Οι αιτίες της οστεοαρθρίτιδας και τρόποι αντιμετώπισής της

Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει πόνο και φλεγμονή, ενώ δυσκολεύει την κίνηση.
Οι αιτίες της οστεοαρθρίτιδας και τρόποι αντιμετώπισής της
Alejandro Duarte

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: βιοτεχνολόγο Alejandro Duarte.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Στο σημερινό μας άρθρο θα θέλαμε να σας μιλήσουμε για τις αιτίες της οστεοαρθρίτιδας και τους τρόπους αντιμετώπισής της.

Η οστεοαρθρίτιδα περικλείει ασθένειες που επηρεάζουν τους υαλικούς χόνδρους και τα υποχόνδρια οστά. Προκαλεί επίσης πόνο και φλεγμονή, ενώ αποτρέπει τη φυσιολογική κίνηση. Εξάλλου, χόνδρος είναι ο ιστός που είναι υπεύθυνος για την κάλυψη των απολήξεων αυτών των οστών και είναι σημαντικός για τη σωστή λειτουργία της άρθρωσης.

Η οστεοαρθρίτιδα οδηγεί στον εκφυλισμό του αρθρικού χόνδρου. Έπειτα, τα οστά αρχίζουν να φθείρονται και να πονούν. Καθώς εξαφανίζεται ο χόνδρος, το οστό αντιδρά και σχηματίζεται ιστός στις πλευρές προκαλώντας παραμόρφωση στην άρθρωση.

Οι αιτίες της οστεοαρθρίτιδας

Ακτινογραφία δείχνει φλεγμονή στο γόνατο
Η οστεοαρθρίτιδα είναι πολύ συχνή στην Αμερική. Περίπου 27 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πρόβλημα με τα γόνατα, τα χέρια, ή τη σπονδυλική στήλη. Επίσης, είναι συχνότερη στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες.

Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής του πληθυσμού έκανε την οστεοαρθρίτιδα την τέταρτη αιτία αναπηρίας το 2020. Κανείς δε γνωρίζει την ακριβή αιτία, αλλά υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που σχετίζονται άμεσα με την εμφάνισή της:

 • Ηλικία. Η οστεοαρθρίτιδα αυξάνεται εκθετικά μετά τα 50 χρόνια.
 • Φύλο. Επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες άνω των 50-55 ετών.
 • Γενετική. Οι γενετικές πιθανότητες ανάπτυξης οστεοαρθρίτιδας μπορούν να αυξηθούν έως και 65% αν πάσχουν από αυτήν οι γονείς.
 • Η ένταση της δουλειάς. Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις που εμπλέκουν τις αρθρώσεις οδηγούν στη φθορά τους με τον καιρό.
 • Υπερβολική σωματική δραστηριότητα. Οι αθλητές κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν οστεοαρθρίτιδα.
 • Εμμηνόπαυση. Η μείωση των οιστρογόνων, τυπικό χαρακτηριστικό της εμμηνόπαυσης, είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες επικινδυνότητας.
 • Παχυσαρκία. Φαίνεται ότι δεν είναι μεγάλος παράγοντας για την εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας. Όμως, το παραπανίσιο βάρος μπορεί σίγουρα να ερεθίσει ορισμένες αρθρώσεις, ειδικά των γονάτων.
 • Τραυματισμοί. Τα κατάγματα και οι τραυματισμοί μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στις αρθρώσεις.

Συμπτώματα

Η οστεοαρθρίτιδα ξεκινά σταδιακά. Επηρεάζει μία ή περισσότερες αρθρώσεις και, κατά συνέπεια, εξελίσσεται σε πρωινή προσωρινή ακαμψία η οποία βελτιώνεται με την κίνηση.

Καθώς προχωρά η ασθένεια, μειώνεται η δυνατότητα κίνησης των επηρεαζόμενων αρθρώσεων. Εμφανίζεται με συσπάσεις, ευαισθησία ή πόνο στην πίεση, και ένα αίσθημα “σπασίματος”. Ορισμένες φορές, προκαλείται μηχανικό μπλοκάρισμα εξαιτίας της παρουσίας ελευθέρων σωμάτων μέσα στην τραυματισμένη άρθρωση.

Τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας ποικίλλουν και αυξάνονται. Ωστόσο, τα συχνότερα είναι ο πόνος στις αρθρώσεις, ο περιορισμός κινήσεων, η τριβή, και σε κάποιες περιπτώσεις, διάχυση (εκροή υγρού από την άρθρωση). 

Ο πόνος στις αρθρώσεις και η φλεγμονή μπορούν να εμφανιστούν έπειτα από παρατεταμένες περιόδους φυσικής αδράνειας μέσα στην ημέρα. Η υπερβολική ανάπτυξη του ιστού των άκρων του οστού, το οποίο κάποια στιγμή έθεσε σε κίνδυνο την άρθρωση, οδηγεί σε παραμόρφωση.

Ο πόνος είναι το σύμπτωμα που ανησυχεί περισσότερο τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα. Όμως, συνήθως κατευνάζεται με την ξεκούραση. Παρόλα αυτά, καθώς προχωρά η πάθηση ίσως γίνει πιο επώδυνη τόσο με την κίνηση, όσο και με την ξεκούραση.

Ίσως σας ενδιαφέρει: Φλούδες λεμονιού: Τέλος οι πόνοι στις αρθρώσεις

Αιτίες της οστεοαρθρίτιδας και τρόποι αντιμετώπισης

Μία φαρμακοποιός μιλά σε άνδρα
Ο κύριος στόχος της αντιμετώπισης της οστεοαρθρίτιδας είναι η ανακούφιση του πόνου και της λειτουργικής αναπηρίας, χωρίς την πρόκληση παρενεργειών.

Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της πάθησης είναι η αποφυγή οποιασδήποτε ενέργειας συμβάλλει στον τραυματισμό των αρθρώσεωνΕπίσης, κάθε άτομο θα πρέπει να έχει εξατομικευμένο πρόγραμμα γυμναστικής βάσει των αναγκών του.

Ο πόνος αυξάνεται εξαιτίας της φλεγμονής της περιοχής στην πιο οξεία φάση της πάθησης. Όταν συμβεί αυτό, θα χρειαστούν αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά ώστε να μειωθεί το πρήξιμο και ο πόνος.

Οι γιατροί ίσως συνταγογράψουν φάρμακα ώστε να βοηθήσουν.

Φάρμακα για την προστασία των χόνδρων

Αυτά τα φάρμακα έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας. Ο λόγος είναι πως δρουν απευθείας στις αρθρώσεις που επηρεάζονται.

Ανακουφίζουν από τον πόνο και βελτιώνουν την κίνηση, ενώ μπορούν να επιτεθούν και στη ρίζα της ασθένειας. Έχουν συστατικά όπως θειική χονδροϊτίνη, θειική γλυκοζαμίνη, και υαλουρονικό οξύ.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Schinca, N., & Alvarez, J. (2012). artropatía neuropática o Pie de Charcot. TraumaTología Revista Biomedicina |Traumatología.

 • Paz Jiménez, J.; González-Busto Mújica, I.; Paz Aparicio, J. (2002). Artrosis : patogenia y desarrollo. Rev Ortop Traumatol.

 • Wainstein, E. (2014). Patogénesis de la artrosis. Revista Médica Clínica Las Condes. https://doi.org/10.1016/S0716-8640(14)70098-7


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.