Θρομβωμένες αιμορροΐδες: Τι είναι και πώς να τις εντοπίσουμε

Οι θρομβωμένες αιμορροΐδες είναι η πιο σοβαρή επιπλοκή της αιμορροϊδικής νόσου. Ο ασθενής που πάσχει από αυτέςς έχει συνεχή πόνο και δεν μπορεί καν να καθίσει.
Θρομβωμένες αιμορροΐδες: Τι είναι και πώς να τις εντοπίσουμε
Samuel Antonio Sánchez Amador

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από βιολόγο Samuel Antonio Sánchez Amador.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Η αιμορροϊδική νόσος είναι η πιο συχνή πρωκτολογική ασθένεια και ένας από τους κύριους λόγους για ιατρική διαβούλευση. Το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει συμπτώματα που σχετίζονται με αυτήν και, μετά την ηλικία των 50 ετών, υπάρχει επιπολασμός στο 50%. Οι θρομβωμένες αιμορροΐδες είναι η πιο σοβαρή μορφή αυτής της ασθένειας.

Αν και οι αιμορροΐδες είναι πολύ συχνές στην ενήλικη ζωή, η θρομβωμένη μορφή τους απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Ο πόνος είναι τόσο σοβαρός και οξύς που, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ασθενής δεν μπορεί καν να καθίσει. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτήν την πάθηση, συνεχίστε να διαβάζετε.

Τι είναι οι θρομβωμένες αιμορροΐδες;

Σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των Ηνωμένων Πολιτειών, οι αιμορροΐδες είναι οι φλεγμονώδεις ή πρησμένες φλέβες γύρω από τον πρωκτό ή η περιοχή στο κάτω μέρος του ορθού. Με βάση την τοποθεσία και τα συμπτώματά τους, διαφοροποιούνται σε εσωτερικές και εξωτερικές.

Γενικά, οι εξωτερικές προκαλούν περισσότερη δυσφορία, αλλά και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει επιφανειακή αιμορραγία με τα κόπρανα. Όπως υποδεικνύεται από την Proctological Clinic, υπάρχουν διαφορετικοί βαθμοί αιμορροΐδων, από ήπιες έως θρομβωμένες. Τα χαρακτηριστικά τους έχουν ως εξής:

 • Βαθμός I: Οι αιμορροΐδες είναι εντελώς εσωτερικές. Οι διαστολές κιρσών που βρίσκονται κάτω από τον βλεννογόνο του ορθού μεγαλώνουν, αλλά προεξέχουν από αυτό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την τυπική πάχυνση των φλεβών.
 • Βαθμός II: Η φλεγμονή εξελίσσεται και οι φλέβες προεξέχουν έξω από τον πρωκτικό σωλήνα, σχεδόν πάντα μετά από κινήσεις του εντέρου, οδηγώντας σε ορατή πρόπτωση. Λίγο μετά τις προσπάθειες αφόδευσης, η πρόπτωση εξαφανίζεται και οι δομές επιστρέφουν στη σωστή τους θέση από μόνες τους.
 • Βαθμός III: Η πρόπτωση είναι συνεχής, δηλαδή οι αιμορροΐδες είναι ορατές από έξω πάντα, αλλά μπορείτε να τις ωθήσετε προς τα μέσα χειροκίνητα.
 • Βαθμός IV: Λόγω της κακής κυκλοφορίας στην παρατεταμένη φλέβα, εμφανίζεται θρόμβος. Αυτό συμβαίνει στην περίπτωση των θρομβωμένων αιμορροΐδων και δεν μπορείτε να ωθήσετε την πρόπτωση προς τα μέσα ακόμη και με το χέρι.

Έτσι, μια θρομβωμένη αιμορροΐδα είναι εκείνη στην οποία έχει σχηματιστεί θρόμβος αίματος που εμποδίζει τη σωστή ροή στην πληγείσα περιοχή. Αν έχετε να αντιμετωπίσετε αυτήν την ιατρική κατάσταση, η μόνη επιλογή είναι να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια γρήγορα.

Ο θρόμβος αίματος εμποδίζει μια θρομβωμένη αιμορροΐδα.
Ο σχηματισμός θρόμβων εντός της αιμορροΐδας είναι η πιο σοβαρή κλινική μορφή, καθώς η κυκλοφορία διακόπτεται.

Κύρια συμπτώματα

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Colorectal Surgery , στις θρομβωμένες αιμορροΐδες, ο ασθενής πάσχει από έντονο, συνεχή, οξύ πόνο. Αυτή η δυσφορία δεν σχετίζεται πλέον με την αφόδευση και το άτομο που πάσχει από αυτές δεν μπορεί καν να καθίσει.

Πριν φτάσετε σε αυτό το σημείο, μπορείτε να εντοπίσετε την ασθένεια με βάση άλλα κλινικά σημεία, ανάλογα με το εάν έχετε εσωτερικές ή εξωτερικές αιμορροΐδες. Μερικά από αυτά είναι τα εξής:

 • Κνησμός ή ερεθισμός στην πρωκτική περιοχή (όταν υπάρχουν εξωτερικές αιμορροΐδες)
 • Πόνος ή δυσφορία
 • Οίδημα γύρω από τον πρωκτό (και στο εξωτερικό)
 • Αιμορραγία: Ανοιχτόχρωμο αίμα, σαν να ήταν μια πληγή που άνοιξε πρόσφατα. Σε αντίθεση με τα έλκη και τις άλλες παθήσεις που συμβαίνουν στην άνω γαστρική οδό, οι αιμορροΐδες προκαλούν την αφόδευση των μαύρων κοπράνων, επειδή το αίμα έχει φύγει εν μέρει.

Συνιστάται να επισκεφτείτε έναν γιατρό για οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα για να αποφύγετε τη θρόμβωση. Η ορθική αιμορραγία μπορεί να οφείλεται σε αιμορροΐδες ή σε κάτι ακόμα πιο σοβαρό.

Τι προκαλεί τις θρομβωμένες αιμορροΐδες

Σύμφωνα με τις ήδη αναφερθείσες πηγές, οι αιμορροΐδες εμφανίζονται όταν υπάρχει υπερβολική πίεση στις φλέβες γύρω από τον πρωκτό. Η κλινική Mayo υποδεικνύει ότι ορισμένες από τις αιτίες είναι η προσπάθεια που καταβάλουν οι ασθενείς για να αδειάσουν το έντερο, το ότι κάθονται για μεγάλο χρονικό διάστημα στην τουαλέτα, το ότι μπορεί να είναι παχύσαρκα άτομα και να έχουν δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες.

Από την άλλη πλευρά, σχετικά συχνές εκδηλώσεις, όπως υπέρταση ή αν περνάτε πολύ χρόνο καθισμένοι στη δουλεία, μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα. Οι αιμορροΐδες δεν προκύπτουν από κάποια συγκεκριμένη αιτία. Στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλονται σε ένα σύνολο ταυτόχρονων συμβάντων.

Η πρόσληψη λίπους, ο καθιστικός τρόπος ζωής και η παχυσαρκία ευνοούν σε μεγάλο βαθμό την εμφάνιση αιμορροΐδων.

Πώς διαγνώσκονται οι θρομβωμένες αιμορροΐδες;

Όπως υποδεικνύεται από τη Βιβλιοθήκη Υγείας, ο πρωκτολόγος θα εξετάσει τον πρωκτό και το ορθό του ασθενούς χρησιμοποιώντας ένα πρωκτοσκόπιο. Αυτή η συσκευή είναι ένας κοντός μεταλλικός σωλήνας (μήκους 15 εκατοστών) που λιπαίνεται και εισάγεται στο ορθό.

Χάρη σε αυτό, ένας γιατρός μπορεί να ανιχνεύσει ήπιους θρόμβους και πρωκτικούς πολύποδες. Προκειμένου ο ασθενής να μην αισθάνεται άβολα, ένας γιατρός μπορεί να εφαρμόσει τοπική αναισθησία στην περιοχή που θα αναλύσει. Μερικές φορές αυτό δεν είναι απαραίτητο, ωστόσο, καθώς μια χειροκίνητη εξέταση (εισάγοντας ένα δάχτυλο στον πρωκτό) αρκεί σε πολλές περιπτώσεις.

Διαθέσιμες θεραπείες για τις θρομβωμένες αιμορροΐδες

Η προσέγγιση μπορεί να είναι χειρουργική και μη χειρουργική. Εξετάζουμε κάθε μία από τις πιθανές επιλογές παρακάτω.

Μη χειρουργική προσέγγιση

Όπως φαίνεται παραπάνω, οι ήπιες περιπτώσεις απαιτούν μια συντηρητική προσέγγιση. Εάν ο θρόμβος έχει σχηματιστεί πριν από περισσότερες από 72 ώρες, ο γιατρός θα συνταγογραφήσει αυτο-φροντίδα για τον ασθενή στο σπίτι του. Αυτό αποτελείται από:

 • Η χρήση αντιφλεγμονωδών κρεμών και υπόθετων για την ανακούφιση του πόνου.
 • Μπάνιο με χλιαρό νερό για 10 έως 15 λεπτά, 4-5 φορές την ημέρα, για να αποφευχθούν τα οξέα επεισόδια.
 • Παυσίπονα για την ανακούφιση του πόνου.
 • Τροποποίηση της διατροφής, ειδικά σε παχύσαρκους ασθενείς ή σε έγκυες.

Χειρουργική

Η χειρουργική προσέγγιση χωρίζεται σε δύο: θρομβεκτομή και αιμορροϊδεκτομή. Η πρώτη από τις διαδικασίες συνίσταται στην αποστράγγιση του θρόμβου της εξωτερικής αιμορροΐδας. Ένας χειρουργός θα το πραγματοποιήσει με τομή με τοπική αναισθησία.

Οι πιθανότητες υποτροπής είναι υψηλές. Σε μια αιμορροϊδεκτομή, ο χειρουργός θα αφαιρέσει τις αιμορροΐδες. Μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεσα ή να απαιτείται εισαγωγή στο νοσοκομείο, πάντα με τοπική αναισθησία και με ιατρική βοήθεια. Αυτή είναι η πιο ενδεδειγμένη και κατάλληλη θεραπεία στις περισσότερες περιπτώσεις, καθώς τερματίζει αποτελεσματικά το πρόβλημα.

Αιμορροϊδεκτομή σε μια γυναίκα.
Η απομάκρυνση των αιμορροΐδων είναι η χειρουργική διαδικασία που επιλέγεται στην περίπτωση των θρόμβων.

Πρόληψη

Σε πολλές περιπτώσεις, η πρόληψη των αιμορροΐδων είναι απλώς αδύνατη. Οι άνθρωποι σήμερα συνηθίζουν να κάθονται πολλές ώρες, καθώς πολλές θέσεις εργασίας περιλαμβάνουν παρατεταμένες δραστηριότητες (περισσότερες από 7 ώρες) στην ίδια θέση μπροστά από έναν υπολογιστή. Όποια και αν είναι η περίπτωση, μπορείτε να ακολουθήσετε ορισμένες συμβουλές για να αποφύγετε μια θρομβωμένη αιμορροΐδα. Μερικές από αυτές είναι οι εξής:

 • Να τρώτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και να παίρνετε συμπληρώματα διατροφής, τα οποία υποδεικνύονται πάντα από ιατρό ή επαγγελματία διατροφής. Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες στη διατροφή πρέπει να ανέρχεται σε 30 γραμμάρια την ημέρα.
 • Να πίνετε πολλά υγρά. Αυτό μπορεί να μαλακώσει τα κόπρανα και έτσι να μειώσει την πίεση κατά την αφόδευση.
 • Άσκηση και αποφυγή καθιστικού τρόπου ζωής. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής δεν προλαμβάνει μόνο τις θρομβωμένες αιμορροΐδες, αλλά επίσης αποτρέπει την υψηλή αρτηριακή πίεση και τον διαβήτη.

Δώστε προσοχή στο αίμα στα κόπρανα

Οι θρομβωμένες αιμορροΐδες είναι μια σπάνια επιπλοκή, καθώς αυτή η κατάσταση παραμένει σε μια ήπια, ενοχλητική μορφή, τις περισσότερες φορές. Ωστόσο, σε περίπτωση συμπτωμάτων, είναι καλύτερο να επισκεφτείτε αμέσως έναν γιατρό. Εάν έχετε κοκκινωπό αίμα με τα κόπρανα ή χρειάζεστε πολλή προσπάθεια για να αφοδεύσετε, τότε σας συνιστούμε να πάτε σε έναν διατροφολόγο. Μόνο τότε μπορείτε να αποφύγετε τις επιπλοκές.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.