Πότε θα πρέπει να πάρετε συμπληρώματα σιδήρου;

Τα συμπληρώματα σιδήρου βοηθούν το σώμα να αυξήσει τα αποθέματα σιδήρου του. Όμως, ποιοι θα πρέπει να τα παίρνουν και τι θα πρέπει να περιμένουν από αυτά; Συνεχίστε την ανάγνωση για ν' ανακαλύψετε.
Πότε θα πρέπει να πάρετε συμπληρώματα σιδήρου;
Florencia Villafañe

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Florencia Villafañe.

Τελευταία ενημέρωση: 12 Δεκεμβρίου, 2022

Τα συμπληρώματα σιδήρου είναι ιδανικά για άτομα που ακολουθούν μια διατροφή η οποία δε τους παρέχει αυτό το μέταλλο. Ποιος τα χρειάζεται πραγματικά όμως; Είναι κάτι που θα πρέπει να καταναλώνετε τακτικά;

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τον σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης και των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Μια ανεπάρκεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπλοκές. Συνεχίστε την ανάγνωση για ν’ ανακαλύψετε περισσότερα.

Αιτίες ανεπάρκειας σιδήρου

Το σώμα δυσκολεύεται να μεταφέρει το οξυγόνο στους ιστούς όταν πέφτουν τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα. Γι’ αυτόν τον λόγο τα κύρια συμπτώματα της ανεπάρκειας είναι η αδυναμία, η κόπωση, ο πονοκέφαλος, η χλωμάδα, και οι κρυάδες στα χέρια. Έτσι, αυτές οι εκδηλώσεις ίσως δείχνουν την ύπαρξη αναιμίας.

Σημειώστε ότι η κινητική ικανότητα και η ικανότητα για δουλειά μειώνονται ως επιπτώσεις αυτής της ανεπάρκειας. Όλα αυτά αλλοιώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος ασθενειών. Επίσης, τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου έχουν επίπτωση στην έλλειψη του μεταβολισμού της βιταμίνης Α στο ήπαρ.

Διάφορα τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο
Τα τρόφιμα που περιέχουν σίδηρο μπορούν να βοηθήσουν κατά της αναιμίας, αλλά δεν είναι πάντα αρκετά.

Πότε να πάρετε συμπληρώματα σιδήρου;

Ευτυχώς, τα συμπληρώματα σιδήρου μπορούν να αποτρέψουν ή να αντιμετωπίσουν αυτές τις επιπλοκές. Θα πρέπει όμως να αποτελούν μέρος μιας καλά ισορροπημένης διατροφής για καλύτερα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με αρκετές μελέτες, ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες έχουν αυξημένες απαιτήσεις σε αυτό το μέταλλο. Αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα μια κακής διατροφής ή των σταδίων της ανθρώπινης ανάπτυξης που σχετίζονται με την αναιμία όπως:

Εγκυμοσύνη

Οι έγκυες γυναίκες χρειάζονται περισσότερο σίδηρο για τον εαυτό τους και το μωρό τους. Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αναιμίας αν η ανεπάρκεια σιδήρου είναι σοβαρή κατά την εγκυμοσύνη. Επίσης, αν το παιδί έχει μικρό βάρος στη γέννα, έχει γεννηθεί πρόωρα, ή έχει χαμηλό αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δηλώνει ότι πάνω από το 40% των εγκύων γυναικών στον κόσμο έχουν αναιμία. Αυτό μπορεί να δείχνει ότι ο μισός πληθυσμός έχει ανεπάρκεια σιδήρου.

Έτσι, οι έγκυες γυναίκες και οι γυναίκες στο στάδιο του θηλασμού θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους σχετικά με το ιδανικό συμπλήρωμα για την αποτροπή αυτού του προβλήματος. Εκείνος ίσως γράψει το συμπλήρωμα σε μορφή σταγόνων ή δισκίων. Οι σοβαρές περιπτώσεις θα χρειαστούν ενέσιμη μορφή, ειδικά αν η έγκυος γυναίκα υποφέρει από ανεξέλεγκτο πυρετό.

Μωρά

Η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να προκαλέσει: καθυστερήσεις στη σωματική ανάπτυξη, κοινωνική απομόνωση, και μειωμένη ικανότητας προσοχής. Επίσης, τα βρέφη ίσως αναπτύξουν μια ανεπάρκεια αν η μητέρα δε λαμβάνει αρκετή ποσότητα φαγητού με περιεκτικότητα σε αυτό το μέταλλο.

Γυναίκες σε ωορρηξία και έφηβες

Ορισμένες γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία είναι επιρρεπείς σε ανεπάρκειες αυτής της θρεπτικής ουσίας. Γενικά, οφείλεται στη βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία. Γι’ αυτό, η απώλεια σιδήρου είναι μεγαλύτερη απ’ ότι σε άλλα άτομα.

Επιπλέον, οι έφηβες έχουν αυξημένες απαιτήσεις λόγω της ανάπτυξής τους, η οποία επιδεινώνεται από τις βαριές περιόδους. Η μητρορραγία στις νεαρές γυναίκες που αρχίζουν την περίοδό τους είναι η πιο συχνή αιτία αναιμίας.

Τακτικοί αιμοδότες

Αυτά τα άτομα είναι επιρρεπή στην ανεπάρκεια σιδήρου, αλλά μπορούν να την αποτρέψουν διατηρώντας το βέλτιστο χρονικό διάστημα ανάμεσα στις δωρεές αίματος.

Αναιμία λόγω χρόνιας ασθένειας

Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, οι χρόνιες ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, οι γαστρεντερικές διαταραχές, και ορισμένα είδη καρκίνου, μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του σώματος να απορροφά και να χρησιμοποιεί τον σίδηρο. Γι’ αυτό άτομα με αυτές τις ασθένειες έχουν συνήθως και ανεπάρκεια.

Τι θα πρέπει να θυμάστε όταν χρησιμοποιείτε συμπληρώματα σιδήρου

Τα συμπληρώματα σιδήρου είναι διαθέσιμα σε κάψουλες, δισκία, τσίχλες, και υγρά. Ο θειικός σίδηρος είναι ο πιο κοινός, αλλά υπάρχουν και άλλες χημικές μορφές όπως ο γλουκονικός και ο φουμαρικός.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτά απορροφώνται καλύτερα με άδειο στομάχι. Ωστόσο, η κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε κράμπες στομάχου, ναυτία, και διάρροια. Έτσι, θα πρέπει να τα λαμβάνετε με μια μικρή ποσότητα φαγητού αν παρουσιαστούν αυτά τα προβλήματα.

Επιπλέον, το ασβέστιο και τα αντιόξινα επεμβαίνουν στην απορρόφησή τους γι’ αυτό θα πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον δύο ώρες πριν καταναλώσετε γάλα, τυρί, ωμά λαχανικά, καφεΐνη, και άλλα φάρμακα. Αντιθέτως, τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη C, όπως τα εσπεριδοειδή φρούτα μπορούν να προάγουν την απορρόφηση του σιδήρου.

Οι τακτικές εξετάσεις αίματος είναι ένα καλό μέτρο για να γνωρίζετε αν έχετε ανεπάρκεια σιδήρου. Αυτή η μέθοδος προσδιορίζει τον ακριβή αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και της αιμοσφαιρίνης. Επίσης, μπορείτε να μετρήσετε τις συγκεντρώσεις του σιδήρου στο αίμα και των μεταφερόμενων πρωτεϊνών αν κριθεί απαραίτητο.

Κάψουλα με σίδηρο
Τα συμπληρώματα σιδήρου θα πρέπει να γράφονται από γιατρό καθώς δεν βοηθούν πάντα.

Θα πρέπει να παίρνετε συμπληρώματα σιδήρου;

Αυτά τα φάρμακα είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για την αύξηση των αποθεμάτων του σώματος, αλλά η χρήση τους δεν είναι κατάλληλη για όλους. Να θυμάστε ότι η κατανάλωση οποιασδήποτε ουσίας χωρίς την συμβουλή γιατρού αντενδείκνυται καθώς οι υπερβολικές ποσότητες μπορούν να οδηγήσουν σε επιπλοκές.

Επιπροσθέτως, είναι καλύτερο ν’ ακολουθείτε μια καλά ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε σίδηρο. Τα συμπληρώματα δεν είναι μαγική λύση, ούτε αποτελούν τη μοναδική στρατηγική για την αναιμία. Ομοίως, η μείωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων δεν προκαλείται μόνο από την έλλειψη σιδήρου.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Olivares, M., & Walter, T. (2003). Consecuencias de la deficiencia de hierro. Revista chilena de nutrición30(3), 226-233.
  • Olivares, M., & Walter, T. (2004). Causas y consecuencias de la deficiencia de hierro. Revista de Nutrição17(1), 05-14.
  • Administración diaria de suplementos de hierro y ácido fólico durante el embarazo. OMS.
  • Sato, A. P. S., Fujimori, E., Szarfarc, S. C., Borges, A. L. V., & Tsunechiro, M. A. (2010). Consumo alimentar e ingestão de ferro de gestantes e mulheres em idade reprodutiva. Revista Latino-Americana de Enfermagem18(2), Tela-113.
  • La administración diaria de un suplemento de hierro para mejorar la anemia, las reservas de hierro y la salud en mujeres menstruantes. OMS
  • ¿Qué es el hierro? ¿Para qué sirve?. National Institutes of health. Office of Dietary Supplements.
  • Gómez, Angela Julieth López, and Leidy Johanna Madrigal Cogollo. “Anemia ferropénica en mujeres gestantes.” Biociencias 1.3 (2017).
  • Lopez, Anthony, et al. “Iron deficiency anaemia.” The Lancet 387.10021 (2016): 907-916.
  • Iuliano, Bianca Assunção, Maria Fernanda Petroli Frutuoso, and Ana Maria Dianezi Gambardella. “Anemia em adolescentes segundo maturação sexual.” Revista de Nutrição 17.1 (2004): 37-43.
  • Pasricha, Sant-Rayn, et al. “Effect of daily iron supplementation on health in children aged 4–23 months: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials.” The Lancet Global Health 1.2 (2013): e77-e86.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.