Αιτίες για τον οξύ πόνο στη μέση και πώς να τον αντιμετωπίσετε

Η οξεία οσφυαλγία είναι ένα συχνό κλινικό σύμπτωμα, καθώς το 80% των ανθρώπων υποφέρουν από αυτήν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Τα αίτια είναι σχεδόν πάντα άγνωστα. Θέλετε να μάθετε περισσότερα γι' αυτήν;
Αιτίες για τον οξύ πόνο στη μέση και πώς να τον αντιμετωπίσετε
Samuel Antonio Sánchez Amador

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από βιολόγο Samuel Antonio Sánchez Amador.

Τελευταία ενημέρωση: 13 Οκτωβρίου, 2022

Η “οσφυαλγία” είναι ένας όρος που αναφέρεται σε εντοπισμένο πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης, στο επίπεδο της σπονδυλικής στήλης, των συνδέσμων, των μυών και των νεύρων της περιοχής. Δεν αποτελεί από μόνη της ασθένεια ή διάγνωση, αλλά σύμπτωμα μιας άλλης υποκείμενης διαδικασίας. Σήμερα, θα μάθουμε τις αιτίες γι’ αυτόν τον οξύ πόνο στη μέση.

Όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο πόνος στη μέση είναι η κύρια αιτία αναπηρίας στον κόσμο. Οι μυοσκελετικές διαταραχές, εξάλλου, αντιπροσωπεύουν το υψηλότερο ποσοστό επίμονων επώδυνων ασθενειών, μετά τον καρκίνο.

Περισσότερο από το 70% των ανθρώπων αισθάνονται πόνο στην πλάτη κάποια στιγμή στη ζωή τους. Για το λόγο αυτό, αποτελεί ένα αρκετά συχνό σύμπτωμα στον ιατρικό τομέα. Σήμερα θα σας πούμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον οξύ πόνο στη μέση, αφού αναμφίβολα κάποια στιγμή θα χρειαστεί να τον αντιμετωπίσετε.

Πιθανές αιτίες του οξέος πόνου στη μέση

Ο οξύς πόνος στη μέση είναι ένας σποραδικός πόνος που εμφανίζεται στην οσφυϊκή περιοχή, συνήθως συνοδευόμενος από μια ακτινοβολία της ενόχλησης σε άλλες κοντινές περιοχές. Συχνά είναι ένα σύμπτωμα που υποχωρεί φυσιολογικά. Στην πραγματικότητα, μόνο στο 7% των περιπτώσεων η ενόχληση γίνεται χρόνια.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι το 70% έως 80% του πληθυσμού θα υποφέρει από αυτήν την ενόχληση κάποια στιγμή στη ζωή του. Επιπλέον, το 75% όσων το έχουν βιώσει θα ξαναβιώσουν το σύμπτωμα -τουλάχιστον μία φορά- μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Πύλες όπως η Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη των ΗΠΑ παραθέτουν τις πιθανές αιτίες του οξέος πόνου στη μέση. Αυτές είναι οι εξής:

 • Κατάγματα συμπίεσης της σπονδυλικής στήλης λόγω οστεοπόρωσης, δηλαδή σταδιακή μείωση της οστικής πυκνότητας.
 • Καρκίνος που αφορά τη σπονδυλική στήλη.
 • Πολύ σφιγμένοι μύες.
 • Δισκοκήλη.
 • Ισχιαλγία.
 • Λοιμώξεις και άλλες ασθένειες.

Σε γενικές γραμμές, το 90% των περιπτώσεων οξέος πόνου στη μέση μπορεί να αποδοθεί σε σπονδυλικά και παρασπονδυλικά αίτια, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη συγκεκριμένη διάγνωση. Ωστόσο, δεν συνοδεύονται σχεδόν ποτέ από δομικές δυσλειτουργίες. Μάλιστα υποχωρούν από μόνα τους με την πάροδο του χρόνου.

Μόνο το 3% έως 5% του πόνου στη μέση αποδίδεται σε σοβαρή υποκείμενη παθολογία.

acute low back pain
Ο πόνος στη μέση είναι ο πόνος που εντοπίζεται στο κάτω μέρος της μέσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις υποχωρεί χωρίς επιπλοκές.

Συνήθεις κλινικές εκδηλώσεις

Το να μιλάμε για συμπτώματα οξείας οσφυαλγίας είναι τεχνικά λανθασμένο, καθώς η κατάσταση αυτή αποτελεί από μόνη της σύμπτωμα μιας άλλης υποκείμενης διεργασίας. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν ορισμένες κλινικές εκδηλώσεις που μας επιτρέπουν να αναγνωρίσουμε την πάθηση. Αυτές είναι οι εξής:

 • Μηχανικός πόνος στο 90% των περιπτώσεων. Δηλαδή, μια ενόχληση που είναι εμφανής σε ορισμένες στάσεις και όταν καταβάλλεται προσπάθεια.
 • Ακτινοβόλος πόνος. Δυσφορία που παρουσιάζεται όταν βήχετε, αφοδεύετε, γελάτε ή μιλάτε δυνατά.
 • Μη μηχανικός πόνος. Ένας πολύ ενοχλητικός και επίμονος πόνος που αυξάνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Μπορεί ακόμη και να ξυπνήσει τον πάσχοντα, εμποδίζοντας την ανάπαυση.
 • Δυσφορία που επεκτείνεται στο πόδι, το ισχίο ή το πέλμα του ποδιού.

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό;

Υπάρχουν ορισμένα προειδοποιητικά σημάδια που εμφανίζονται μαζί με τον οξύ πόνο στη μέση όταν υπάρχουν πιθανές επιπλοκές. Εάν είναι έτσι, είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε επειγόντως έναν γιατρό. Συγκεκριμένα, είναι απαραίτητο να τον συμβουλευτείτε εάν η κινητικότητα έχει μειωθεί, εάν υπάρχει απώλεια βάρους, πυρετός ή πόνος σε άλλες αρθρώσεις.

Συνιστάται επίσης να συμβουλευτείτε σε περίπτωση ιστορικού βίαιου τραύματος, αίσθησης ασθένειας, εμφανών παραμορφώσεων ή δραστικής απώλειας της μυϊκής δύναμης. Τέλος, εάν ο πόνος επιμένει κατά τη διάρκεια των εβδομάδων και δεν βελτιώνεται, η επίσκεψη σε επαγγελματία είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη.

Θεραπείες και συστάσεις για τον πόνο στη μέση

Ο οξύς πόνος στη μέση αντιμετωπίζεται σε διάφορα μέτωπα. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση κορτικοστεροειδών, αναλγητικών, μυοχαλαρωτικών και φυσιοθεραπευτικής βοήθειας. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, είναι σημαντικό ο ασθενής να μάθει πώς να διαχειρίζεται τον πόνο στο σπίτι. Ακολουθούν ορισμένες εύκολες συμβουλές.

 • Αναστείλετε τη φυσιολογική σωματική δραστηριότητα για τις πρώτες ημέρες.
 • Εφαρμόστε θερμότητα ή πάγο στην περιοχή όπου γίνεται αισθητός ο πόνος.
 • Πάρτε αναλγητικά χωρίς συνταγή, όπως η ιβουπροφαίνη, για να ανακουφιστείτε από τον πόνο.

Μία από τις πιο διαδεδομένες προκαταλήψεις σχετικά με τον οξύ πόνο στη μέση είναι ότι ο ασθενής πρέπει να παραμείνει στο κρεβάτι. Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Εκτός αν ο πόνος είναι αφόρητος, συνιστάται, μετά τις πρώτες ημέρες, ο ασθενής να εκτελεί αερόβιες ασκήσεις και φυσικοθεραπεία.

acute low back pain at work
Για την αποφυγή επιπλοκών, συνιστάται η αναστολή των συνήθων δραστηριοτήτων κατά τις πρώτες ημέρες του πόνου.

Τι πρέπει να θυμάστε για τον οξύ πόνο στη μέση;

Ο οξύς πόνος στη μέση είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις των ανθρώπων. Παρόλο που τις περισσότερες φορές είναι ήπιος και υποχωρεί από μόνος του, είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη σας κάποια προσοχή για να αποφύγετε επιπλοκές.

Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι συχνά αποτελεί σύμπτωμα άλλων υποκείμενων ασθενειών. Έτσι, εάν συνοδεύεται από άλλες κλινικές εκδηλώσεις, είναι προτιμότερο να συμβουλευτείτε γιατρό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.