Πώς να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα του πυρετού

Ο πυρετός είναι η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος που εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως ρίγη, ζεστό δέρμα και εφίδρωση. Μάθετε πώς να αναγνωρίζετε τον πυρετό εδώ.
Πώς να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα του πυρετού

Τελευταία ενημέρωση: 02 Μαΐου, 2022

Ποια είναι τα συμπτώματα του πυρετού; Ο όρος “πυρετός” αναφέρεται σε αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος πάνω από τις φυσιολογικές τιμές, οπότε θα υπάρχουν καταφανή συμπτώματα. Αυτές οι πυρετικές θερμοκρασίες είναι οι εξής:

 • Πάνω από 37,8 °C από το στόμα
 • Πάνω από 37,4 ºC από τη μασχάλη
 • Πάνω από 38,2 °C από το ορθό

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, υπάρχει μια αναμενόμενη διακύμανση της θερμοκρασίας, η οποία τείνει να είναι 0,6 °C υψηλότερη το βράδυ, σε σύγκριση με το μέσο όρο τις πρώτες πρωινές ώρες. Επιπλέον, αυτό μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με καταστάσεις όπως η έκθεση στο ηλιακό φως ή ο εμμηνορροϊκός κύκλος.

Γιατί εμφανίζεται πυρετός;

Ο πυρετός οφείλεται σε μια ρυθμιζόμενη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος που λαμβάνει χώρα στον θερμοστάτη του σώματος (που βρίσκεται στην πρόσθια περιοχή του υποθαλάμου). Η αύξηση αυτή διαμεσολαβείται από παράγοντες που σχετίζονται με τη φλεγμονή (ιδίως την ιντερλευκίνη 1).

Ως αποτέλεσμα, υπάρχει αύξηση του σημείου ελέγχου που δημιουργεί την απελευθέρωση ουσιών στο αίμα (που ονομάζονται πυρογόνα). Αυτά είναι υπεύθυνα για τη μείωση της απώλειας θερμότητας (συστολή των αιμοφόρων αγγείων και παραγωγή ρίγους ), αυξάνοντας έτσι τη θερμοκρασία και επιτυγχάνοντας το νέο σημείο ρύθμισης.

Η συστολή των αγγείων παράγει διακυμάνσεις στην κυκλοφορία του αίματος. Από την άλλη πλευρά, το ρίγος οφείλεται σε ακούσια μυϊκή συστολή.

Γι’ αυτό ο πυρετός είναι μια έκφραση του ανθρώπινου οργανισμού απέναντι σε μια φλεγμονώδη διαδικασία. Σε μεγαλύτερο βαθμό, οφείλεται συνηθέστερα στην καταπολέμηση μιας λοίμωξης (ιογενούς, βακτηριακής, παρασιτικής ή μυκητιασικής). Ωστόσο, μπορεί να οφείλεται και σε άλλες διεργασίες, όπως ο καρκίνος ή οι ρευματισμοί.

Στην περίπτωση του οξέος πυρετού (που διαρκεί λιγότερο από 4 ημέρες), η αιτία είναι πιθανότατα μολυσματική. Ο μη μολυσματικός πυρετός είναι συνήθως υποτροπιάζων ή χρόνιος.

Escalofríos por fiebre.
Μεταξύ των συμπτωμάτων του πυρετού, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε το ρίγος, το οποίο συχνά εμφανίζεται πριν αυξηθεί η θερμοκρασία του σώματός μας.

Τα στάδια του πυρετού

Τα στάδια του πυρετού μπορούν να προσδιοριστούν κλινικά και χωρίζονται στα εξής:

 1. Η άνοδος: Είναι γενικά απότομη και προηγείται ρίγος. Εάν η άνοδος είναι αργή, το ρίγος απουσιάζει.
 2. Το στάδιο της ζέστης: Πρόκειται για τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος σε ένα νέο ή αυξημένο επίπεδο που φτάνει μέχρι τους 39,5 ή 40 °C.
 3. Η φάση πτώσης ή εφίδρωσης: Ο πυρετός μπορεί να τελειώσει ξαφνικά με έντονη εφίδρωση.

Ποια είναι τα συμπτώματα του πυρετού;

Τα συμπτώματα του πυρετού μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Μπορεί να είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν σε ηλικιωμένους και βρέφη.

Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται κυρίως σε εκδηλώσεις που σχετίζονται με τη φλεγμονώδη διαδικασία, αν και η αύξηση της θερμοκρασίας από μόνη της προκαλεί γενική αδιαθεσία, κόπωση, ρίγη και εφίδρωση. Άλλες γενικές εκδηλώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Ζεστό δέρμα
 • Αυξημένος καρδιακός ρυθμός ή ταχυκαρδία λόγω αυξημένης καρδιακής παροχής
 • Αυξημένος αναπνευστικός ρυθμός
 • Αίσθημα δίψας
 • Απώλεια της όρεξης
 • Πονοκέφαλοι
 • Σπασμοί: σε ορισμένα παιδιά με γενετική προδιάθεση, η απότομη αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να τους προκαλέσει.

Στα βρέφη, οι λοιμώξεις εκδηλώνονται συνήθως με την παρουσία αυξημένης ευερεθιστότητας, έξαψης του προσώπου, λήθαργου και μειωμένης όρεξης.

Συστάσεις για καλή μέτρηση της θερμοκρασίας

Οι διάφορες οδοί μέτρησης της θερμοκρασίας είναι η στοματική, η ορθική, η μασχαλιαία και η ωτική. Τα θερμόμετρα  είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος μέτρησης της θερμοκρασίας.

Η μέθοδος της αφής είναι επίσης μία από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους για το σπίτι, αλλά είναι η λιγότερο ακριβής. Δεν μας επιτρέπει να προσδιορίσουμε την πραγματική θερμοκρασία, οπότε δεν συνιστάται ως αναφορά.

Το ίδιο θερμόμετρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλες τις διαδρομές. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να έχετε διαφορετικό θερμόμετρο για τις στοματικές και τις ορθικές οδούς. Για τα βρέφη, υπάρχουν ορθικά θερμόμετρα με λεπτότερο άκρο που μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού. Εξαίρεση, ωστόσο, αποτελεί η ωτική οδός, η οποία απαιτεί θερμόμετρο υπερύθρων για τυμπανική ανάγνωση.

Η στοματική οδός συνιστάται για ενήλικες και μεγαλύτερα παιδιά, καθώς το στόμα πρέπει να παραμένει κλειστό και το θερμόμετρο πρέπει να κρατιέται ακίνητο. Σε παιδιά ηλικίας κάτω των τριών μηνών, συνιστάται η μέτρηση με θερμόμετρο στη μασχάλη. Μεταξύ των ηλικιών τριών μηνών και πέντε ετών, συνιστάται ο ίδιος τρόπος ή ένα τυμπανικό υπέρυθρο θερμόμετρο.

Termómetro digital.
Στα βρέφη, η θερμοκρασία πρέπει να μετράται με μεθόδους που δεν αλλοιώνονται από την κίνηση του μωρού.

Πότε πρέπει να επισκεφθώ γιατρό για τα συμπτώματα του πυρετού;

Στα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες, η άμεση ιατρική φροντίδα δεν είναι συνήθως απαραίτητη για τον πυρετό, εκτός εάν υπάρχουν συμπτώματα υποκείμενης νόσου ή η θερμοκρασία είναι υψηλότερη από 40 °C. Διαφορετικό είναι το θέμα για τα βρέφη τριών μηνών και μικρότερα, για τα οποία ενδείκνυται πάντα άμεση ιατρική φροντίδα.

Συνολικά, υπάρχουν ορισμένα προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να προσέξετε για να διαπιστώσετε αν είναι καιρός να επισκεφθείτε γιατρό:

 • Αλλαγές στη διανοητική κατάσταση.
 • Έντονος πονοκέφαλος ή δύσκαμπτος αυχένας.
 • Παρουσία αιμορραγιών στο δέρμα).
 • Μείωση της αρτηριακής πίεσης.
 • Δυσκολία στην αναπνοή.
 • Θερμοκρασία υψηλότερη από 40 °C ή χαμηλότερη από 35 °C (95 °F).
 • Πρόσφατη χορήγηση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.

Ο πυρετός μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι

Εκτός από τη λήψη αντιπυρετικών φαρμάκων χωρίς συνταγή για τη μείωση των συμπτωμάτων του πυρετού, συνιστάται να χρησιμοποιείτε και σωματικά μέτρα που ενισχύουν τα αποτελέσματά τους. Αντί να κάνετε μπάνιο με κρύο νερό, είναι προτιμότερο να δροσίζεστε με χλιαρό νερό, επειδή βοηθάει στην αποβολή της θερμότητας καθώς το υγρό εξατμίζεται.

Η ιατρική αξιολόγηση δεν είναι πάντα απαραίτητη. Ωστόσο, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι ο πυρετός είναι σύμπτωμα υποκείμενης ασθένειας, οπότε είναι σημαντικό να το έχουμε κατά νου και να γνωρίζουμε πότε είναι καιρός να συμβουλευτούμε έναν γιατρό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.