Πώς να αφαιρέσετε τους λεκέδες από μελάνι από τα ρούχα του παιδιού

Σίγουρα, το μελάνι από στυλό δεν είναι ο ευκολότερος λεκές που υπάρχει. Ωστόσο, σε αυτό το άρθρο θα μοιραστούμε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να σώσετε τα αγαπημένα ρούχα των παιδιών σας.
Πώς να αφαιρέσετε τους λεκέδες από μελάνι από τα ρούχα του παιδιού

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Αν τα παιδιά σας είναι σχολικής ηλικίας, πιθανότατα έχετε ήδη προσπαθήσει να αφαιρέσετε λεκέδες από μελάνι από τα ρούχα τους. Αυτοί οι λεκέδες είναι πρόκληση, ακόμη και αν πλένετε τα ρούχα ξανά και ξανά.

Ωστόσο, μην ανησυχείτε: είναι δυνατόν να απαλλαγείτε από αυτούς τους λεκέδες από μελάνι.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας προτείνουμε μερικές από τις καλύτερες λύσεις για την αφαίρεση λεκέδων από μελάνι από τα ρούχα των παιδιών σας. Πρώτα, όμως, θα σας εξηγήσουμε γιατί είναι τόσο δύσκολο να τους αφαιρέσετε.

Από τι είναι κατασκευασμένο το μελάνι από το στυλό;

λεκέδες από μελάνι

Σήμερα, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από στυλό στην αγορά, καθώς και ένα ευρύ φάσμα υλικών από τα οποία κατασκευάζονται τα μελάνια. Συνοψίζοντας, η μελάνη αποτελείται από μια χρωστική ουσία η οποία διαλύεται σε ένα διαλύτη.

Η βαφή είναι μια ένωση που αποτελείται από ρητίνες βινυλίου, γλυκερόλη, αιθάλητανίνη, πρόσθετα και χρωστικές με βάση είτε το νερό είτε το πετρέλαιο.

Συνήθως, το έλαιο χρησιμοποιείται ως διαλύτης για να προσθέσει ιξώδες και πάχος και να κάνει το μελάνι να στεγνώσει γρήγορα.  Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τείνει να είναι δύσκολο να αφαιρεθούν οι λεκέδες από μελάνι από τα ρούχα.

 

Θα σας ενδιαφέρει και αυτό: Αφαιρέστε τους λεκέδες μούχλας από τις κουρτίνες του μπάνιου

 

Μερικές συστάσεις πριν ξεκινήσετε

Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που πρέπει να εξετάσετε πριν προσπαθήσετε να εξαλείψετε ένα λεκέ. Αν δεν λάβετε υπόψη αυτούς τους παράγοντες, υπάρχει η πιθανότητα να χειροτερέψετε τον λεκέ, εξαπλώνοντας το μελάνι και καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη την αφαίρεσή του.

Όσο πιο γρήγορα αφαιρείτε το λεκέ, τόσο το καλύτερο

Αυτός ο κανόνας ισχύει για σχεδόν όλα τα είδη λεκέδων. Δεν χρειάζεται να κάνετε μια λεπτομερή αναζήτηση των ρούχων του παιδιού σας κάθε φορά που γυρνάει σπίτι, αλλά είναι σημαντικό να δράσετε γρήγορα ώστε να μην γίνει πιο δύσκολη η διαδικασία απομάκρυνσης του λεκέ.

 Αν βρείτε το λεκέ γρήγορα, χρησιμοποιήστε μια χαρτοπετσέτα για να αφαιρέσετε το μελάνι που είναι ακόμα φρέσκο.

Μην πλένετε το αντικείμενο

Το πλύσιμο των ρούχων, αν πρώτα δεν αφαιρέσετε ένα μέρος από το λεκέ, θα σταθεροποιήσει τις χρωστικές και τις ρητίνες στο ύφασμα, και έτσι θα είναι πολύ πιο δύσκολο να αφαιρεθεί. Αποφύγετε να το κάνετε με κάθε κόστος.

Τύπος υφάσματος

ύφασμα, λεκέδες από μελάνι

Έπειτα, είναι σημαντικό να ελέγξετε τι είδος υφάσματος είναι το λερωμένο ρούχο. Αυτό θα καθορίσει ποια συστατικά θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε για να τα αντιμετωπίσετε.

Για παράδειγμα, δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε νερό με χλωρίνη σε ένα έγχρωμο αντικείμενο, επειδή αυτό θα επηρέαζε το ύφασμα, αποχρωματίζοντάς το.

 

Δείτε και αυτό: 8 κόλπα για να κάνετε τα λευκά ρούχα πιο λαμπερά

 

Αποφύγετε το τρίψιμο του λεκέ

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το μελάνι είναι να διεισδύσει σε οποιαδήποτε επιφάνεια βρίσκεται. Έτσι, αν τρίψετε μια κηλίδα μελανιού, το μόνο πράγμα που θα επιτύχετε είναι να τη βοηθήσετε να απορροφηθεί και να εξαπλωθεί.

Αντί αυτού, μπορείτε να πιέσετε σταθερά την περιοχή του λεκέ, αν το μελάνι είναι φρέσκο, αλλά αποφύγετε το τρίψιμο όταν είναι στεγνό.

Πώς να αφαιρέσετε λεκέδες από μελάνι

Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να αφαιρέσετε λεκέδες από μελάνι από τα ρούχα των παιδιών σας ανάλογα με το πόσο πρόσφατος είναι ο λεκές, το είδος του υφάσματος και το χρώμα του ενδύματος.

1. Χρησιμοποιήστε γάλα

λεκέδες από μελάνι, γάλα

Η ήπια οξύτητα του γάλακτος, μαζί με μερικές από τις ενώσεις που περιέχει, βοηθά στη διάλυση των λεκέδων μελάνης.

 • Για να το χρησιμοποιήσετε, αφού αφαιρέσετε μέρος από το φρέσκο ​​μελάνι όπως αναφέρθηκε παραπάνω, πρέπει να αφήσετε το ρούχο να μουλιάσει σε ζεστό γάλα για 5 έως 6 ώρες . Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας αλλάξτε το γάλα αν απορροφά το χρώμα.

Ο λεκές σταδιακά θα αλλάξει χρώμα μέχρι να στεγνώσει. Στη συνέχεια μπορείτε να το πλύνετε κανονικά.

Ωστόσο, εάν μέρος του λεκέ παραμένει, μπορείτε να βάλετε το ένδυμα σε νερό με χλωρίνη για μερικές ώρες. Ξεπλύνετε και πλύνετε ξανά. Αυτή η διαδικασία συνιστάται για ενδύματα από ανοιχτό βαμβάκι, μαλλί ή άλλες ίνες.

2. Χρησιμοποιήστε μεθυλική αλκοόλη/μεθανόλη

Η μεθυλική αλκοόλη είναι υγρό χαμηλής πυκνότητας που χρησιμοποιείται μερικές φορές ως διαλύτης. Είναι επομένως μια καλή επιλογή για την αφαίρεση λεκέδων μελανιού από τα ρούχα των παιδιών σας.

 • Αρχικά, πρέπει να τοποθετήσετε ένα καθαρό ύφασμα, βουτηγμένο στην μεθανόλη, κάτω από το ρούχο.
 • Στη συνέχεια, βάλτε ένα βαμβάκι πάνω από το λεκέ. Ο στόχος είναι να απορροφηθεί το μελάνι.
 • Επαναλάβετε τη διαδικασία με ένα νέο κομμάτι βαμβάκι μέχρι να εξαφανιστεί ο λεκές.
 • Αν παραμείνει ο λεκές, μπορείτε να μουλιάσετε το ρούχο σε σαπουνόνερο για μερικές ώρες και στη συνέχεια να το πλύνετε.

3. Εφαρμόστε ασετόν

λεκέδες από μελάνι

Επίσης γνωστό ως προπανόνη, το ασετόν είναι μια χημική ένωση που χρησιμοποιείται ως διαλύτης για χημικές ουσίες, όπως είναι η αφαίρεση του βερνικιού νυχιών. Όπως η μεθυλική αλκοόλη, το ασετόν βοηθά στην απομάκρυνση των λεκέδων μελάνης από τα ρούχα.

Ωστόσο, αυτό το προϊόν μπορεί να είναι πολύ επιθετικό στα υφάσματα και μπορεί να τα βλάψει. Παρ ‘όλα αυτά, τόσο αυτή η διαδικασία όσο και αυτή με μεθυλική αλκοόλη είναι κατάλληλα για χρωματιστά ρούχα.

Η μέθοδος εφαρμογής είναι η ίδια όπως και για την μεθυλική αλκοόλη. Ωστόσο, προσπαθήστε να εκτελέσετε αυτές τις διαδικασίες σε ανοικτούς χώρους και ακολουθήστε τις οδηγίες χρήσης  γιατί η μυρωδιά μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους.

4. Χυμός λεμονιού

λεκέδες από μελάνι

Άλλο ένα ένα φυσικό τέχνασμα για να αφαιρέσετε τους λεκέδες από μελάνι από τα ρούχα του παιδιού σας είναι ο χυμός λεμονιού. Στην πραγματικότητα, ο χυμός λεμονιού ενεργεί ως παράγοντας λεύκανσης και αφαιρεί λεκέδες από ορισμένα είδη υφασμάτων.

Για αυτή τη διαδικασία, χρειάζεστε χυμό μισού λεμονιού και ένα κομμάτι βαμβακερό ύφασμα.

 • Μουλιάστε το βαμβακερό ύφασμα με το χυμό λεμονιού και εφαρμόστε το στο λεκέ για μερικά δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε τη διαδικασία αυτή μέχρι να εξαφανιστεί το μελάνι.
 • Στη συνέχεια, πλύνετε το αντικείμενο όπως συνήθως.

Οι κηλίδες μελάνης μπορεί να μην είναι οι ευκολότεροι λεκέδες. Ωστόσο, ελπίζουμε ότι αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να διασώσετε τα ρούχα των παιδιών σας, ειδικά εάν είναι τα αγαπημένα τους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Asami, H. (2001). U.S. Patent No. 6,261,352. Washington, DC: U.S. Patent and Trademark Office.
 • Ichikawa, S. (2004). U.S. Patent No. 6,786,956. Washington, DC: U.S. Patent and Trademark Office.
 • Ichikawa, S. (2006). U.S. Patent No. 7,071,245. Washington, DC: U.S. Patent and Trademark Office.
 • Bredenberg, J. (Ed.). (1999). Clean it Fast, Clean it Right: The Ultimate Guide to Making Absolutely Everything You Own Sparkle & Shine. Rodale.
 • Dolor de cabeza: MedlinePlus enciclopedia médica. Retrieved 6 September 2020, from https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/003024.htm

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.