Πώς να αποτρέψετε τον πόνο στην πλάτη

Η σωματική δραστηριότητα βοηθά στην ενδυνάμωση και τόνωση των μυών μας και μειώνει τον κίνδυνο πόνου στην πλάτη. Κάντε αθλήματα όπως το κολύμπι, το πιλάτες ή τη γιόγκα, αλλά αποφύγετε αυτά που απαιτούν υπερβολική δύναμη και επηρεάζουν την περιοχή της πλάτης, εάν θέλετε να αποτρέψετε τον πόνο στην πλάτη.
Πώς να αποτρέψετε τον πόνο στην πλάτη
Carlos Fabián Avila

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Carlos Fabián Avila.

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Είναι απαραίτητο να αποτρέψετε τον πόνο στην πλάτη για να παραμείνετε υγιείς και παραγωγικοί στη δουλειά.

Δυστυχώς, ο πόνος στην πλάτη είναι ένα κοινό πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, κατατάσσεται ως η δεύτερη κύρια αιτία αναρρωτικής άδειας μετά από τραυματισμούς που σχετίζονται με τη δουλειά. Σύμφωνα με τους γιατρούς, οι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν κάποια μορφή πόνου στην πλάτη στη ζωή τους. Οι αιτίες μπορεί να ποικίλλουν, αλλά εκτιμάται ότι η πλειονότητα των περιπτώσεων προκύπτουν στο εργασιακό περιβάλλον.

Από τη μία, υπάρχουν κάποιες δουλειές που απαιτούν σωματική ένταση και κινήσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο να υποφέρετε από πόνους στην πλάτη. Από την άλλη πλευρά, οι δουλειές γραφείου προκαλούν πόνους στην πλάτη λόγω κακής στάσης του σώματος και παρατεταμένου καθίσματος.

Ωστόσο, έχοντας υπόψη κάποιες βασικές συστάσεις, μπορούμε να αποτρέψουμε τον πόνο στην πλάτη στις περισσότερες περιπτώσεις.

Πώς να αποτρέψετε τον πόνο στην πλάτη

Ακολουθούν μερικές απλές συμβουλές για την πρόληψη του πόνου στην πλάτη.

Αποφύγετε να κουβαλάτε υπερβολικό βάρος

Το να κουβαλάτε υπερβολικό βάρος στην πλάτη σας είναι μια από τις κύριες αιτίες πόνου σε αυτή την περιοχή του σώματος. Μάλιστα, μια μελέτη της Mayo Clinic δείχνει ότι ο πόνος στην πλάτη που εμφανίζεται ξαφνικά και διαρκεί λιγότερο από έξι εβδομάδες (οξύς) μπορεί να είναι αποτέλεσμα πτώσης ή άρσης βαριού αντικειμένου, ενώ ο πόνος στην πλάτη που διαρκεί περισσότερο από τρεις μήνες (χρόνιος) είναι λιγότερο συχνός από τον οξύ πόνο.

Επομένως, είναι καλή ιδέα να θυμάστε ότι όταν πρέπει να σηκώσετε ένα σημαντικό βάρος, θα πρέπει να το κάνετε χρησιμοποιώντας τα πόδια, προσθέτοντας σωστή στάση και ακολουθία κινήσεων και αποφεύγοντας να πέφτει το βάρος στην πλάτη ή στο κάτω μέρος της πλάτης.

Οι ασκήσεις τόνωσης είναι εξαιρετικές για την πρόληψη του πόνου στην πλάτη

Πώς να αποτρέψετε τον πόνο στην πλάτη

Ο αθλητισμός και η σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητα για την πρόληψη του πόνου στην πλάτη. Επιπλέον, βοηθούν στην ενδυνάμωση και τόνωση των μυών, μειώνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου το είδος του αθλήματος.

Σπορ ή δραστηριότητες που είναι σκληρές στην πλάτη είναι, για παράδειγμα, το μπαλέτο και το μπάσκετ. Εν τω μεταξύ, αθλήματα και δραστηριότητες όπως κολύμπι, πιλάτες ή γιόγκα, ενδείκνυνται για την ενίσχυσή της.

Σε αυτή την περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε τον σωστό τύπο υποδημάτων, καθώς η σωματική δραστηριότητα με ακατάλληλα υποδήματα μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο στην πλάτη.

Υιοθετήστε τη σωστή στάση του σώματος

Στη συνέχεια, είναι πολύ σημαντικό να υιοθετήσετε μια σωστή στάση όταν κάθεστε, περπατάτε και στέκεστε. Για να επιτύχετε μια καλή στάση, είναι σημαντικό να εστιάσετε τη δύναμή σας στο κάτω μέρος της πλάτης και να ισιώσετε τη σπονδυλική σας στήλη .

Όταν στέκεστε ή περπατάτε, η πλάτη πρέπει να είναι ίσια και να αποφεύγεται η δημοφιλής καμπυλωτή φόρμα. Εάν πρέπει να σκύψετε για να σηκώσετε κάτι, οι γιατροί συνιστούν να λυγίζετε τα γόνατά σας και όχι την πλάτη σας.

Επιλέξτε το κατάλληλο στρώμα για να αποφύγετε τον πόνο στην πλάτη

Hacer la cama

Το στρώμα του κρεβατιού μας είναι εκεί που η πλάτη μας στηρίζεται για πολλή ώρα και εκεί που υποτίθεται ότι χαλαρώνει.

Ωστόσο, όταν το στρώμα είναι πολύ άκαμπτο ή πολύ μαλακό, ο πόνος στην πλάτη είναι πιο συχνός. Στην πραγματικότητα, μπορούν να διακόψουν τον ύπνο σας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα κατάλληλο στρώμα.

Ακολουθήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής για να αποτρέψετε τον πόνο στην πλάτη

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής είναι καθοριστικός για την πρόληψη του πόνου στην πλάτη. Για παράδειγμα, το υπερβολικό βάρος δεν είναι υγιές, καθώς ασκεί μεγαλύτερη πίεση και καταπόνηση στην πλάτη.

Τέλος, είναι σημαντικό να υπάρχει συναισθηματική ισορροπία, καθώς το άγχος και η κατάθλιψη συνδέονται επίσης με πόνους στην πλάτη και ένταση.

Κοιμηθείτε ανάσκελα ή στο πλάι: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή;

dormir1 (1)

Η στάση του ύπνου είναι επίσης πολύ σημαντική για την πρόληψη του πόνου στην πλάτη. Έχοντας κατά νου ότι το σώμα μας ξεκουράζεται για 6 έως 8 ώρες ενώ κοιμόμαστε, είναι σημαντικό να κοιμόμαστε ανάσκελα ή σε εμβρυϊκή θέση.

Ο ύπνος μπρούμυτα δεν ενδείκνυται καθόλου, καθώς προκαλεί αλλοιώσεις στη φυσιολογική καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης και αναγκάζει τον αυχένα να παραμείνει γυρισμένος προς τη μία από τις δύο πλευρές, γεγονός που καταστρέφει τη σπονδυλική στήλη.

Αποφύγετε το άγχος για να αποφύγετε τον πόνο στην πλάτη

Το άγχος είναι μια κοινή αιτία πόνου στην πλάτη που εμφανίζεται στη δουλειά ή στο σπίτι. Το άγχος δημιουργεί ένταση στην πλάτη και μπορεί να σας εμποδίσει να κάνετε κανονικά τις δραστηριότητές σας.

Για να αποφευχθεί αυτό, συνιστάται να κάνετε διαλείμματα βαθιάς αναπνοής και να κάνετε ασκήσεις διατάσεων τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.

Επισκεφθείτε το γιατρό σας για συμβουλές

Συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να επισκεφτείτε το γιατρό σας εάν έχετε επαναλαμβανόμενους πόνους στην πλάτη, καθώς το 3% των περιπτώσεων οσφυαλγίας εξελίσσεται σε ασθένεια και οδηγεί σε πόνο στη μέση. Εάν ο πόνος στην πλάτη επιμένει για εβδομάδες, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε αμέσως έναν γιατρό για να αποτρέψετε ένα σημαντικό πρόβλημα ή να λάβετε μια σωστή διάγνωση.

Όπως μπορείτε να δείτε, η πρόληψη του πόνου στην πλάτη είναι σίγουρα στη διάθεσή σας. Μπορείτε να δοκιμάσετε ασκώντας αυτές τις συνήθειες. Ωστόσο, εάν η κατάστασή σας επιδεινωθεί ή χρειάζεστε μια πιο ενδελεχή διάγνωση, πρέπει να επιμείνουμε για άλλη μια φορά να επισκεφτείτε έναν γιατρό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Fontecha, C. García, M. Aguirre, and F. Soldado. “Dolor de espalda.” Pediatr Integral 10.7 (2006): 485-494.
  • Miralles, I. “Prevención del dolor lumbar. Efectividad de la Escuela de Columna.” Revista-sociedad Española del dolor 8 (2001): 14-21.
  • Vidal, J., et al. “Propuesta de intervención para la prevención del dolor de espalda en ámbito escolar.” Revista de Transmisión del Conocimiento Educativo y de la Salud 2.6 (2010): 536-551.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.