Αθλητική ηβαλγία: Αιτίες, συμπτώματα, και θεραπείες

Την αθλητική ηβαλγία τη χαρακτηρίζει ένας έντονος πόνος στη βουβωνική περιοχή που επηρεάζει κυρίως αθλητές. Σε αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψουμε πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα.
Αθλητική ηβαλγία: Αιτίες, συμπτώματα, και θεραπείες
Alejandro Duarte

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: βιοτεχνολόγο Alejandro Duarte.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Η αθλητική ηβαλγία είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει τη βουβωνική περιοχή και είναι γνωστή με πολλά ονόματα όπως “τραυματισμός της βουβωνικής περιοχής”, “σύνδρομο Gilmore”, “διάσπαση βουβώνων”, “σύνδρομο κοιλιακών – προσαγωγών” ή “κήλη των αθλητών”.

Το τελευταίο όνομα οφείλεται στο γεγονός πως επηρεάζει κυρίως τους αθλητές επειδή ξεπερνούν τον εαυτό τους σωματικά πολλές φορές. Είναι ιδιαίτερα συχνό σε αθλητές οι οποίοι εκτελούν ασκήσεις που απαιτούν αρκετές επαναλήψεις ή αλλαγές στην κατεύθυνση ή τον ρυθμό.

Σε αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψετε τις αιτίες, τα σημάδια, τα συμπτώματα, και τον καλύτερο τρόπο για να την αντιμετωπίσετε.

Αιτίες

Η αθλητική ηβαλγία προκαλείται εξαιτίας της υπερφόρτωσης των μυών έπειτα από επαναλαμβανόμενες και συνεχείς κινήσεις. Γι’ αυτό, συμβαίνει συνήθως σε άτομα που κάνουν αθλήματα.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι που λειτουργούν υπέρ της ηβαλγίας και θα πρέπει να τους έχετε κατά νου προκειμένου να προσπαθήσετε να την αποτρέψετε.

Κάποιοι από αυτούς είναι:

 • Φτωχή σωματική προετοιμασία. Αν δεν είστε σε τέλεια φόρμα εξαιτίας του καθιστικού τρόπου ζωής, ίσως υποφέρετε από αθλητική ηβαλγία όταν αποφασίσετε να κάνετε κάποιο άθλημα ή να ασκηθείτε.
 • Δεν κάνετε αρκετό ζέσταμα. Ένας τρόπος να μειώσετε τον κίνδυνο είναι να ζεστάνετε τους μυς σας σωστά πριν την άσκηση ή κάποιο σπορ. Κάνοντας το γρήγορα και λανθασμένα μπορεί να οδηγηθείτε στην αθλητική ηβαλγία. Έτσι, θα πρέπει να κάνετε σωστό ζέσταμα.
 • Ανατομικά χαρακτηριστικά. Ο τραυματισμός της ηβικής περιοχής ή η σωματική κατάσταση μπορούν ν’ αυξήσουν τον κίνδυνο να υποφέρετε από αυτή την πάθηση.

Όταν έρθει η ώρα να επιλέξετε κάποιο άθλημα, είναι σημαντικό να προσέξετε τις παραμέτρους του (ειδικά για τα ανατομικά χαρακτηριστικά), ώστε να μην επιλέξετε κάποιο το οποίο θα σας κάνει να υποφέρετε από πολλά συμπτώματα της “κήλης των αθλητών”.

Αθλητική ηβαλγία: Συμπτώματα

Γυναίκα κάθεται σε καρέκλα

Την αθλητική ηβαλγία χαρακτηρίζει ο έντονος πόνος στην περιοχή των γοφών και μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην κίνηση.

Δεν είναι κάτι ευχάριστο να υποφέρετε από αυτήν την ασθένεια. Εξάλλου, το κυριότερο χαρακτηριστικό της είναι ο πόνος στη βουβωνική και ηβική περιοχή που μπορεί να επεκταθεί στους προσαγωγούς και στην κάτω κοιλιακή χώρα.

Παρακάτω σάς έχουμε ορισμένα συμπτώματα της αθλητικής ηβαλγίας:

 • Πόνος πριν ή μετά τη φυσική άσκηση. Αυτό είναι το πρώτο προειδοποιητικό σημάδι το οποίο δε θα πρέπει να το συγχύσετε με τον καθυστερημένο πόνο των μυών ή με τη λανθασμένη στάση του σώματος. Ο πόνος ίσως είναι ήπιος και συνήθως περνάει μόνος του.
 • Έντονη δυσφορία όταν κάνετε κάποιο άθλημα. Μετά το πρώτο στάδιο, ο πόνος εκδηλώνεται κατά την προπόνηση. Ο πόνος μπορεί να είναι τόσο έντονος ώστε να σας αναγκάσει να σταματήσετε.
 • Περιορισμός κινήσεων. Σε αυτό το στάδιο, θα νιώσετε πόνο ακόμη και όταν δε γυμνάζεστε ή δεν κάνετε κάποιο άθλημα. Το πρόβλημα είναι ότι, σε αυτό το σημείο, θα παρατηρήσετε πως οι κινήσεις σας είναι περιορισμένες.

Όπως μπορείτε να δείτε, ο πόνος προχωρά και σας προειδοποιεί ότι υπάρχει μυϊκή αδυναμία. Ο τρόπος για να το αντιμετωπίσετε είναι να ξεκινήσετε σωστή θεραπεία.

Αθλητική ηβαλγία: Θεραπεία

Υπάρχουν διαφορετικές επιλογές για την αντιμετώπιση της πάθησης, ανάλογα με το στάδιό της.

Εδώ έχουμε ορισμένες από αυτές:

 • Διατάσεις και ασκήσεις ενδυνάμωσηςΒοηθούν τους μυς που εμπλέκονται στην αθλητική ηβαλγία να δυναμώσουν. Αυτές οι ασκήσεις θα γίνουν μέρος του προγράμματος αποκατάστασης, το οποίο θα περιλαμβάνει σωματική θεραπεία, οστεοπαθητική, και διέγερση με ηλεκτρόδια.
 • Αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Αν ο πόνος είναι έντονος και προκαλεί διακοπές στην προπόνησή σας, αυτά τα φάρμακα θα καταπραΰνουν τον πόνο.
 • Ειδικές ασκήσεις για ζέσταμα. Άνθρωποι που υποφέρουν από αθλητική ηβαλγία πρέπει να εκτελούν συγκεκριμένες ασκήσεις για ζέσταμα ώστε να μη γίνει χρόνιο το πρόβλημα.
 • Χειρουργείο. Αν είναι πολύ σοβαρή η περίπτωσή σας, ο/η γιατρός σας θα προτείνει τη χειρουργική επέμβαση ως λύση για τη μείωση της πίεσης στην περιοχή και την ανακούφιση του πόνου.

Όπως είδατε, πρόκειται για ένα συχνό πρόβλημα για τους αθλητές. Γι’ αυτό, αν κάνετε κάποιο άθλημα, σας προτείνουμε να δείτε τον/η γιατρό σας σε περίπτωση που αισθανθείτε πόνο στη βουβωνική περιοχή. Η έγκαιρη διάγνωση θα σας επιτρέψει να αντιμετωπίσετε την πάθηση, και κατ’ επέκταση τον έντονο και εξαντλητικό πόνο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Ahumada, L. A., Ashruf, S., Espinosa-de-los-Monteros, A., Long, J. N., Jorge, I., Garth, W. P., & Vasconez, L. O. (2005). Athletic pubalgia: definition and surgical treatment. Annals of plastic surgery55(4), 393-396.
 • Taylor, D. C., Meyers, W. C., Moylan, J. A., Lohnes, J., Bassett, F. H., & Garrett JR, W. E. (1991). Abdominal musculature abnormalities as a cause of groin pain in athletes: inguinal hernias and pubalgia. The American journal of sports medicine19(3), 239-242.
 • Zoga, A. C., Kavanagh, E. C., Omar, I. M., Morrison, W. B., Koulouris, G., Lopez, H., … & Meyers, W. C. (2008). Athletic pubalgia and the “sports hernia”: MR imaging findings. Radiology247(3), 797-807.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.