Γιατί προκαλεί πόνο στα γόνατα η οστεοαρθρίτιδα;

Η οστεοαρθρίτιδα προκαλεί μια φλεγμονή που μπορεί να επηρεάσει τη δυνατότητα κίνησης των γονάτων, πέραν από την πρόκληση πόνου. Συνεχίστε την ανάγνωση για να πάθετε γιατί προκαλεί πόνο στα γόνατα η οστεοαρθρίτιδα.
Γιατί προκαλεί πόνο στα γόνατα η οστεοαρθρίτιδα;
Diego Pereira

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Diego Pereira.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Γνωρίζετε γιατί προκαλεί πόνο στα γόνατα η οστεοαρθρίτιδα; Πρόκειται για μια συστημική, εκφυλιστική ασθένεια που μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε άρθρωση. Εκδηλώνεται συχνά εξαιτίας της φθοράς του προστατευτικού χόνδρου που βρίσκεται στα άκρα των οστών. Όταν συμβεί στα γόνατα, η οστεοαρθρίτιδα προκαλεί πόνο.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές παθήσεις που μπορούν να επηρεάσουν τα γόνατα. Όμως, η οστεοαρθρίτιδα είναι μια χρόνια πάθηση η οποία τα επηρεάζει περισσότερο. Για την ακρίβεια, μια από τις πιο κοινές μορφές της ασθένειας είναι γνωστή ως οστεοαρθρίτιδα των γονάτων.

Εκδηλώνεται συνήθως σε μεσήλικες ανθρώπους, αλλά και σε άτομα τρίτης ηλικίας. Αποτελεί και έναν από τους κυριότερους λόγους αναπηρίας.

Ο πόνος μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορες διαθέσιμες θεραπείες. Όμως, δεν υπάρχει ολική θεραπεία για αυτή την ασθένεια.

Γιατί προκαλεί πόνο στα γόνατα η οστεοαρθρίτιδα;

Γιατί προκαλεί πόνο στα γόνατα η οστεοαρθρίτιδα;

Για να κατανοήσετε γιατί προκαλεί πόνο στα γόνατα η οστεοαρθρίτιδα, είναι σημαντικό να αναφέρουμε τι προκαλεί στην άρθρωση.

Παρότι μπορεί να επηρεαστεί οποιοδήποτε μέρος του σώματος, πολλές περιπτώσεις είναι αποτέλεσμα του εκφυλισμού των χόνδρων των αρθρώσεων που συνδέουν τα οστά των γονάτων.  Οι αρθρικοί χόνδροι είναι μαλακοί και ολισθηροί. Η λειτουργία τους είναι να προστατεύουν τα άκρα των οστών των γονάτων. Όταν φθείρονται ή τραυματίζονται, οι αρθρώσεις χάνουν την ικανότητά τους να λυγίζουν και να κινούνται φυσιολογικά.

Επίσης, καθώς αυτό προκαλεί φλεγμονή, οδηγεί σε επεισόδια χρόνιου πόνου που χειροτερεύουν με τον καιρό. Έτσι, αν ένα άτομο δεν ακολουθήσει κάποια θεραπεία για να επιβραδύνει τον εκφυλισμό, με την πάροδο του χρόνου, δε θα μπορεί να κινείται φυσιολογικά και θα υποφέρει από σοβαρότερα συμπτώματα.

Γιατί προκαλεί πόνο στα γόνατα η οστεοαρθρίτιδα – Τύποι

Η οστεοαρθρίτιδα προκαλεί πόνο στα γόνατα ανάλογα σε ποιο στάδιο βρίσκεται. Όταν ένας/μία ασθενής διαγνωστεί, ο/η γιατρός θα πρέπει να λάβει υπόψιν τις τρεις κατηγορίες της πάθησης.

Οι τύποι της οστεοαρθρίτιδας είναι:

Ήπια οστεοαρθρίτιδα γονάτων

Οι ασθενείς με αυτόν τον τύπο οστεοαρθρίτιδας νιώθουν δυσφορία μόνο όταν κουράζουν τον εαυτό τους. Οι ακτινογραφίες γονάτου αυτών των ασθενών δε δείχνουν προφανείς αλλοιώσεις.

Μέτρια οστεοαρθρίτιδα γονάτων

Σε αυτή την περίπτωση, μπορούν να φανούν ορισμένες αλλαγές στις ακτινογραφίες. Εκδηλώνονται επεισόδια πόνου μετά από μεγάλες περιόδους όρθιας στάσης ή έπειτα από μέτριας έντασης άσκηση. Επίσης, τα συμπτώματα επανέρχονται αρκετές φορές μέσα στον χρόνο.

Σοβαρή οστεοαρθρίτιδα γονάτων

Η σοβαρή οστεοαρθρίτιδα γονάτων προκαλεί παρατεταμένο πόνο στα γόνατα, ακόμη και με την ελάχιστη δυνατή κόπωση. Τυπικά, οι ασθενείς νιώθουν δυσκαμψία και πόνο στα πρώτα 20 λεπτά της ημέρας, αν και τα συμπτώματα μειώνονται όσο περνάει η ώρα.

Σε αυτό το σημείο, εκδηλώνονται αρκετά περιστατικά περιαρθρικής συλλογής υγρού στο γόνατο με τη φλεγμονή. Γι’ αυτό είναι συχνότερα τα επεισόδια πόνου και μπορούν να επηρεάσουν την κινητική ικανότητα του ατόμου. Προφανή σημάδια του εκφυλισμού του χόνδρου φαίνονται στις ακτινογραφίες σε αυτό το είδος οστεοαρθρίτιδας.

Γιατί προκαλεί πόνο στα γόνατα η οστεοαρθρίτιδα – Συμπτώματα

Γιατρός κάνει αρθροσκόπηση

Τα συμπτώματα ίσως διαφέρουν ανάλογα με το πόσο φθαρμένος είναι ο χόνδρος. Όμως, σε γενικές γραμμές, οι κλινικές εκδηλώσεις είναι ο πόνος, το πρήξιμο, και η απώλεια της λειτουργίας. Το τελευταίο είναι η ανικανότητα κίνησης του γονάτου.

Το πρήξιμο, που είναι και ο λόγος εξαιτίας του οποίου προκαλεί πόνο στα γόνατα η οστεοαρθρίτιδα, συμβαίνει όταν υπάρχει υπερβολική ποσότητα αρθρικού υγρού μέσα στην άρθρωση. Καθώς η άρθρωση δεν υποστηρίζει το επηρεαζόμενο μέλος όπως θα έπρεπε, περιορίζει την κίνηση και μειώνει την ποιότητα ζωής του ατόμου.

Εν ολίγοις, στα συμπτώματα μπορούν να περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

 • Πόνος ο οποίος χειροτερεύει το πρωί και μειώνεται μετά από “ζέσταμα” του γονάτου.
 • Αίσθημα δυσκαμψίας μετά από περιόδους αδράνειας.
 • Παρατεταμένος πόνος μετά το λύγισμα των γονάτων (για παράδειγμα, όταν κάθεστε πολλές ώρες).
 • Έντονος πόνος που χειροτερεύει με την κίνηση.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η έγκαιρη διάγνωση;

Άνδρας πιάνει το γόνατό του

Πρέπει να αναφέρουμε ότι όλοι οι τύποι οστεοαρθρίτιδας χειροτερεύουν με τον καιρό. Όσο πιο γρήγορα διαγνωστεί ο/η ασθενής, τόσο καλύτερη η πρόγνωση και το αποτέλεσμα της θεραπείας. Ο/η γιατρός είναι πιθανό να προτείνει μια σειρά ακτινογραφιών για να επιβεβαιωθεί η πάθηση.

Με αυτές μπορεί να ανιχνευτεί το μέγεθος της ζημιάς του χόνδρου και το αν το κενό που χωρίζει την άρθρωση από τα οστά του γονάτου μπορεί να μειωθεί.

Μόλις αναγνωριστεί από τον/ην ειδικό το στάδιο της οστεοαρθρίτιδας, είναι πιθανό να συστήσει:

 • Αλλαγές στον τρόπο ζωής (μια υγιεινή διατροφή και φυσική δραστηριότητα χαμηλής έντασης)
 • Φυσιοθεραπεία
 • Απώλεια βάρους (αν ο/η ασθενής είναι παχύσαρκος/η ή υπέρβαρος/η)
 • Παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη
 • Χειρουργείο (αρθροσκόπηση ή αντικατάσταση άρθρωσης, μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις)

Συνοπτικά, ο λόγος για τον οποίο προκαλείται πόνος στα γόνατα από την οστεοαρθρίτιδα είναι η φλεγμονή που έρχεται από τη φθορά του αρθρικού χόνδρου. Καθώς πρόκειται για μια προοδευτική ασθένεια, είναι απαραίτητο να γίνει διάγνωση και αντιμετώπιση το συντομότερο δυνατό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Escarpanter Buliés, J. C., Valdés Díaz, O., Sánchez Rauder, R., López Valdés, Y., & López García, C. (1997). Resultados terapéuticos en la osteoartritis de la rodilla con infiltraciones de ozono. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas, 16(2), 124-132.
 • López, A. A., Morote, C. C., & Lorenzo, Y. G. (2004). Tratamiento quirúrgico de la osteoartritis de rodilla. Rev Cubana Ortop Traumatol, 18(1), 53-9.
 • Solis Cartas, U., de Armas Hernandez, A., & Armando, B. C. (2014). Osteoartritis. Características sociodemográficas. Revista Cubana de Reumatología, 16(2), 97-103.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.