Αίμα στο σπέρμα ή αιματοσπερμία: Τι θα πρέπει να ξέρετε

Αν και οι ιατροί δεν ανακαλύπτουν συνήθως την αιτία της αιματοσπερμίας, συμβαίνει συχνά μετά από βιοψία προστάτη ή μόλυνση.
Αίμα στο σπέρμα ή αιματοσπερμία: Τι θα πρέπει να ξέρετε

Τελευταία ενημέρωση: 22 Νοεμβρίου, 2020

Το αίμα στο σπέρμα, που ονομάζεται επίσης αιματοσπερμία, είναι ο ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την παρουσία αίματος στο σπέρμα των ανδρών. Όταν συμβαίνει, συνήθως ανησυχεί και στρεσάρει τον πάσχοντα.

Είναι πιο συνηθισμένο από ό, τι πιστεύουν πολλοί και μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Ωστόσο, οι ειδικοί εξακολουθούν να μην γνωρίζουν πόσους άνδρες επηρεάζει, καθώς πολλοί δεν συμβουλεύονται κάποιον γιατρό όταν τους συμβεί.

Κανονικά, στο 75% των περιπτώσεων, η αιματοσπερμία εκδηλώνεται από μόνη της, με καλοήθη και αυτοπεριοριζόμενο τρόπο. Ωστόσο, εξαρτάται από την αιτία που την προκάλεσε.

Οι άνδρες συχνά συγχέουν το αίμα στο σπέρμα τους με αίμα στα ούρα (που συνήθως περιλαμβάνει διαφορετικές καταστάσεις) ή με αίμα από τον σεξουαλικό τους σύντροφο. Επομένως, είναι σημαντικό να επαληθεύσετε προσεκτικά όλες τις λεπτομέρειες.

Παρόλο που, όπως αναφέραμε παραπάνω, το αίμα στο σπέρμα δεν είναι συνήθως μια σοβαρή κατάσταση, σε αυτό το άρθρο εξηγούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτό. Επιπλέον, θα εξηγήσουμε γιατί μπορεί να συμβεί και τι πρέπει να κάνετε εάν συμβεί σε εσάς.

Αίμα στο σπέρμα: Γιατί συμβαίνει;

Για να καταλάβετε γιατί συμβαίνει η αιματοσπερμία, πρέπει πρώτα να γνωρίζετε λίγα πράγματα για το πώς λειτουργεί η «συσκευή» των αρσενικών γεννητικών οργάνων. Το σπέρμα είναι ένα υγρό που σχηματίζεται χάρη σε τρεις διαφορετικούς αδένες:

Αίμα στο σπέρμα ή αιματοσπερμία: Τι θα πρέπει να ξέρετε

Επιπλέον, το σπέρμα, στο ταξίδι του από τους όρχεις στην ουρήθρα, περνά μέσα από μια σειρά αγωγών. Οποιαδήποτε αλλοίωση, όπως φλεγμονώδης διαδικασία ή λοίμωξη σε αυτό το ταξίδι, μπορεί να προκαλέσει αίμα στο σπέρμα.

Οι κύριες αιτίες είναι:

  • Διαταραχές του προστάτη. Πρώτον, πρέπει να αναφέρουμε ότι η πιο κοινή αιτία της αιματοσπερμίας είναι η βιοψία του προστάτη. Αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται για την ανίχνευση καρκίνου του προστάτη. Ωστόσο, μια λοίμωξη, ένας καλοήθης όγκος ή μια αγγειακή διαταραχή του προστάτη μπορεί επίσης να προκαλέσει αίμα στο σπέρμα.
  • Προβλήματα στα σπερματικά κυστίδια. Οποιαδήποτε λοίμωξη σε αυτούς τους αδένες σχετίζεται επίσης με την αιματοσπερμία. Ομοίως, ένας όγκος μπορεί επίσης να προκαλέσει την παρουσία αίματος στο σπέρμα.
  • Τυχόν τραυματισμός στην ουρήθρα. Αυτό περιλαμβάνει την ουρηθρίτιδα, μια φλεγμονή της ουρήθρας. Συνήθως προκαλείται από μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια. Επιπλέον, ακόμη και οι πολύποδες ή οι κύστεις της ουρήθρας μπορούν να προκαλέσουν αιματοσπερμία.
  • Τραύμα ή σοκ στην περιοχή των όρχεων ή στο πέος.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια συστηματική ασθένεια, όπως η υπέρταση, μπορεί να την προκαλέσει. Στην πραγματικότητα, άτομα με προβλήματα πήξης, όπως ασθενείς με νόσο Von Willebrand, μπορεί να υποφέρουν από αυτήν.

Δείτε ακόμα: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αιματουρία: Συμπτώματα και αιτίες

Εξετάσεις που πρέπει να γίνουν σε έναν ασθενή εάν δει αίμα στο σπέρμα

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι, παρόλο που έχουμε εξηγήσει τις πιο κοινές παθολογικές αιτίες, πολλοί ασθενείς δεν εμφανίζουν καμία από αυτές τις αιτίες, ειδικά οι νεότεροι άνδρες.

πόνος κατά την ούρηση

Σε άτομα κάτω των 40 ετών, οι γιατροί προσπαθούν συνήθως να αποκλείσουν μια λοίμωξη. Για να το κάνουν αυτό, ρωτούν τον ασθενή σχετικά με τη σεξουαλική του δραστηριότητα και εάν έχουν πόνο σε οποιαδήποτε περιοχή. Ο γιατρός πρέπει επίσης να γνωρίζει εάν ο ασθενής είχε πυρετό.

Από την άλλη πλευρά, όταν πρόκειται για ασθενείς άνω των 45 ετών, μπορεί να πιστεύουν ότι υπάρχει καρκινογόνος διαδικασία. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι, από αυτήν την ηλικία, είναι σύνηθες να υπάρχει όγκος του προστάτη, είτε κακοήθης είτε καλοήθης.

Επομένως, ορισμένες συμπληρωματικές εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς στη διάγνωση. Πρώτον, θα πρέπει να εξετάσουν σωστά το πέος και ολόκληρη την ανδρική γεννητική περιοχή.

Επιπλέον, είναι απαραίτητο να κάνετε πλήρεις εξετάσεις αίματος για να αποκλείσετε τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες. Για να γίνει αυτό, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει καλλιέργεια σπέρματος. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να αποκλείσουν ότι πρόκειται για περίπτωση ουρηθρίτιδας λόγω γονόρροιας, για παράδειγμα.

Για ασθενείς άνω των 45 ετών, η εξέταση τείνει να είναι πιο εξαντλητική. Συνήθως, ο γιατρός ζητά υπερηχογράφημα, ορθική εξέταση για να αισθανθεί τον προστάτη και τα επίπεδα PSA στο αίμα.

Συμπέρασμα

Η αιματοσπερμία είναι η παρουσία αίματος στο σπέρμα. Συνήθως εμφανίζεται μόνο μία φορά και δεν έχει καμία παθολογική αιτία ανησυχίας.

Ωστόσο, μπορεί να οφείλεται σε λοίμωξη ή, στην περίπτωση ατόμων άνω των 45 ετών, σε πρόβλημα προστάτη. Επομένως, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε αμφιβολίες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.