Κυστίτιδα στους άνδρες: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Η κυστίτιδα στους άνδρες συνεπάγεται αλλαγές στις συνήθειες ούρησης καθώς και αρκετό πόνο. Πώς μπορείτε να την αναγνωρίσετε; Τι πρέπει να κάνετε αν έχετε τα συμπτώματα;
Κυστίτιδα στους άνδρες: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Karina Valeria Atchian

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Karina Valeria Atchian.

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Η κυστίτιδα αναφέρεται σε μια φλεγμονή της ουροδόχου κύστης. Ενώ είναι μια αρκετά συχνή διαταραχή στις γυναίκες, οι άνδρες μπορούν επίσης να πέσουν θύματα αυτού του τύπου μόλυνσης. Πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε την κυστίτιδα στους άνδρες;

Τα συμπτώματα δεν διαφέρουν πολύ μεταξύ ανδρών και γυναικών. Ωστόσο, είναι σημαντικό να προσέχετε την εξέλιξη της λοίμωξης. Σε γενικές γραμμές, αυτή η λοίμωξη επηρεάζει τους άνδρες ηλικίας 15 έως και 50 ετών. Αν και συνήθως δεν είναι σοβαρή, είναι μια άβολη κατάσταση και, περιστασιακά, μπορεί να αποτελεί ένδειξη άλλων ασθενειών.

Παρακάτω, θα σας πούμε τι πρέπει να γνωρίζετε για την κυστίτιδα στους άνδρες.

Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και κυστίτιδα στους άνδρες

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος στους άνδρες μπορούν να επηρεάσουν τόσο το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα – ειδικά την ουροδόχο κύστη – όσο και το άνω ουροποιητικό σύστημα και τα νεφρά. Ο όρος «κυστίτιδα» αναφέρεται σε λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος που περιλαμβάνει την ουροδόχο κύστη και το κάτω ουροποιητικό σύστημα.

Γενικά, όταν μιλάμε για απλή οξεία κυστίτιδα, αναφερόμαστε σε μια λοίμωξη που επηρεάζει μόνο την ουροδόχο κύστη, αλλά όχι την υπόλοιπη ουροποιητική οδό των νεφρών. Αυτή είναι μια σημαντική διάκριση καθώς αλλάζει εντελώς τη διαχείριση του ασθενούς και την πρόγνωσή του.

Τα συμπτώματα από την κυστίτιδα στους άνδρες

Στους άνδρες, η κυστίτιδα δεν είναι τόσο συχνή όσο στις γυναίκες, δεδομένου ότι οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη ουρήθρα, ανατομικά. Αυτό καθιστά δυσκολότερο για τα παθογόνα να φτάσουν στην ουροδόχο κύστη. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με μια δημοσίευση από το National Center for Biotechnology Information , μπορεί επίσης να προκύψει από αντιβακτηριακές άμυνες που προέρχονται από το υγρό του προστάτη.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτή η μόλυνση δεν περιλαμβάνει επιπλοκές και τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά που βιώνουν οι γυναίκες. Γενικά, τα συμπτώματα της κυστίτιδας στους άνδρες περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Δυσουρία: Αναφέρεται στον πόνο κατά την ούρηση. Οι ασθενείς μπορεί να τον αντιληφθούν ως αίσθημα καψίματος ή τσιμπήματος.
 • Συχνότητα ούρησης: Αύξηση στον αριθμό των φορών που ένα άτομο ουρεί.
 • Η επείγουσα ανάγκη για ούρηση: Με άλλα λόγια, μια ξαφνική ανάγκη ούρησης ή αδυναμία συγκράτησης των ούρων.

Άλλα λιγότερο συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Υπερφοβικός πόνος
 • Νυκτουρία, η οποία αναφέρεται στην ούρηση που είναι πιο συχνή κατά τη διάρκεια της νύχτας από ό, τι κατά τη διάρκεια της ημέρας
 • Αιματουρία, (αίμα στα ούρα)
άνδρας με πόνο στον καβάλο
Τα συμπτώματα της κυστίτιδας στους άνδρες είναι παρόμοια με αυτά των γυναικών. Μπορούν να περιλαμβάνουν αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, επείγουσα ανάγκη ούρησης και συχνή ούρηση.

Πιθανές επιπλοκές

Όταν οι άνδρες εμφανίζουν επαναλαμβανόμενα συμπτώματα κυστίτιδας ή τα συμπτώματα εμφανίζονται μαζί με πυελικό ή περινεϊκό πόνο και πυρετό, είναι καλύτερο να εξετάσετε την πιθανότητα προστατίτιδας. Ως εκ τούτου, οι γιατροί πρέπει να αξιολογήσουν την παραπομπή των ασθενών σε έναν ειδικό στην ουρολογία.

Ταυτόχρονα, η παρουσία πυρετού, κόπωσης και ευαισθησίας στην πλευρική γωνία ή στην κοίτη σπονδυλική γωνία δεν είναι συμβατά με την απλή οξεία κυστίτιδα στους άνδρες. Στην περίπτωση αυτών των κλινικών εκδηλώσεων, οι ασθενείς μπορεί πραγματικά να αντιμετωπίζουν πυελονεφρίτιδα.

Η σωστή διάγνωση της κυστίτιδας είναι απαραίτητη όσον αφορά τη συνταγογράφηση της σωστής αντιμικροβιακής θεραπείας και την αποφυγή επιπλοκών. Ένας γιατρός θα καθορίσει εάν τα συμπτώματα είναι αποτέλεσμα κυστίτιδας ή άλλης παθολογίας.

Διαγνωστικές εξετάσεις

Για να διαγνώσει την κυστίτιδα στους άνδρες, ένας γιατρός θα ξεκινήσει με μια πλήρη λίστα ερωτήσεων σχετικά με τα συμπτώματα. Με αυτόν τον τρόπο, θα καθορίσει εάν είναι απαραίτητες συμπληρωματικές εξετάσεις, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Ανάλυση ούρων: Οι γιατροί την κάνουν είτε μέσω μικροσκοπίου είτε μέσω της χρήσης μιας αντιδραστικής λωρίδας, προκειμένου να ανιχνεύσουν πυουρία.
 • Καλλιέργεια ούρων: Οι γιατροί μπορούν να ζητήσουν καλλιέργεια ούρων χρησιμοποιώντας δεδομένα ευαισθησίας στα αντιβιοτικά. Μια κηλίδα Gram μπορεί να είναι χρήσιμη για την επιλογή εμπειρικής αντιβιοτικής θεραπείας εν αναμονή των αποτελεσμάτων της καλλιέργειας. Στη συνέχεια, οι γιατροί θα παρατηρήσουν την παρουσία βακτηριουρίας. Κατά γενικό κανόνα, σε περίπτωση υποψίας κυστίτιδας στους άνδρες, οι γιατροί θα διεξάγουν πάντα αυτό το τεστ. Δεν θα συνταγογραφήσουν ποτέ μια αντιβιοτική θεραπεία χωρίς να συλλέξουν πρώτα ένα δείγμα για καλλιέργεια ούρων.
 • Άλλες εξετάσεις: Οι γιατροί θα πραγματοποιήσουν μια απαλή ορθική εξέταση εάν υποπτεύονται οξεία προστατίτιδα. Ένας ευαίσθητος και οιδώδης προστάτης θα επιβεβαιώσει αυτήν την εναλλακτική διάγνωση.

Σε άνδρες με κυστίτιδα, ειδικά σε αυτούς με επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος που προκαλούνται από το ίδιο βακτηριακό στέλεχος, οι γιατροί θα εξετάσουν τη διάγνωση χρόνιας προστατίτιδας.

άνδρας σε ουρολόγο
Προκειμένου να επιβεβαιωθεί η διάγνωση της κυστίτιδας και να αποκλειστούν άλλες πιθανές αιτίες, ένας γιατρός θα προτείνει συμπληρωματικές εξετάσεις, όπως ανάλυση ούρων.

Παράγοντες κινδύνου για πιο σοβαρές λοιμώξεις

Ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες ενός ατόμου να οδηγήσουν σε πιο περίπλοκες καταστάσεις. Επομένως, οι γιατροί πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη θεραπεία ασθενών με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • Ανωμαλίες του ουροποιητικού συστήματος: Νεφρολίτιδα, στένωση, στεντ ή παράγωγα ούρων
 • Ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς: Ουδετεροπενία ή προχωρημένη λοίμωξη HIV
 • Κακώς ελεγχόμενος σακχαρώδης διαβήτης

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση ουρολογικών συμπτωμάτων

Όπως αναφέραμε, η ανάπτυξη κυστίτιδας σε άνδρες που είναι υγιείς, κάτω των 50 ετών και δεν πάσχουν από άλλη διαταραχή είναι χαμηλή. Ωστόσο, μετά την ηλικία των 50 ετών, ο κίνδυνος αυξάνεται, δεδομένης της υπερτροφίας του προστάτη που ορισμένοι τείνουν να αναπτύσσουν.

Δεδομένης της παρουσίας συμπτωμάτων ουροποιητικού τύπου, τα άτομα θα πρέπει να επισκεφτούν έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό. Αυτό θα αποτρέψει καθυστερήσεις στη διάγνωση και θα επιτρέψει στους γιατρούς να εφαρμόσουν τη σωστή πορεία θεραπείας. Ταυτόχρονα, οι γιατροί θα πρέπει να ελέγχουν την εξέλιξη της λοίμωξης μαζί με τα αποτελέσματα της καλλιέργειας των ούρων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γιατροί μπορεί να χρειαστεί να αξιολογήσουν το πλήρες ουροποιητικό σύστημα καθώς και τον προστάτη. Στην περίπτωση του τελευταίου, ο νεφρολόγος ή ο ουρολόγος θα είναι υπεύθυνος για την εξέταση.

Συμπερασματικά, αξίζει να αναφερθεί η σημασία του να έχετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να πίνετε άφθονο νερό. Αυτοί οι παράγοντες θα βοηθήσουν στην αποτροπή της επανεμφάνισης αυτού του τύπου μόλυνσης.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Zanella MC, Schoofs F, Huttner B, Huttner A. Infections urinaires basses non associées aux sondes urinaires chez l’homme. Urétrite, cystite et prostatite [Lower urinary tract infections in men. Urethritis, cystitis and prostatitis]. Rev Med Suisse. 2017;13(558):808‐814.
 • Hooton Thomas, Acute simple cystitis in men, retrieved on 10 June 2020, Evidence-based Clinical Decision Support- UpToDate. https://www.uptodate.com/contents/acute-simple-cystitis-in-men?search=cistitis%20men&source=search_result&selectedTitle=1~150&usage_type=default&display_rank=1
 • Kasper y col., Principios de medicina interna de Harrison, edición número 19, Editorial McGrawHill.
 • Li R, Leslie SW. Cystitis. [Updated 2020 May 29]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482435/
 • Roberts, R. G., & Hartlaub, P. P. (1999, September 1). Evaluation of dysuria in men. American Family Physician.
 • Lee G, Romih R, Zupančič D. Cystitis: from urothelial cell biology to clinical applications. Biomed Res Int. 2014;2014:473536. doi:10.1155/2014/473536
 • Lipsky BA. Prostatitis and urinary tract infection in men: what’s new; what’s true?. Am J Med. 1999;106(3):327‐334. doi:10.1016/s0002-9343(99)00017-0
 • Price TK, Dune T, Hilt EE, et al. The Clinical Urine Culture: Enhanced Techniques Improve Detection of Clinically Relevant Microorganisms. J Clin Microbiol. 2016;54(5):1216‐1222. doi:10.1128/JCM.00044-16

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.