7 σημαντικοί λόγοι που πονούν οι αρθρώσεις σας

Οι αρθρώσεις σας αποτελούν σημαντικό μέρος του σώματός σας και σας βοηθούν να κινείστε. Ανακαλύψτε γιατί μπορεί να πονούν σ' αυτό το άρθρο.
7 σημαντικοί λόγοι που πονούν οι αρθρώσεις σας
Maricela Jiménez López

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Maricela Jiménez López.

Έχει γραφτεί από Okairy Zuñiga

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Πρόκειται για ένα κινητήριο σύστημα του ανθρώπινου σώματος, και χάρη σε αυτές κινείστε. Όμως, υπάρχουν λόγοι που πονούν οι αρθρώσεις σας.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι πως δεν υπάρχει ένας λόγος γι’ αυτό, αλλά για την ακρίβεια υπάρχουν αρκετοί λόγοι που πονούν οι αρθρώσεις σας.

Στο σημερινό μας άρθρο θα μιλήσουμε για τους πιο συχνούς.

7 λόγοι που πονούν οι αρθρώσεις

1. Μολύνσεις

Λόγοι που πονούν οι αρθρώσεις - Γυναίκα κοιτά το θερμόμετρο

Είναι ένας από τους πιο κοινούς λόγους για το οποίον μπορεί να πονούν οι αρθρώσεις σας.

Αν είχατε μια πληγή η οποία δεν καθαρίστηκε σωστά, είναι πιθανό να έχει μολυνθεί από βακτήρια όπως σταφυλόκοκκο ή στρεπτόκοκκο.

Αρχικά, θα αισθανθείτε πόνο, έπειτα θα έχετε πυρετό και θα εμφανιστούν κομμάρες εξαιτίας της μόλυνσης. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητη η ιατρική παρέμβαση. Ο γιατρός συνήθως θα σας συνταγογραφήσει ενδοφλέβια αντιβιοτικά για την καταπολέμηση των βακτηρίων.

Είναι απαραίτητο ν’ απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό. Αν δε το κάνετε, η μόλυνση μπορεί να χειροτερεύσει και να απλωθεί στο υπόλοιπο σώμα, προκαλώντας σήψη η οποία μπορεί να είναι θανάσιμη.

Τα καλά νέα είναι πως η ιατρική θεραπεία είναι απλή, εύκολη και φθηνή αν ξεκινήσει νωρίς.

2. Ουρική αρθρίτιδα

Όταν καταναλώνετε πολλές πρωτεΐνες, το σώμα σας παράγει ουρικό οξύ ως μέρος της μεταβολικής διαδικασίας για την εξουδετέρωσή τους.

Δυστυχώς, αν η πρόσληψη πρωτεϊνών είναι υψηλή δε θα απομακρυνθούν σωστά από το σώμα. Αυτό σημαίνει ότι οι πρωτεΐνες θα συσσωρευτούν και έτσι θα προκληθεί πρήξιμο στις αρθρώσεις σας.

Η πάθηση αυτή ονομάζεται ουρική αρθρίτιδα και όπως αναφέρει στη μελέτη του ο Δρ. Gaafar Ragab, την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ, επηρεάζει από το 1 έως 4% του παγκόσμιου πληθυσμού. Τα συμπτώματα είναι:

 • Ζέστη στην επηρεαζόμενη περιοχή
 • Πρήξιμο
 • Ευαισθησία στο άγγιγμα
 • Κοκκινίλα στην επηρεαζόμενη περιοχή

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η πρόσληψη υψηλών ποσοτήτων πρωτεϊνών δεν είναι η μόνη αιτία πρόκλησης αυτής της πάθησης, αλλά μία από τις κυριότερες.

Άλλοι λόγοι που πονούν οι αρθρώσεις και σχετίζονται με το ουρικό οξύ είναι η κατανάλωση αλκοόλ, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και η παχυσαρκία.

Για ν’ αποφύγετε αυτό το πρόβλημα να τρώτε καλά και ν’ ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

3. Η νόσος του Lyme

Η νόσος του Lyme είναι ένας ακόμη από τους λόγους που πονούν οι αρθρώσεις σας. Είναι μια μολυσματική ασθένεια η οποία προκαλείται μέσω τσιμπήματος από μολυσμένο τσιμπούρι.

Η ασθένεια προκαλείται όταν το τσιμπούρι εξάγει αίμα από ένα άτομο και το περνάει σε ένα βακτήριο.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Κνησμό
 • Πυρετό
 • Ακμή στο σώμα
 • Δυσκαμψία του αυχένα
 • Κούραση ή κόπωση

Αν πιστεύετε ότι αντιμετωπίζετε αυτό το πρόβλημα, θα πρέπει να πάτε στον γιατρό σας ώστε να λάβετε μια σωστή διάγνωση.

Ευτυχώς, η θεραπεία με αντιβιοτικά είναι αρκετή για να εξουδετερώσει τη μόλυνση και να την αποτρέψει από το να εξαπλωθεί σε άλλες αρθρώσεις και τα εσωτερικά όργανα.

4. Λύκος

Λόγοι που πονούν οι αρθρώσεις - Γυναίκα κοιτά τα μαλλιά της

Ο λύκος κατηγοριοποιείται στα αυτοάνοσα νοσήματα και ίσως είναι ένας ακόμη λόγος που πονούν οι αρθρώσεις σας.

Γι’ αυτό, αν δεν τον φροντίσετε σωστά, μπορεί να επηρεάσει όλες σας τις αρθρώσεις.

Αυτό είναι ένα τυπικό αποτέλεσμα της νόσου καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε διάφορα μέρη του σώματος σα να ήταν εξωτερικοί επιβλαβείς παράγοντες.

Αυτό σημαίνει πως ο λύκος μπορεί να επηρεάσει τις αρθρώσεις, το δέρμα, το αίμα, τα νεφρά, την καρδιά, τους πνεύμονες και άλλα όργανα.

Άνθρωποι με αυτή τη νόσο μπορεί να υποφέρουν από:

 • Εξανθήματα
 • Απώλεια μαλλιών
 • Πληγές στο στόμα
 • Αναπνευστικά προβλήματα
 • Προβλήματα μνήμης

Επισκεφθείτε και αυτό το άρθρο: Τι είναι ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος;

5. Γιατί πονούν οι αρθρώσεις; Βλεννόρροια

Η βλεννόρροια είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα το οποίο επηρεάζει τα γεννητικά όργανα και τις αρθρώσεις και προκαλεί αυτό που αποκαλούμε γονοκοκκική αρθρίτιδα.

Αν έχετε αυτή την ασθένεια και πονούν οι αρθρώσεις σας, θα πρέπει να μιλήσετε με τον/την γυναικολόγο σας για να δείτε αν χρειάζεται ν’ αλλάξετε θεραπεία.

Αν δεν είστε σίγουρες για το αν πάσχετε από αυτή αλλά είχατε ή έχετε πολύ δραστήρια σεξουαλική ζωή χωρίς να παίρνετε προφυλάξεις, θα πρέπει να προσέξετε τα παρακάτω συμπτώματα:

 • Πυρετός
 • Πόνος στις αρθρώσεις και την κάτω κοιλιακή χώρα
 • Πόνος στα χέρια και τους καρπούς εξαιτίας πρηξίματος
 • Αίσθηση καψίματος κατά την ούρηση
 • Εξανθήματα

6. Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένας άλλος πιθανός λόγος που πονούν οι αρθρώσεις σας.

Αυτό το είδος αρθρίτιδας είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα το οποίο χαρακτηρίζεται πρωτίστως από πρήξιμο και πρωινή δυσκαμψία στις αρθρώσεις.

Άλλα συμπτώματα ίσως περιλαμβάνουν πυρετό, κόπωση και απώλεια βάρους.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα συνήθως ξεκινά ήπια και με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να οδηγήσει σε δυσμορφίες στα χέρια.

Η θεραπεία διαρκεί μεγάλο διάστημα και περιλαμβάνει:

 • Φυσιοθεραπεία
 • Φαρμακευτική αγωγή
 • Άσκηση
 • Χειρουργική επέμβαση

Η ιδανική επιλογή είναι να ξεκινήσετε θεραπεία από την αρχή ώστε να έχετε όσο το δυνατόν λιγότερη δυσφορία από τις επιπτώσεις της.

7. Γιατί πονούν οι αρθρώσεις; Επαναλαμβανόμενες κινήσεις

Λόγοι που πονούν οι αρθρώσεις - Άτομο με πόνο στον καρπό

Είναι πιθανό οι παραπάνω λόγοι που πονούν οι αρθρώσεις να μη σας επηρεάζουν.

Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να προσέχετε τις κινήσεις σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε αν κάνετε τις ίδιες κινήσεις στην περιοχή που σας πονάει ή αισθάνεστε δυσφορία.

Κάποιες φορές, συνηθίζουμε τόσο πολύ σε συγκεκριμένες δραστηριότητες που δε τις καταλαβαίνουμε πλέον. Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό να μη τις συσχετίζουμε με τα προβλήματα υγείας που έχουμε.

Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις μπορούν να προκαλέσουν:

 • ΤενοντίτιδαΠρόκειται για το πρήξιμο του τένοντα ο οποίος συνδέει τον μυ με το κόκκαλο. Αποτρέπει τη σωστή κίνηση της άρθρωσης.
 • Πρήξιμο των συνδέσμων. Οι σύνδεσμοι είναι μέρος του κινητήριου συστήματος και αν τραυματιστούν μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την κίνηση των αρθρώσεων.

Αν παρατηρήσετε ότι πονούν οι αρθρώσεις σας, σας προτείνουμε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ώστε να εντοπίσετε την αιτία και να βρείτε μια λύση.

Στην αρχή, ίσως νομίζετε πως δε θα συμβεί κάτι. Όμως, με το πέρασμα του χρόνου, τα προβλήματα μπορεί να κλιμακωθούν και να επηρεάσουν την καθημερινή σας ζωή.

Η κεντρική εικόνα είναι μια ευγενική χορηγία του © wikiHow.com


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.