Αλοιφή με έλαιο άρνικας και έλαιο καρύδας για τον πόνο στη μέση

Αν και το έλαιο άρνικας είναι ευρέως γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, το έλαιο καρύδας μπορεί επίσης να βοηθήσει όταν προσπαθείτε να βρείτε ανακούφιση από τον πόνο στη μέση.
Αλοιφή με έλαιο άρνικας και έλαιο καρύδας για τον πόνο στη μέση

Τελευταία ενημέρωση: 06 Μαρτίου, 2019

Γνωρίζατε ότι μπορείτε να αντιμετωπίσετε φυσικά τον πόνο στη μέση χρησιμοποιώντας μια σπιτική αλοιφή με έλαιο άρνικας και έλαιο καρύδας;

Ο πόνος στη μέση, επίσης γνωστός ως λουμπάγκο, είναι μια έντονη ενόχληση στο κάτω μέρος της πλάτης. Συνήθως ο έντονος πόνος συνοδεύεται από φλεγμονή. Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι η αποδυνάμωση των μυών λόγω ηλικίας.

Στο παρακάτω άρθρο θα σας παρουσιάσουμε μια οικονομική και εύκολη αλοιφή που μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι για να αντιμετωπίσετε τον πόνο στη μέση.

Τι είναι ο πόνος στη μέση;

Ο πόνος αυτός μπορεί να παρουσιαστεί και στις γυναίκες και στους άνδρες, ενώ συχνά εμφανίζεται σε ηλικία μεταξύ 30 και 50 ετών. Πρόκειται για έναν πόνο που εντοπίζεται στο ύψος των νεφρών και αποτελεί έναν από τους πιο συνηθισμένους λόγους επίσκεψης στον γιατρό και απουσίας από την εργασία.

Οι κύριες αιτίες αυτού του πόνου είναι η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου ή η φθορά των σπονδύλων, που επιδεινώνεται με την ηλικία.

Όσο μεγαλώνουμε, τόσο περισσότερο αποδυναμώνονται τα οστά μας, τόσο λιγότερο ευλύγιστοι είμαστε και τόσο πιο αδύναμοι γίνονται οι μύες μας. Παράλληλα οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι χάνουν υγρά και ευλυγισία και δεν είναι τόσο καλά προστατευμένοι.

Ποιες είναι οι αιτίες του πόνου στη μέση;

Το λουμπάγκο έχει πολλές διαφορετικές αιτίες, που συχνά συνδέονται με την ηλικία.

Η αποδυνάμωση των μυών αποτελεί μία συνηθισμένη αιτία. Μερικές φορές η έντονη προσπάθεια ανύψωσης κάποιου βαριού αντικειμένου μπορεί να προκαλέσει τράβηγμα στους μύες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με την ανύψωση αντικειμένων ή ακόμα και με το περπάτημα.

Αλοιφή με έλαιο άρνικας

Άλλες παθήσεις μπορούν, με τη σειρά τους, επίσης να προκαλέσουν πόνο στη μέση:

 • Η ισχιαλγία, που εκδηλώνεται ως έντονος πόνος στο πόδι, μπορεί να προκαλέσει πόνο στη μέση. Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε το άρθρο του Mathews εδώ.
 • Η σπονδυλολίσθηση περιλαμβάνει τη μετατόπιση ενός σπονδύλου στο κάτω μέρος της μέσης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αστάθεια και να επηρεάσει τα νεύρα.
 • Η οστεοαρθρίτιδα στη μέση, όπου φθείρονται οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι. Αυτό προκαλεί φλεγμονή καθώς και έλλειψη σταθερότητας στη μέση. Η συγκεκριμένη πάθηση προκαλεί πόνο, φλεγμονή και ενόχληση στη μέση. Μπορεί επίσης σε πολλές περιπτώσεις να προκαλέσει και ισχιαλγία.
 • Άλλες συνηθισμένες αιτίες είναι τα κατάγματα νωτιαίου μυελού, η οστεοπόρωση, ο καρκίνος της σπονδυλικής στήλης, η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, οι λοιμώξεις των νεφρών, οι νεφρόλιθοι, προβλήματα στα γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα, ή προβλήματα που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη.

Ευτυχώς υπάρχουν αλοιφές που μπορούν να αποδειχτούν πολύ αποτελεσματικές για τη φυσική αντιμετώπιση του πόνου στη μέση, όπως η αλοιφή με έλαιο άρνικας και έλαιο καρύδας.

Αλοιφή με έλαιο άρνικας και έλαιο καρύδας για τον πόνο στη μέση

Άρνικα

Το συστατικό αυτό έχει αναλγητικές ιδιότητες οι οποίες καταπραΰνουν τον πόνο που προκαλείται από διαστρέμματα ή άλλους μυϊκούς τραυματισμούς. Η άρνικα έχει επίσης αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθάει στη μείωση του οιδήματος που προκαλούν οι τραυματισμοί, χάρη σε ένα συστατικό της που είναι γνωστό ως ελεναλίνη.

Χάρη στις αντιμικροβιακές της ιδιότητες, μπορεί να καταπραΰνει τον ερεθισμό όταν απλώνεται στο δέρμα.

Αλοιφή με έλαιο άρνικας

Η άρνικα έχει επίσης την ικανότητα να διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος. Βοηθάει στην αντιμετώπιση των μελανιών και μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισής τους.

Έλαιο καρύδας

Τα κορεσμένα λίπη στο έλαιο καρύδας απορροφώνται πολύ εύκολα από το σώμα.

Στα συστατικά του ελαίου καρύδας περιλαμβάνονται το λαυρικό οξύ, το παλμιτικό οξύ, το μυριστικό οξύ, το ολεϊκό οξύ και το λινολεϊκό οξύ. Το έλαιο καρύδας περιέχει σίδηρο και βιταμίνες Ε και Κ, γεγονός που το καθιστά ένα εξαιρετικό προϊόν για την υγεία σας.

Επιπλέον, το έλαιο καρύδας έχει αντιμικροβιακή, αντιμυκητιακή και αντιβακτηριακή δράση. Διεγείρει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα και χρησιμοποιείται ως μυοχαλαρωτικό.

Ο συνδυασμός των ιδιοτήτων του ελαίου άρνικας και του ελαίου καρύδας αποδεικνύεται μια οικονομική και εύκολη φυσική λύση για την αντιμετώπιση του πόνου στη μέση. Η προσθήκη λίγου κεριού μέλισσας εξασφαλίζει στην αλοιφή με έλαιο άρνικας και έλαιο καρύδας υφή και κάνει πιο εύκολη την εφαρμογή της.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 10 τρόποι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το έλαιο καρύδας.

 

Αλοιφή με έλαιο άρνικας και έλαιο καρύδας: μια φυσική συνταγή

Υλικά

 • 3 κουταλιές της σούπας κερί μέλισσας (45 g)
 • 1 κουταλιά της σούπας έλαιο καρύδας (15 ml)
 • 2 κουταλιές της σούπας έλαιο άρνικας (30 ml)

Οδηγίες

 • Ζεστάνετε το κερί μέλισσας σε μπεν-μαρί.
 • Όταν λιώσει, χαμηλώστε τη θερμοκρασία και προσθέστε το έλαιο άρνικας και το έλαιο καρύδας.
 • Ανακατέψτε, σβήστε την εστία και αφήστε το μείγμα να κρυώσει.
 • Εφαρμόζετε την αλοιφή με έλαιο άρνικας και έλαιο καρύδας δύο φορές τη μέρα.

 

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Θεραπεύστε κιρσούς και ευρυαγγείες με αλοιφή άρνικας.

 

Αν αρχίσετε να προσέχετε ότι πονάει η μέση σας, είναι καλύτερα να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα πριν επιδεινωθεί. Όπως αναφέραμε, οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές, όμως υπάρχει συγκεκριμένη θεραπευτική αγωγή για κάθε μία από αυτές.

Ενώ περιμένετε να λάβετε την αγωγή που είναι κατάλληλη για σας, μπορείτε να χρησιμοποιείτε την αλοιφή με έλαιο άρνικας και έλαιο καρύδας για να καταπραΰνετε τον πόνο. Έχει πραγματικά γρήγορη δράση και είναι ασφαλής και φυσική.

 

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • M. ANTONIA DÍEZ GARCÍA, IZASKUN BEIKA MENTXACA, JUAN LUIS HERRERO ERQUÍÑIGO. Lumbalgia y ciática. Farmacia profesional. Vol. 17. Núm. 9. páginas 66-74 (Octubre 2003). 
 • Mariani, E & Oriani, G & Donarini, C & Guerrerio, T & Landoni, G & Grampella, D & Portalupi, Emanuela. (2009). Anthroposophical injectable Arnica montana extract in acute low back pain : A prospective study. European Journal of Integrative Medicine. 1. 239-240. 10.1016/j.eujim.2009.08.033.
 • del Puerto Horta, Myrna & Casas Insua, Leivis & Cañete Villafranca, Roberto. (2013). Usos más frecuentes de Arnica montana. Revista Cubana de Plantas Medicinales. 18. 315-326.
 • Waizel-Bucay J; Cruz-Juárez, M. Arnica montana L, planta medicinal europea con relevancia. [Documento en línea] Pp. 98- 109.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.