6 λόγοι που δεν απολαμβάνετε πλήρως το σεξ

Μη το σκέφτεστε πολύ και μην αγχώνεστε γι' αυτό. Για να απολαύσετε το σεξ πρέπει να είστε χαλαροί/ες. Αν δε μπορείτε να χαλαρώσετε, δε θα μπορέσετε να το απολαύσετε πλήρως.
Diego Pereira

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Diego Pereira.

Έχει γραφτεί από Virginia Martínez

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Πολλές φορές το σεξ δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται. Παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες που δεν απολαμβάνετε πλήρως το σεξ. Τους γνωρίζετε; Σε αυτό το άρθρο θα δούμε σε βάθος τους λόγους που επηρεάζουν την απόλαυση του σεξ.

Γιατί δεν απολαμβάνετε πλήρως το σεξ;

Το σεξ φαινόταν πάντα ως κάτι το οποίο απολαμβάνετε πλήρως κάθε φορά που το κάνετε. Όμως, στην πραγματικότητα, υπάρχουν φορές τις οποίες δε νιώθετε ευχαριστημένοι/ες κατά τη διάρκεια και μετά από αυτό. Γιατί;

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την ικανότητά σας να απολαμβάνετε πλήρως το σεξ. Μπορεί να φταίει το άγχος της καθημερινότητας. Γενικά, το άγχος είναι ο κύριος λόγος που επηρεάζει την ικανότητα ενός ανθρώπου να απολαύσει το σεξ.

Υπάρχουν και πολλοί άλλοι παράγοντες πέραν από το άγχος που μπορούν να επηρεάσουν την απόλαυση του σεξ. Παρακάτω θα μιλήσουμε για ορισμένους από αυτούς.

Άγχος για να ευχαριστήσετε τον/η σύντροφό σας

Ίσως νιώθετε τόση πίεση για να ευχαριστήσετε τον/η σύντροφό σας που τελικά αγχώνεστε και δε μπορείτε να απολαύσετε το σεξ. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να θυμάστε ότι η δική σας απόλαυση είναι εξίσου σημαντική με του/ης συντρόφου σας και ότι αξίζετε την ίδια προσοχή.

Από την άλλη, μπορεί να θέλετε να δοκιμάσετε κάτι καινούργιο αλλά δεν το έχετε συζητήσει ακόμη με τον/η σύντροφό σας. Ίσως λόγω φόβου ή ντροπής καθώς πιστεύετε ότι ο/η σύντροφός σας θα απορρίψει την ιδέα ή τη φαντασίωσή σας. Γεγονός είναι πως αν δεν εκφραστείτε πλήρως, δε θα ικανοποιήσετε τις δικές σας επιθυμίες και αυτό θα δημιουργήσει άγχος μέσα στη σχέση.

Όποιος και αν είναι ο λόγος, πρέπει να χαλαρώσετε για να μπορείτε να απολαμβάνετε πλήρως το σεξ. Έτσι, ξεχάστε τα ταμπού και αποφύγετε το άγχος. Απολαύστε και εσείς το σεξ.

Επιπλέον, μην ξεχνάτε να μοιράζεστε τις σκέψεις και τις επιθυμίες σας με τον/η σύντροφό σας. Πώς θα μπορέσετε να απολαύσετε το σεξ χωρίς να μιλήσετε πρώτα για όσα σας ενθουσιάζουν και σας ικανοποιούν;

Οι ανασφάλειες σας εμποδίζουν να απολαμβάνετε πλήρως το σεξ

Είτε πιθανό να υπάρχουν μέρη του σώματός σας τα οποία δε σας αρέσουν ή σας κάνουν να αισθάνεστε άβολα. Ίσως αποφεύγετε να σας ακουμπούν εκεί ή να δείχνετε άλλα μέρη του σώματός σας για τα οποία έχετε περισσότερη αυτοπεποίθηση. Είναι ακόμη πιθανό να αισθάνεστε άβολα όταν είστε γυμνοί/ες με τα φώτα ανοιχτά.

Αυτό σχετίζεται με την προηγούμενη αιτία. Πώς θα απολαύσετε το σεξ αν δε μπορείτε να χαλαρώσετε; Γι’ αυτό, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ξεχάσετε τις ανασφάλειες και να αφήσετε πίσω το άγχος όταν κάνετε σεξ. Αυτό θα σας επιτρέψει να το απολαύσετε πλήρως. Θα μπορέσετε να το απολαύσετε περισσότερο όταν νιώθετε άνετα με το άλλο άτομο και δεν είστε ανασφαλείς.

Κολπική ξηρότητα

Παρότι νιώθουν σεξουαλική διέγερση, πολλές γυναίκες έχουν κολπική ξηρότηταΑυτό είναι φυσιολογικό σε κάποια στάδια της ζωής μιας γυναίκας, ειδικά κατά την εμμηνόπαυση ή τον θηλασμό.

Για να το καταπολεμήσετε αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιπαντικά που θα σας βοηθήσουν με την κολπική ξηρότητα, αλλά και για να απολαύσετε πλήρως το σεξ.

Εμμονή με τον οργασμό

Κάποιες φορές οι άνθρωποι έχουν εμμονή με το αν θα φτάσουν σε οργασμό, και αυτό φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα. Δημιουργεί άγχος το οποίο οδηγεί στο να μην έχετε οργασμό. Όπως μπορείτε να δείτε, ο κύριος εχθρός της σεξουαλικής ευχαρίστησης είναι το άγχος.

Αν και οι οργασμοί είναι καλοί και προσφέρουν ικανοποίηση, είναι προτιμότερο να χαλαρώσετε και να απολαύσετε όλες τις χαρές του σεξ παρά να έχετε εμμονή με αυτούς.

Ξεπερνώντας τον κολεόσπασμο για να απολαμβάνετε πλήρως το σεξ

Ο κολεόσπασμος είναι μια πάθηση κατά την οποία οι γυναίκες υποφέρουν από ακούσιους σπασμούς των πυελικών μυών και των μυών γύρω από τον κόλπο. Ο κόλπος μπορεί να στενέψει και να προκαλεί πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ.

Τα αίτια του κολεόσπασμου μπορεί να είναι παθολογικά (ενδομητρίωση για παράδειγμα) ή ψυχολογικά (κατάθλιψη, άγχος, τραύμα). Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον/η γυναικολόγο σας και να συζητήσετε για τις κατάλληλες θεραπείες.

Ανοργασμία στις γυναίκες

Ακόμη μία πάθηση που επηρεάζει το σεξ. Σε αυτή την περίπτωση, παρά την υπερβολική διέγερση και τη σεξουαλική επιθυμία, οι γυναίκες δε μπορούν να φτάσουν σε οργασμό. Αν και μπορεί να οφείλεται σε κάποια στάδια της εμμηνόπαυσης, τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα.

Οι ρίζες της μπορεί να βρίσκονται στην κακή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και την άγνοια του ατόμου για τις επιθυμίες του και το σώμα του. Επιπλέον, ίσως συνδέεται με περιόδους άγχους, ενώ συναντάται συχνότερα σε άτομα με κατάθλιψη.

Συμπέρασμα

Όπως βλέπετε, οι περισσότεροι λόγοι που δεν απολαμβάνετε πλήρως το σεξ έχουν σχέση με το άγχος. Γι’ αυτό, είναι απαραίτητο να έχετε μια καλή επικοινωνία με τον/η σύντροφό σας και να νιώθετε ασφαλείς, χαλαροί/ες, και άνετοι/ες στη σχέση.

Το σεξ είναι μια ευχαρίστηση, και το να το απολαμβάνετε πλήρως είναι σημαντικό για την ευεξία σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.