Ωχρά ή λευκά κόπρανα: Αίτια και την αντιμετώπιση

6 Σεπτεμβρίου 2019
Αν τα κόπρανά σας είναι λευκά, τότε μάλλον υπάρχει πρόβλημα. Στο σημερινό άρθρο, θα σας πούμε γιατί μπορεί να συμβεί αυτό, καθώς απαιτεί άμεση προσοχή.

Τα κόπρανα μπορούν να έχουν διαφορετικές αποχρώσεις του καφέ, ακόμη και να είναι πράσινα ή μαύρα. Ωστόσο, τα λευκά κόπρανα δεν είναι φυσιολογικά και απαιτούν άμεση προσοχή.

Τα κόπρανά σας μπορούν να σας δώσουν πληροφορίες σχετικά με παθήσεις των εντέρων σας και του πεπτικού σας συστήματος. Η αλλαγή στο χρώμα μπορεί να σας προειδοποιεί για μια μόλυνση ή μια ασθένεια.

Ωχρά ή λευκά κόπρανα

Όταν έχετε ωχρά ή λευκά κόπρανα, σημαίνει πως έχετε κάποιο πρόβλημα με το σύστημα των χοληφόρων (πάγκρεας, συκώτι ή χοληδόχο κύστη). Το καφέ χρώμα στα κόπρανα προέρχεται από τα χολικά άλατα που εκκρίνει το συκώτι σας.

Αν τα κόπρανά σας είναι λευκά, σημαίνει ότι υπάρχει κάποια μόλυνση στο συκώτι σαςη οποία επιβραδύνει την παραγωγή της χολής, ή πιθανόν να υπάρχει κάποιο εμπόδιο στους χολικούς αγωγούς. Υπάρχει επίσης πιθανότητα να μη μπορεί το πεπτικό σας σύστημα ν’ απορροφήσει σωστά τα λίπη. Από την άλλη, αν τα κόπρανά σας είναι ανοιχτού χρώματος (κίτρινα ή γκρι) και λιπαρά, αυτή η πάθηση ονομάζεται «κολίτιδα.»

Είναι συνηθισμένο να βιώσετε κάποιο πρόβλημα κατά τη διάρκεια της ζωής σας. Υπάρχουν αλλαγές που ποικίλουν, από απλές και προσωρινές, έως ανησυχητικές και απειλητικές για τη ζωή.

Ίσως παρατηρήσετε αλλαγές στο χρώμα των κοπράνων σας, όπως επίσης και στη συνοχή ή την οσμή τους.

Διαβάστε επίσης: Λάδι μαγνησίου για τη θεραπεία των πόνων στα πόδια

Αίτια εμφάνισης λευκών κοπράνων

Αν συνειδητοποιήσετε πως έχετε λευκά κόπρανα, μπορούν να προέρχονται από τα ακόλουθα:

1. Φαρμακευτική αγωγή

Λευκά κόπρανα: Χάπια

Η κατανάλωση ορισμένων φαρμακευτικών αγωγών, μπορεί ν’ αλλάξει το χρώμα των κοπράνων σας.

Συνήθως ο ένοχος γι’ αυτό είναι τα αντιβιοτικά, όπως εκείνα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση μολύνσεων όπως φυματίωση ή εντερικά προβλήματα όπως διάρροια. Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα και τα αντισυλληπτικά χάπια, μπορούν επίσης να προκαλέσουν λευκά κόπρανα. Κάτι άλλο που μπορεί να προκαλέσει την παραγωγή λευκών κοπράνων είναι τα αναβολικά στεροειδή, τα οποία μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα και ηπατίτιδα που προκαλείται από φάρμακα.

Τα συμπτώματα αυτά εξαφανίζονται συνήθως μέσα σε μερικές εβδομάδες, αφότου σταματήσετε τη φαρμακευτική αγωγή.

2. Ηπατίτιδα

Η ηπατίτιδα είναι η πάθηση κατά την οποία προκαλείται φλεγμονή στο συκώτι σας, συνήθως εξαιτίας κάποιου ιού, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την ηπατίτιδα Α, Β ή C. Δυστυχώς, η ηπατίτιδα C είναι η πιο επικίνδυνη, αν δεν την αντιμετωπίσετε μπορεί να αποδειχθεί θανάσιμη.

Ένα από τα συμπτώματα της ηπατίτιδας είναι τα ωχρά ή λευκά κόπρανα, που προκαλούνται από τη δυσλειτουργία του συκωτιού.

3. Αλκοολική ηπατίτιδα

Λευκά κόπρανα: Ποτήρι με μπίρα

Αυτή η ασθένεια προκαλείται από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Πυροδοτεί τη φλεγμονή του συκωτιού. Ο χρόνος που χρειάζεται για να εκδηλωθεί, εξαρτάται από τις ποσότητες αλκοόλ που πίνετε.

Στα συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται κούραση, πρήξιμο, ηπατική εγκεφαλοπάθεια, και ίκτερος.

Η αλκοολική ή η ιογενής ηπατίτιδα, μπορεί να είναι αποτέλεσμα κίρρωσης του ήπατος.

4. Χολική κίρρωση

Η χολική κίρρωση είναι μια χρόνια και μη αναστρέψιμη ασθένεια του συκωτιού, στις τελευταίες φάσεις της. Συμβαίνει όταν καταστρέφονται τα κύτταρα του συκωτιού σας.

Προκαλείται ερεθισμός και φλεγμονή στους χολικούς αγωγούς του συκωτιού. Σταματά η ροή της χολής και έτσι καταστρέφονται τα κύτταρα του συκωτιού. Η κίρρωση είναι οι ουλές οι οποίες προκαλούνται ως συνέπεια.

Μία από τις πολλές επιπτώσεις της κίρρωσης είναι να μετατρέπεται το χρώμα των κοπράνων σας σε λευκό όπως αναφέρει και στην έρευνά του ο Δρ. Vasiliy Ivanovich Reshetnyak την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ.

5. Καρκίνος

Καρκινικά κύτταρα

Κάποια είδη καρκίνου μπορούν να προκαλέσουν ωχρά ή λευκά κόπρανα, συνοδευόμενα από κούραση.

Ο καρκίνος του παγκρέατος, οι όγκοι των χοληφόρων και άλλα είδη καρκίνου τα οποία μπλοκάρουν τους χολικούς αγωγούς, θα προκαλέσουν ένα ελαφρύ κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα στα κόπρανά σας, εξαιτίας της έλλειψης ενζύμων στο πάγκρεά σας.

Αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει κόπωση καθώς οι τροφές δεν χωνεύονται πλήρως και τα θρεπτικά τους συστατικά δεν απορροφούνται. Κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα τον υποσιτισμό.

6. Πέτρες στη χολή και λευκά κόπρανα

Οι πέτρες στη χολή είναι στερεοποιημένα απόβλητα, τα οποία τελικά εμποδίζουν τη ροή της χολής.

Οι πέτρες είναι φτιαγμένες από σκληρή χοληστερίνη και χολερυθρίνη. Όταν οι πέτρες στη χολή είναι πολύ μεγάλες, μπορούν να εμποδίζουν τους χολικούς αγωγούς, κάτι που κάνει ωχρά τα κόπρανά σας.

Αν δεν εξαφανιστούν με φαρμακευτική αγωγή, τότε απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή τους.

7. Πρωτοπαθής σκληρυνόμενη χολαγγειίτιδα

Η πρωτοπαθής σκληρυνόμενη χολαγγειίτιδα είναι μια ασθένεια κατά την οποία προκαλείται φλεγμονή στους χολικούς αγωγούς ή σχηματίζονται ουλές σ’ αυτούς.

Η πάθηση αυτή προκαλεί μειωμένη ροή της χολής, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη χρώματος.

Ωστόσο, η πάθηση αυτή αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργείο.

Διάγνωση και θεραπεία από τα λευκά κόπρανα

Γυναίκα στην τουαλέτα

Η εμφάνιση λευκών κοπράνων είναι μια σοβαρή πάθηση, η οποία θα πρέπει να συζητηθεί γρήγορα με τον γιατρός σας, ο οποίος θα μπορέσει να σας παρέχει τη σωστή θεραπεία μόλις αναγνωρίσει την αιτία.

Θα χρειαστείτε τις ακόλουθες εξετάσεις για να πάρετε μια σωστή διάγνωση:

 • Αιματολογικές εξετάσεις, ώστε να προσδιορίσετε αν υπάρχει κάποιο είδος ανωμαλίας.
 • Μία αξονική τομογραφία, για να έχετε μια εσωτερική εικόνα του σώματός σας.
 • Ενδοσκοπική αναδρομική χολαγγειοπαγκρεατογραφία (ERCP), ένας ειδικός τύπος μαγνητικής τομογραφίας, ο οποίος λαμβάνει λεπτομερείς εικόνες του χολικού συστήματος.
 • Ένα κοιλιακό υπέρηχο που θα σας παράγει μια εικόνα των οργάνων σας και θα πιστοποιήσει πως όλα είναι καλά.
 • Εξετάσεις λειτουργίας του συκωτιού.
 • Χειρουργική επέμβαση για ν’ αναγνωριστούν προβλήματα στη χοληδόχο κύστη.

Μόλις θεραπεύσετε την αιτία που προκαλεί τα λευκά κόπρανα, τότε τα κόπρανά σας θα πρέπει να επιστρέψουν στο φυσιολογικό τους χρώμα. Όμως, αν το πρόβλημα δε θεραπευτεί, τότε η αλλαγή ίσως είναι μόνιμη.

Λευκά κόπρανα στα παιδιά – Αίτια και αντιμετώπιση

Είναι πάντοτε σημαντικό να προσέχετε την εντερική κινητικότητα των παιδιών σας, καθώς μπορεί να σας βοηθήσει ν’ αναγνωρίσετε προβλήματα υγείας.

Τα λευκά κόπρανα ή η διάρροια είναι συνηθισμένα στα παιδιά, κάποιες φορές εξαιτίας του γάλακτος ή άλλων προϊόντων που δεν τους «κάθονται» καλά.

Θα πρέπει να προσέχετε πάντοτε την αιτία των λευκών κοπράνων και το ποια μπορεί να είναι η πιο σωστή θεραπεία.

Δείτε επίσης: 6 συμπτώματα που προκαλούν τα εντερικά παράσιτα

Αίτια λευκών κοπράνων στα παιδιά

 • Η ποιότητα, η ποσότητα και τα συστατικά όσων τρώνε.
 • Η κατανάλωση κρύων φαγητών.
 • Η φτωχή απορρόφηση τροφής, εξαιτίας κάποιου παράσιτου το οποίο προκαλεί ζημιά στα έντερα.
 • Η ηπατίτιδα, επειδή το συκώτι δυσλειτουργεί και δεν παράγει σωστά την απαιτούμενη χολή.

Αντιμετώπιση των ωχρών ή λευκών κοπράνων στα παιδιά

Το πρώτο πράγμα το οποίο πρέπει να κάνετε, είναι να πάτε στον γιατρό σας. Εκείνος θα κάνει μια καλλιέργεια κοπράνων.

Το σημαντικότερο πράγμα είναι να δώσετε στα παιδιά να πιουν πολλά υγρά, ώστε ν’ αποφευχθεί η αφυδάτωση. Απαιτούνται, πολύ νερό και μεταλλικά άλατα.

Ορισμένες φορές, υπάρχουν μικρόβια τα οποία προκαλούν λευκά κόπρανα και ίσως χρειαστεί μια θεραπεία με αντιβιοτικά.

Μη χορηγείτε ποτέ φάρμακα κατά της διάρροιας, τα οποία περιέχουν λοπεραμίδη, στα παιδιά σας χωρίς τη συνταγή γιατρού.

 • Beckingham IJ, Ryder SD. ABC of diseases of liver, pancreas, and biliary system. Investigation of liver and biliary disease. BMJ. 2001;322(7277):33–36. doi:10.1136/bmj.322.7277.33
 • Thomas ME, Luton P, Mortimer JY. Virus diarrhoea associated with pale fatty faeces. J Hyg (Lond). 1981;87(2):313–319. doi:10.1017/s0022172400069539
 • Stern TA, Pallais JC, Scharf JM, Schlozman SC. Found in feces: differential diagnosis, workup, and treatment. Prim Care Companion CNS Disord. 2012;14(3):PCC.12f01341. doi:10.4088/PCC.12f01341