταλλευόμενοι το γεγονός πως είναι μαλακή, σύρετε ένα κουτάλι πάνω της για ν’ απομακρύνετε όσο περισσότερη μπορείτε. Ένα μαχαίρι θα σας χρησιμεύσει ιδιαίτερα εδώ.

Αν έχει στεγνώσει λίγο η σιλικόνη, θα χρειαστεί να συνδυάσετε αυτή τη μέθοδο με κάποια από τις προηγούμενες.

6. Λευκή βενζίνη ή τουρπεντίνη

Είναι σχεδόν σίγουρο πως κάποιο από τα παραπάνω κόλπα θα λειτουργήσει. Όμως, σε περίπτωση που δε συμβεί αυτό, μπορείτε να καταφύγετε στη λευκή βενζίνη ή στην τουρπεντίνη.

Αυτά τα υλικά δρουν σαν διαλυτικά μόλις έρθουν σε επαφή με το ρούχο. Όποιο και να επιλέξετε, μπορείτε να το βάλετε απευθείας με μια μαλακή βούρτσα, ή αν δε θέλετε να το ρισκάρετε, με ένα πανί πάνω στο ρούχο. Τρίψτε για 5 λεπτά ή μέχρι να εξαφανιστεί η σιλικόνη.

Πράγματα που πρέπει ν’ αποφύγετε όταν θέλετε να αφαιρέσετε τη σιλικόνη από τα ρούχα

Όταν θέλετε να αφαιρέσετε τη σιλικόνη από τα ρούχα, πέραν από το να ξεφορτωθείτε τον λεκέ πρέπει να προσέχετε να μην χαλάσετε και τα ρούχα σας. Η επιτυχία των παραπάνω κόλπων στηρίζεται στο να μην κάνετε λάθη, όπως να τρίψετε. Το πιο πιθανό είναι να είναι αυτή η πρώτη σας αντίδραση, αλλά έτσι θα απλώσετε περισσότερο τη σιλικόνη.

Επίσης, μη βρέξετε το ρούχο αμέσως γιατί έτσι θα σκληρύνει η σιλικόνη αντί ν’ αφαιρεθεί. Είναι προτιμότερο να περιμένετε να στεγνώσει από μόνη της και ν’ ακολουθήσετε κάποιο από τα κόλπα που σας προτείναμε, όπως με το ασετόν, το σίδερο, ή τον πάγο.

Γυναίκα αφαιρεί το βερνίκι νυχιών
Το ασετόν είναι μια χημική ουσία με διαλυτική ικανότητα, έτσι είναι χρήσιμο σε αυτή την περίπτωση.

Βασικές προφυλάξεις για να αφαιρέσετε τη σιλικόνη από τα ρούχα

Η σιλικόνη είναι μια ευαίσθητη ουσία, όπως και τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεσή της από τα υφάσματα. Λόγω αυτού, υπάρχουν ορισμένες προφυλάξεις τις οποίες δε θα πρέπει να παραλείψετε:

  • Για να βεβαιωθείτε ότι τα προϊόντα που θα χρησιμοποιήσετε δε θα προκαλέσουν ξεθώριασμα ή βλάβη στα υφάσματα, δοκιμάστε το μείγμα του αφαιρετικού βερνικιού νυχιών και του οινοπνεύματος, ή το διαλυτικό σε ένα διακριτικό σημείο του ρούχου.
  • Πλύντε το ρούχο με συνηθισμένο απορρυπαντικό και στεγνώστε το. Να θυμάστε ότι δεν πρέπει να το τρίψετε.
  • Αν ο λεκές είναι ιδιαίτερα επίμονος, μουλιάστε ένα σφουγγάρι με σαπούνι και προσπαθήστε να αφαιρέσετε τα υπολείμματα χωρίς να προκαλέσετε ζημιά στο ύφασμα.
  • Βεβαιωθείτε ότι φοράτε γάντια και μάσκα όταν χειρίζεστε λευκή βενζίνη, τουρπεντίνη, ή άλλα διαλυτικά καθώς υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης ή βλάβης στο δέρμα.

Τέλος, η καλύτερη συμβουλή για να μην καταστρέφετε τα ρούχα σας όταν δουλεύετε με σιλικόνη είναι να επιλέγετε παλιά ρούχα, από αυτά που δε φοράτε όταν βγαίνετε έξω. Έτσι, δε θα έχετε τύψεις.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.