Αντιμετωπίστε την κυστίτιδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε κυστίτιδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Υπάρχουν μερικές φυσικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή τη θεραπεία, αλλά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το αντιβιοτικό.
Αντιμετωπίστε την κυστίτιδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η κυστίτιδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ συχνή, καθώς τα ανατομικά χαρακτηριστικά μιας εγκύου γυναίκας ευνοούν αυτήν την ουρολοίμωξη. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 5 έως 10% των εγκύων γυναικών την παθαίνουν.

Αυτό συμβαίνει επειδή η αύξηση του μεγέθους της μήτρας οδηγεί σε συμπιεσμένη κύστη. Αυτό ευνοεί την κατακράτηση υγρών και, μαζί με αυτήν, την ανάπτυξη παθογόνων. Επίσης, εάν η παρουσία γλυκόζης στα ούρα αυξάνεται ταυτόχρονα, τα βακτήρια αναπτύσσονται με περισσότερο υπόστρωμα.

Ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα για την κυστίτιδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η κυστίτιδα κατά την εγκυμοσύνη προκαλεί τα ίδια συμπτώματα σε γυναίκες που δεν είναι έγκυες. Η πιο χαρακτηριστική εκδήλωση είναι μια αίσθηση καψίματος κατά την ούρηση – συνήθως την περιγράφουν ως κάψιμο, πόνο, ερεθισμό ή δυσφορία.

Είναι επίσης πολύ συνηθισμένο να υπάρχει ένα σύμπτωμα γνωστό ως πολυουρία, το οποίο συνίσταται στην ούρηση πολύ συχνά, αλλά σε μικρές ποσότητες. Μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζεται πολυουρία, η οποία οδηγεί σε αύξηση του όγκου των ούρων.

Ομοίως, είναι συνηθισμένο για την κυστίτιδα κατά την εγκυμοσύνη να προκαλεί νυκτουρία ή μια ανεπιθύμητη ανάγκη ούρησης μετά τον ύπνο. Πολλές γυναίκες με αυτό το πρόβλημα αισθάνονται ότι συνεχίζουν να ουρούν, αμέσως μετά από αυτό, αλλά χωρίς να μπορούν.

έγκυος πίνει νερό
Η ενυδάτωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι το κλειδί για την προώθηση του καθαρισμού του νεφρικού συστήματος.

Σπιτικές θεραπείες για την κυστίτιδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η κυστίτιδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να αντιμετωπίζεται μόλις εντοπιστεί, καθώς όλες οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να είναι επικίνδυνες για το έμβρυο. Εκτός από το να επισκεφτείτε έναν γιατρό και να ακολουθήσετε τις οδηγίες του, υπάρχουν πολλές θεραπείες στο σπίτι που μπορεί να είναι χρήσιμες.

Αυξήστε την πρόσληψη υγρών

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine και διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνει ότι η αυξημένη ημερήσια πρόσληψη υγρών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επαναλαμβανόμενης κυστίτιδας έως και 50%. Οι γιατροί σας προτείνουν να πίνετε μεταξύ δύο και τριών λίτρων νερό την ημέρα για να επιταχύνετε την απελευθέρωση τοξινών.

Η ενυδάτωση είναι πάντα μια σχετική πτυχή, αλλά ειδικά κατά τους μήνες της εγκυμοσύνης. Εάν η γυναίκα ζει σε ζεστά κλίματα ή περνάει μεγάλο μέρος της κύησης το καλοκαίρι, είναι σημαντικό να πίνει αρκετό νερό!

Συχνή ούρηση

Η διατήρηση των νεφρών ενεργών και η εκκένωση της ουροδόχου κύστης σε τακτική βάση βοηθά στην πρόληψη της κυστίτιδας κατά την εγκυμοσύνη. Αυτό συμβαίνει επειδή εάν τα υπολείμματα ούρων συσσωρεύονται και δεν εκκενωθούν πλήρως, αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης από βακτηριακή μόλυνση.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγκρατούνται τα ούρα. Μια ακραία μορφή αυτής της κατάστασης είναι η οξεία κατακράτηση της εγκυμοσύνης, μια κατάσταση στην οποία η ροή υγρού προς τα έξω εμποδίζεται.

Λήψη προβιοτικών

Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα προβιοτικά που περιέχουν γαλακτοβακίλλους είναι αποτελεσματικά στον επαναπροσδιορισμό της κολπικής χλωρίδας. Αυτό σταθεροποιεί τα μικρόβια και αποτρέπει την ανάπτυξη παθογόνων όπως Escherichia coli, Proteus mirabilis, Staphylococcus saprophiticus και Klebsiella pneumoniae.

Αυτό αποτρέπει την εμφάνιση κυστίτιδας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι καλύτερα να τα πάρετε με την αρχική θεραπεία με αντιβιοτικά και στη συνέχεια να συνεχίσετε να τα καταναλώνετε τακτικά για να αποφύγετε υποτροπές.

Πιείτε το χυμό των βακκίνιων (όπως μύρτιλα)

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα βακκίνια έχουν στυπτικές και αντισηπτικές ιδιότητες. Είναι μια κατάλληλη επιλογή για την πρόληψη της κυστίτιδας κατά την εγκυμοσύνη, καθώς εμποδίζουν τα βακτήρια να προσκολληθούν στα τοιχώματα του ουροποιητικού συστήματος.

Η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος είναι να υγροποιήσετε μισό φλιτζάνι βακκίνια σε ένα φλιτζάνι νερό και να πίνετε αυτό το χυμό το πρωί, για 10 ημέρες. Σήμερα είναι δυνατό να βρείτε ακόμη και εμπορικές συνθέσεις στην αγορά.

Αυξήστε την πρόσληψη βιταμίνης C

Δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της βιταμίνης C στην πρόληψη ή τη θεραπεία λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές επισημαίνουν ότι αυτή η ουσία συμβάλλει στην όξυνση των ούρων και αυτό, με τη σειρά του, θα βοηθήσει τους ανθρώπους που έχουν αυτό το πρόβλημα.

Η κατανάλωση σε έναν υγιή ενήλικα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 75 και 90 χιλιοστόγραμμα την ημέρα. Σε εκείνους που έχουν κυστίτιδα, η ένδειξη είναι μεγαλύτερη, αλλά εναπόκειται στον γιατρό να το καθορίσει.

Πώς να αποτρέψετε την κυστίτιδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της κυστίτιδας κατά την εγκυμοσύνη είναι η διατήρηση των νεφρών ενεργών, η σωστή διατροφή και η εφαρμογή σωστών μέτρων υγιεινής. Είναι πάντα καλύτερο να προσπαθείτε να αποφύγετε την εμφάνιση κυστίτιδας παρά να καταφύγετε σε αντιβιοτικά.

Υγιεινά μέτρα

Είναι σημαντικό να καθαρίσετε σωστά την περιοχή των γεννητικών οργάνων μετά την ούρηση. Πρέπει να γίνεται από μπροστά προς τα πίσω για να αποφευχθεί η είσοδος τυχόν μικροβίων στον κόλπο.

Επίσης, συνιστάται να χρησιμοποιείτε βαμβακερά εσώρουχα που δεν είναι πολύ σφιχτά. Είναι επίσης καλύτερο να ουρείτε πριν και μετά το σεξ.

έγκυος με μύρτιλα
Η κατανάλωση μούρων έχει συσχετιστεί με μείωση των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

Φαγητό και ποτά

Το να πίνετε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας και να αδειάζετε εντελώς την ουροδόχο κύστη σας κάθε φορά που αισθάνεστε την επιθυμία να ουρήσετε είναι απλά μέτρα πρόληψης. Ο στόχος είναι να διατηρήσετε τα νεφρά ενεργά και να αποφύγετε τα υπολείμματα ούρων.

Από την άλλη πλευρά, η αποφυγή πλούσιων σε ζάχαρη και αλκοολούχων ποτών θα μειώσει τους παράγοντες που ευνοούν τον αποικισμό των βακτηρίων. Ομοίως, σας συνιστούμε να αποφεύγετε να τρώτε τακτικά πικάντικες, λιπαρές ή τηγανητές τροφές. Αντ ‘αυτού, αυξήστε την παρουσία πλούσιων σε νερό λαχανικών και κόκκινων φρούτων, όπως τα βακκίνια.

Παρακολούθηση της εξέλιξης για την κυστίτιδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Εάν ο πόνος ή το κάψιμο κατά την ούρηση αρχίσει να εξαφανίζεται μετά από μια λοίμωξη, είναι μια βελτίωση. Εάν, από την άλλη πλευρά, η δυσφορία αυξάνεται, η συχνότητα ούρησης αυξάνεται και τα ούρα φαίνονται παράξενα, αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Ο γιατρός θα πρέπει να ενημερωθεί για αυτό το συντομότερο δυνατό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Hooton, T. M. (2018, 1 noviembre). Effect of Increased Daily Water Intake in Premenopausal Women With Recurrent Urinary Tract Infections: A Randomized Clinical Trial. Urology | JAMA Internal Medicine | JAMA Network. https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2705079
  • Mulero, Lorena Amador, et al. “Efectividad de la ingestión de arándano rojo sobre las infecciones del tracto urinario en embarazadas.” Matronas profesión 2 (2014): 50-55.
  • Jiménez-Pacheco, A., & Jiménez-Pacheco, A. (2013). El uso de probióticos como alternativa en la prevención de las infecciones urinarias recurrentes en mujeres. Revista médica de Chile, 141(6), 809-810.
  • Martínez, E., Osorio, J., Delgado, J., Esparza, G. E., Motoa, G., Blanco, V. M., … & Ospina, W. (2013). Infecciones del tracto urinario bajo en adultos y embarazadas: consenso para el manejo empírico. Infectio, 17(3), 122-135.
  • García Hurtado, Kely Deyanira. Prevalencia de infecciones de vías urinarias en el embarazo. BS thesis. JIPIJAPA-UNESUM, 2019.
  • Martínez, Jesús Francisco Hernández, et al. “Efecto del embarazo en la prevalencia de vejiga hiperactiva.” Anales Médicos de la Asociación Médica del Centro Médico ABC 57.4 (2012): 276-279.
  • Kanashiro, A., et al. “Retención de orina en el embarazo y el postparto.” Departamento de servicios médicos-Dirección: Vacante (asume: H. Isábal) (2013): 121.
  • Osorio, María José Alonso. “Cistitis, una infección de alta incidencia.” El farmacéutico: profesión y cultura 576 (2019): 21-26.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.