Ο καρκίνος μπορεί τώρα να εντοπιστεί με εξετάσεις αίματος

Παρόλο που βρίσκεται ακόμη στα πειραματικά στάδια, αυτή η ιατρική πρόοδος θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική λύση για τις επεμβατικές δοκιμές για έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου. Μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτό στο άρθρο μας.
Ο καρκίνος μπορεί τώρα να εντοπιστεί με εξετάσεις αίματος

Έχει γραφτεί από Francisco María García

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Ο καρκίνος μπορεί τώρα να εντοπιστεί με εξετάσεις αίματος! Ορισμένες μελέτες που διεξήγαγε το Ισπανικό Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας συγκεντρώνουν ενδιαφέροντα στοιχεία για να βοηθήσουν στην ανίχνευση του καρκίνου στα πρώτα στάδιά του με εξετάσεις αίματος.

Αυτό θα επιτρέψει την έγκαιρη διάγνωση όγκων με τη διενέργεια εξετάσεων αίματος.

Πολύ σύντομα αυτή η εξέταση θα είναι διαθέσιμη σε ιατρικά εργαστήρια σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτή η νέα μέθοδος που αναπτύσσεται από Ισπανούς επιστήμονες ενισχύει το DNA.

Αυτά τα νέα είναι πολύ σημαντικά για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου με εξετάσεις αίματος.

Η μελέτη του Ισπανικού Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας

ροζ κορδέλα- ανίχνευση του καρκίνου με εξετάσεις αίματος.

Μια ομάδα επιστημόνων του Ισπανικού Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας έχει αναπτύξει την πρώτη λύση για να επιτρέψει την ενίσχυση μικρών ποσοτήτων του DNA.

 • Τα εργαστήρια χρειάζονται μικρή ποσότητα αίματος για να το κατηγοριοποιήσουν, να το διαβάσουν και να το αναλύσουν.
 • Στη δεύτερη φάση, θα πραγματοποιηθεί αξιολόγηση για να διαπιστωθεί εάν το άτομο αναπτύσσει καρκινικό όγκο.

Αυτή η νέα μέθοδος ανίχνευσης καρκίνου διεξάγεται στα ισπανικά νοσοκομεία και έχει δύο μεγάλα πλεονεκτήματα:

 • Είναι σχεδόν καθόλου επεμβατική (αρκεί μια απλή ανάλυση αίματος).
 • Εντοπίζει όγκους στις αρχικές φάσεις.

Ο Λουίς Μπλάνκο, από το Κέντρο Μοριακής Βιολογίας Severo Ochoa του Ισπανικού Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας στην Ισπανία, υποστήριξε ότι αυτή η ανακάλυψη θα είναι μια πρόοδος με την ίδια σημασία όπως και η  μαγνητική τομογραφία όταν αναπτύχθηκε παλιά.

Το μέλλον της έρευνας για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου

γυναίκες, καρκίνος του μαστού ανίχνευση του καρκίνου με εξετάσεις αίματος.

Παρόλο που έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, είναι σημαντικό να συνεχιστεί η έρευνα.

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε αυτές τις τεχνικές σε μεγάλη κλίμακα για τη διάγνωση των όγκων στις αρχικές φάσεις. Θα είμαστε επίσης σε θέση να διαγνώσουμε άλλους τύπους κληρονομικών ασθενειών.

Αυτά είναι γνωστά ως βιο-δείκτες νανο-αισθητήρων για την ανίχνευση του καρκίνου. Μετατρέπονται σε βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις σε επεμβατικές βιοψίες μεταστατικών όγκων.

 

 

Χαρακτηριστικά του καρκίνου του παχύ εντέρου

Κανονικά ο καρκίνος του παχέος εντέρου έχει την προέλευσή του σε μια ανώμαλη λειτουργία του παχέος εντέρου ή των κυττάρων του ορθού που διαιρούνται ανεξέλεγκτα μέχρι να σχηματίσουν έναν κακοήθη όγκο.

Αυτός ο τύπος καρκίνου τείνει να αρχίζει με το σχηματισμό ενός μικρού πολύποδα στον ιστό της εσωτερικής επιφάνειας του παχέος εντέρου και του ορθού.

Οι πολύποδες τείνουν να παρουσιάζονται με διαφορετικές μορφές: ανυψωμένες ή επίπεδες. Οι ανυψωμένοι πολύποδες μπορούν να έχουν σχήμα μανιταριού με ή χωρίς στέλεχος.

Οι εξετάσεις δείχνουν την παρουσία των πολύποδων πολύ συχνά σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών και η μεγάλη τους πλειοψηφία δεν έχει καρκινικά χαρακτηριστικά.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που είναι επικίνδυνοι για αυτόν τον τύπο καρκίνου;

 • Το οικογενειακό ιστορικό και η μεγάλη ηλικία είναι οι βασικοί παράγοντες.
 • Υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί παράγοντες όπως η υψηλή κατανάλωση του αλκοόλ, η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης, το κάπνισμα και η μη ισορροπημένη διατροφή.
 • Ταυτόχρονα, υπάρχουν ορισμένες ομάδες ατόμων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο. Μεταξύ αυτών είναι εκείνοι που υποφέρουν από ελκώδη κολίτιδα ή εκείνοι που πάσχουν από την νόσο του Crohn.

Ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου με εξετάσεις αίματος

ανίχνευση του καρκίνου με εξετάσεις αίματος.

Η συνεχή πρόοδος στην ιατρική έχουν καταστήσει δυνατή την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γιατροί συστήνουν να γίνονται οι εξετάσεις πριν το άτομο αναπτύξει συμπτώματα.

Χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους ανίχνευσης του καρκίνου του παχέος εντέρου. Περισσότερες πληροφορίες βρείτε στην έρευνα των Δρ. George et. al. εδώ.

Οι γιατροί προτείνουν την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου σε ηλικία 50 ετών και η ίδια εξέταση να γίνεται κάθε 2 χρόνια.

Δεδομένου ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν οικογενειακό ιστορικό της νόσου, οι γιατροί συστήνουν αυτοί οι ασθενείς να κάνουν εξετάσεις πριν από την ηλικία των 50 ετών και να την επαναλαμβάνουν πιο συχνά σε σχέση με άλλους ανθρώπους.

Μια από τις πιο συνηθισμένες εξετάσεις είναι να δείτε αν υπάρχει αίμα στα κόπρανα.

 • Για αυτή την εξέταση, μπορείτε να πάρετε στο φαρμακείο μια σακούλα με ένα μικρό σωλήνα για να αποθηκευτεί και να μεταφερθεί το δείγμα στο εργαστήριο.
 • Σε αυτές τις σακούλες υπάρχει ένα μικρό ραβδί συνδεδεμένο στο καπάκι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να εναποθέσετε τα κόπρανα στο σωλήνα και να το κλείσετε.

Δείτε επίσης: Θεραπείες για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων

 • Εάν δεν υπάρχει αίμα στα κόπρανα, πιθανών δεν υπάρχει όγκος. Παρ ‘όλα αυτά, όπως έχουμε πει, είναι και πάλι αναγκαίο να κάνετε την εξέταση κάθε 2 χρόνια.

• Ωστόσο, η ανίχνευση αίματος στα κόπρανα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει καρκίνος του παχέος εντέρου.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Raúl M. Luque, Laura M. López-Sánchez, Alicia Villa-Osaba, Isabel M. Luque, Ana L. Santos-Romero, Elena M. Yubero-Serrano, María Cara-García, Marina Álvarez-Benito, José López-Miranda, Manuel D. Gahete, Justo P. Castaño. Breast cancer is associated to impaired glucose/insulin homeostasis in premenopausal obese/overweight patients. https://doi.org/10.18632/oncotarget.20399 Oncotarget.
 • Marina. L. Yubero, Priscila M. Kosaka, Álvaro San Paulo, Marcos Malumbres, Montserrat Calleja, Javier Tamayo. Effects of energy metabolism on the mechanical properties of breast cancer cells. Communications Biology. DOI: 10.1038/s42003-020-01330-4
 • Cohen, J. D., Li, L., Wang, Y., Thoburn, C., Afsari, B., Danilova, L., … Papadopoulos, N. (2018). Detection and localization of surgically resectable cancers with a multi-analyte blood test. Science. https://doi.org/10.1126/science.aar3247
 • Montani, F., Marzi, M. J., Dezi, F., Dama, E., Carletti, R. M., Bonizzi, G., … Bianchi, F. (2015). MiR-test: A blood test for lung cancer early detection. Journal of the National Cancer Institute. https://doi.org/10.1093/jnci/djv063
 • Uttley, L., Whiteman, B. L., Woods, H. B., Harnan, S., Philips, S. T., & Cree, I. A. (2016). Building the Evidence Base of Blood-Based Biomarkers for Early Detection of Cancer: A Rapid Systematic Mapping Review. EBioMedicine. https://doi.org/10.1016/j.ebiom.2016.07.004
 • Picher, A. J. et al. TruePrime is a novel method for whole-genome amplification from single cells based on TthPrimPol. Nat. Commun. 7, 13296 doi: 10.1038/ncomms13296 (2016).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.