Αιμορροΐδες και εγκυμοσύνη: Ποια είναι η σύνδεσή τους;

Αιμορροΐδες και εγκυμοσύνη. Οι αιμορροΐδες είναι συχνές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και είναι καλύτερο να τις αποτρέψετε μέσω διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες, συνεχούς ενυδάτωσης και συχνής άσκησης. Είναι επίσης σημαντικό να τις αντιμετωπίζετε το συντομότερο δυνατό.
Αιμορροΐδες και εγκυμοσύνη: Ποια είναι η σύνδεσή τους;

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Οι αιμορροΐδες είναι μια δυσάρεστη και ενοχλητική κατάσταση που συχνά πλήττει τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οφείλονται σε διαστολή των φλεβών στην περιοχή του ορθού.

Μερικές γυναίκες αναπτύσσουν μόνο αιμορροΐδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά άλλες αναπτύσσουν επίσης σε άλλες στιγμές της ζωής τους. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ πιο συχνές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στην πραγματικότητα, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι έως και το 50% των εγκύων γυναικών έχουν αιμορροΐδες.

Αυτή η κατάσταση συνήθως αναπτύσσεται από το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και μετά. Τείνει να εμφανίζεται κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό και προκαλεί ακραία δυσφορία, παρόλο που δεν θέτει σε κίνδυνο την εγκυμοσύνη. Είναι σίγουρα θεραπεύσιμη κατάσταση.

Αιμορροΐδες και εγκυμοσύνη: Τι είναι;

Αυτά είναι διογκωμένα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται στην πρωκτική περιοχή και μοιάζουν με διογκωμένα μαξιλάρια στον πρωκτό ή στο κάτω ορθό. Τέτοια επιθέματα περιέχουν πολλές φλέβες και αρτηρίες.

Οι πρησμένες “χάντρες” ποικίλλουν σε μέγεθος και συνήθως προκαλούν πόνο και φαγούρα που αυξάνονται κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου. Οι αιμορροΐδες τείνουν να αιμορραγούν και μπορεί να είναι πηγή άγχους σε έγκυες γυναίκες.

Αυτές οι βλάβες προκαλούν πόνο και δυσφορία όταν κάθεστε ή περπατάτε. Μπορεί ακόμη και να είναι δύσκολο να βρείτε μια άνετη θέση ύπνου. Οι αιμορροΐδες μπορεί να είναι δύο τύπων και θα τις συζητήσουμε παρακάτω.

Τύποι αιμορροΐδων

Μπορεί να είναι εσωτερικές ή εξωτερικές. Ο πρώτος τύπος εμφανίζεται μέσα στον πρωκτό, στην περιοχή όπου ξεκινά το ορθό. Μπορούν να βγουν από τον πρωκτό εάν είναι μεγάλες και τις ονομάζουμε ως παρατεταμένες αιμορροΐδες.

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες είναι συνήθως λιγότερο επώδυνες από τις εξωτερικές αιμορροΐδες, αλλά τείνουν να αιμορραγούν περισσότερο. Οι εξωτερικές εμφανίζονται έξω από τον πρωκτό και συνήθως είναι πιο οδυνηρές και άβολες.

Οι εξωτερικές μοιάζουν με οδυνηρά εξογκώματα γύρω από τον πρωκτό και προκαλούν μεγάλη δυσφορία όταν κάθεστε. Μπορούν επίσης να αιμορραγούν ή να γίνουν ακόμη πιο οδυνηρές.

Αιμορροΐδες και εγκυμοσύνη: Τι τις προκαλεί;

γυναίκα που πονάει

Αρκετοί παράγοντες επηρεάζουν την εμφάνιση αιμορροΐδων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πρώτα απ ‘όλα, το αναπτυσσόμενο έμβρυο προκαλεί τη μεγέθυνση της μήτρας και αυτό, με τη σειρά του, δημιουργεί μεγαλύτερη πίεση στα αιμοφόρα αγγεία στον πρωκτό και στον ορθό.

Επιπλέον, η αύξηση της ορμόνης προγεστερόνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί επίσης να διαδραματίσει ρόλο. Αυτό χαλαρώνει τα τοιχώματα των φλεβών και επομένως είναι πιο επιρρεπή σε πρήξιμο.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν επίσης ότι έως και 38% των εγκύων γυναικών αντιμετωπίζουν δυσκοιλιότητα. Αυτό οφείλεται στην αυξανόμενη μήτρα που ασκεί πίεση στο έντερο και, μερικές φορές, στην κατανάλωση συμπληρωμάτων σιδήρου. Ταυτόχρονα, οι ορμόνες της εγκυμοσύνης επιβραδύνουν την εντερική διέλευση.

Συνολικά, ασκείται μεγαλύτερη πίεση στις ορθικές φλέβες και αυτό οδηγεί σε φλεγμονή. Συνήθως, οι γυναίκες που είχαν αυτό το πρόβλημα πριν από την εγκυμοσύνη το αναπτύσσουν επίσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Διαθέσιμες θεραπείες

Οι αιμορροΐδες μερικές φορές εξαφανίζονται μόνες τους μετά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, χωρίς καμία θεραπεία. Ωστόσο, δεν είναι καλή ιδέα να τις αφήσετε χωρίς θεραπεία, καθώς μπορεί να επιδεινωθούν και να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής ή να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές.

Είναι συνηθισμένο να καταφεύγετε πρώτα σε θεραπείες στο σπίτι, καθώς συνήθως είναι αποτελεσματικές στις περισσότερες περιπτώσεις. Το καλύτερο που πρέπει να κάνετε είναι να πάτε στο γιατρό για να ξεκινήσετε μια πιο επίσημη θεραπεία εάν δεν υπάρχει βελτίωση. Ποιος είναι λοιπόν ο καλύτερος τρόπος για τη θεραπεία των αιμορροΐδων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Ας δούμε.

Στο σπίτι

Μερικά από τα μέτρα στο σπίτι που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πρήξιμο και την ανακούφιση των συμπτωμάτων είναι:

 • Μην κάθεστε ή στέκεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα και να περπατάτε λίγο κάθε ώρα περίπου
 • Μια καθημερινή άσκηση διάρκειας 30 λεπτών μπορεί να ενεργοποιήσει την κυκλοφορία
 • Χρησιμοποιήστε ένα μαξιλάρι ή ένα κυκλικό μαξιλάρι για να καθίσετε
 • Ένα λουτρό με ζεστό νερό αρκετές φορές την ημέρα βοηθά στην ανακούφιση του πόνου
 • Οι κρύες κομπρέσες ή οι παγοκύστες που εφαρμόζονται στην περιοχή βοηθούν στη μείωση του πρήξιμου και του πόνου
 • Τα υγρά μαντηλάκια είναι προτιμότερα από το χαρτί τουαλέτας αλλά δεν πρέπει να περιέχουν άρωμα ή αλκοόλ
 • Το να ξαπλώνετε στην αριστερή πλευρά είναι καλύτερο για ύπνο και μπορείτε να το κάνετε αρκετές φορές την ημέρα για να ανακουφίσετε την ταλαιπωρία
 • Οι ασκήσεις Kegel όχι μόνο βοηθούν στην προετοιμασία για τον τοκετό, αλλά επίσης βοηθούν στην ανακούφιση των αιμορροΐδων.

Στο γραφείο του γιατρού

Συμβουλευτείτε έναν γιατρό αν εμφανίσετε αιμορραγία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ακόμα κι αν είστε σίγουρερ ότι οφείλεται σε αιμορροΐδες. Ο γιατρός μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των αιμορροΐδων.

Συνήθως, συνταγογραφούν καθαρτικό ή υπόθετα για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας. Μπορούν επίσης να συνταγογραφήσουν φάρμακα για τον πόνο ή αλοιφές που είναι ασφαλείς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για την ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει μία από τις ακόλουθες θεραπείες:

 • Σύνδεση από καουτσούκ. Μια λαστιχένια ταινία τοποθετείται γύρω από τη βάση των αιμορροΐδων. Αυτό σταματά τη ροή του αίματος και το κομμάτι πέφτει σε περίπου 10 έως 12 ημέρες. Θα υπάρξει μια ουλή που θα αποτρέψει το πρόβλημα στο να επαναληφθεί στο ίδιο μέρος.
 • Η σκληροθεραπεία συνίσταται στην έγχυση χημικής ουσίας στις αιμορροΐδες. Τις βοηθά να συρρικνωθούν και να επουλωθούν, αλλά μπορεί να επανεμφανιστούν μετά από λίγο.
 • Η αιμορροϊδεκτομή είναι μια χειρουργική διαδικασία για την απομάκρυνση των αιμορροΐδων. Συνιστάται μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις ή σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν επιπλοκές λόγω των κινδύνων που ενέχουν.
 • Η συρραφή αιμορροϊδοπυξία είναι μια χειρουργική διαδικασία στην οποία εμφυτεύονται συρραπτικά για να επανατοποθετήσουν τις αιμορροΐδες μέσα στον πρωκτό.

Αιμορροΐδες και εγκυμοσύνη: Πώς να τις προβλέψετε

Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες και πόσιμο νερό βοηθούν στην πρόληψη των αιμορροΐδων.

Στην ιδανική περίπτωση, πρέπει κανείς να αποτρέψει τις αιμορροΐδες παρά να τις θεραπεύσει. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα. Για να το κάνετε αυτό, είναι σημαντικό να πίνετε άφθονο νερό και να ακολουθείτε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες. Πάρτε ένα συμπλήρωμα ινών εάν είναι απαραίτητο.

Επίσης, προσπαθήστε να διατηρήσετε ένα σταθερό πρόγραμμα διατροφής, αποφύγετε τα στυπτικά τρόφιμα, μασάτε τα τρόφιμα αργά και καλά, και ασκείστε συχνά. Άλλα κατάλληλα μέτρα είναι:

 • Παράλειψη ποδηλασίας
 • Κάνετε ασκήσεις Kegel όσο πιο συχνά μπορείτε
 • Μην περιμένετε να πάτε στο μπάνιο όταν αισθάνεστε την ανάγκη να το κάνετε
 • Μην κάθεστε στην τουαλέτα για μεγάλο χρονικό διάστημα
 • Επίσης, προσπαθήστε να μην ασκήσετε πίεση στο έντερο για να αποφύγετε την καταπόνηση
 • Μην παίρνετε τα συμπληρώματα σιδήρου
 • Ξαπλώστε στο πλευρό σας όταν κοιμάστε, διαβάζετε και παρακολουθείτε τηλεόραση
 • Διατηρήστε το βέλτιστο βάρος σας

Τελικές συστάσεις

Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν οι αιμορροΐδες παίρνουν μια μπλε απόχρωση ή τα συμπτώματα επιδεινώνονται σε σημείο που καθιστούν τις καθημερινές δραστηριότητες δύσκολες. Επίσης, συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν υπάρχει πολλή αιμορραγία.

Σε κάθε περίπτωση, ρωτήστε το γιατρό για τις θεραπείες στο σπίτι πριν ξεκινήσετε. Είναι απαραίτητο να ξεκινήσετε τη θεραπεία νωρίς, επειδή οι αιμορροΐδες μπορούν να προκαλέσουν πολλές επιπλοκές εάν επιτρέπεται να προχωρήσουν. Επιπλέον, οι έγκυες γυναίκες πρέπει να διατηρούν προληπτικά μέτρα μετά τον τοκετό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Barrera, D., Ávila, E., & Díaz, L. (2007). Papel inmunológico de la progesterona en el mantenimiento del embarazo. Revista de investigación clínica, 59(2), 139-145.
 • De la Calle Fernández-Miranda, M. Estreñimiento y embarazo. Solicitada acreditación a la Comisión de Formación Continuada de las Profesiones Sanitarias de la Comunidad de Madrid-SNS, 63.
 • Silva, M. A., León, G., Castillo, V., Hernández, N., Gordillo, B., & Labastida, C. (2009). Enfermedad Hemorroidal como Complicación del Embarazo. Informe Médico, 11(4).
 • Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia. (2013). DIAGNÓSTICO Y TRATAMIENTO DEL ESTREÑIMIENTO DURANTE EL EMBARAZO. https://www.samem.es/uploads/app/700/elements/file/file1558950550.pdf

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.